Regisztráció Elfelejtett jelszó

4IG fórum

forever = 4IG

#830872 Bendeguz Előzmény: #830870

Fecó leírta világosan:

"Tőzsdén meg Bártfay csapata nyírja és veszi át az írányitást Szívek által jelzett Seszták művektől foreverben"

Magyarul (ha jól tévedek):
Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és csapata veszi a részvényeket Szivek (Enefi) - Seszták (MVM) kötődésű (2016 körüli adatok a zárójelben az alábbi cikkből) állítólagos (hahaha) bűnbandától. Az, hogy ez utóbbiaknak milyen részük van a Freesoftban, vagyis 4iG-ben, azt már nem kerestem ki.

Íme a cikk részlete a 444 tl;dr rovatából:

Szivek terve

Szivek (és köre) ugyan így is nyert 300 milliót ezen a történeten, de nem ez volt az üzletember A-terve.

Piaci szakértők és az Enefit ismerő befektetők ugyanis egybehangzóan állítják, hogy Szivek és köre eredetileg azért jelent meg a csődben lévő cégben, hogy olcsón kikaparja belőle az értékes eszközöket, majd azokat drágán továbbadja.

Ez nem is lett volna különösebben nehéz, hiszen akkoriban az Enefi szinte teljesen védtelen volt a Szivekhez hasonló, állami eszközökkel támogatott tőzsdecápákkal szemben. A cég alapítása óta élt a pletyka a piacon, hogy az Enefi könyvelésében az eszközök nagyon alacsony áron szerepelnek a könyvekben. Az Enefi eszközei főleg erőművek voltak, Szivek belépésekor már csak egy lengyel és két román erőmű maradt meg ezek közül. Az alacsony eszközár azt jelentette, hogy például a lengyelországi Mielecben lévő szénerőmű csak 5-6 millió eurós áron szerepelt a könyvekben, pedig szakértők szerint is több mint 10 millió eurót ért.

Egy agresszív spekulánsnak az Enefi helyzete azért jöhetett kapóra 2014-ben, mert a cégnek el kellett adnia az eszközeit ahhoz, hogy a hitelezőit és a részvényeseit ki tudja fizetni, és mivel az eszközök alacsony áron voltak könyvelve, nem volt nehéz őket a könyv szerinti (tehát alacsony) áron kibűvészkedni a cégből.

Szivek pedig még vevőt is könnyen találhatott volna, az Enefi erőművei ugyanis jól illettek volna a Magyar Villamos Művek, azaz az MVM profiljába, az MVM-et pedig 2014-től Szivek régi ismerőse, Seszták Miklós fejlesztési miniszter felügyelte. Szivek 2015-ben még közelebb került az MVM irányításához, amikor ő lett az MVM-et felügyelő Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója, és így az MVM igazgatóságának is tagja lett.

Miután Szivek köre megjelent az Enefiben, el is fogadtattak egy határozatot a cég közgyűlésével, ami szerint az erőművek eladásához elég annyi, ha akármennyivel a könyvelésben jelzett értékük fölött sikerül eladni őket. Így tehát a mieleci erőművet el lehetett volna adni 6 millió euróért is. Ha ezt az erőművet ennyiért meg tudta volna venni egy Szivek-cég, az 4-5 millió euró simán kereshetett volna, ha tovább tudja adni az erőművet az MVM-nek, és még csak gyanús sem lett volna a dolog, hiszen a mieleci erőmű tényleg ért 10-11 millió eurót. De a tapasztalat az, hogy az MVM a piaci árnál drágábban is szeret vásárolni.

A történtek alapján azonban úgy tűnik, hogy Soós Csaba, az Enefi alapító vezérigazgatója 2015 végén keresztülhúzta Szivekék számításait. Talált ugyanis egy vevőt, aki több mint 11 millió eurót is hajlandó volt fizetni a mieleci erőműért. Úgy tudjuk, hogy Szivek és köre több módon is megpróbálta megakadályozni az erőmű eladását. Annyi bizonyos, hogy valaki megkereste az erőmű vevőjét, a tranzakciót bonyolító lengyel bankot és az Enefi nevében eladó ciprusi leánycég vezetőit is, és azzal vádolta előttük Soós Csabát, hogy az erőmű eladásával pénzt akar mosni.
A tranzakciót azonban így sem sikerült megállítani, így jutottunk el a 2016. január 8-i Enefi közgyűlésig, amin Szivek bizalmasai ki szerették volna csavarni Soós Csaba kezéből azt, hogy egyedül dönthessen az Enefi külföldi erőműveinek eladásáról. Soós védekezett, ő kérte, hogy a közgyűlésen szó szerinti jegyzőkönyv készüljön, aztán megtámadta a közgyűlés döntéseit, így végül ezeket nem jegyezték be a cégbíróságon, és az itt megszületett határozatok sem léptek érvénybe.

A mieleci erőművet sikerült eladni majdnem a könyv szerinti érték duplájáért (ez egyébként megmagyarázza azt is, miért ugrott meg jelentősen az Enefi árfolyama a bejelentés után). Szivekék maradhattak volna a cégben, és megpróbálhatták volna megszerezni a romániai erőműprojekteket is, ezek azonban kisebbek is, mint a lengyel erőmű, és több per köti gúzsba őket. Így a lengyel erőmű, tehát az Enefi legértékesebb eszközének eladása után semmi nem maradt a cégben, amit Szivekék egyszerűen megszerezhettek volna, ezért is dönthettek úgy, hogy inkább kiszállnak az Enefiből.

Kiszállás

Nem tudni pontosan, hogy az Enefi nagytulajdonosai hogyan egyezkedtek Soós Csaba vezérigazgatóval a kiszállásról, az viszont látszik, hogy 2016. március elején a négy legnagyobb tulajdonos összehangoltan adott el részvényeket az Enefinek, ami a mieleci erőmű eladásából befolyt pénzzel fizetett. Kiszállt a CRH mellett az OTP Alapkezelő és az Allianz is, de Soós is eladta a részvényei nagyobb részét.

Bármennyire is összeveszhetett a lengyel erőmű eladásakor Szivek és Soós, a részvények eladásakor már ugyanaz volt az érdekük nekik is, és az OTP-nek meg az Allianznak is: hogy minél magasabb áron vegye vissza a részvényeiket az Enefi. Ez sikerült is, a fenti grafikonon is látszik, hogy a korábban 150-180 forintos árfolyam körül kóválygó részvényeket sikerült 250-es árfolyam körülre röpíteni a visszavásárlás napjára.

A felügyelet ezért az akcióért 70 milliós bírságot szabott ki Soós Csabára, amiért saját magától vásárolt vissza így részvényeket az Enefi nevében. Érdekes azonban, hogy Szivekékkel, az OTP-vel és az Allianzzal egyáltalán nem foglalkozott a hatóság, pedig tulajdonképpen ők is ugyanazt csinálták, amit Soós, valószínűleg nem a tudtukon kívül zajlott le a visszavásárlás előtti egyezkedés.

Az Enefi a 2016 márciusi visszavásárlással a legnagyobb tulajdonosaitól bevonta a részvényeit. A végső cél, hogy ezt minden tulajdonossal (a kicsikkel is) meg tudja csinálni, aztán kiszállnak a tőzsdéről.

forever = 4IG

#830870 picirigo Előzmény: #830866

Azért azt halkan hozzá tenném, h azok a pakkok, amiket 50-70 millával rántottak ki (nem csak ma, hanem folyamatosan), no azok nem kibüfik! Persze az is lehet, h Lölőék csak és kizárólag ezeknél a nagyobb pakkoknál nyúlnak alá, de akkor ez is éppen elég!

forever = 4IG

#830868 Bendeguz Előzmény: #830865

5000 Ft-ért vásároltál 1500-on 3db-ot? ;)))

Csabron, Kénes, Gump itt vannak már? Ma gyanúsan sok Tigra rótta az utakat. Síléc volt a tetején, hátul meg egy csillag matrica

forever = 4IG

#830867 picirigo Előzmény: #830865

1000%, h veszik a nagyok is, de a spekák is rajta vannak! Előbb elmélkedtem, h a közkéz még elég szép nagy, így van még mit venniük!

forever = 4IG

#830866 matgab Előzmény: #830865

Prfeco, magyarázd már el nekem, h mi a franciák teszel be 1500-as vásárlást 1000-es árfolyamnál? És stop limited vétel volt, vagy mi? Miért nem vettél ott 1 hete?

Azt gondolom, h hirtelen annyian figyeltek fel erre a részvényre-lasd egész stocky is benne van-e h nagytulajok nélkül is felhúzzák az árfolyamot. És paradox módon minél magasabb az árfolyam és minél gyorsabban megy fel, annál több kisbufi akár beszállni és annál kevesebb kiszállni. Ez most vagy egybe esik a Nagytilaj szándékával- ha venni akarnak vmit, amit részvénnyel fizetnének ki, vagy már magától megy felfelé. El tudok most már képzelni teljesen irracionális árfolyamokat is! Régen, mikor 250 volt az árfolyam, beraktam 1200-as eladási megbízást, és lehetett látni a könyvben, annyira nem volt forgalom- gondoltam, hátha valaki felrenyom. Aztán most már 1600 felett jarunk és emelkedunk napi 20%-ot. Teljesen el tudok képzelni reálisan 3000-4000 árfolyamokat is, de ha tényleg tulipán őrület lesz, amit megtamogatnanak egy-ket jó hírrel, akkor 10k is lehet az árfolyam-sztem. Holott nem láttunk még nyereséget!

forever = 4IG

#830865 prfecó Előzmény: #830715

Egy héttel ezelőtt betettem 5 k vasárlást 1500 és elfelejtettem , ma jött SMS teljesült a vásárlás.

1.)Te AtyaÚristen Matgab eladta a pakkját ?

2.) Megválasztották LöLö amerikai kormányzónak?

3) Hozzám hasonló speki benyomtak 2 milliárd forintot?

Esetleg nagy tulajok nyomják egymás között fel az árfolyamot? Na ez lehetetlen , mert it van MNB , aki hivatalból figyel , büntet és nyilvánosságra hozz mindent.

Esetleg megártott a novemberi napozás , amikor ilyet feltételezek a MNB-ről.

A bét adatai szerint okt…

#830864 picirigo Előzmény: #830860

A bét adatai szerint okt.29.én is még 36,9% volt a közkéz. Azóta a teljes közkéz kerek 40%-a (2.7millió) fordult meg a mai nappal! Ha ebből kivesszük a napizókat és az idiótákat(magamra gondolok), ami vsz lehet mondjuk 30-40% is, akkor azért a közkéz még mindig valahol 28% körül lehet!

Végre egyik amcsi reszve…

#830860 rbbj11 Előzmény: #830857

Végre egyik amcsi reszvenyem megindult a mai jó gyj-re, és kiszabadulhat belőle még ebben a hónapban profittal a tőke. Akkor több nafta lesz 4ig-re :)

Vagy kinéztek valami jó …

#830857 Koffein Előzmény: #830838

Vagy kinéztek valami jó kis céget és részvényekkel fizetnének. Minél magasabb, annál jobb... vagy újabb split... fene tudja, de ha terjeszkedni akarnak, akkor magas részvény árazás, bekebelezés, de ha a kettő hibrid keveréke, úgy is jó... :)

Ilyen tempóra én se szám…

#830838 walex Előzmény: #830832

Ilyen tempóra én se számítottam. Ami durva még, hogy napon belüli kirázásokat leszámítva 1000 óta lényegében nincs pihenő, sürgős nekik a felhúzás, ez egyértelműen látszik. A kérdés csak az, hogy hol van a cél? 2000? 2500? 3000 vagy még feljebb? Én 2500-3000 közé saccolom, ott már lenne értelme egy újabb splitnek.

nagy tételes vételek vol…

#830836 rbbj11 Előzmény: #830819

nagy tételes vételek voltak, már tegnap is azt írtam, hogy ma felső limit lehet.

Ez nem változtat azon, hogy 2 napon át nagy tételes eladók voltak. Akárki is volt, akármilyen célból, elnezte, senki sem hibátlan, valószínűleg ő kevésbé szomorkodik, mert neki a pár száz millió forintos rossz helyen eladás is kis pakk lehetett a penztarcajahoz mérten

Figyi!Felesleges ostoroz…

#830833 picirigo Előzmény: #830832

Figyi!

Felesleges ostoroznod magad. Elmúlt. Ha hiszel benne, vegyél bele ahol csak tudsz. Ma, én egy százassal feljebb tudtam csak vissza venni. Szar, de ez van!

jó hát én nem vagyok ben…

#830832 rbbj11 Előzmény: #830826

jó hát én nem vagyok bennfentes, ezzel vigasztalom magam. Persze, láttam a 2000-t biztosra, de ez eszement, hogy ilyen gyorsan. Opusnak is évek kellettek, meg egyébként is...

Én egyszer a múlt heti r…

#830828 walex Előzmény: #830826

Én egyszer a múlt heti részleges eladással, meg utána párszor, hogy nem bővítettem rá. Most sorban állok, de szerintem nem kerülök sorra, még kb. 10k van előttem.

A kategória rövidesen be…

#830821 walex

A kategória rövidesen befigyel.

A többinél is rugalmasak voltak velük, amikor kérték.