Regisztráció Elfelejtett jelszó

Nagyvilág

Misa Mackó avagy történelem másként

#826101 banyaiz Előzmény: #826080

Talán ott kellene keresgélni népszerűségét a nép a mindennapi életében mit érez ebből az egészből. Mondjuk egy török átlag polgár mit érzett abból , hogy a líra az elmúlt években baromi nagyot gyengült? Halvány lila gőzöm sincsen , de gondolom nem volt ennek katasztrofális hatása az életére mert akkor az a puccs nem ilyen számháború jellegű lett volna. :) Valószínűleg korlátozottan volt ennek hatása a török mindennapokra.

Valami rejtélyes oknál fogva ez különösebben nem hatotta ott meg a népet. Lehetséges a gazdasági növekedés inkább hatott mint a líra brutál gyengülése a polgárok mindennapjaira.

Kérdés az is milyen előzményekhez viszonyítják az ő dolgait. Milyen opciók vannak, vagy milyen alternatívák. Mert lehet úgy vannak vele sokkal rosszabb is lehetne ha káoszba kerül az ország amire volt néhány példa korábban.

Nem tudom mert a török néplélekben nem vagyok igazán jártas. Csak úgy az általános igazságokból valami ilyesmit tudnék elképzelni.

Misa Mackó avagy történelem másként

#826100 banyaiz Előzmény: #826080

Ennek az elméletnek ellentmond Spade Törökország komoly fizetési mérleg, kereskedelmi mérleg hiánya. Több szempontból ellentmond az elméletednek.

Inkább ahhoz van közel a szitu vsz, hogy Erdogan a hatalmi ambícióihoz a gazdaságot is megpróbálja megerőszakolni.

A gazdasági törvényszerűségeket, török gazdasági folyamatokat , és gazdasági ciklusokat a saját politikai menetrendjéhez akarja igazítani. :) Miért ne alapon. :)

Célja volt most a puccs után a teljhatalom, elnöki hatáskörök bővítése és a többi. Közben pedig a török gazdaságban aggasztó folyamatok népszerűtlen lépéseket indokoltak volna. Ezeket elhalasztotta , a választást pedig előrehozta. A gazdasági folyamat igazodjon az ő napirendjéhez mikor lesz a választás stb. Ha nem akkor megerőszakolja.

Kicsit ambiciózus a fiú. :)

A nagy kérdés miért népszerű mégis a törököknél. Mert akármilyen volt a választások tisztasága de azért van egy népszerűsége lehet nem ekkora győzelemhez amit kimutattak. Ennek a kibogozása ilyen húzásokkal miért lehet alapvetően népszerű az nagyon török. Nagyon török ez az ügy nem vállalkozom rá kibogozzam. :) Talán a legvalószínűbb oka, hogy ügyesen szélhámoskodik a nagy állami vezető szerepben aki összetartja Törökországot.

Misa Mackó

#826098 banyaiz Előzmény: #826036

Erdogan egy szélhámos. Összehord hetet havat . Látok rá esélyt azt a legutóbbi pucssot ő szervezte , mert nagyon gyermetegnek tűnt. Lehet olvasott a Reichstag felgyújtásáról. Pont jól jött a helyzetének a megerősítéséhez akkor . Azóta erre hivatkozva terror üzemmódban működik .

Elég spéci közeg Törökország nem merném állítani átlátom politikailag , gazdaságilag. De Erdogan egyetlen dologban volt következetes lépegetett a korlátlan hatalom felé. Összehordott hetet havat külpolitikában belpolitikában . Gazdaságpolitikáról nem is szólva az értelmezhetetlen .

Miközben valami rejtélyes oknál fogva népszerű. :) Annyira népszerű elbírta a népszerűsége azt is Törökország egy világ 0 kamatkörnyezetben magas inflációval és magas jegybanki alapkamattal működik. Komolyan leértékelődő lírával.

Valami olyasmi figurává próbál ő válni törököknél mint Putyin az oroszoknál. Török birodalom és szemben a világgal és egyedül Erdogan mesterrel. Ez a legfőbb politikai üzenete. Valami rejtélyes oknál fogva törökök ezt kajálják. Lehet Szulejmánon szocializálódtak . :) Mert legutóbb megválasztották (mennyire legitim választáson az más kérdés) úgy már előtte komoly gazdasági zűrök líra leértékelődés stb volt. Ilyen kis pittyputtyok nem vették el a kedvet a megválasztásától. Ha azt még választásnak lehet nevezni persze , egyáltalán nem biztos és az megmagyarázna sok mindent.


Misa Mackó avagy történelem másként

#826086 tozsdenyul Előzmény: #826080

"malterosok nyilván a lira porbatiprásával tudnak megtorolni"

És milyen eszközökkel tudják porba tiporni?

Misa Mackó avagy történelem másként

#826080 Spade Előzmény: #826036

Nem azért akarják kicsinálni mert erdogan kalandor. A török szitu rendkívül érdekes. A modern török államot megalapító Kemal atatürk aki egyébként zsidó volt de leginkább malteros. Bár messze nem volt a legalja malteros mint a magyarok kun béla jászi károlyi és társai mert ő nem árulta el a hazáját hanem gallipolinál megverte az antantot. Azután atatürk lett és modernizálta a török államot úgymond ami azt jelentette h a hadsereg az oktatás bírói kar megfelelő posztjaira jó malterosokat ültetett ezért volt az h ha az iszlám felé eltévelyedett a török kormány v parlament akkor a kormányt a hadsereg (a malteros szekularizált török állam őre) mindig megpuccsolta. Tulajdonképpen ez történt erdogannal is csak a puccsot elbalfaszkodták, talán az oroszok idő előtt leleplezték és jelentették, így megjhiúsult. Erdogan tisztogatni kezdett főleg a malterosokat baszta ki v tartótztatta le és az atatürki államot is eltöröltette az alkotmány módosításokkal. Tehát ez a legfőbb bűne amit a legkönnyebben a pénzhatalmat kézben tartó malterosok nyilván a lira porbatiprásával tudnak megtorolni. És elkövetett jó pár politikai hibát is erdogan trummpal összeveszett, iránnal szíriával összeveszett sőt a németekkel is így aztán nincs aki mellé álljon, eléggé sanszos a bukása

Misa Mackó

#826071 tozsdenyul Előzmény: #826070

arra célzok, hogy a líra már 2-3 éve gyengül (vajon ki adja el a lírát), trump meg ma izmozik.

Misa Mackó

#826065 matgab Előzmény: #826044

Akinek a tökeire az USA rálép gazdaságilag és nem Kína Oroszország vagy Németország erejű állam, annak bizony elég nehéz talpon maradni gazdaságilag.

Amúgy az USA és Mo mai irányítási stílusa ma közelebb áll egymáshoz, mint bármikor az elmúlt 20 évben.

Misa Mackó

#826036 matgab Előzmény: #825805

Azt hiszem Erdogant ki akarják csinálni, mert egy politikai kaladorként viselkedik. Lelőtte anno az orosz bombázót, ujjat húz az EU-val és a Nato-nak is betesz Szíriában.

Tekintettel arra hogy politikailag viszont nagyon népszerű, ezért nem sikerült megpuccsolni sem, ezért innentől fogva csak az volt a kérdés, hogy mikor fogják gazdaságilag úgy megszorongatni Törökország tökeit, hogy az elnök elveszítse népszerűségét és megbuktassák...

Ezt láthatjuk most szerintem.

eladósodottság

#825379 Koffein

Már majdnem 4 billió dollár a feltörekvő piacok adóssága. Ez éves szinten 16 százalékos növekedést jelent. Az ok a globális pénzügyi feltételek szigorodása, ami a terhek súlyosbodásával jár. Csak Kína 500 milliárd dolláros hitelt halmozott fel, de jelentős nő az afrikai és a közel-keleti országok hitelfelvétele is. A feltörekvő piacok hosszú ideje különösen sérülékenyek, mert az igen alacsony kamatok és a dollár tőkebeáramlást váltottak ki, ám a kedvezőtlen devizapiaci mozgások súlyos kockázati tényezőkké váltak. Különösen az olyan országoknál, amelyeket hosszú ideje a nem megfelelő gazdaságpolitika, a folyó fizetési mérleg jelentős hiánya, s egyéb pénzügyi egyensúlytalanságok jellemeznek.