http://hvg.hu/itthon/20190114_Ujabb_balegyenes_...
Erre utaltam a magyarország totyikban 2 napja
"Közpénzt nem herdálhatunk el"
Ó bazzeg és túléli aki ezt nyilatkozza
Van pl kutató, akinek 6 futó nemzetközi projektje lett ezzel kinyírva, és ez az utolsó csepp neki
Eddig bírta, megy halódni inkább nyugatra
"Potenciálisan 50 ezer kutatót lehetetlenít el ez", azt sem tudtam van ennyi :)
magyarország elkezdte a tudomány betiltását
http://hvg.hu/itthon/20180809_Diktatum_jellegu_r...
Szerintem a már kinyomtatott könyveket el is kellene égetni...
Én legutóbb azt olvastam, hogy legyártanak 100 speciális tengertisztító hajót.
De, hogy ez kapcsolódik-e az ausztrál tinédzser ötletéhez, azt nem tudom.
Elvileg már tisztítják az óceánt, vagy még csak tesztelik?
Erről már olvastam, hogy a műanyagba kevernek valamit, hogy hamarabb lebomoljon, de hogy felturbózzák és pár nap alatt, erről még nem...
Ez egy régebbi hír, csakúgy mint az, amely szerint egy ausztrál tinédzser ötlete alapján már tisztítják is a csendes-óceáni szemétszigetet.
Aztán a hír után jön a csönd és úgy tűnik nem történik semmi sem.
Megoldódhat az emberiség egyik legégetőbb problémája. Két évvel ezelőtt egy japán szemétdombon olyan bogarakra bukkantak, amelyek a műanyagot is megették. Egy brit-amerikai kutatócsoport ezen a nyomon indult el, és a rovar szervezetéből kivont egy olyan enzimet, amely képes természetesen lebontani az egyik legtöbbet használt szintetikus anyagot, a PET-et.
A tudósok aminosavval gyorsították fel a hatást, így egy PET-palackot akár már néhány nap alatt el lehet tüntetni. A céljuk viszont az, hogy a vizesüvegeket, minden veszteség vagy hozzáadott anyag nélkül újra lehessen hasznosítani. Így nem lenne szükség újabb műanyag gyártására.
Világszerte percenként egymillió palackot adnak el, és ezeknek csak 14%-ából készítenek később szőnyegeket vagy ruhákat. A PET ráadásul évszázadok alatt bomlik le. A kutatók abban bíznak, hogy a mutáns enzimet sikerül tovább fejleszteniük, és néhány éven belül elterjed a használata.