Regisztráció Elfelejtett jelszó

Zsiday Viktor fórum

gondolom itt a gázáremel…

#819137 matgab Előzmény: #819135

gondolom itt a gázáremelések miatt megfagyott nyugdíjasokra céloztál... :-)

nyuszi, most úgy csináls…

#819136 matgab Előzmény: #819132

nyuszi, most úgy csinálsz, mintha az MSZP vagy az MSZMP alatt az egészésgügyi ellátások színvonala valami gigasztikus ütemben emelkedett volna, vagy legalább szinten tartották volna őket...

Ezt minden kormány szép tudatosan csinálja, leginkább a szocik idején, amikor ugye az egész egészségügyet fizetőssé akarták tenni... Az lett volna a nyugdíjasok számára az igazán demokratikus!


Persze, aki az ideológiáktól nem látja a valóságot, azt nem zavarhatják meg holmi tények sem...

"dögöljön meg a nyugdíja…

#819135 Boby. Előzmény: #819132

"dögöljön meg a nyugdíjas, mert sokba kerül

Nem csalódtunk ma sem benned :)"

Miért mondod, a gázhoz - amit az ideológiai elődök használtak - képest az alulfinanszírozás egy viszonylag demokratikus megoldás!?Akinek van pénze,az megmenekülhet.

én bennem kérdés (volt),…

#819134 tozsdenyul Előzmény: #819133

én bennem kérdés (volt), hogy egyes döntéshozók tudatlanságból végeznek genocídiumot a magyar társadalom ellen, vagy butaságból.

Spadenek is világos volt, hogy pénz=emberélet, matgabnak nemcsak ez világos, de a szándék is egyértelmü

A butaságot tehát kihúzhatom, marad a szándékosság...

Fúj Soros, fúj lipsik természetesen

dögöljön meg a nyugdíjas…

#819132 tozsdenyul Előzmény: #819115

dögöljön meg a nyugdíjas, mert sokba kerül

Nem csalódtunk ma sem benned :)

A sok megvezetett nyugdíjas meg Sorostól fél, bezzeg ha tudná min dolgoznak a fideszesek...

Alapfolyamatoktól negatí…

#819126 banyaiz Előzmény: #819109

Alapfolyamatoktól negatív irányba eltérni sokkal könnyebb, mint pozitív irányba. Lásd pl görögök akiknek az euró versenyképességi problémákkal járt és ezt az alapfolyamatot úgy kezelték Rothschildok hozzájuk képest puritán szakszervezeti vezetők voltak. :) Fejre is álltak amint az alapfolyamatok rosszra fordultak.

Ilyen hibákat és azzal az alapfolyamatokhoz képest negatívba csúszni nagyon könnyű kivitelezni egy ország vezetésében.

Az alapfolyamatoknál jobbnak lenni az viszont kemény feladat.

Olyan kicsit ez mint a tőzsdén megverni az indexet. Könnyűnek tűnik mégis hosszú távon a legtöbb tőzsdésnek messze nem sikerül. Lásd mondjuk Buffett legutóbbi fogadása hedge alap vezetővel ahol az snp sokkal jobb teljesítményt nyújtott mint az alap. Pedig gépészkedtek rajta nap mint nap megverjék és biztos a reklámjaikban mint a politikusok fényezték magukat micsoda alapot vezetnek. :) Viszont sajnos az snp index ami az alapfolyamat sokkal jobb volt náluk nem is tudom 5-10 éves időtávon vagy mennyiről szólt a fogadás.

Egy érdekes hely Észtor…

#819124 banyaiz Előzmény: #819109

Egy érdekes hely Észtország https://www.portfolio.hu/gazdasag/forradalom-zajli...

Nyilván részben más adottságokkal mint a régiós országok de egészen érdekes dolgok mennek ott. Ilyen időtávon jönnek is eredményei mint mozgástérre egy példa. Ez mit hoz nekik az alapfolyamatokhoz képest az persze egy összetettebb vizsgálat lenne mint néhány mutatót megnézni.

Annyira reformerek egy egy területen, hogy még németek is beszéltek róla, hogy át kellene venni közigazgatási modelljüknek bizonyos részeit.

Szóval azért bele lehet nyúlni ebbe abba.

Alapfolyamatokhoz képes…

#819123 banyaiz Előzmény: #819109

Alapfolyamatokhoz képest navigálás és annak valódi eredményei egy igen érdekes kérdés.

Ezt úgy tudnánk egzakt módon meghatározni ha lenne egy párhuzamosan futó verzió ami rendszerváltás óta minden kérdést az országban szakmai alapokon határoz meg mint döntést.

Egy olyan idealizált kormány ami minden ügyben csak szigorúan szakmai alapokon dönt hosszú távú szempontokat figyelembe véve. Versenyképességtől a gazdasági eredményekig. Hosszú programokkal minden területen. Amiben semmiféle rövid pol haszonszerzés nem szempont még 120. helyen sem.

Ennek az idealizált állapotnak a 30 éves kifutása , és a rendszerváltás óta eltelt valódi 30 évnek az eredménye közötti különbség mutatná meg mi a valódi mozgástér a világban zajló alapfolyamatokhoz képest.

Hozzátéve azt kizárólag szakmai alapokon is lehet hibás döntést hozni mert úgy alakulnak közben a változók amiért hosszú távon az hibásnak bizonyul.

+ hozzátéve azt mindez egy idealizált helyzet hiszen ilyen a világon nincs és nem is lesz soha egy emberi társadalomban, hogy minden tisztán szakmai alapokon és hosszú távra tervezve dőljön el. Már az is nagyon jó eredmény ha többségében a döntések ilyen alapokon dőlnek el. :)

Mindig is szempont lesz a rövid távon mennyire eladható az adott elképzelés, népszerűségi szempontok. Tehát ennél a "kísérletnél " kimutatott különbségnél a valódi mozgástér ami nem egy idealizált világban zajlik az kisebb , lényegesen kisebb.

Mondjuk az ami a rendszerváltás óta zajlik régiós országokban nem azt mutatja, hogy olyan iszonyat nagy ez a mozgástér. Mert ez a 30 év mondjuk egy Lengyelország, Románia, Szlovákia, Magyarország hát eléggé egy kaptafa. Nyilván vannak részletekben valaki valamit jobban vagy rosszabbul csinált de ez a 4 ország gazdasági eredményeiben olyan nagy érdemi különbséget nem látok 30 éves időtávon . Sorrend cserélődik bizonyos ciklusokban 4 ország között, de eléggé hasonló helyzetből hasonló helyzetbe 30 év alatt. Ami azért már érdemi idő ami alatt akár hatalmas különbségek is kialakulhattak volna ezek között az országok között. Ez nem arra utal vsz, hogy a mozgástér olyan hatalmas lenne.

re

#819119 Spade Előzmény: #819115

én mondok most egy nagyon provokatív dolgot, ami természetesen egy sarkítás lesz mert a zélet soha nem fehér fekete és akinek nem inge ne vegye magára.. Sztem a világ nagy városai a konvergensen degenerálódó idióta tömegek gyújtőhelye. Ennek egy bizonyítéka h itt a legnagyobb a fecebook snapchat, insta használata és persze a gender rajság. Mintha 'sten azért gyüjtötte volna egy helyre ezeket az embereket h ha bekövetkezik egy világ katasztrófa márpedig biztosan, 1 valószínűséggel bekövetkezik -sztem nem is olyan sokára - egy helyen legyenek azok akikre az emberiségnek a legkevésbé van szükség és hamar ki tud pusztulni. Vajon egy budapesti-newyorki akárki faszom egy üstökös becsapódása után hány napig tudna túlélni ? Sztem kb max 60 nap mert ott éhenhalna. De ha nem, akkor meg a zemberiség túlélését a gender 5 meg a gender 6 közötti kapcsitól remélné. Például a liberális szabadpiacon alapuló gazdaságpolitika mint megvalósítandó gazdaságpolitika csak arra jó h a fejlett országokhoz a fejletlenek a büdös életben ne zárkózzanak fel. Még nem volt a világon olyan ország aki ezt követve felzárkózott volna. Maga Anglia is úgy tört az élre h a textil piacát lezárta a holland termékek elől, majd amikor már elég fejlett lett és sokkal több nyersanyaga volt, akkor megnyitotta újra. A szabadverseny mint felzárkózási lehetőség egy hatalmas bullshit. A komparatív előnyök pokitikája na az működik ami viszont mindenhol állami beavatkozást jelent amit persze zsiday tagad a cikkében ugye.A magát azabályozó piac is egy bullshit . Semmilyen emberi közösség hosszútávon nem szabályozza soha magát (ezért kell valami vezérféle /családdő,törzsfő,király császár stb a zúgynevezett demokráciákban is van ilyen úgy hívják dípsztét. A piacot irányító láthatatlan kéz is létezik csak az nagyon is valóságos. Különösen mert a piac a viselkedését leíró (diff)egyenletek nem stabilisak nincs negatív visszacsatolás, hanem kaotikusak. (az ember alap természetében rejlő páni/félelem/ hajlam miatt ami evolúciós okokbl van benne mert így tudott túlélni, A legtöbb zsákmány állat ez alapján a stratégia alapján működik. Egy ilyen helyzetben a városi übermenschnek képzeli magát az a csúcs az egészben. A libsi über alles a többi meg összeesküvés. Az embereknek felelőssége h dolgoknak utána nézzenek utána gondoljanak aki ezt nem teszi az csőcselék mentalitású maga is hiába hiszi h ő fujja a passzátszelet. Az összesküvéselméletezők (libsi városi urban legendje) közül hányan nézték meg h mi a lófasz van az amcsi 1 dollároson ? És ezeket nyomtatják ma is, akkor van vagy nincs ? A helyzet az h soros agymosott népe butább mint kádár népe és ön és közveszélyesebben az. Ennyike

ez már kezd nagyon polit…

#819115 matgab Előzmény: #819112

ez már kezd nagyon politikába átmenni.

Egészségügy , oktatás, foci... Ez a három terület, ahol a 90-es években elmaradt a rendszerváltás.

Egészségügy: itt a mai napig azok az orvosbárók nyúlják le a pénzeket, akik már évtizedek óta regnálnak. Soha nem volt érdekük az, hogy jól működjön az egészségügyi ellátás, csak a minál nagyobb lehúzás az érdekük. Bármennyi pénzt tolnak az egészségügybe, az mint egy lyukas zsák tűnik el.

A rendszer önfenntartó. Mivel nem lehet egy sima mezei menedzsert kinvezni az egészségügy élére, csak nagy tapasztalattal rendelkező orvosokat, akiknek esetleg gazdasági végzettsége is van, ezért ha valaki nagy nehezen beverekszi magát az orvosi elitbe, annak már nem az az érdeke, hogy rendbe tegye a rendszert, hanem az, hogy ne maradjon ki balek módjára a lenyúlásokból.

Elég megnézni a Rózsadombot, hogy hány ilyen egészségügyi elitember lakik ott milyen házakban.

Másrészről az egészségügy lerohadása nem most kezdődött, hanem folyamatos. Emlékezzünk csak mi volt a gyurcsány kormány legnagyobb egészségügyi beruházása? Széfeket a kórházakba, hogy kevesebb legyen a lopás! Nagyon előrelátó gondolkodásmód...

Amúgy azért elég sok kórházat szépen felújítottak -Honvéd, Uzsoki, vidéki kórházak stb stb. Persze sokkal egyszerűbb egy János kórházat mutatni, ami rémesen le van pattanva, de itt is határozat született már ugye az új budai kórház megépítéséről. A János kórház meg amúgy sem alkalmas terület egy modern kórház kialakításának, azt a területet el kellene adni és abból a pénzből kellene felhúzni az új kórházat!


Harmadrészt:

Az egészségügy alulfinanszírozása egy politikusok által soha ki nem mondható megoldás a nyugdíjkatasztrófa elódázására. Mert kik használják 90%-ban az egészségügyi ellátásokat? A nyugdíjasok. Minél jobb az egészségügyi ellátás, annál hosszabb ideig élnek a nyugdíjasok. És minél hosszabban élnek a nyugdíjasok, annál több eltartandó nyugdíjas jut egy aktív főre. És ez drasztikusan rontaná a költségvetést drasztikusan rohannánk bele egy nyugdíjkatasztrófába, ahol vagy a nyugdíjakat kellene drasztikusan csökkenteni, vagy csődbe menne az ország.

Nos ezért amíg a demográfiai helyzet nem lesz megoldva, addig az egészségügy alulfinanszírozott fog maradni.,, Sajnos.


Negyedrészt:

Az egészségügyi beszerzések központosítva lettek. Ez pl. rohadtul nem is tetszik a kórházi beszállítóknak. Mert minden nyomon követhető, le van dokumentálva, verseny keletkezett.

Van rokonom aki kórházaknak szállít be felszerelést. Panaszkodik is, hogy míg régen milyen szépen ment a business abból, hogy együtt mentek iszogatni a kórház beszerzőjével vagy meghívta egy egy hotelba wellness hétvégére, addig mindent olyan áron számlázott ki amit nem szégyellt. Most meg le van szabályozva a folyamat és mennyire nehéz tendert nyerni...

Hát egyénileg őt sajnálom, de nem nehéz belátni, hogy nemzetgazdaságilag ez mennyivel előnyösebb...

Oktatásról kb. ugyanennyit tudnék írni, vagy a fociról, de dolgozni is kell...

És mi a vélemény az egés…

#819112 Koffein Előzmény: #819109

És mi a vélemény az egészségügyről, oktatásról, 8éve elhúzódó elszámoltatásról? csakhogy egy párat említsek..

baromi lényeges, hogy az…

#819109 matgab Előzmény: #819097

baromi lényeges, hogy az alapfolyamatokhoz képest hogyan navigál az adott kormány.

Én 2010 előtt azt láttam, hogy iszonyatosan adósodik el az ország minden szférája , anélkül, hogy bármit is létrehoztak volna. Minden ami egy picit is javított a helyzetünkön, azt az EU verte keresztül a kormányon, de minden rosszat egyből önként átvettünk vagy magunk hoztuk létre.

Maga Budapest is Demszky regnálása alatt semmit nem fejlődött. Emlékszem milyen egy kínszenvedés volt egy normális randi helyet találni, mert nem voltak normális kiülős /beülős helyek. Nem voltak túristák sem, mert élhetetlen volt a város. Ez is jelentősen megváltozott a közterek felújításával.

2010 után meg a fidesz EU-s szinten eretnek gondolatait előbb utóbb átveszi a legtöbb EU-s ország. És látom, hogy ezeknek mindnek mi az értelme. Közben radikálisan csökkentek a HUF kamatok, amit nyilván segített a nemzetközi hozamkörnyezet, de ezt is a fidesz amikor elkezdte, akkor a teljes ellenzék még azt harsogta, hogy innen akor ki fog vonulni a nemzetközi tőke, 500 HUF lesz az EUR és 1000 egy liter benzin. A lényeg, hogy a kamatkülönbség a többi EU-s országhoz képest töredékére esett.

2010-ben az EU szégyenpadján volt Magyarország , a legkisebb válságra is mindjárt legérzékenyebben reagált a magyar gazdaság. Azóta volt Cipruson bankbetét einstand, görög államcsőd, török deviza összeomlása, a HUF meg a világ egyik legstabilabb valutája évek óta.

Matolcsy likviditás ösztönzése "pénznyomtatása" a forráshiányos magyar gazdaságnak olyan volt, mint a tavaszi eső a földeknek...

Igen jön rengeteg EU-s pénz. De vajon 2004 -2010 között miért nem jött? Mert a szocik még ahhoz is lusták és bénák voltak, hogy olyan intézményrendszert létrehozzanak, amik lehívják az EU-s pénzeket. Hány %-át tudtuk akkor lehívni a keretünknek és most?


ezt a leckét szépen megt…

#819108 matgab Előzmény: #819107

ezt a leckét szépen megtanulta a fidesz és létrehozta a jobboldali médiát és folyamatosan veszi át a gazdasági hatalmat. Néha az az ember érzése, hogy túl jól megtanulták a leckét az ifjú padavanok...

2002-ig a Fidesz volt ko…

#819107 matgab Előzmény: #819105

2002-ig a Fidesz volt kormányon. Csak épp baromi naívak és gazdasgáilag súlytalanok voltak. Az ország minden kulcspoziciójában szinte az msz(m)p és a szadesz emberei ültek. Elég megnézni, hogy a média hogyan működött akkor. Az egész ellenzéki kampány egy bizonyítatlan botrányra az "Ezüsthajóra" volt felépítve meg a Kaja Ibrahimra. Az ezüsthajón az ellenzék azon rúgózott, hogy ott 30 millió forintos sikkasztás volt. Ma már röhejesen hangzik, de akkor sem tűnt nagy összegnek. De mivel a teljes média ballib kézben volt -internetes sajtó akkor meg alig létezett még és az is csak baloldali volt.

TV2, MTV, Médiahatóság, RTL Klub... Főműsoridőben a Heti Hetes- kb ez volt a média színvonala és hozzáállása.

Simán tudott csalni az mszp, a naív fidesz akkor egy csomó szavazókörbe nem is küldött megfigyelőket, illetve azon személyek listáját akik szavazatra jogosultak de még nem jelentek meg -kiadták a választás napja során az mszp-seknek és azok mozgósították az embereiket. Akkor volt először az is, hogy pénzért vették meg a romatelepek szavazatait, lánc-szavazás stb.stb.

És amikor a MIÉP újra akarta számoltatni a szavazatokat (mert nagyon közel volt a parlamentbe jutáshoz) a választás után, akkor nem engedték újra számolni és egyből megsemmisítették azokat. Ha nem volt takargatni való, akkor miért nem engedték újraszámolni? Most mit szólna az ellenzék ahhoz, ha a fidesz azt mondaná, hogy nem számolhatják újra a szavazatokat valahol? Felrobbanna az egész facebook...

2002-es választáskor nem…

#819105 Illuzio Előzmény: #819088

2002-es választáskor nem a fidesz volt a kormányzó párt ? csak kérdezem.

Nyilvánvalóan a gazdaság…

#819100 banyaiz

Nyilvánvalóan a gazdasági környezet támogató a kormányzat számára , és ez fontos kérdés . Mennyire élünk ezzel mint lehetőséggel. Egyáltalán mekkora mozgásterünk van mint első kérdés , és akkor azzal mennyire élünk.

De hát amikor egy gonosz migrántozás ilyen színvonalon határozza meg a politikai közbeszédet amilyenen. Akkor ennek az érdemi kérdésnek a részletei mint politikai vita igen messze van.

A keményen drogozó népnek elég annyi ha gazdasági fellendülés akkor a kormány jól végezte a munkáját ha recesszió akkor rosszul. :) Ezzel politizálni nem lehet ha azt se látja át valaki, hogy van különbség abban jönnek a gonosz migrántok és abban, hogy valaki be akarja telepíteni őket. Ennyire egyszerű . Ezzel az árnyalattal se birkózik meg agyilag akkor a gazdasági kérdések részleteivel? Amikor egy chf hitel működése kibogozhatatlan matematikai feladvány tömegek számára események után 10 évvel is. :)

Ezért mindez úgy csapódik le politikailag ha fellendülés akkor a politikai vezetés jó, ha zuhanás akkor rossz. A részletek, finomságokra nincs túl nagy igény.

Ha pedig kritika Zsidayv…

#819099 banyaiz

Ha pedig kritika Zsidayval szemben akkor az, hogy igen karcsú megállapítás a gazdasági folyamatok felemelhetnek és bedönthetnek egy egy politikai vezetést.

Ami érdemi lenne , hogy a konkrét adott helyzetben 2010-18 elvégzett munka gazdasági szempontból mennyire volt jó az ország számára. Ezt részletesen átvenni pontról pontra. Ez már elemzés lenne. Ilyenekkel nem nagyon találkozni , vagy mert senki nem mer rá vállalkozni mint gazdasági elemző . Vagy mert lebutított világban vagyunk, hogy igény sincs rá. Vagy mert ezzel egyben politikai véleménnyel is vádolhatnák pro kontra ebben az elmebajban ahol mindenki bármit mondjon azzal vagy Sorosbérenc lesz vagy Orbán hűbéres. :)

Minden pozitív vagy negatív vélemény egyben politikai állásfoglalás is. Ami a totális elmebaj esete, ebben vagyunk benne.

Nem tudom de pl én kíváncsi lennék ő mit gondol részleteiben erről a 8 évről gazdasági szempontból , és miért, 1-1 intézkedés kapcsán. Mindez összességben mit eredményez.

Azzal a nagy spanyolviaszt nem találta fel, hogy a gazdasági folyamatok komoly befolyással bírnak.

Ha pedig ezt azért írta mert erről alig esik szó a választási eredmények kapcsán , vagy annak kapcsán, hogy Orbán már a 8-12-es ciklusát kezdi. Ezért fontosnak tartotta megjegyezni mint lényeges alap 1x1-et akkor aláírom amit mondott.


Mondjuk ezt a fidesz mos…

#819097 banyaiz Előzmény: #819095

Mondjuk ezt a fidesz mostani eddig 8-12 éves hatalomra jutására lefordítjuk .

Őszödi beszéd utáni balhék és a haza nem lehet ellenzékben szövegek ide vagy oda ha Gyurcsány alatt egy hatalmas gazdasági konjunktúra történik akkor a fidesz vagy hatalomra se kerül, vagy nagyon neccesen 2010-ben.

Ha pedig a 8 éves kormányzása alatt egy iszonyat recessziót élünk meg ahol a fél ország a kukákat böngészi hátha van valami táplálék akkor migránsozhat és fejen állhat akkor sem nyer választás sőt lehet , hogy eltűnik a párt is a süllyesztőben örökre ha egyáltalán fel nem koncolja a keményen drogozó nép . :) Ilyenekre is sok példa volt már. :)

Mondjuk az mdf elsüllyedése nem kis részben annak köszönhető megkapták azt a hálás feladatot a rendszerváltást levezényeljék. Annak minden kijózanító gazdasági következményével. Ez rajtuk csapódott le politikailag mint negatívum. Jó kérdés lenne az is mennyire jogosan. Mert alapvetően vsz ha ott a világ gazdasági zsenijei alapítanak kormányt és vezetik az országot akkor is fájdalmas kijózanodásokon kellett volna átesni. Bár biztos lehetett volna bizonyos dolgokat jobban végezni.

Ami az igazi kérdés vsz az, hogy mennyi ráhatással tud lenni ezekre a folyamatokra. Mennyit tud rajta befolyásolni. Mondjuk konkrétan fidesz 2010-2018 közötti gazdaságpolitikája az alap folyamatokhoz képest mennyire pozitív, semleges, vagy negatív.