Regisztráció Elfelejtett jelszó

Hozzászólás

matgab Előzmény: #819112

ez már kezd nagyon politikába átmenni.

Egészségügy , oktatás, foci... Ez a három terület, ahol a 90-es években elmaradt a rendszerváltás.

Egészségügy: itt a mai napig azok az orvosbárók nyúlják le a pénzeket, akik már évtizedek óta regnálnak. Soha nem volt érdekük az, hogy jól működjön az egészségügyi ellátás, csak a minál nagyobb lehúzás az érdekük. Bármennyi pénzt tolnak az egészségügybe, az mint egy lyukas zsák tűnik el.

A rendszer önfenntartó. Mivel nem lehet egy sima mezei menedzsert kinvezni az egészségügy élére, csak nagy tapasztalattal rendelkező orvosokat, akiknek esetleg gazdasági végzettsége is van, ezért ha valaki nagy nehezen beverekszi magát az orvosi elitbe, annak már nem az az érdeke, hogy rendbe tegye a rendszert, hanem az, hogy ne maradjon ki balek módjára a lenyúlásokból.

Elég megnézni a Rózsadombot, hogy hány ilyen egészségügyi elitember lakik ott milyen házakban.

Másrészről az egészségügy lerohadása nem most kezdődött, hanem folyamatos. Emlékezzünk csak mi volt a gyurcsány kormány legnagyobb egészségügyi beruházása? Széfeket a kórházakba, hogy kevesebb legyen a lopás! Nagyon előrelátó gondolkodásmód...

Amúgy azért elég sok kórházat szépen felújítottak -Honvéd, Uzsoki, vidéki kórházak stb stb. Persze sokkal egyszerűbb egy János kórházat mutatni, ami rémesen le van pattanva, de itt is határozat született már ugye az új budai kórház megépítéséről. A János kórház meg amúgy sem alkalmas terület egy modern kórház kialakításának, azt a területet el kellene adni és abból a pénzből kellene felhúzni az új kórházat!


Harmadrészt:

Az egészségügy alulfinanszírozása egy politikusok által soha ki nem mondható megoldás a nyugdíjkatasztrófa elódázására. Mert kik használják 90%-ban az egészségügyi ellátásokat? A nyugdíjasok. Minél jobb az egészségügyi ellátás, annál hosszabb ideig élnek a nyugdíjasok. És minél hosszabban élnek a nyugdíjasok, annál több eltartandó nyugdíjas jut egy aktív főre. És ez drasztikusan rontaná a költségvetést drasztikusan rohannánk bele egy nyugdíjkatasztrófába, ahol vagy a nyugdíjakat kellene drasztikusan csökkenteni, vagy csődbe menne az ország.

Nos ezért amíg a demográfiai helyzet nem lesz megoldva, addig az egészségügy alulfinanszírozott fog maradni.,, Sajnos.


Negyedrészt:

Az egészségügyi beszerzések központosítva lettek. Ez pl. rohadtul nem is tetszik a kórházi beszállítóknak. Mert minden nyomon követhető, le van dokumentálva, verseny keletkezett.

Van rokonom aki kórházaknak szállít be felszerelést. Panaszkodik is, hogy míg régen milyen szépen ment a business abból, hogy együtt mentek iszogatni a kórház beszerzőjével vagy meghívta egy egy hotelba wellness hétvégére, addig mindent olyan áron számlázott ki amit nem szégyellt. Most meg le van szabályozva a folyamat és mennyire nehéz tendert nyerni...

Hát egyénileg őt sajnálom, de nem nehéz belátni, hogy nemzetgazdaságilag ez mennyivel előnyösebb...

Oktatásról kb. ugyanennyit tudnék írni, vagy a fociról, de dolgozni is kell...