Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Magyarország

ez egy izé

#819118 TrendMan

Orbán Viktor véghez vitte azt, amiről Trump csak álmodozhat

Az Orbán-kormány gazdaságpolitikája az elmúlt években azt valósította meg, amit Donald Trump amerikai elnök már többször megígért: a globalizációi veszteseit kárpótolni, az alacsony jövedelműeket és a családokat segíteni kell - fogalmaz a Bloombergen megjelent véleménycikk. Az írás szerint néhány magyar intézkedés az Egyesült Államokban is megállná a helyét, ha a hatalmon lévő republikánus pártnak lenne bátorsága meglépni ezeket.

A magyar miniszterelnök sorra nyeri a választásokat unortodox gazdaságpolitikájának köszönhetően, amely a globalizáció áldozatait igyekszik előnyben részesíteni.

- ezzel a kijelentéssel kezdődik a Bloomberg újságírójának véleménycikke, amelynek középpontjában a 2010 óta érvényben lévő magyar gazdaságpolitikai irányvonal áll.

A cikk először röviden sorra veszi, hogy mi történt Magyarországon 2010 óta. Orbán Viktor keze alatt sikerült megzabolázni a nagy költségvetési hiányt, visszafizetni az IMF-nek és az EU-nak a korábban felvett hiteleket, jelentősen csökkentve ezzel az államadósságon belüli devizaarányt. Annak érdekében, hogy ez kivitelezhető legyen, államosították a magánnyugdíjpénztárakat, egykulcsos szja-rendszert vezettek be (az adóelkerülés csökkentése érdekében), 27%-ra emelték az áfakulcsot, illetve ágazati különadókat vetettek ki több szektorra is. Emellett több piaci tulajdonú cég államosításra került, majd később a miniszterelnök szövetségeseinek érdekszférájában landolt.

A cikk ezt követően megszólaltatja György Lászlót, a kormányközeli Századvég Gazdaságkutató intézet vezető közgazdászát, aki röviden úgy összegzi az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját, hogy az a társadalmi igazságtalanságok csökkentésére fókuszált. Erre nagy szükség volt, 1995 és 2010 között ugyanis 52%-ról 44%-ra esett a munkajövedelem teljes nemzeti jövedelmen belüli aránya, ami a szakértő szerint azt bizonyítja, hogy a nagy multinacionális vállalatok visszaéltek pozíciójukkal és sokkal kevesebb adó fizettek, mint a hazai kkv-k.

A jövedelemadó-csökkentést, illetve a többgyerekes családoknak adott adókedvezmények fedezetét az ágazati különadók, illetve az államadósság kamatterheinek csökkenése jelentették. A kormány politikájának köszönhetően a reálbérek 7 év alatt 36%-kal növekedtek. Ehhez jöttek még az olyan szociális programok, mint az ingyen tankönyvek és ebéd az iskolások számára, amely szintén plusz jövedelmet jelentett a családoknak. Összességében 2011 óta a magyar kormány a GDP 3%-ának megfelelő összeget csoportosított át a tőketulajdonosoktól a munkabérből élők részére.

Ezen felül a gazdaság ciklikus fellendülésének, illetve a kormány foglalkoztatáspolitikájának köszönhetően jelentősen csökkent a munkanélküliség a legszegényebb vidéki területeken is, ami szintén a munkabérből élők malmára hajtotta a vizet.

A cikk szerzője a fentiek alapján felteszi György Lászlónak a kérdést, hogy nem lát-e ellentmondást az Orbán-kormány meglehetősen baloldali újraelosztási politikája, illetve egyértelműen jobboldali irányultsága között.

Ez nem egy balos, hanem egy kapitalista, egyensúlykereső politika. Nem akarunk feltétel nélkül pénzt adni a szegényeknek, azt akarjuk, hogy mindenki dolgozhasson, ezért cserébe pedig tisztes bért kapjon.

- fogalmazott a Századvég vezető közgazdásza.

Ezzel pedig el is ér a cikk egy fontos megállapításhoz. A szerző szerint Orbán Viktor és kormánya pontosan azt valósította meg, amit Donald Trump amerikai elnök megígért: a globalizáció vesztesein, különösen az alacsony jövedelműeken kell segíteni.

Az írás ugyanakkor megszólaltatja a másik oldalt is, név szerint Chikán Attilát, aki a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjaként, továbbá egyetemi tanárként a hazai gazdasági élet egyik nagy becsben álló tagja. Chikán még az 1990-es évek végén az első Orbán-kormányban dolgozott gazdasági miniszterként, mára azonban erősen kormánykritikussá vált.

Chikán több pontos sem ért egyet a jelenlegi kormány gazdaságpolitikájával. A magánnyugdíjpénztárak államosításával bár sikerült rendbe tenni a költségvetést, kérdés, hogy a ma 50 év körüli korosztály mennyi nyugdíjat fog majd kapni. Emellett felrója a kormánynak az oktatás és egészségügy elhanyagolását, a munkaerő-piaci sikertörténet árnyoldalait, a magyarok tömeges kivándorlását, illetve a kormányközeli gazdasági szereplők előnyben részesítését. Bár a reálbérek valóban dinamikusan nőttek az elmúlt két évben, ha 2010 óta nézzük a folyamatokat, akkor közel sem olyan kiugró ez a trend a régióban. Arról nem is beszélve, hogy a magyar növekedési sztori sem volt kiemelkedő térségi viszonylatban, még úgy sem, hogy mi vagyunk az EU-s források legnagyobb haszonélvezői.

A véleménycikk írója az utolsó gondolat kapcsán megemlíti, hogy Budapesten töltött ideje alatt több közgazdásszal is találkozott, akik mind egyet értettek abban, hogy Magyarország GDP-je a következő években 3-4% között bővülhet, ha nem lesz fennakadás az EU-s források lehívásában.

Érdekes az írás záró gondolata is:

Európa talán okosan tenné, ha folytatná az olyan nacionalista kormányok finanszírozását, mint a lengyel és a magyar, csak azért, hogy kiderüljön miként teljesítenek szomszédjaikhoz képest. Egészen addig, amíg ezek a kormányok nem követnek el súlyos gazdaságpolitikai és költségvetési malőröket. Talán Trumpnak is lenne mit tanulnia az Orbán-kormánytól: néhány intézkedése akár az Egyesült Államokban is működhetne, ha a hatalmon lévő republikánus pártnak lenne bátorsága meglépni ezeket.

re

#819103 tozsdenyul Előzmény: #819102

"Mi az az intellektuális vagy bármilyen más terület ahol egy mezei politikus fölé nő "

A gátlástalanság.

Még a mezei politikusoknál is vannak bizonyos határok, még ha nagyon alacsony is a léc.

re

#819102 banyaiz Előzmény: #819015

A magyar történelem igen tanulságos és bővelkedik mindenben Spade. Az is jó ebben ilyen történelmünk van, hogy történelmi távlatokból láthatjuk a következményeket is.

Amik szintén nem mentesek a tanulságoktól.

Orbán kapcsán ami nem vitatható nagyon ambiciózus figura. Mert amit rendszerváltás óta mint utat bejárt szerintem nincs még egy politikus aki már rég le mondott volna. Vagy önszántából , vagy a párttársai kényszerítették volna rá.

Ami nekem így messziről rejtélyes, hogy a párttársai miért tolerálják ezt a hozzáállását. Mert így messziről elég hétköznapi figurának tűnik. Kivéve ezt a hihetetlen hatalomvágyat és ambíciót. Ez önmagában ehhez elég legyen amit végrehajtott. Nem tudom hová tenni ezt a személyi kultuszt amivel felnéznek rá a pártban. Egy annyira 12 egy tucat figura. Szorgalom persze csodákra képes. Csak nem látom mi az benne amiért ő a fidesznek ilyen vitathatatlan vezetője. Mi az az intellektuális vagy bármilyen más terület ahol egy mezei politikus fölé nő .

De azért erre nem lehet legyinteni nem véletlen az biztos ez így alakult.

https://index.hu/belfold…

#819101 banyaiz

https://index.hu/belfold/2018/04/12/elcsuklo_hango...

Ez a lista minek kellett a választás után? Ez aztán a konszolidáció, szerénység , önmérséklet és egyebek. Nehéz erről a Soros drogról leállni , de azért ez már mindennek a legalja.

Chikán néhányszor kritikát fogalmazott meg nyilvánosan. Listázzák. Jó emlékeket idéz ez a listázósdi a magyar történelemből.

Ennyi barmot , aki kiadta az utasítást erre, és aki végrehajtotta. Egy ilyen felszított közhangulatban ilyen listákat közzé tenni. Ehhez talál embert aki a nevét adja hozzá mint újság főszerkesztője, és újságíró. De súlyos.

Olyan nem is burkolt üzenete van kussoljál mert elér a kezünk, és megnézheted magad. Egy nem is burkolt fenyegetés egy ilyen hatalmi pozícióból.

Mindenki számára egy ilyen nem is burkolt megfélemlítésnek egy újabb szintje. Nem tudom mi a rosszabb tudja mit csinál, vagy ha nem tudja . :) Talán csak Schmidt Mariskának egy magánakciója Figyelőnél mint annak idején Dózsa László ügyben végrehajtott ámokfutása. Nem tudom , de akárhogy is mindenféle módon minimum el kellene határolódni tőle . Ami hát nem könnyű ilyen Sorosozás után. Ha pedig erre a legfelső szintről kapott utasítást akkor teljes elmebaj.

kell a karakter

#819040 Koffein

http://hvg.hu/gazdasag/20180411_Simicska_gazdagon_...

a cikk író, arra próbál utalni, hogy az újabb győzelem után, talán elszámoltatják simicskát :D

kérdem én, ha a gyurcsányt nem számoltatták el, akkor simicskát mi alapon? ha simicskát elszámoltatják, az precedens értékű és a ferit is el kell, aki az ellensúly. na meg ha kiderül, hogy a simicskánál lejtett a pálya, akkor mészárosnál is.. tehát, érdeklődés hiányába elmarad...

re

#819039 rbbj11 Előzmény: #819032

Teljesen téves megközelités, hogy btc long éveken át veszélyes lett volna....gyakorlatilag nulláról 20.000-ig ugy ment, hogy ha vki közép/hosszú távon fektetett bele, akkor nagyon idiotának kellett ahhoz lenni, hogy tudjon rajta bukni. Hiába a vola, amit emlegetsz. Aki 500-on vette, mit számított neki a 3000-röl felezés?! Aki 4500-on vette (pedig az mär baromi rövid trade volt) 7500-5000 kör mit számitott neki??

Aki igazán hosszúra vette, annak mind 1000 alattrol volt....nulla kockázat. Még most is happy, 500-as beker most hawai dizsi, szóval fogalmam nincs, minek kevered tulipánhagymát hosszú távú btc bukóval....

re

#819038 rbbj11 Előzmény: #819030

Wow, ez szerintem is végre tartalmas tözsde hsz volt, köszönjük! Nekem viszonylag új felismerésem, amivel Ricsi már évekkel ezelött is traktált, és a szakirodalom jó része évszázada esküszik rá, hogy a stop csak ellenség lehet. Ezért inkább azt mondanám, a töke 20%-a a jó megoldás, de nem kevesebb. A túlzott diverzifikáció is az eredményesség ellensége.

re

#819037 rbbj11 Előzmény: #819029

kriptokban eeg jól láttam elöre, brutális pozikat írtam meg elöre, meg is dicsértek abban a topikban: ilyen volt a btc long 1000-10.000 és az eth/btc long 0,04-röl 0,10-ig.

re

#819035 tozsdenyul Előzmény: #819032

örülök, hogy végre sikerült valami komolyabban vehetö tözsdei dolgot írnod, nyugodtan lehet többször is

Mármint, nem az elsö kötöszó után lezárni, meg azután is lezárni, hanem ilyen mélységig legalább

Ha ilyen felfogásban használod a maltert, mindjárt van benne több értelem, mint ezeréves világösszeesküvésekben.

re

#819032 Spade Előzmény: #819031

Ez egyáltalán nem volt hosszú trade. Az még nem setup h gondolok valamit h mit gondolnak valamiről a tudjukkik. Akkor leíreom h tényleg megértsd egyáltalán nem shortoltam a tetejéről és nem is zártam az alján.

A setup dec 21-én a gs bejelenti h kereskedni fog az ügyfelek érdekében a bitcoinnal. A trigger amikor nem ütött ezután új csúcsot 14k körül, a zárás pedig amikor nem ütött új aljat 6600 körül.

Nem kell minden tradet megfogni elég a jövedelmezőket, lehetett volna longolni is de ahhoz más ker (automatikus) rendszer kell és a nagy volatilitás és a tulipánhagyma effektus miatt nagyon veszélyes egy bejelentés és 3 másodperc alatt bebuktál mindent. A fundamentum (a tudjukkik) ahhoz kell h biztosan tudd h a fasz jó oldalán állsz

És tényleg lezátam.

re

#819031 tozsdenyul Előzmény: #819030

Miért zárod le itt a témát? Most mondtál elöször bármi érdemit, esetleg használhatót, azt is ki kell húzni, de zárod is...

"Mert nyilvánvaló h hosszú trade esetén se akar a zember vaskos minuszba kerülni mindjárt az elején"

Tehát önmagában a malter nem sokat ért, keményen kellett küzdened, hogy ne kerülj vaskos mínuszba, illetve ki tudja, ugye...

Sokkal értelmesebb lenne arról beszélned, ami valóban pénzt hozott (R/R, célár, trigger, money management) és nem azt a sejtést próbálni eladni okosnak, ami miatt mindezt évtizedekig brutál erös trenddel szemben próbáltad ...

Nem az a fundamentális short az érdekes, ami ehhez éppen egy történelmi léptékü bikapiacot talált meg, hanem hogy ennek ellenére hogyan lehetett mégis hasznot húzni ki belöle. Az lenne igazán tözsdefórumhoz illeszkedö okosság.

Egy olyan rendszer, ami trenddel szemben is müködik, nem is igényli, hogy kiokoskodjuk fundamentálisan, hogy mi lesz a trend. Lehet, ha nem zavartad volna meg a rendszered a malteros elfogultsággal, akár kétirányba is kereskedtél volna, és a bikából sem maradsz ki :)

re

#819030 Spade Előzmény: #819028

"Ha én mondjuk akármi miatt usd erösödést várok (legyen malter), de napos Ichimokuval lépek be/ki, akkor nem a malter alapján kereskedtem az usd-t..."

Ezt nem jól tudod. mert van a setup (ez alapján eldöntöd a kereskedés irányát ez a lényeg) és van a trigger ami alapján belépsz.

Mert nyilvánvaló h hosszú trade esetén se akar a zember vaskos minuszba kerülni mindjárt az elején. Money management: Ilyen hosszú trédek esetén nem szabad a tőke 1/3-nál többel belépni a kényelmes az 1/5, a legjobb az R/R-ből kiszámolni ha ismert a célár (nekem ezt általában (saját)progi számolja, de a probléma h az általában nem ismert illetve a trade alatt is alakul. Ha nagyon erős (nagy valószínűségű) a setup és a trigger akkor lehet döntés h max 1/5-nél nem kell stop loss

Ezzel a részemről lezártam a témát.

re

#819029 tozsdenyul Előzmény: #819024

Haj, ha spade bármi hasonlót beírt volna két idiótázás között, meg két számonkérés között, hogy miért nem ír senki valami tözsdét :)

re

#819028 tozsdenyul Előzmény: #819025

pedig elég egyszerü a dolog,

Mi a belépési és kilépési pontod bitcoin shortban a malter alapján, és miért?

Ha erre nincs válasz, akkor nem a malter alapján kereskedted te sem.

Egyébként nyugodtan kereskedj többéves fundamentumok alapján, azzal semmi gond nincs. Virágozzál. Lehet az a malter is akár, de ha "nagyot szakítottál" akkor az nem többéves pozi, márpedig így együtt bullshitnek tünik. A malter nem napos idöintervallum. De cáfolj meg egyszerüen...

Ha én mondjuk akármi miatt usd erösödést várok (legyen malter), de napos Ichimokuval lépek be/ki, akkor nem a malter alapján kereskedtem az usd-t...

Legalább tennél valami értelmet a tözsdefórumra, ha valami érdemi trade pontokat, miérteket, money managementet, kockázatkezelést osztanál meg. De olyan sosem jön. A tippek önmagukban semmit nem érnek.

'Bitcoin short'

Hát nem mindegy honnan, meddig... Tíz év óta az elsö év, ahol nyerö lehetett.