http://hvg.hu/velemeny/20180410_A_Magyar_Nemzet_be...
szép történet
Amit mondasz, hogy mi épült 1990 óta nagyon fontos a mai jelenségekben, az orbáni jelenségben, mint megjegyzés.
Rendszerváltás utáni "káosz" hová megyünk, hogyan stb. Kiábrándulás , és abból kiemelkedik egy erőskezű vezető aki mutatja az utat .
Ez gyakori , francia forradalom káosz kiábrándulás jön Napóleon . Közelebbi esemény orosz peresztrojka káosz kiábrándulás és jön az erőskezű Putyin aki kivezeti a népét a káoszból az orosz útra.
Ez is egy része ennek az orbáni sikernek. Ő igaz , hogy kevésszótagos módon de mutatja az utat. Illetve valamit mutat amit útnak hív. :) De megadja ezt az illúziót amire jelentkezett egy objektív igény.
Hová vezet az út az ködös kissé, és mi épül ebből. De felismerte , és kiszolgálta eddig ezt az igényt. Arról bölcsen hallgat mindez hová vezet, ha ez komolyan vesszük, mert az kicsit bonyolultabb téma mint kardot csörtetni. Vagy hadakozni a szélmalommal.
Ez a másik része.
Nagy örömködés rendszerváltás nagy érzelmek , aztán a kiábrándulás, és a csömör.
Ezt egy Orbán mint jelenséget felismerte . Azt ami nyilvánvaló volt rendszerváltáskor is, hogy a nyugat sem tökéletes, onnan sem csak jó dolgok jönnek. Vannak negatívumai is. Szemben azzal az eufóriával, hogy most aztán rendszerváltás és Kánaán.
Nagy örömködés átcsap egy kiábrándulásba , hű ez sem egy habos torta. :) Akkor jön egy Orbán aki ezt felismeri mint igényt , és a politikáját erre építi, hogy nem veszünk át mindent fenntartás nélkül. A magyar út stb.
Ami nyilván egy esti mese így ebben a formában ahogy előadja. Viszont van ebben is valami objektíven létező probléma amire mint recept ezt kínálja, leginkább persze dumában.
De vannak tettek is benne pl ezek a közműcég reprivatizációk, vagy bank reprivatizációk. Pontosabban ne hívjuk reprivatizációnak, hanem újra államosítások és magyar kézbe adások. Lőrinc leginkább ennek a kedvezményezettje ilyesmi út rajzolódik ki. :) Mátrai erőműtől az mkb bankig.
Ezek nyilván jelentőségében a dumákban előadott hősi regékhez képest lóf.sz kategória. De hát lehet vele meséket költeni a magyar útról.
Ezekkel a dolgokkal nem feltétlenül lenne baj önmagában. A baj vsz azzal van, hogy a jelentőségét teljesen túldimenzionáljuk. Mekkora szabadságharcot vívtunk és nyertük meg.
Mert az nyilvánvaló, hogy Mo-n a jólétet nekünk kell megteremteni nem a nyugat fogja a sült galambot a szánkba röptetni. Az is, hogy az érdekeinkért ki kell állnunk. Csak az nem javít ezen a folyamaton ha mindent túldimenzionálunk és csörtetjük a kardunkat mint régen. Valami helyzet van és akkor mindenki kirántja a kardját megvédjük a magyar szabadságot. Ez régen is olyan jól működött, hogy egyik megszálló váltotta a másikat. Aztán a végén már ország is alig maradt.
Mostanra már kardunk se nagyon maradt amit csörtessünk maximum a választási kampányban. Szóval ezzel sokra nem megyünk mint út. Oké, hogy ez fontos kérdés , de ne hőzöngjünk itt össze vissza megint a semmire.
Viszont ennek az igénynek a politikában megjelenését ezt Orbán maximálisan kihasználta. Még azon túl is. Ez is része a sikerének, hogy ezt felismerte és élt vele.
A kérdés teljesen jogos, csak én pl nem látom, 1990-től mi épült? Előtte a szocializmus, legalábbis azt mondták, de azóta...
Nem kapcsolnám ezt össze vidék főváros kérdéssel. Annyiban talán, hogy Bp-en több lehetősége van ha nyitott azokra. Könnyebben láthat kicsit többet a világból. Ha éppen nem egy kocsmában pusztítja az agysejtjeit mint fő program. :) Vagy ragasztót szív éppen egy zacskóból mint továbbképzés és világlátás.
De Bp-en is ugyanezt a tömeget meg lehet találni akinek ezek a demokrácia és világmegváltó gondolatok nagyon távoli dolgok.
Ami a valóság a számára, hogy valamiből ki kell fizetnie a rezsit, és a kaját. Aztán megjöttek a gonosz migrántok világvége. :) A rettegés , félelem az esetleg átüt ezen az állapoton.
Ezt hívjuk polgárosodási folyamatnak. Amikor mint polgár elméletileg ezeken a mindennapi gondokon túl is tud gondolkodni valamin. Minél szélesebb rétegekben annál jobb.
Ez pedig nem egyszerű folyamat, és akikhez fel akarunk zárkózni ott is még meglévő probléma. Azért a nyugati világ sem egy Dánia pl. Vagy egy Svájc.
A volt szoci tömböt sújtja ez legjobban .
Akkor erre adott válasz pl ez az orbáni mutatvány amit ott összehord hetet havat. Csak mit épít ebből az egészből az a kérdés. Időt nyernie sikerült de milyen áron és mi épül ebből az a komoly kérdés.
Sok igazságod van. A lengyelek hasonló felépítésűek mint mi, sok a vidéki "gazda". Egy svédországgal azért helytelen pl az összehasonlítás, mert ott mindenki városi. Más környezet, más ingerek, más hozzáállás mindenhez.
Én viszont látok, bár gondolom, más az ingerküszöbünk (ebben is :D).
Tájékozatlanságból és egyszerűségből adódó kérdések fontosak.
De én a megoldóképletet abban látom amit István királynak a rockoperában az anyja előadott. Mikor az élet dolgaira tanítgatta. Szánalmas kis lény az ember önnön sorsán túl nem lát könnyen megtéveszti néhány jól irányzott hazugság. Örök érvényű emberi jellemző, és világ jellemző.
Ha ebből indulunk ki akkor megkapjuk a megoldókulcsot Mo rendszerváltás utáni helyzetre. Aminek a lényege az elvtársból lett polgártárs saját egyéni kis sorsának az alakulása. Ebben pedig nagyon komoly csalódásokkal szembesültek embertömegek.
Járta Ausztriát Commodore 64-ért és hűtőládáért és körbenézett egy kicsit. Aztán egyszer csak rendszerváltás, hű itt is Ausztria lesz rövid időn belül. Politikusok pro kontra nagy érzelmek politizálás stb és azt vette észre a saját kis egyéni sorsán , hogy demokrácia ide vagy oda ő továbbra is hónapról hónapra él és egy rezsicsökkentés a főnyeremény és hasonlók.
Ebből mi következik egy idő után? Leszarja ezeket a demokrácia , politizálás , világ megjavítása történeteket. Klasszikus ugye, hogy kell adni valamit ami kevesebb szótag mint a demokrácia. Kicsit kevésbé elvont .
Ugyanez van ezekkel pc -től kezdve sok minden huncutsággal. Kell neki valami ami ennél kevesebb szótag és jobban tudja kapcsolni a saját egyéni mindennapjaihoz.
Egyrészt van a nagyfokú tájékozatlanság ami részben az indexes cikkben említettekből adódik , másrészt van ez , hogy oké mindenféle úri huncutság és okoskodás csak ebből az ő kis egyéni sorsában mi csapódik le .
Ez a kettő együtt nem biztos, hogy a bonyolult magyarázatoknak kedvez. :)
Akkor jön egy Orbán aki kevésszótagos műfaj egyik királya a világban. Nehéz elképzelni zárt körben nem fetreng röhögőgörcsben a saját dumái után. :) De ez a kevés szótag viszont eljut a címzetthez mint üzenet.
A paráztatás is átmegy ezen a falon. Féljél valamitől ez is ilyen ősi eszköz.
Nem véletlen, hogy a lengyelek lépnek a lábnyomába mert ott is van egy hasonló rendszerváltás utáni probléma. Nem jött el a Kánaán rendszerváltás után másnap. De még 4 és 8 év múlva se .
látom :)
És szerintem jó ez így.
De ha akarod, én kérek elnézést :)
Ha ez így van, akkor újra kell számolni. Tegnapi hír, hogy az EBESZ megfigyelői azt mondják, hogy nem volt csalás, csak nagyon lejt a pálya.
Ha több panasz is volt, az ellenzék miért nem követeli az újraszámolást?
"Nekik attól sem jobb, sem rosszabb, hogy ki vezeti az országot."
Hát ez szerintem nincs így,de ha a hazai választási lehetőségekre gondolsz, akkor ezt sajnos el kell fogadjam.
"Ellenben, ha nekik szeretni kell a buuzziikat, "
Lehet vak vagyok,de én nem látok komolynak nevezhető politikai erőt, akinek ez célja lenne ma,Mo.-on.
Az első részben igazad van, én csak arra akartam rávilágítani, a zembereknek sosem volt igazán jobb, vagy igazán rosszabb. Élnek vidéken, dolgoznak - ha van mit - és nevelik a gyerekeiket. Nekik attól sem jobb, sem rosszabb, hogy ki vezeti az országot. A vidéki létformára nem nagyon van befolyása a politika felső vezetőségének, tetszik, nem tetszik.
Ellenben, ha nekik szeretni kell a buuzziikat, ha a gyerekeiket arra akarják nevelni, hogy fogadj el minden szexuális aberrációt (gender oktatás), sőt neveld a gyereked aberráltnak, na, erre már ugranak. Tetszik ez a lipsi városiaknak, nem tetszik.
Az igazi szado-mazo szex lenne!:-)Spade doki, már tízen évvel ezelőtt is,egy írásában, valami szegecses, bőrszerkós szexről ábrándozott.:-)
Egyrészt azt gondolom, hogy minden ember felelős a saját életéért, ezért aztán a választás végeredményében is van felelősségük.Ebben van nyúlnak igaza.Másrészt,ha valaki, okosabb,műveltebb ember ezen változtatni szeretne, akkor ezt nem elég az emberek fejére olvasni, hanem még kell értenie azt, hogy az emberek, milyen körülmények között hozták a döntésüket és ahhoz képest kell tennie a kívánt változások eléréséért.Ebben van neked igazad.
Bekóstolta a nagykeresztény fővadászt és Andersent megtestesítő Mr. 20%-ot, de látható, hogy semmi eredménye.
Tegyük hozzá, hogy töketlen volt az ellenzék, pedig izzadtak a szereplők, menekültek a kamerák elöl. Nem a botrányokkal foglalkoztak, hanem saját maguk kreálták ezt a ki lép vissza kinek a javára tököléssel.
Sok igazság van ebben az indexes írásban . Viszont nem szeretem ezeket a típusú dolgokat mikor valaki Pestről lejön vidékre és akkor mintha a kőkorszakba megérkezne a felvilágosult ember hüledezik azon mi megy .
Mert Pesten is bőven van olyan ember aki elég egyszerű finoman szólva. Menjen el egy egy gettóba, vagy egy talponállóba Bp végállomáson , vagy a Hős utcába aztán kérdezze meg az embereket az aktuális eseményekről. Aztán hasonlítsa össze Decs kocsma véleménnyel. Vszínű nem lesz érdemi különbség.
Vagy kérdezze meg Pesten a közmunkásokat akik az utcán söprögetnek a világ dolgairól. Nem hiszem sok különbség lenne egy borsodi falu közmunkásaihoz képest.
igen, ezt néztem be "A Heti Válasz sorsa is kérdéses, az Index úgy tudja, hogy Simicska Lajos azt üzente meg, hogy kereshetnek maguknak új befektetőt. Ha találnak, eladja a lapot, és működhet tovább."
Annyira meglepett, hogy a indextől kezdtem olvasni :)