Regisztráció Elfelejtett jelszó

Bitcoin

A Bitcoin energiaigénye, jaj !!!

#830435 TrendMan

Egyetlen ábra arról, milyen brutálisan sok energiát emészt fel a bitcoin-bányászat

Elképesztően sok elektromos energia megy el éves szinten bitcoin-bányászatra: egyes becslések legalább 55,5 terawattórára teszik ezt a mennyiséget, de elérheti akár a 73 terawattórát is. Ezt azt jelenti, hogy jelenleg 38 olyan ország van a Földön (a 220-ból), amely biztosan több elektromos energiát fogyaszt, mint amennyit a bitcoinok bányászata emészt fel. A powercompare készített egy durva térképet arról, ami segít kontextusba helyezni ezt a nagyon magas számot.

Íme a térkép, ami a fenti linken nagyobb méretben is elérhető (a fekete színnel jelölt országok szinte biztosan többet fogyasztanak, a kékek határesetnek tekinthetők, a sárgák viszont szinte biztosan kevesebbet fogyasztanak a bitcoin-bányszatnál):

Countries That Consume More Or Less Electricity Than Bitcoin Mining In Late 2018 - https://t.co/ZfZw2fFRjJpic.twitter.com/9UfP9kUSLl
— Brilliant Maps (@BrilliantMaps) 2018. október 31.

Amennyiben az 55,5-73 terawattórás fogyasztást nézzük, akkor a Fülöp-szigetekkel zárul azoknak az országoknak a sora, amelyek biztosan több elektromos energiát fogyasztanak, mint a bitcoin-bányászat. Az 55,5-73 terawattórás sávba esik például Ausztria, Chile, Csehország és Svájc, vagyis esetükben nem lehet bztosan megállapítani, hogy többet fogyasztanak-e, mint a bitcoin-bányászok. Az viszont szinte biztos, hogy a 164,7 millió fős lakossággal rendelkező Banglades már kevesebbet fogyaszt a bitcoinok kitermeléséhez szükséges elektromos energiánál. Természetesen Magyarország is ebbe a kategóriába esik a maga 45 terawatt körüli éves fogyasztásával.

Megjegyzés: a fogyasztási adatok a CIA adatbázisából származnak, sok esetben nem a legfrissebbek, így nem szabad készpénznek venni őket. A cikk üzenete viszont ettől nem változik, vagyis, hogy rengeteg energia megy el bitcoin-bányászatra, nem véletlen, hogy sokan a klímaváltozás egyik okozójának tekintik.

+++

https://www.portfolio.hu/vallalatok/it/a-bitcoin-a...

a Bitcoin és az Internet halála

#823067 TrendMan

Az internet halálát okozhatja Bitcoin a jegybankok jegybankja szerint

A Bank for International Settlements szerint még nem jött el az idő, hogy a kriptopénzek világa betörjön a mainstream bankok világába és előfordulhat, hogy ez soha nem is fog megtörténni. A 88 éves svájci intézmény szerint a Bitcoin veszélyes az internetre és a környezetre is, de számos egyéb hibával is küzd.

A BIS egy 24 oldalas elemzést készített a Bitcoin és a blockchain-rendszerek jövőjéről. A BIS szakemberei úgy vélik, a kriptopénzek "számos hiányosságtól" szenvednek, melyek meggátolják abban, hogy valaha is mainstream fizetőeszközzé vagy befektetési eszközosztállyá váljanak.

A jegybankok jegybankjaként emlegetett intézmény szerint a kriptodevizák túlsogosan instabilak, túlságosan sok elektromosságot fogyasztanak, túl könnyen manipulálhatók és ezek miatt sosem lehet majd őket nemzetközi fizetőeszközként használni. Hozzátették: a megosztott főkönyvi technológia, melyen a Bitcoin és ehhez hasonló technológiák alapulnak, inkább hátrány, mint előny.

Az elemzés fényt derít arra is, hogy ha nemzetközi fizetési rendszerek szerepét átvenné egy blockchain-alapú rendszer, túlterhelődne minden szerver, számítógép és okostelefon, melynek eredményeképpen

a teljes internet összeomlana.

A BIS szakemberei hozzátették: a bitcoinbányászok már most is annyi áramot emésztenek fel, mint Svájc, melyet

környezeti katasztrófának neveztek.

Végül leírják, hogy a megosztott főkönyvi technológiának és a blockchainnek vannak előnyei is, például meggyorsíthatják a nemzetközi átutalásokat, valamint a kereskedésfinanszírozásban is segíthetnek.

A BIS konklúziója összességében az, hogy a Bitcoin legnagyobb áttörése, a gyors tranzakció-lebonyolítás, egyszerre a legnagyobb hátránya is a rendszernek, mivel túl kockázatossá tenné egy ilyen rendszer a globális gazdaságot.

Decemberben mikor arról …

#820394 Fornit Előzmény: #820393

Decemberben mikor arról cikkeztek, hogy az usában a lakosság hitelt vesz fel bitcoin vásárlásra, én is nagyon kerestem, hogy van e 1:1 bitcoin short etf. Sajna nem találtam.

Kidurrant a lufi? Kidurrant Soros is?

#819231 TrendMan

Barclyas: kidurrant a bitcoinlufi, soha nem lesz már 20 ezer

A bitcoin árfolyama idén nagyot esett, a Barclays elemzői szerint ez nem másnak a következménye, mint hogy a kriptotőzsdéken tavaly év végén kialakult spekulatív lufi kidurrant. Szerintük a bitcoin soha nem kerül a tavaly decemberben elért rekord, 19 843 dollár közelében.

Az elemzői csapat által készített felmérések és az ebből készített modell alapján azt állítja, a bitcoin népszerűségének növekedése nagyon hasonlóan zajlott ahhoz, ahogy egy influenzavírus terjed az emberek között.

Az így kialakult spekulatív lufi kidurrant, az új befektetők az első árfolyamesésre tömegesen váltak meg a kriptopénzüktől, amivel újabb és újabb eladási hullámot indítottak. 2011-ben és 2013-ban egy-egy nagy felfutás után összeomlott a bitcoin árfolyama, de idővel eddig mindig új csúcsra futott, pedig mindegyik felfutáskor és utána is sokan keresztet vetettek a kriptopénznek.

A Barclays által készített modell szerint azonban a bitcoin árfolyama már soha nem tér vissza a tavaly látott szintekre.

A bitcoin most 8000 dollár felett jár a Coinbase amerikai kriptotőzsdén, alig egy hete viszont 6000 dollár környékén is megfordult a kriptopénz.

a

#816875 Fornit

Alianz:

"Nekünk úgy tűnik, hogy a bitcoinmánia egy tankönyvi példája a lufiknak - és egy olyan lufinak, ami valószínűleg hamarosan ki fog pukkadni. Mint deviza és eszközosztály, a bitcoinnak potenciálisan végzetes hibái vannak - én ezért azt gondolom, hogy az a kérdés, hogy mikor pukkad ki, nem pedig ez, hogy egyáltalán kipukkad-e a bitcoinlufi"

https://www.portfolio.hu/befektetes/it/allianz-kla...

Én nem értettem soha ezt…

#816819 matgab Előzmény: #816788

Én nem értettem soha ezt a "befosok, úr isten milyen nagyhatalmú ember áll előttem" mentalitást.

Ezek a vezérigazgatók általában ugyanolyan emberek , mint bárki. Némelyik- aki tényleg tehetséges és cégalapító, innovátor - azok általában inteligensebbek, nem játszák meg magukat.

Aztán a kapitalizmusban nyilván van rengeteg pszichopata EQ=0 ember, aki felfele eszméletlenül nyaldos, lefele kegyetlenül tapos. Ezek az emberek a látszat mögött vagy önbizalom hiányosak, vagy poziciójuk ellenére primitívek.

Volt olyan cégvezető főnököm is itthon, akivel ha kimentünk az alapító -CEO-hoz, akkor annyira izgult, hogy eleredet az orra vére. Soha nem értettem az ilyet.

Otthon meg baromi nagy Janinak érezte magát.

Én már ültem nagyvállala…

#816788 TrendMan Előzmény: #816785

Én már ültem nagyvállalati gyűlésen úgy a nézökönség soraiban, hogy a CEO közben nagggyon durván megjátszotta magát a szinpadon.

El nem tudom mondani mennyire xszar érzés, de lehet, hogy más nem így érez. Személyi diktatúra púr, a másik személyiségének az elnyomása. Senki egy kukkot nem mer szólni.

Engem talán azért zavar, mert az Éljen Rákosi! éra számomra még - legalábbis a történelemkönyvekből és filmszalagról, meg szülői elmondásokból - nagyon is reális élménynek tűnik ?!??

Egyébként ez a kopasz fa…

#816742 TrendMan Előzmény: #816711

Egyébként ez a kopasz faszi, aki 16 és 18 perc között üvöltözik a szinpadon, ez szerintetek rendben van? (Bitconnect)

Csak az én jó érzésemet sérti vagy velem nem stimmel valami?