Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Nagyvilág

Vajon mennyire jó biznis…

#811137 rbbj11 Előzmény: #811127

Vajon mennyire jó biznisz egy tengerimalacot futtatni? Egyáltalán legális??

ezt a liberális részlegr…

#811112 Koffein Előzmény: #811111

ezt a liberális részlegre kéne tenni :P

amúgy cuki piaci rés, aprópénznek se kutya... :))

tipikus és érdekes:-)

#810039 banyaiz Előzmény: #810013

Nézegettem megnyitás szempontból amiről beszéltél. Támadó nyitásai vannak világossal végig az igaz. De pl szintén világossal a vezércselnek megfelelő kezdés úgy sötét nem lép gyaloggal d5-re nyitás után. Még huszárral kombinálja ezt. Nem tudom van e ennek valamilyen hivatalos neve mint megnyitás de az én fényképalbumomban nincsen benne. :)

Az a királlyal előrenyomulás amiről beszéltünk. Persze ha huszárral üt akkor vszínű futóval sötét szorongatja utána. Bár van több lépése amivel háríthatja.

De a poén, hogy kialakította ezt a helyzetet felkínálta a futót, egy futó huszár cserét, a király szorongatását, ami nem tűnik ésszerűnek. Ebből alakul ki az, hogy királlyal egymás után kettőt lép és előrenyomul . Kettőt kell hozzá lépjen királlyal . Ez is olyan kombináció amit nem tudom valaha játszottak e ilyen állásnál. :) A végén pedig nagyon előnyös, hogy király már a tábla közepén helyezkedett , mikor meglépi elég neccesnek tűnik. Egy "kis" előregondolkodás van a technikában. :) Stockfishbe se táplálták be ezt a kombinációt úgy tűnik

tipikus

#810032 banyaiz Előzmény: #810031

Lehet, hogy még jobb lenne mert egy plusz ösztönzést kapna a tanulásra. :)

Hát ha ez oda fejlődik az élet különböző területein bevethető lesz akkor az emberi agy nem tudom hol lesz hasznosítható.

Kb 20 éve volt mikor világbajnokot sakkban legyőzte a gép először. Ami még akkor betáplált sémákkal dolgozva. Most meg a 0-ról a szabályokat és a célt betáplálva veri nem az emberi világbajnokot hanem az annál sokkal jobb mesterségest.

Mondjuk képzeld el ezt a tőzsdén. Még lehet Mészáros pénzét is elnyerné úgy a közkézhányad minimális. :)

...

Amit kérdeztél többi sakkpartiban is hasonló e, néhányat néztem meg de semmi szabályszerűséget nem láttam.

tipikus

#810031 TrendMan Előzmény: #810030

Milyen érdekes lenne egy olyan helyzet, ahol a gépnek érzelmeket programoznak és azt a tudatot, hogy ha veszít, akkor bedózerolják.

Meglátjuk utána hogy pókerezik:-)

tipikus

#810030 TrendMan Előzmény: #810026

Pókerben 'csak' heads-up-ban nyert (még) versenyt.

Ez az a játékforma, ahol csak két játékos áll szemben.

(FT asztalon 8-10 játékos ül szemben, itt még nem nyert - ez a játékforma sokkal több bizonytalanság.)

++

Azért azt hozzátenném, hogy pókerben igen nagy a tét és a gépet ez nem zavarja annyira, mint az emberi játékost. Tehát a gép pszichés terhelése = 0.

Továbbá a gép mimikájáról az embernek esélye sincs leolvasni bármit, fordítva ez nem biztos, hogy igy van.

tipikus

#810026 banyaiz Előzmény: #810011

A számológép és az agy. Neumannak a könyve . Ezen az úton amit ő pedzegetett egy lépés ez. Már amennyire én le tudom innen szűrni a fotelból. :)

Már amennyit elárulnak a fejlesztői erről a cuccról az Alpha is emberi agyhoz hasonlóan neurális hálók + véletlenszerű folyamatban valószínűségszámítási algoritmusok + tanulás + a jó ég tudja mi még.

Pl olvastam ugyanennek a go játékos változatáról ami sokkal összetettebb mint a sakk. Legyőzte a korábbi verzió a go világbajnokot , és a továbbfejlesztett verzió nem tudom hány nap tanulás után 0-ról indulva 100-0 ra verte a korábban világbajnokot verő mesterséges intelligenciát. :) Azért az durva. :)

Volt valami pókeres áttörés is , profi pókerversenyt nyert ami azért sokkal több a véletlenszerűség mint egy sakkban. Eleve nem látja az ellenfél lapjait szemben a sakkal .

tipikus és érdekes:-)

#810013 TrendMan Előzmény: #809866

Azt kell mondjam, ez a régi idők sakkja volt a játszma jellegét tekintve -->

Valamikor tudtam, hogy ez milyen védelem (Királyindiai?Francia?) - amikor világos mind a d, mind az e és néha a c gyaloggal nyomul előre egyből az elején és ezzel elfoglalja a tábla közepét és passzív szerepre kárhoztatja sötétet.

Ezek a megnyitások nagyon népszerűek voltak a XIX. sz végén a XX. sz elején, érdemes megnézni pl. Maróczy Géza nagymesterünk korában játszott játszmákat: https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%A9za_Mar%C3%B3c...

Aztán kimentek a divatból és később csupa-csupa passzív játékba torkolló megnyitás lett 'népszerű'. (pl. Sziciliai védelem), amelyek zárt állásba vezetnek és hosszú pozíciós játékhoz és többnyire döntetlenhez:-)

Érdekes, hogy vajon mi vezetett az emberi gondolkodás ilyen irányba történt eltolódásához? Gondolom ezeket hatékonyabbnak gondolták. (?!)

Ezek szerint mégsem hatékonyabbak, ha a gép ebbe az irányba kezdett el játszani.

A gép többi játszmája is ilyen jellegű?

Továbbá érdekes, hogy mindkét gép elkerülte a rosálást, amelyik pedig a modern emberi sakkban alapvetésnek számít a király biztonságba helyezéséhez.

Ha ezen túllépünk, a visszaütés királlyal az adott helyzetben logikus, hiszen vezérrel nem lehetett a huszár ütése után pedig világos kerül nagyon lefojtott helyzetbe. Így viszont a király hatékonyan tudta támogatni a gyalogokat.

Még majd mondok valamit:-)

tipikus

#810011 TrendMan Előzmény: #809866

Én azt nem értem, hogy egy másik cikkben azt mutatják, hogy nézzétek meg, ebben a ládatologatós játékban a gép próbál már előre is gondolkodni és tervezni és ez milyen fantasztikus.

Közben a képernyő jobb oldalán futnak azok az opciók, amiket a gép éppen mérlegel.

Egyeseket elvet, másokat kiválaszt.

Én azt hittem, ez eddig is így működött, hiszed eddig is a jóval nagyobb számítási kapacitása révén szinte minden lehetőséget előre kiszámolt és azokból választott.

(Sőt a nálam meglévő 10-15 éves sakkprogramok esetén is a képernyő egy részén láthatóak az éppen mérlegelt lehetőségek, amikből majd születik egy döntés.)

Nem értem, hol itt a különbség és honnan jön a minőségi ugrás?

tipikus

#809866 banyaiz Előzmény: #809536

Nem tudom sakkon túl mik lesznek a lehetőségei. De sakkban macska egér harc az elődjével. :)

Több partit megnéztem és szinte mindegyikben olyan tisztáldozatokat hoz egy pozícióért ami nagyon neccesnek tűnik , és mindig jól jön ki belőle. Hihetetlen milyen gondolkodás van mögötte.

Nézzétek meg ezt . Üthetne huszárral és királlyal nyomul előre. :) Ez k. nagy, a szám tátva maradt.

Nesztek rövid távú dopamin-löket ...

#809669 TrendMan

https://www.portfolio.hu/short/kifakadt-az-egykori...

"A lájkok és a különböző interakciók egy rövid távú dopamin-löketet adnak, de nincs valódi interakció az emberek között, nincs beszélgetés, nincs együttműködés. Hozzátette, hogy a saját gyerekeinek nem engedi a Facebook használatát."