Regisztráció Elfelejtett jelszó

Bitcoin

Zuhanj össze, bitcoin! K…

#809578 TrendMan

Zuhanj össze, bitcoin! Különben egy barátom sem marad!

Ahogy emelkedik a bitcoin árfolyama, úgy akar egyre több ismerősöm beszállni, még olyanok is, akik sosem fektettek be kockázatosabb eszközökbe. És ahogy emelkedik a bitcoin árfolyama, úgy néznek rám egyre furcsábban a barátaim, amiért életük üzletéről beszélem le őket.

Ismerős 1.:

Megérkezett a pénzem külföldről, betenném bitcoinba. Mit gondolsz?

Ismerős 2.:

Most akkor mi is ez a bitcoin? Nem valami átverés? Anyám belerakott egy csomó pénzt

...és sorolhatnám.

Nem csoda a nagy érdeklődés. Tízezer dollár, tizenkétezer dollár, tizennégyezer dollár, tizenhatezer dollár. Mire leírom ezt a mondatot, már még drágább. A bitcoin árfolyama csak idén több mint 16-szorosára nőtt eddig, vagyis a kriptodeviza tipikus példája a buboréknak. Még a korosabb befektetők sem láttak hasonlót életük során, a bitcoin már olyan nagy emelkedést mutat, hogy leginkább egyetlen buborékhoz hasonlítható, a tulipánmániához.

A bitcoin értéke nagyjából meghatározhatatlan, mert a klasszikus modellek alapján nem lehet értékelni, de annyi biztos, hogy ma alig használható valamire; még a készpénznél is problémásabb - pedig annál nehéz a 21. századba körülményesebb fizetési módot találni.

A bitcoint a mánia hajtja felfelé. Az, hogy az emberek elhiszik, hogy holnap még drágább lesz. Vannak, akik már azt mondják, hogy a bitcoin Giffen-jószág. Vagyis egy olyan termék, aminek a kereslete növekszik, ha emelkedik az ára. Mások úgy pontosítanak: a bitcoin inkább Veblen-jószág, amelyek hasonlók a Giffenekhez, de annyiban különböznek, hogy trendi, menő dolog birtokolni őket, és ezért luxuscikkek.

A leginkább elvakultak egyszerre tekintik Giffen- és Veblen-jószágnak a bitcoint. Ők azok, akik minden érvet a vásárlás mellé sorakoztatnak fel, és teljesen figyelmen kívül hagyják a kockázatokat.

Nos, annyi igazság lehet a dologban, hogy a bitcoin értékét valóban képtelenség meghatározni, és sokan nem is értik, hogy mibe fektetnek, így a vásárlóknak egyetlen biztos fogódzójuk a termék ára. Ez pedig folyamatosan emelkedik, vagyis a vélt értéke is egyre nagyobb lehet, ami újabb és újabb vevőket hoz a piacra, a korábbiakat pedig még több vásárlásra készteti.

Sokan azonban még azt is kétségbe vonják, hogy a bitcoin rendelkezik a pénz alapvető funkcióival, hiszen olyan ingadozást, amit a kriptodeviza piacán látunk, egyetlen pénz esetébe sem. Vagyis a pénz nem elhanyagolható klasszikus funkcióját képtelen betölteni.

Amikor az ismerőseim megkérdezik, hogy vegyenek-e bitcoint, rendre óvatosságra intem őket. Aztán minden egyes nappal csak egyre inkább zavarja őket, hogy miért nem szálltak be.

A bitcoin nagy előnye a "szabályozatlanság", ez pedig az emberi mohósággal karöltve bármire képes. Gyönyörű tulipánok is teremhetnek végül. Éppen ezért se javaslom senkinek, hogy olyan pénzt tegyen bele, amit mondjuk nem lottóra költene vagy olyan befektetésre fordítana, ahol az összes pénzét elbukhatja.

Egyre több olyan befektető van a bitcoin piacán, aki képes beszélni órákat a blokkláncokról, de nem tudja pl. azt sem, hogy mi a futures. Pedig most elindul a határidős kereskedés, és nem mellékes tény, hogy ezzel könnyebben shortolhatóvá válik a bitcoin.

Warren Buffett pedig azt mondja, sosem fektet olyan üzletbe, amit nem ért. Persze az átlagembertől nem elvárható, hogy minden eszközt pontosan értsen, amibe befektet - ezért segítenek a szakemberek, akik persze szintén óvatosak a bitcoinnal.

A bitcoint bizonyára sokan nem értik. A kriptodeviza-tulajdonosok közül nagyobb arányban lehetnek azok, akik nem értik az eszközt, mint valamilyen részvény, kötvény, vagy bármilyen más eszköz esetében.

Diszklémer: a cikket pénteken írtam, ha azóta 100 ezer dollárra nőtt volna vagy 0-ra zuhant volna a bitcoin ára, elnézést, hogy raboltam az idődet!

Azt írja az újság, hogy …

#809445 TrendMan Előzmény: #809438

Azt írja az újság, hogy már 19.000 is volt.

Továbbá, hogy a legutóbbi nagy ugrás a Bitcoin futures bevezetése miatt/azzal egy időben történt:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/elkepeszto-amit...

Továbbá, hogy a Coinbase tőzsde prémiumot tartalmazhat más tőzsdékhez képest.

...

Azért ez így elég ingoványos terep, elég sok, ha meg akkor szerepel benne.

Azt is látni kell, hogy látszólag a futures bevezetését épp a 10.000-es határ áttöréséhez időzítették.

Ergo a várt komolyabb visszateszt akár még előttünk állhat.

---

Igen, akár 100.000 USD-ig is mehet de biztos komolyabb zökkenők lesznek az úton.

Ki az, aki ennyi pénzt reszkírozna meg egy ingoványos befektetéssel? Hányszoros multimilliomosnak kell ehhez lenni? Része ez már valamilyen formában a banki portfólióknak vagy csak spekulánsok játéka?

+++

Ehhez képest az Etherum stagnál.

ha odáig elmegy, akkor a…

#809438 rbbj11 Előzmény: #809435

ha odáig elmegy, akkor a lélektani 20e-ig is.

Egyébként az hogy 10e ennyire rövid pihenore kényszerítette csak egy erős jel arra, hogy a hihetetlen 100e dollarig is elmehet a közepesen tartós nagy összeomlás előtt.

Napon belül 1.8xx dollár…

#809433 TrendMan

Napon belül 1.8xx dollár plussz.

Komolyan, olyan mintha valami videojáték lenne.

most már osszeomolhatna …

#809431 rbbj11

most már osszeomolhatna ez a k. Btc, mert baromi sokat kellett várnom 5000-ról hogy 10-re menjen, erre 13 ezren nyitott kezdő shortjaim és azóta nyitott tömeg egyre nehezebb kő, amik lehuznak....

Bitcoin a Blockchainben hopp a rablók zsebében

#809430 rbbj11 Előzmény: #809422

nincs követhető ip cím, se más...ezért használja alvilág is.

Bitcoin a Blockchainben hopp a rablók zsebében

#809429 rbbj11 Előzmény: #809422

nincs követhető ip cím, se más...ezért használja alvilág is.

Bitcoin a Blockchainben hopp a rablók zsebében

#809423 Varoka Előzmény: #809422

Nincs olyan, hogy 'ki'. Ilyenkor az van, hogy a cél tárcából pikk-pakk tovább utalják a zsét más tárcákba, és így tovább.

Bitcoin a Blockchainben hopp a rablók zsebében

#809422 TrendMan Előzmény: #809420

Akkor végül is a pénz megvan.

Csak figyelni kell az adott pénztárcát és aki hozzányúl, az a tolvaj:-)

Ráadásul közösségi tárcáról van, azaz több károsult van.

Több szem többet lát, könnyebben nyomon követik, ki akar rájárni az adott pénztárcára.

Bitcoin a Blockchainben hopp a rablók zsebében

#809421 rbbj11 Előzmény: #809415

nagyon félre ertettel valamit! Az a lényege hogy készpénz forma, vagyis negsemmisitheto, követhetetlen , ezért lophato is.

Bitcoin a Blockchainben hopp a rablók zsebében

#809420 Varoka Előzmény: #809415

Az történt, hogy meghekkelték az oldal - mondjuk így - közösségi tárcáját. Amikor belépsz egy BTC tőzsdébe és a saját tárcádból áttolod a pénzt, akkor a tőzsde tárcájába kerül.Ilyen amúgy rendes bankkal is megesik, és ekkor jótáll - nálunk - BEVA. A BTC tőzsdéknél nincs ilyen.

Ezért van egy főszabály, ami BTC-d van a tőzsdén, de nem akarod eladni, azt utald át a saját tárcádba.


Maga a lopás egyébként teljesen nyomon követhető, csak az a baj, hogy azt sokszor nem tudni, melyik tárca kié.

Bitcoin a Blockchainben hopp a rablók zsebében

#809415 TrendMan

Azt hittem ezt nem lehet csak úgy lopkodni:

http://index.hu/tech/2017/12/07/17_7_milliard_fori...

Hiszen a közösség kölcsönösen ismeri el valakinek a Bitcoin tulajdonlását és az újabb Bitcoinok a Blockchainben a régebbiekbe vannak beágyazva ezért az egész lopásbiztos - vagy valami ilyesmi

Most olvashatom újra az egészet.