Regisztráció Elfelejtett jelszó

Tudomány világa

Kiborg-e vagy?

#808613 TrendMan

"Gondoljunk csak bele, már most kiborgok vagyunk, hiszen az okostelefonunk a kihelyezett agyunknak is tekinthető."

:-)

Eljön a pillanat, amikor a gépek okosabbak lesznek az embernél

A világ 70 éve tanúja a mesterséges intelligencia fejlődésének. Az elmúlt években mindennapi életünkben is megtapasztalhattuk a mesterséges intelligencia hangsúlyos, mégis visszafogott jelenlétét okos telefonjaink keresőrobotjaiban, a vásárlássegítő rendszerekben, az orvosi észlelésben, a hang- és arcfelismerés terén, és még sok helyen másutt. A mesterséges intelligencia jövőbeli hatásairól beszélt Derek Woodgate a the Futures Lab elnöke és vezető jövőkutatója a T-Systems Symposium 2017 rendezvényén.


Az elmúlt néhány évben a nagyobb számítási kapacitás, a milliárdnyi adatpont gyors elemzésének képessége, a felhőrobotika, a gépi mély tanulás, valamint Google és az Amazon óriáscégek, illetve az olyan látnokok, mint Elon Musk beruházásainak eredményeképpen úgy érezhetjük, hogy egy új "kambriumi robbanás" küszöbén állunk. Ez a küszöbön álló forradalom újradefiniálja az intelligenciáról, a kognitív interakcióról alkotott képünket, hogy mit jelent embernek, mi több, felsőbbrendű embernek lenni.

A mesterséges intelligencia kialakításához elsőként számítási kapacitást kellett biztosítani, meg kellett érteni az emberi gondolkodást, majd egy olyan hálózatot kellett létrehozni, amely képes ezt a gondolkodást szimulálni. Ebben nagy segítségre van a Deep Learning, vagyis amikor hatalmas adatbázisokban keresnek a gépek mintákat, és ebből tanulnak.

A mesterséges intelligencia lényege pár hónappal ezelőttig annyi volt, hogy az emberi gondolkodás egyes kis részeit programozták le speciális területekre. De ma már létezik olyan gép, amely magától képes tanulni anélkül, hogy emberek irányítanák ebben, és anélkül, hogy ehhez adatokat tápláltak volna bele. A meglehetősen bonyolult GO táblajáték világelső emberi játékosait megverő két mesterséges intelligencia gépet egy új technológiával működő gép megverte úgy, hogy csupán 17 nap alatt megtanult go-t játszani.

Ez is azt mutatja, hogy a technológia rendkívül gyorsan fejlődik, és szinte biztosan eljön a pillanat, amikor a gépek sokkal okosabbak lesznek az embereknél.

Gondoljunk csak bele, már most kiborgok vagyunk, hiszen az okostelefonunk a kihelyezett agyunknak is tekinthető. A következő nagy kérdés az lesz, vajon a gépeknek lehet-e érzelmük, és kell-e, hogy legyen érzelmük? A robotokkal együtt kell majd dolgozni, a munkahelyi szerepeket újra kell majd írni ennek megfelelően. Megjelennek az olyan önfejlesztő biztonsági rendszerek is, melyek megtalálják a saját biztonsági réseiket, és javítják is azokat.

A mesterséges intelligencia fejlődése emellett már a gazdaságra is komoly hatással bír, 2016-ban a legtöbbet az USA, utána Kína, majd az Egyesült Királyság költött mesterséges intelligencia fejlesztésekre. 2025-re becslések szerint 100 milliárd dollárt fog költeni a világ a mesterséges intelligencia megoldásokra. "

AI: Kvantumszámítógépek

#807479 TrendMan

http://index.hu/tech/2017/11/13/fujitsu_forum_reger_jozsef_kvantumszamitogep_kvantumfizika_digital_annealer_csip/#



az emberi agy dualis termeszete avagy hogyan latjuk a klimavaltozast

#803146 TrendMan

http://index.hu/tudomany/2017/09/07/klimavaltozas_...

Érdekes ez a vita:

Vannak emberi beavatkozás partiak es vannak azok, akik szerint a felmelegedes egy természetes folyamat.

Hol vannak azok, akik két vagy tobb tényező összjátékának tekintik azt, ami törtenik?

Sehol, úgy tünik az emberi agy ezt a szenáriót képtelen befogadni.

Nyilván a részleteket én…

#802999 TrendMan Előzmény: #802995

Nyilván a részleteket én sem ismerem, de ismereteim szerint ezek a robbantások hegyek alatt fúrt bányákban lévő furatokban szoktak lenni, ahová ha nem is leviszik, de leeresztik a bombát és a távolból működésbe hozzák.

---

A legmélyebb fúrt lyukak kapcsán elég hátborzongató részletekről próbálják lerántani a leplet, ami már nem is ide, hanem a vallás topikba tartozna.

Csökken is meg nem is! Mi az?

#800227 TrendMan Előzmény: #800212

Elméletben teljesen nem is zárom ki:-)

Elméletben azért inkább prózaibb okokra gyanakszom, mint pl.

- Elektromos berendezések, telefonok, számítógép túlzott közelsége?

-Valamilyen pszichés hatás,amely motivációvesztéshez vezet?

- Ösztrogén a vízben?

etc...

Engem az lep meg, hogy milyen nyugalommal látszik ezt a tényt mindenki tudomásul venni.

Sci Fi filmekben ilyen okok miatt másik bolygót mennek foglalni.