Regisztráció Elfelejtett jelszó

Pénzről vagyonról értelmesen

value investing

#816818 Kissherceg

„Az értékeltség fontosabb, mint az eredménynövekedés. A kis mértékben, vagy egyáltalán nem növekvő eredményű, ám olcsó részvényekből összerakott portfóliók alaposan felülteljesítik a nagy növekedésű, ám drága részvényeket. A másik, még meggyőzőbb állítása a kutatásnak, hogy még az érték alapú portfóliókban is alulteljesítéshez vezet a nagy eredménynövekedés, míg az alacsony növekedés felülteljesítéshez. Sok értékalapú befektető számára is váratlan ez az eredmény. A magas növekedéshez ösztönösen vonzódunk és azt hisszük, hogy a nagy növekedést mutató, érték alapú részvények jó minőségűek és olcsók is egyben. Azt is hihetjük, hogy a jó tőkemegtérülési mutatóval rendelkező cég megfelel Warren Buffett „magas minőségű vállalat” elvárásának. A probléma az, hogy az adatok azt mutatják, a magas növekedésű, magas megtérülésű részvények jellemzően csalódást okoznak. Ugyanis a piaci verseny a magas megtérülésből gyorsan átlagost csinál. Nagyon ritka az olyan cég, amelyik ellen tud állni a versenynek és ezeket nehéz megtalálni ex ante – tehát az esemény előtt. Warren Buffettnek kiváló adottsága van ezek megtalálására – ez az egyik alapfeltétele a kompetens és becsületes menedzsment mellett annak, hogy egy céget „csodálatos cég”-ként azonosítson. Az adatok azonban azokra vonatkoznak, akik nem rendelkeznek Warren Buffett tehetségével – számukra az alacsony növekedésű vállalatok konzisztensebb befektetések. Úgy látszik, hogy minél rondább a fundamentális üzleti terv, annál jobb a hozam még akkor is, ha az értékeltségek hasonlók. Ez a „mély értékbe fektetés”. Tobias Carlisle: Deep Value

A value indexeknél gyanakodni kezdtem, hogy ha valami olcsó, pláne egy részvénycsoport (index), akkor túl egyszerű csak néhány értékeltségi mutatót (P/E, P/B, EV/EBIDTA stb.) nézni, az olcsóságnak ára kell, hogy legyen még a mutatók tekintetében is. Tájékoztatókban, factsheetekben csak azt mutogatják, hogy mennyire „olcsó” az index, de azt nem igazán, hogy más mutatóik milyenek. A value indexek ROE-ja kisebb, mint a sima plain vanilla indexeké, ami jó példa arra, hogy mindennek ára van. Természetesen ez is csak egy mutató, de jellemzően jelentősen eltér.

A ROE-ról eszembe jutott, hogy Buffett szereti ezt a mutatót, nem véletlen, hogy (mióta Mungerrel együtt fektetnek be) ez a hitvallása: „It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price.” Tobias Carlisle szerint Buffett tehetsége abban rejlik, hogy képes minőségi és olcsó cégeket találni, ami annyira nehéz, hogy ő nem is foglalkozik minőségi cégekkel, csak a mélyen alulértékeltséget keresi.

Továbbra is hiszek abban, hogy az európai részvényeknek van mit utolérniük az amerikai társaikhoz képest, de az is igaz, hogy nem mindenben jobbak a mutatóik. Könnyen lehet, hogy a következő időszakban felülteljesítenek az európai részvények (nagyon remélem!), de az értékeltségük nem biztos, hogy eléri az amerikaiakét, így nagy hibát követ el, aki csak az értékeltségre koncentrál, mert az európai részvények sem fognak az égig szárnyalni.

Gazdagok és átlagos autóval járkálnak :)

#805239 Tapasz Előzmény: #804711

Vannak, akiknek nem kell kertesház, es dupla árat sem akarnak fizetni egy lakóparki társas lakásra. A kocsi meg miért ne.

A globalizáció nyertesei és vesztesei

#805235 matgab Előzmény: #805228

na az ilyen ócska önmagából kifordított gondolatmenetek miatt nem szeretem az index cikkeit olvasni.

Van egy alaptézisük és mindent annak a tézisnek alárendelve addig próbálják kiforgatni a féligazságokat, amíg alá nem támasztják az alaptézisüket. Közben persze az okot és a következményt is felcserélik sokszor.

Lehet, hogy a cikk a vége felé értelmesebbé válik, de mea culpa- a cikk első felében lévő sok sületlenség miatt azt mondtam , hogy nem olvasom tovább ezt a marhaságot.


A globalizáció nyertesei és vesztesei

#805228 Koffein

Ne vásárolj hazait!

– Üdvözlöm! Mondja, ez a dinnye már finom?
– Persze, ez nem olyan, mint a száz forintos magyar dinnye.
– Úgy érti, hogy még nem olyan édes?
– Nem, ez finomabb. Ez görög görögdinnye. Sajnos a magyarok már évek óta rosszak.


http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2017/10/13/ne_...


milyen képbe? nincs kép.…

#790652 Ibiza Előzmény: #790651

milyen képbe? nincs kép.. biztos van üzleti modellje.. ha nem akkor kedvtelésből küldetéstudatból csinálja.. használhatják autóit biztositási csaláshoz.. ha tud ellene védekezni vagy be tudja szedni a részleteket akkor nem is olyan átlagos ember.

Van olyan cég akinél 30-60ezer között lehet autót bérelni.. mindenféle fedezet nélkül..300-600ezres autókat adnak ki..

???

#790418 Ibiza Előzmény: #790415

elmondom a nagy titkot de csitt.. a titok, nincs titok... nincsenek receptek

van egy gondolat egy logika ami motivál..téged megfog...másik embernek más gyújt fényt az agyában. ...

Ha vállalkozni akarsz dobj fel pénzt.. és ha feldobtad..akkor már meg se nézd az eredményt..vágj bele..hiszen változtatni akarsz..azért dobtad fel.

kellenek adottságok..egy jó konstelláció..egy nagy adag szerencse...

össze kell rakni egy működési modellt.. ha hiszel benne bele kell vágni..az a lényeg a növekedés határa a csillagos ég legyen..

Kis dolgokból csak kispálya lesz.. 80as években haver nyitott öngyújtó töltő és korcsolya élező üzletet..10Ft-ot keresett öngyújtónként.mondtam neki figyu.. ha 1000en mennek a boltba akkor kerestél 10rugót..az jó? Ez olyan mint a kenyeresbódé.. a kisközért..vagy újságos.. lesz egy jó fizetésed..de bezárod magad 24órára egy kuckóba..

ha 1000Ft-on keresel 10%-ot az fagyira sem jó.. ha 100guriga a pénz akkor az kellemes összeg..

Vannak törvényszerűségek..de ismerek nem egyet..akik nem foglalkoztak ezekkel.. erősen hittek..tolták.. függetlenül attól mások azt mondták igy nem lehet.. és lehetett.

Sokan ott tévednek olvasnak törvényeket szabásmintákat és mindenre rá akarják húzni.. vagy hallgatnak a huhogókra.

Pár topikban ajánlottam könyveket.. összefoglaltam a szerintem fontos alapokat..

???

#790415 TrendMan Előzmény: #790354

Sokan írnak fontos dolgokat, de ezek valahogy szétfolynak.

Ibiza tudja a titkot, de nem mondja el, mert korábban már megtette:-)

+++

Én úgy érzem, ezek az elgondolások a 'gáncs nélküli lovagról' szólnak, akinek szilárd és egyértelmű értékrendje van és minden körülmények között ehhez tartja magát.

Ez az értékrend olyan, mint egy világítótorony a sötétben, mindig utat mutat!

Ezzel szemben mi, az átlagember apró és nagyobb kompromisszumok sorozatában éljük az életünket - állandó kételyek között.

Van ugyan értékrendünk, de ez csak bizonyos sarkított helyzetekben segít. Alighanem a 10 parancsolatot is számunkra írták annak idején.

???

#790354 Ibiza Előzmény: #790345

szerintem nem bonyi.. pontokba szedte a fontos dolgokat.. anno én is irtam a sztem fontos dolgokat ezzel a témával kapcsolatban.

kikalkulálni a kikalkulálhatatlant

#789744 Kissherceg Előzmény: #789717

igen, az a 100.000 dolláros éves fizu tetszik :) Nagyon sokat lehet olvasni a takarékoskodásról ami persze fontos, de itt is mindenkinek magának kell megtalálni az egyensúlyt.