Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Zoom a Konzumra

Elemzések

#799457 matgab Előzmény: #799448

Igen, de azért ez az egész összességében mégiscsak nagy komolytalan magyar mutyi business.

Az egész olyan, mintha az ember úgy kártyázna, hogy te a saját lapjaidat sem látod, de a nagy játékos még a te lapjaidat is "vagyonkezelné". És ott lenne még az asztalnál sok (de nem meghatározható számú) ellenfél.

És mikor leülünk az asztalhoz -bár ugye nem értjük miért, de giga nyerőben vagyunk. Nem tudjuk, hogy valójában milyen lapjaink voltak, azt sem , hogy hányan játszottunk, csak azt, hogy a jóságos nagy játékosnak köszönhetően az első pár kör szarrá nyerő volt.

A kérdés az, hogy kiszállunk -e nyerőben és mekkora nyerőben szálljon ki az ember vagy maradjunk az asztalnál. Mert most még jókat nevet az asztalnál mindenki, hogy ekkora érték teremtődött a semmiből (már eleve azt nem értem hogy honnan van a Konzumnak pénze bármit megvenni, mert tőke emelésre nem emlékszem, hogy lett volna), de ...

Vajon hülye ez a Mészáros, hogy a király giga volumenű és profittal kecsegtető üzleteket ide hozza a Konzumba, ahol sok más befektetővel kell megosztania a hasznát, (ami csak amiatt keletkezik, mert ő beszállt a cégbe) ahelyett, hogy bármelyik társaságát ahol 100%-ban tulajdonos öntené el ezekkel az üzletekkel??

Hol van itt a ráció? Kik mozgatják az árfolyamot? Miért nem kommunikál a cég, akár azt, hogy az árfolyam emelkedést fundamentális tényezők bizonytják vagy épp cáfolják hűtik a kedélyeket?

Ez a cég a befektetőit semmire nem tartja, nem kommunikál velük, itt van a tőzsdén, valamiért, aminek nyilván megvan az oka. De kétség ne legyen, ha itt valakinek az lesz az érdeke, akkor úgy kisemmizi a befektető társakat 1 mp alatt lelkiismeret furdalás nélkül a nagy befektető, hogy a kisbüfiknek annyi esélye sem lesz, mint Szálasinak a népbíróság előtt.

És ilyen alapon ,bár nagy a kísértés , hogy az ember beszálljon, de rációval szembemenő. Abban sokkal nagyobb ráció volt, hogy az ember egy kis cégben vegyen 11 ft-ért csődközelben, minthogy most a napi 20%-os amplitúdó mellett.

Ez nem egy befektetési kategória. Ez egy (erősen manipulált) rulett asztal kategória.

Elemzések

#799446 Krumenaker Előzmény: #799381

Ez a vagyonkezelés-dolog elég érdekes, még szerintem a tőzsde se tudja, hogy hogyan viszonyuljon hozzá, miként árazza. Mondjuk meglepődni sem lehet rajta, mert a cég nevében világosan benne van: „Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyilvánosan Működő Részvénytársaság”.

Nem becsülném le a jelentőségét, a vagyonkezelői jog elég széles, kb. azt tehetsz a cuccal, amit rád bíztak, amit akarsz. Nem csak azt kell árazni a Konzum részvényeiben, hogy a kezelésért valami jutalék leesik majd, hanem azt is, hogy diszponál egy elég tekintélyes vagyon fölött.

Ha már a Budapest Bankot szóba hoztad, hallottam olyan pletykát, hogy a BB részvényeinek a zöme is a Konzumhoz lesz kanyarítva, hasonló módon, mint az MKB 49 százaléka. Még a választások előtt. Egyébként teljesen logikus, hogy ha az MKB-t tőzsdére kell vinni 2019-ig, akkor a Konzum nem lehet tulajdonosa már most a részvényeknek, mert az azt jelentené, hogy az MKB, közvetetten, már TŐZSDÉN VAN. Szóval itt valami olyasmi a terv, hogy kezelésre az MKB mellé odakerül a BB meghatározó része is, esetleg a Takarékbank is, és mikor már úgyis egy kézben futnak össze, szükség esetén egybegyúrhatóak lesznek egyetlen böhömmé. De ez csak lehetőség, amit egyelőre lebegtetni fognak.

Az egésznek az értelme pedig szerintem az, hogy Csányi ne csákmátéskodhassan, bármikor oda lehessen az OTP mellé helyezni egy hasonló mérető bankot, azzal a megjegyzéssel, hogy „hoppá, nincs nekünk rád feltétlenül szükségünk, Sanyika!” Sokkal haveribb, sokkal Fidesz-közelibb piaci tőkeközpont (is) kell Orbánéknak, mint amilyen a jelenlegi OTP.

Más. Lufi.

Írják itt mindenféle lapok, hogy ”jaj-jaj, hatalmas lufit fújtak a Konzumban, 11 forintról 2500-ra emelkedett az árfolyam, több mint kétszázszorosára, úristen!” (Egyébként 3180 körül volt a csúcs, de ez most mindegy.)

Azt se tudják, mit beszélnek.

A régi Konzumnak és a mostaninak semmi köze egymáshoz, azon kívül, hogy ugyanaz a neve. (Mészárosék megtartották a Konzum nevet, látva, hogy nincs lejáratva, és úgy gondolva, hogy jól hangzik. Nemzetközileg is.)

A régi Konzumnak Forczek volt a főtulaja, Fischer János a vezérigazgató, és egy áruházat és irodaházat üzemeltettek (az utolsó időkben) Pécs belvárosában. Enyhén veszteségesen (lehet, hogy csak papíron – ez most mindegy). Ekkor volt 11 forinton (rövid ideig) a Konzum.

Aztán jött tavaly Jászai Gellért – szerintem alig valaki kapisgálta, hogy Mészárosnak készíti elő a terepet – és a részvény kicsit felfelé mozdult. Én is sajnos eladtam 56-on a kb. 17-20 között gyűjtögetett csomagomat (halleluja! gondoltam akkor… wazzeg, gondolom most).

Aztán jött idén Mészárosék kötelező nyilvános vételi ajánlata (miután többségbe kerültek a cégben), ez már kb. 200 forinton volt, szóval ez előtt már többen sejtették, mi a pálya... Május végén átkerült a MKB részvény-pakk kezelése a Konzumhoz, ez már 250-300 forinton volt – én nagyjából innen számítom az új Konzumot. A Random Capital kinyomott egy elemzést június elején, hogy nagyjából 1350-1400 ft-ra teszik a részvények értékét, csak az MKB-val számolva. (Persze Virág Ferenc és társai valamit biztos nagyon benéztek, és a cég valójában 40 forintot se ér…)

Azóta is történtek apróbb odapottyantások, itt csak a legutóbbi:

http://index.hu/gazdasag/2017/07/15/meszaros_lorincce_lett_egy_szep_hosszu_balatoni_vizicsuszda/

Ennek a partszakasznak az értéke szvsz kb. annyi, mint a régi (tavalyi) Konzumban az összes vagyonelemnek együttvéve – szóval így hasonlítsuk össze a két (különböző!) céget és az árfolyamaikat.

Tipikusan a körtét az almával eset.

Persze nem azt mondom, hogy jelenleg minden tiszta, és könnyen „belőhető” a cég értéke, de az pl. biztos, hogy az RC-s becsléséhez képest semmiféle lufi nincs. Sőt, ha azt veszem, hogy a sztori kezdetén vagyunk, és a tőzsde a jövőt árazza (és itt azt kell árazni, reálisan, hogy az eddigihez hasonló, vagy inkább gyorsuló ütemben érkezik ezmegaz a Konzumba és Opimusba), akkor ki tudja még, hogy milyen árfolyamokra lesz módunk rácsodálkozni…

Elemzések

#799425 rbbj11 Előzmény: #799420

Hagyomänyos funda értékelés alapján kb 40 ft-ot ért, amiért hathor el is adta. Fundásan 20-ért venni és remélni, hogy csöd elött vhogy a reális áron 40-ért elmegy, egy indokolható stratégia volt.

A sztroiban inkäbb az keltette fel a figyelmem, hogy ennyire torz ezek szerint mär a magyar gazdasäg: ahol mészäros megjelenik, ott azonnal funda is keletkezik? Mert az nyilvänvalo, hogy nem a kisbüfik toltäk ezt el 20-rol kb 150-300-ig. Addig a szintig bizony vkik fundäsan vettek bele, de nem hagyomänyos modon, hanem kb ugy, mintha vki elöre tudta volna, hogy pontosan mely dohänyboltok nyernek orszägszerte a tabak mutyiban. Kb ilyen szinten megy ez a sztori.

De én még ennek ellenére sem hiszem, hogy jól járnak a kisrészvényesek, akik akär még idöben, 150-nél vettek....legaläbbis buy and hold még sztem nekik se jön majd be...

Elemzések

#799420 Koffein Előzmény: #799397

persze, hogy lehet :)

csak úgy jött át, mintha venni akarnál és nem értettem, hogy speki pénzel szállnál be, vagy megláttál valamit a cégekbe és hosszabb távra... :))

Elemzések

#799397 rbbj11 Előzmény: #799372

Sehogy

nincs, nem is volt egyik sem

Csak kérdeztem :) Ha már a csapból is ez folyik, kérdezni csak lehet a témáról? :)

Elemzések

#799383 banyaiz Előzmény: #799364

Rapidra sikerült a megoldás az tény. :)

BB-t még ciklus elején 18 előtt akarták privatizálni, aztán ahogy ment az idő gonosz migránsok is potyogtak stb úgy alakult 18 viszonylag borítékolhatónak tűnik nem erőltették annyira. De lehet, hogy abban is biztosra mennek van még idő rá , hogy privatizálják 18 előtt.

Elemzések

#799381 banyaiz Előzmény: #799364

Mennyivel más lenne ha bevásárolja magát a Konzumba ennek bejelentésével egy időben a kereskedés felfüggesztve. Rendezi a család ügyeit az Mkb banktól , a fél országig. Ehhez tőkeemelés részvényszám emelés és utána visszaengedve a tőzsdére.

Tisztább és elegánsabb megoldás lett volna, mint ez beszáll a Konzumba nagy lelkendezés. A tulajdonképpeni tőzsdei cég körül van egy pókháló mindenféle vagyonkezelt cuccokból . A piac beárazza a céget 60 mrd-ra.

Ezzel a megoldással amit választott borítékolható az eszement ingadozás az árfolyamban . Lásd akár csak ezt a hetet.

Szerintem ezzel a családi háttérrel a családi hátteret nem csak rokonira értve. Inkább olasz módon értve ha érted mire gondolok. :) , nem egy túl ésszerű megoldás így indulni a tőzsdén.

Mert így nekem úgy tűnik , a vonal meghúzása és utána tiszta lap a tőzsdén helyett, inkább egy még zűrzavarosabb történet alakult ki. Ráadásul a tőzsde nyilvánossága előtt. Ennek mi az értelme ilyen háttérrel? Belekeverni mindebbe egy mkb bankot is ilyen ügymenetbe.

Elemzések

#799372 Koffein Előzmény: #799354

Azt nem értem, hogy miként illik bele egy konzum vagy optimus az átgondolt, funda alapú portfóliódba? :))

Elemzések

#799366 Krumenaker Előzmény: #799364

Volt már ilyen "bevásárlom magam a tőzsdére" megoldásra korábban is példa. Pl. úgy került a tőzsdére az Econet is (mai nevén Est média), hogy megvette a Virginia Nyrt-t.

Elemzések

#799364 Krumenaker Előzmény: #799299

Igen, de egy tőzsdei bevezetés általában több éves folyamat... Bíznak, nagyon bíznak a fiúk benne, hogy megnyerik a következő évi választásokat is, de mi van, ha mégsem...? Kellett valami rapid megoldás, ami még ebben a ciklusban beüzemeltethető.

Elemzések

#799354 rbbj11 Előzmény: #799287

alighogy beirtam opimus vs konzum felvetésem, märis opimust felkaptäk, konzumot dobták :D

Elemzések

#799299 banyaiz Előzmény: #799294

Kezdhette volna teljesen tiszta viszonyokkal és akkor volt a múlt amiben ilyen olyan módon hozzájutott vagyonelemekhez eredeti tőkefelhalmozás időszakát élte. :)

Ez egy vonallal lezárva, boruljon a feledés homályába, és a tőzsdén megkezdve egy új lap. Ahol az első perctől minden támadhatatlan minden szempontból korrekt stb.

Szerintem ez lett volna célszerű ezzel a háttérrel. De hát nem először vannak ilyen "naív" gondolataim az unortodox stílus kapcsán. :)

Elemzések

#799297 banyaiz Előzmény: #799294

Ha így járnak el nincs ez a pókháló se a cég körül, tiszta tulajdoni viszonyok, korrekten behozva egy tőzsdei cégbe.

Így ezzel a megoldással a Felügyeletnek ha működik 10 évre adtak munkát. Milyen bennfentes kereskedések esetleg, árfolyam manipulációk esetleg, érdekes megfogalmazású közlemények, piaci folyamatokra menedzsment reakció hiánya stb Ezek az elméleti lehetőségek, gyanúk mind kikerülhetők lettek volna .

Akkor mint tőzsdefejlesztés. :) Na szóval annyira nem tudok lelkesedni a dologért mint a Random főnöke írta milyen "reklám" ez a tőzsdének. Reklám reklám csak kissé furcsa hozzáállás is keveredik a dologba. Legalábbis az én ízlésem szerint furcsa hozzáállás. Ami ha a jövőben nagy célok vannak azt ezzel a kezdéssel indítani nem így fognék hozzá.

Elemzések

#799295 banyaiz Előzmény: #799294

Ez több mint valószínű, hogy a tulajdonosi szálak háttérben összeérnek mert különben miért éppen a Konzum Vagyonkezelőre bízná rá? Vagyonkezelést, és ezzel a szavazati jogot. Nagy bizalmi kérdés, hogy egy mkb bank majd 50% szavazati jog felett rendelkezik mint vagyonkezelő. Egy magántőkealapban elbújtatva, és éppen véletlenül a Konzum Vagyonkezelőt bízzák meg . :)

Az a megoldás is érdekes, hogy a Konzum Nyrt 45% is magántőkealapban, amit a Konzum Vagyonkezelő kezel. Még a Konzum 45% is ilyen módon rejtve mint tulajdonos. Nem az van, hogy megjelenik Mészárosé pl nevesítve a Konzumnak ez a résztulajdona, hanem egy magántőkealapban . De a szavazati jog a konzum vagyonk-nél.

Hogyan is fogalmazzak. Ha már tőzsdefejlesztés és értékteremtés egyebek, akkor vsz egy korrekt, prudens stb megoldás lett volna, ha a Konzumot feltőkésítik megveszik ezeket a vagyonelemeket.

Amíg ez lezajlik a részvény kereskedése felfüggesztve, és utána visszaengedik a tőzsdére.

Ez lett volna egy olyan eljárás ami egy korrekt megoldás vsz. Akkor nincs a piacon ez az egyik nap 60 mrd-ot ér a cég a másik nap 30-at de 2 hete még 10-et és közben a menedzsment hallgat stb.

De hát ez már történelem, érdekes hozzáállás. Olyan unortodox.

Elemzések

#799294 Krumenaker Előzmény: #799290

Igen, valószínűleg azért van ez az egész bűvészkedés (én kezellek téged, te meg a nagymamán keresztül engem), mert nem akartak se részvénykibocsátással (tőkebevonás), apportálással vagy hitelfelvétellel bíbelődni - ezek valamelyike kellett volna ahhoz, hogy szabályosan megvehessen bármit is a Konzum, és "tulajdonossá" válhasson. De egyébként szerintem elég valószínű, hogy a különböző cégekben és alapkezelőkben kb. ugyanazok az emberek ülnek, és a vagyonelemek, mint forrás, rendelkezésre állnak. Csak a zsebeken lévő címkék különbözőek.

Elemzések

#799290 banyaiz Előzmény: #799277

Mkb 4% -át se vették meg ezek szerint, csak vagyonkezelik szintén egy magántőkealap tulajdonát. Nagyszerű, hát akkor várhatom a félévesben, hogy majd megnézem milyen forrásból sikerült megvenni a cégnek. :) Mert azon fennakadtam, hogy ezt a mrd-os értéket jelentő 4%-ot és a cég tavalyi számait megnézve miből sikerült ezt a forrást előteremteni. Valahol azt olvastam tulajdonukba került. Baromira keveredett a sajtóban a tulajdon és a vagyonkezelés kérdése . Nem láttam, hogy a cég ezt félreértésre okot adó médiaszöveget olyan nagyon sietett volna eloszlatni . Sőt. Mintha a közleményeikben is virágnyelven fogalmaztak volna ezzel kapcsolatban. Jogilag biztos helyesen fogalmaztak, de úgy érzem lehetett volna konkrétabban is megfogalmazni azokat a közleményeket.

Szép kis pókhálót raktak össze a két tőzsdei cég köré.

Ha más nem majd az azért kiderül a félévesből mekkora vagyonkezelési díj mellett kezelik ezeket a tőkealapokat. Az valami érdemi összeg e.