http://www.haziallat.hu/kedvencem/hol-nem-volt/cib...
Hát ha a cibetmacska ürüléből kipecázott kávészemek a legdrágábbak... ők is csak haladnak a trenddel :))
http://www.haziallat.hu/kedvencem/hol-nem-volt/cib...
Hát ha a cibetmacska ürüléből kipecázott kávészemek a legdrágábbak... ők is csak haladnak a trenddel :))
azert a pontossag kedveert, nem fekaliat talaltak, hanem bakteriumot...
"Az Egyesült Királyságban egy vizsgálat után kiderült, hogy a britek legnagyobb és legnépszerűbb kávézói szinte kivétel nélkül érintettek az egyre csak gyűrűző szaros botrányban. A tesztek szerint a Caffe Nero, a Costa és a Starbucks egységei érintettek. Kiderült, hogy a fent említett nagy láncok azon termékei voltak fekáliával mérgezve, amelyek jéggel készültek.
A hatóságok igyekeznek lecsillapítani a kedélyeket: elmondásuk szerint a vizsgált minták nem azt jelentik, hogy a Caffe Nero, a Starbucks, valamint a Costa jeges termékei mind tartalmaznak ürüléket, csupán arról van szó, hogy előfordulhatott, hogy szennyezett kávét fogyasztottak a fenti brandek látogatói az elmúlt hónapokban.
A vizsgálatból kiderült, hogy a Costa kávéi voltak a legszarosabbak, az innen vett 10 mintából 7 alkalommal találtak fekáliából származó baktériumokat a jégben. A Caffe Neronál és a Starbucksnál ugyanez az arány csak 10/3 volt.
A Costa válaszlépésként rögtön megváltoztatta jégbeszállítóját, a Starbucks szóvivője, azt mondta, hogy saját vizsgálatot rendeltek el az üggyel kapcsolatban, amelyet nagyon komolyan fognak venni. Hasonlóképpen cselekedett a Caffe Nero is, akik szintén belső vizsgálatot indítottak."
http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/fontos_bejele...
Kár, hogy nem lehet kávé kapszulás cégbe fektetni... hosszabb távon mekkora nyerőt lehetne zsebre tenni... :o))
Elszállhat a vanília ára ... már ha ezidáig nem szállt el ...
"Madagaszkár ugyanis messze a világ legnagyobb vaníliatermelője, 2014-es adatok szerint a világ vaníliaellátásnak 48 százaléka, 2016-ban pedig egyes becslések szerint a 80 százaléka a szigetről érkezett.
Az Enawo pedig elpusztította a madagaszkári vaníliaültetvények 30 százalékát, ezzel pedig akár 24 százalékkal is zsugorodhat a vaníliakínálat a világon.
Ez iparági pánikot okozott, és a 2016-os szárazságok miatt eleve magasan lévő vaníliaárak még tovább kúsztak. Néhány éve még 20-50 dollárért is meg lehetett venni a vanília kilóját, ez az összeg most 600 dollár körül van, de van termelő, amelyik már 1000-1100 dollárt is elkér. (VanillaPura)"
Nem rábeszélésnek veszem, a tippeknek meg mindig örülök, mindig utána is nézek, még akkor is ha nem nekem szól, kifejezetten szoktam is ilyen célzattal fórumokat olvasni, persze kellő fenntartásokkal. Amúgy JO-n kívül még ilyeneket is nézegetek, ha már extrémsport:
NUGT, DBC (PowerShares), WEAT, TVIX vagy UVXY, UWT
Bár ez most így offtopic.
A QSR a Burger King + Tim Hortons egyesüléséből jött létre, SBUX-ot meg ismerjük, ha lehet hinni a Howard Schultznak hosszabb távon prémium szegmensű kávézókat is fognak nyitni... nem rábeszélni akarlak, csak szösszenetként említettem :)
Egyenlőre csak mint lehetőség merült fel, először zárnom kell valamit, hogy legyen miből venni, csak már szeretem előre kinézni. Amúgy kifejezetten a JO-t nézem, vagy is azt vennék.
Megnézegettem amiket linkeltél, QSR vagy SBUX talán, de ilyen-olyan okokból a négyből egyik se tetszik igazánl. A WTB-re meg azt hittem először hogy Walter Bau xD
De igazad van hogy tényleg extrémsport gyanús, mondjuk nem is sok pénzzel játszom, így sokkal jobban tűröm a nagyobb kockázatokat.
Ha szereted az extrém sportot ne fogd vissza magad, stopot alá és lesz, ami lesz. :o))
Anno amikor kérdezted 19en volt, most 18on, szerinted mennyit változott a széljárás azóta? Amúgy nálam még mindig átláthatatlan, de ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarsz ;o)
Ha kávéban gondolkodnék, akkor MCD, QSR, SBUX... vagy talán WTB
Lassan tényleg venni kéne, vagy még mindig kockázatos? :O Ki hogy látja a témát? :)
A mérete lehet ugyan akkora, inkább a súlya más, nincs annyira betömörítve, több a levegő a kristályok között. Azt azért nem hinném, hogy a cukor veszítene az édességéből, mivel a cukor az cukor, pont mint a só :) De az is lehet, hogy inkább a cukortartalom nőt az élelmiszerekben, és egyszerűen mi nem érezzük már elég édesnek, mert hozzászoktunk.
Én egy kiskanál cukorral iszom csak a kávét, mivel szeretem a kávé ízét érezni, meg nem akarok gigapocakot növeszteni :D (régen hárommal ittam)
Elvileg a KC az arabica árát képezi le. De csak elvileg. Látod, ez is a bajom, hogy bárhogy próbálok utánajárni, csak a KC, vagy ha etf, akkor JO, de mit képeznek le? mi van bennük? melyik vidék kávéival kereskednek? Vagy a világ összes kávéja, robusta+arabica? Vagy csak arabica? Vagy robusta? Nem mindegy, mert az arabicának jobb az íze, kevesebb terem, kényesebb növény, míg a robusta keserűbb, rosszabb minőségű, igénytelenebb a növény, de dupla annyi terem belőle...
Az elsőt kizárom, a második elvileg lehetséges, mert ugye ki méricskéli. Szemre nekem ugyanakkora, de az is lehet, hogy tévedek.
A kis tasakolt cukorból továbbra is elég kettő:-)
Nekem valahogy az jutott eszembe, amit zöldésgekről, gyümölcsökről lehet hallani: Több zöldpaprika kell ma ugyanannyi C-vitaminhoz, mint 50-100 éve.
Ez állítólag a növényvédő szerek miatt van igy: ...
addikció :)
És ha már kávé, akkor legyen cukor is:
Több ismerősöm is felemlegeti és nekem is feltünt, hogy a (Hókristály) kockacukorból most már három kell ugyanahhoz az edesítő teljesítményhez, amihez eddig kettő is elég volt?
Hát ez meg hogy lehet?
Ha nem néhány hete olvastam volna a portfolión, hogy annyira rossz volt a termés, hogy nagy emelkedés előtt áll, akkor nem csodálkoznék.
De jó, a robusta esik, de mi van az arabicával?
Az igazi jó kávé arabicából készül!
visítanak a hedge fundok is, lehet ezért fog fordulni? :)
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-04-25...
Igen azt olvastam is. Én szimplám csak a grafikonból figyeltem fel a kávéra, persze kérdés, hogy még egyáltalán meddig eshet még.
Amúgy az hogy a Braziloknál hogy áll a piac, az szerintem egy dolog. Ez olyan mint nálunk, hiába rossz adott évben a gabona vagy gyümölcs termés, ha mondjuk a Lengyeleknél meg kiváló, akkor ugyan úgy rossz ára lesz, mint ha túltermelés lenne. Na jó, ez elég sarkos példa, de sajnos még is így van. És azt se lehet elfelejteni, hogy a feldolgozók szabják sajnos az árat, a termelők meg dögöljenek meg ugye.
Igen az időjárás is beleszólhat, de arra semmi ráhatásunk nincs, az csak megtörténik.
Minden esetre egy figyelést szerintem megérdemel a dolog :)
Február 20án linkeltem http://hvg.hu/gazdasag/20170220_brazilia_kave_hian...
azóta a JO közel 15%-ot esett
Pár napos hír http://www.vg.hu/penzugy/arupiacok/nagy-a-baj-reg-... ahogy elnézem a kávé (KC) még keresi az úttat, hogy essen, vagy emelkedjen, JO 5%ot egyből veszített is értékéből.