Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyarország

re

#795486 banyaiz Előzmény: #795469

Ha ezeket a torz folyamatokat nem fékezzük meg időben nem tudom még lehet e egyáltalán . Ez a közbeszéd, újságírás, civil ügyek , migránsok stb társadalmi hatásai visszahatnak a gazdaságunkra olyan torzulásokat okoz, hogy szerintem még Elefántcsontpart is úgy húz el mellettünk mint a vadlibák kb. Ez persze időigényes folyamat. De ilyen szorgalommal megvan rá az esélyünk. :)

Vannak ennek jelei már a gazdaságban mikor egy Mészáros 1 év alatt majdnem megelőzte a leggazdagabb magyart akkorát nőtt a vagyona. De ez még csak a figyelmeztető jel , hogy valami félrecsúszik, vigyázat mielőtt nem késő danger danger felirat villog.

Mikor azt látja a felnövő generáció anyagi érvényesülésre oktatásként. A pozitív példaként. Na ennek a jövőbeni gazdasági negatív hatásai felmérhetetlenek.

re

#795485 banyaiz Előzmény: #795469

Pozíció vesztésünk régióban leginkább a sokat emlegetett elmúlt 8 évben jött össze. Szoci kormányzás alatt. Akkor realizálódott.

Ennek az okai 1. politikai stabilitás hiánya (Megyo -Gyurcsány aztán 2006 után már semmi mozgástér egy béna kacsa lett a kormányzat esélye nem volt semmire. Kiesett 8 év gyakorlatilag ). 2. Korábban elmaradt strukturális reformok hatása beérett.

Most politikai stabilitás megvan Orbán lassan 8 évében, nincs ez a béna kacsa állapot, + egy komoly költségvetési kiigazítás megtörtént . Ezzel eljutottunk oda van mozgásterünk , strukturális reformoktól kezdve sok mindenre. Amik nélkül game over hosszú távon a versenyben.

Ezzel a lehetőséggel tudunk e élni ez a kérdés. A nagy kérdés ami előttünk van.

Két nagy veszélyt látok : 1. pol okokból a szükséges strukturális reformok elmaradnak, halogatva még 4 évig, aztán megint 4 évig . Ahogy sikerült régió első környékéről leverekednünk magunkat régió utolsó környékre kemény munkával 30 év alatt. 2. Ezek a folyamatok amiket itt Prosperoval kibeszéltünk a valami félrecsúszott társadalmilag, emberileg, agyilag történetek. Pl ennek a félrecsúszásnak a konkrét gazdasági jele a támogatók eredeti tőkefelhalmozása. Értsd visznek mindent amit meglátnak. :) Na most ez elég súlyos torzuláshoz vezet , és a versenyképességünkre visszahat. Ezt gyorsan meg kell fékezni ha akarunk valamit.

Nagyjából ezek a dolgok fogják eldönteni , hogy a régióban fel tudunk e jönni újra vezető helyre, vagy süllyedünk lefelé az utolsó hely felé és azt stabilan tartjuk majd. :) Erről dönthetünk mert van rá mozgásterünk most, hogy melyik útra, és hogyan . Ez sem kis dolog, hogy dönthetünk erről nem csak kényszerpályák. Megbecsüljük e ezt az egy másik kérdés.

bement az origóba, hogy megmondja

#795484 banyaiz Előzmény: #795483

Ezen a területen is valami félrecsúszott. A nagy harcban maga az újságírás ment gallyra. :) Ugyanaz a jelenség amit mondtam neked a civil ügyben. Csínján a negatív kampányokkal mert a hatása több annál mint elmondjuk gonosz Soros aztán öröm boldogság.

Konkrét cikket én nem is néztem, mert origót csak főcímekben szoktam lássam a párt irányvonalát, 3 főcímet összeolvasok akkor abból látom mi a matek kb , ezen a szinten van nagyjából a bonyolultsága az üzenetnek. :)

Néha még megszokásból valamit kinyitok vagy ha nagyon ígéretes a cím. Így a konkrét cikkről nem tudok nyilatkozni de nagyjából el tudom képzelni a stílusát, és a mondandóját.

#795483 prospero Előzmény: #795468

ez azért ciki, na nem az origonak, mert az origo újságírója az atlatszo.hu adatbázisát használta - ha pedig ott korrektek az adatok miről is beszél gyökér andrás. Ha meg nem korrektek akkor miért is az origoba ment miért nem az atlatszo.hu -hoz. Hát azért, mert az atlatszo.hu -ra nem foghatja hogy kormányzati propagandagépezet. :-)!

#795482 banyaiz Előzmény: #795466

Elképesztő, hogy mi lett ebből az újságírói szakmából . Nem tudom ez világjelenség ilyen mértékben és mi csak a trendet követjük vagy mi egyéni úton járunk.

Valamikor az egy rang volt újságíró lehet egy komoly lapnál. Most meg egy politikai kampány egyik kis részlete aki a nevét adja egy egy cikkhez.

Nem csodálom, hogy sokaknak nem buli ez a műfaj. + ezek a név nélkül megjelenő "cikkek". Még a nevét se adja hozzá senki.

Teljesen beteg irány. Annak sincs sok értelme elmenni hozzá mert nem az ő szellemi produkciója amihez a nevét adta, max egy fénymásológép, vagy nyomtató szerepben van. :) Ami elég megalázó lehet .

Orwell tudna jókat írni ezekről a dolgokról. A saját élményeit megírta haditudósítóként milyen küzdelmek cenzúra volt milyen trükköket kellett bedobni. Valamikor egy Orwell írt egy cikket most meg ilyen szemetet akarnak lenyomni a torkunkon, ilyen droid felmondom a leckét emberkékkel. 2 perc alatt összecsapott cikkekkel. :) Szégyen.

Ez a trend folytatódik ez lefelé spirál mert ebbe magára valamit adó ember nem vesz részt. Akkor a végén az lesz írástudatlan emberek lesznek az "újságírók" akiknek annyi a szerepük a nevüket adták egy cikkhez, strómant kell felvenni és megfizetni adja hozzá a nevét. :) Errefelé megy a történet.

re

#795474 Ibiza Előzmény: #795473

baromságokon tudtok vitatkozni.. egy fejlődés nem mindegy milyen bázisszámból indul.. románoknál voltam 5-6 éve bivalyos szekerek voltak az utakon..majd hamarosan albánok hozzák a legjobb számokat..

Az sem mindegy milyen forrásból táplálkozik a növekedés.. emelkedik e mellette az államadósság.. az államadósság mekkora százaléka a lakossági fogyasztási hitel..és mekkora a vállalati hitel..

Az államadósságot is a GDP-hez mérik...ha növekedik a GDP akkor magától lejjebb megy ez a szám..

A régiókat sem lehet összevetni.. lengyelek németekkel és a balti országokkal növekedhetnek..és ne feledjük az adósságuk egy részét leírták nekik.. lengyeleknél cseheknél erős az autóipar.. lengyelek még is a nyersanyagból szerzik a zs-t..fújnak az oroszokra..mert nagyon rácsúsztak a palagázra..ami nagyon környezetszennyező eljárás...más számokat vártak a gázárakban..

Ha nyersanyagokból gazdagodik egy ország akkor a jövőjét és a természetet éli fel..

A magasszintű robotizált tömegtermelés a legjobb mutatókat hozzák..

nekünk mások az adottságaink.. a lehetőségeink..

Én inkább azt vizsgálnám, amire kevés infó van, a feltörekvők hol tartanak a gazdaság átalakításában.. ha kedvező a környezet vonzza a tőkét..

Én az organikus növekedésben hiszek..

re

#795469 tozsdenyul Előzmény: #795457

amiröl én beszélek, az a következö:

Kikerestem a világbank adatbázisában, 2010-es USD-ben számolva, a 2010-es, és 2015-ös GDP adatokat (frissebb náluk nincs)

Aztán megnéztem, hogy mennyivel nagyobb a 2015-ös, mint a 2010-es.

Magyarország: 11%

Románia: 13%

Lengyelország: 16,5%

Én erröl beszélek. Ti arról beszéltek, amiröl csak akartok :)

#795468 Koffein Előzmény: #795466

Mi a furcsa a videóba? Egyáltalán nem kínos, habár az újságírók átérezhetik sorstársaik érzéseit...

Valószínűleg a bizti őrt kirúgták költségcsökkentés címén, hisz a 4,2milliárdot soha a büdös életbe nem fogja visszahozni... mostantól jól árasított kopaszok fognak vigyázni az origós propaganda gépezetre... :-P

Jókat mosolygok a szöveg…

#795459 banyaiz Előzmény: #795458

Jókat mosolygok a szövegeiden olyan kifejező módon mondod. :)

Jó példa arra amiről épp most beszéltem. Egy miniszter vagy mi a rangja most éppen, a nyilvánosság előtt, magától értetődő módon mondja nem találkozhatok xy-nal mindegy kivel. Ilyen pozícióban teljesen normális ekkora cselekvési szabadság. WC-re még kimehet önállóan, vagy ahhoz is instrukciókra van szükség?

re

#795457 Spade Előzmény: #795412

nyuszi,prospero

ti miről beszéltek ??? Mo negyedéves q/q (ez a lényeg mert ez a prompt adat) gdp növ. 1,3% lengyelek 1.0% bőven mögöttünk van majdnem annyival mint mi a románok mögött 1.7%, de meg kell néznih nekik milyen a külker deficitjük) milyen leszakadás ?

ilyenek ezek

#795456 banyaiz Előzmény: #795419

Ilyen dolgokból áll össze a nagy egész. Ha te ezt állampolgári szinteden követed akkor nem várod el egy állami vezetéstől? 100 x-an elvárom tőle mert nem egy mezei állampolgár, hanem 10 millió emberhez szól mint a megválasztott vezetőjük.

Ha te vagy én a mikro szintünkön valamit ámokfutunk annak a jelentősége 1/10 millióhoz . De ha egy állami vezető . Ilyen szemszögből nem sok örömteli dolgot látok meg kell mondjam akárhogy örülnek neki Ausztriában , vagy Mo-n vagy bárhol . :)

https://tldr.444.hu/2017/05/18/fideszmedia Ezt a cikket néztem most , kiolvasható belőle ezeknek a gonosz Soros, gonosz migráns és egyéb gondolatoknak a bonyolultsága. Kb az a szellemi mélység, hogy társadalom félelmeit felmérni ezekre primitív üzenetekben ráerősíteni , gerjeszteni. Azzal a céllal, hogy a tábort egyben lehessen tartani. Nem a gonosz Gyurcsánytól kell most félni, hanem a gonosz Sorostól, aztán jövő héten pedig a gonosz bármitől ez mindegy csak olyan dolog legyen ami eleve egy társadalmi félelem alapjáraton is.

Olyasmi ez Zoltán amit Jelcin újraválasztása előtt a pol tanácsadója mondott mikor rosszul állt közvéleménynél. Adni kellene valamit a népnek. Hát már adtunk nekik demokráciát. Igen de az túl sok szótag, olyasmit kellene adni ami kevesebb. :) Kb ez a szintje ezeknek a civilszervezetes Soros, migráns birkaságoknak.

Ami a legrosszabb szerintem ebben az irányban, hogy az egésznek a hangulata nagyon komor. Nem tudnék felidézni egy derűs dolgot, vagy egy mit tudom én pozitív üzenetet . Értem én, hogy a magyar nép alapjáraton nem csattan ki a vidámságtól de azért ez a kép ami lejön ezekből a dolgokból az még sokkal rosszabb. Ráerősít erre az alaphelyzetre. Nagyon félrecsúszott szerintem az egész. Állítom egy Kádár nagyobb vidámságot sugárzott rá a népére mint ez ami most történik. Pedig hát egy diktatúrában uralkodott tulajdonképpen. Sőt megkockáztatom neked egy Kádár rendszerben egy egy tisztségviselő nagyobb önálló véleményt adott esetleg elő mint most. Ahogy ebből a cikkből is lejön meg van tiltva, hogy egyénieskedjen. Fel kell mondania a leckét szó szerint, ezért képviselő, vagy tölt be állami funkciót. :) Ezt végre is hajtja mint egy jól nevelt birka. Valami nagyon rosszul lett megfogva a nagy igyekezetben. Világ nem látott ennyi birkát egy rakáson aki ezt a gyogyó műsort így felmondja éveken keresztül mert meg van tiltva neki a vélemény, és egy felnőtt ember aki képviselő ráadásul egy demokráciában.

a legtöbben a Fideszre s…

#795454 matgab Előzmény: #795413

a legtöbben a Fideszre szavaztak, nem?

A ballib média szokta azt mondani, hogy miért a fidesz kormányoz, amikor többen szavaztak ellene, mint mellette és egy csomóan akik nem mentek el szavazni, azokat is úgy veszik, hogy azok ellenük szavaztak volna.

Persze ugyanez a rendszer tökéletes volt 2002-ben, amikor a 2 forduló alatt leadott szavazatok száma tekintetében a Fidesz több szavazatot gyűjtött, mint az MSZP, mégis az MSZP tudott kormányt alakítani, kényelmes többséggel.

Vagy 94-98 közötti totális baloldali médiauralom és 2/3-os libsi többség idején egyáltalán nem izgatott senkit az, hogy nincs egyensúly a politikában, mindamellett sikerült a gazdaságot is teljesen leamortizálniuk , úgy, hogy közben még a lakosságot is a megszorításokkal elszegényítették. Miközben két kézzel szórták (saját zsebükbe, vagy megbízóik zsebébe) a közvagyont, az összes közműszolgáltatótól a MOL/OTP stb-án a nem is nyilvánvaló dolgokig mindent...

Az sem volt baja a szociknak, hogy egy ügynök (megyó) vagy egy alkoholista pufajkás volt a miniszterelnöke az országnak.

Most meg az is baj, ha OV ellátogat a világ 2. legnagyobb fejlődő országába...

Amellett én nem tartom magam elvakult fideszesnek, látom a hibáikat is, sőt én már akkor nemzeti-szociális-konzervatív irányultságú voltam amikor a Fidesz még az szdsz liberális csicska pártja volt.

Én örülök a fidesz ideológiai irányváltásának, örülök, hogy valaki képviseli a nemzeti konzervatív oldalt is, úgy, hogy jó gazdaságpolitikai lépésekkel építik az országot.

A fidesz nem ideális párt, de sajnos egyelőre jobb nincs.

"legnagyobb probléma a r…

#795453 prospero Előzmény: #795434

"legnagyobb probléma a rendszerre nézve a gazdaságban van"

És akkor más lenne a gazdasági probléma nagysága, ha más kormányozna? :-)!

Annyiban mindenképp, hogy felelős ktgvetési gazdálkodást (alacsony hiányok évről évre) és ezzel együtt régióval együtt mozgó gazdasági növekedést az Orbán kormányok tudtak felmutatni. Valahogy a ballib ortodox pápáknak ez nem sikerült 6-9%-os költségvetési hiányok, államadósság és lakossági szektor adósság megugrása mellett sem :-)!

"Orbán rendszere is zsákutcába tartó diadalmenet." Egyszer csak igaza lesz. Vagy nem.

szerk. Ezt egyébként a politikájára értette, (bevehetetlen vár és függetlenség/nemzeti szuverenitás fenntartása, neolib iránytól elkülönülő harmadik utas politika) nem a gazdaságpolitikájára.

biztos vagyok benne, ho…

#795434 tozsdenyul Előzmény: #795425

biztos vagyok benne, hogy nincs is vitád tölgyessyvel orbánia megítéléséröl :)

"A legnagyobb probléma a rendszerre nézve a gazdaságban van. "

"Orbán rendszere is zsákutcába való diadalmenet, mint megannyi próbálkozás a magyar történelemből"

Valóban más a régiótól v…

#795425 prospero Előzmény: #795412

Valóban más a régiótól való leszakadás jelentése nálam és nálad. Mondjuk nem csoda, ha mindenkinek akinek jobb a teljesítménye az a régió (románok, lengyelek egy paraszthajszállal), akinek meg rosszabb (most éppen szlovákok vagy csehek) az meg már nem a régió. :-)!

Értelmezésem szerint leszakadás az, ha nagyjából nem vagyunk együtt a régióval, nincs egy 2-3% közötti gazdasági növekedés, miközben a régiós társak 5-8%-kal mennek előre. Nem leszakadás ha 2% alatti a gazdasági növekedés, de máshol is hasonló a helyzet. Leszakadás, ha a lengyel gazdaság 2% fölötti mértékben növekszik, a magyar meg 6.7%-ot esik vissza (2008 vagy 2009)

Nem leszakadás, ha a magyar 3.7%-kal növekszik a lengyel meg 4,1%-kal, ez együttmozgás inkább, és azt mutatja, hogy a lehetőségeket nagyjából hasonlóan használja ki a két ország. Ez nem olyan nagy különbség.

Leszakadás témában javaslom tanulmányozásra a régiós gdp adatokat 2010 előtt. :-)!

Tölgyessy: narratívája szerint az ország elmarad gazdasági mutatóiban a szomszédos országoktól. De ha tanulmányozod a szövegeit, akkor nem azt mondja, hogy ez a jelenlegi Orbán kormány sikertelen gazd polja miatt lenne, hanem azt, hogy ennek nagy része örökség és az elhibázott rendszerváltás következménye. Az első orbán kormányról a véleménye hogy korrekten kormányzott, mégis veszített. A mostani orbán kormányokról meg az, hogy megcsinálta azt ami eddig senkinek nem sikerült: államadósság összetételét és lejárati szerkezetét átalakította + jelenleg gazdasági mutatóiban együtt mozog a régióval + tartja a költségvetési fegyelmet.Tehát Orbán kapott egy sikertelen országot, vagy egy olyan országot aminek az a képe önmagáról, hogy sikertelen. És ennek az országnak stabilitásra van szüksége, hogy kijöjjön a csapdából és egyben kell tartani. Amire azt mondja, hogy ezt szintén sikeresen kezelte Orbán eddig. Nincs is vitám vele.

ilyenek ezek

#795419 Kiss Zoltán Előzmény: #795401

Van egy félig Szír kislány nagyon szeretem,én mondogatom neki,hogy tanuljon arabul,legyen büszke származására,de van néhány roma származású is őket is! Sőt van olyan is-nem egy-akik részben nekem is köszönhetik,hogy most komoly pénzügyi gazdasági egyetemre járnak!De ez a mikro környezet!Az iskola az egy más dolog ott nem tagadom igen liberálisan gondolkodom,nem számít,hogy ki honnan jött a lényeg,hogy jó emberke legyen!És egyébként,ha az én véleményemmel ellentétes dolgokat mond,az se baj,azt is nagyra értélkelem,mert az önálló vélemény nyilvánítás ebben a korban a legfontosabb!De amiket te írsz annak nincs most ehhez köze!Menj el a szomszédos 5000 lakosú osztrák kisvárosba,ha megtudják,hogy magyar vagy egyből Orbánt kezdik dicsérni,történetesen beraktak hozzájuk 3 "menekült családot" részletezzem...........,már aláírást gyűjtenek!