Regisztráció Elfelejtett jelszó

Kávé topic

Extrémsport

#795603 Hotibo

Nem rábeszélésnek veszem, a tippeknek meg mindig örülök, mindig utána is nézek, még akkor is ha nem nekem szól, kifejezetten szoktam is ilyen célzattal fórumokat olvasni, persze kellő fenntartásokkal. Amúgy JO-n kívül még ilyeneket is nézegetek, ha már extrémsport:

NUGT, DBC (PowerShares), WEAT, TVIX vagy UVXY, UWT

Bár ez most így offtopic.

Kávé

#795596 Koffein Előzmény: #795590

A QSR a Burger King + Tim Hortons egyesüléséből jött létre, SBUX-ot meg ismerjük, ha lehet hinni a Howard Schultznak hosszabb távon prémium szegmensű kávézókat is fognak nyitni... nem rábeszélni akarlak, csak szösszenetként említettem :)


Kávé

#795590 Hotibo

Egyenlőre csak mint lehetőség merült fel, először zárnom kell valamit, hogy legyen miből venni, csak már szeretem előre kinézni. Amúgy kifejezetten a JO-t nézem, vagy is azt vennék.

Megnézegettem amiket linkeltél, QSR vagy SBUX talán, de ilyen-olyan okokból a négyből egyik se tetszik igazánl. A WTB-re meg azt hittem először hogy Walter Bau xD

De igazad van hogy tényleg extrémsport gyanús, mondjuk nem is sok pénzzel játszom, így sokkal jobban tűröm a nagyobb kockázatokat.

Kávé

#795564 Koffein Előzmény: #795555

Ha szereted az extrém sportot ne fogd vissza magad, stopot alá és lesz, ami lesz. :o))

Anno amikor kérdezted 19en volt, most 18on, szerinted mennyit változott a széljárás azóta? Amúgy nálam még mindig átláthatatlan, de ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarsz ;o)

Ha kávéban gondolkodnék, akkor MCD, QSR, SBUX... vagy talán WTB

Kávé

#795555 Hotibo

Lassan tényleg venni kéne, vagy még mindig kockázatos? :O Ki hogy látja a témát? :)

Kocka

#794134 Hotibo

A mérete lehet ugyan akkora, inkább a súlya más, nincs annyira betömörítve, több a levegő a kristályok között. Azt azért nem hinném, hogy a cukor veszítene az édességéből, mivel a cukor az cukor, pont mint a só :) De az is lehet, hogy inkább a cukortartalom nőt az élelmiszerekben, és egyszerűen mi nem érezzük már elég édesnek, mert hozzászoktunk.

Én egy kiskanál cukorral iszom csak a kávét, mivel szeretem a kávé ízét érezni, meg nem akarok gigapocakot növeszteni :D (régen hárommal ittam)

Elvileg a KC az arabica …

#794112 Koffein Előzmény: #794080

Elvileg a KC az arabica árát képezi le. De csak elvileg. Látod, ez is a bajom, hogy bárhogy próbálok utánajárni, csak a KC, vagy ha etf, akkor JO, de mit képeznek le? mi van bennük? melyik vidék kávéival kereskednek? Vagy a világ összes kávéja, robusta+arabica? Vagy csak arabica? Vagy robusta? Nem mindegy, mert az arabicának jobb az íze, kevesebb terem, kényesebb növény, míg a robusta keserűbb, rosszabb minőségű, igénytelenebb a növény, de dupla annyi terem belőle...


a kávéba kell cukor is

#794097 TrendMan Előzmény: #794082

Az elsőt kizárom, a második elvileg lehetséges, mert ugye ki méricskéli. Szemre nekem ugyanakkora, de az is lehet, hogy tévedek.

A kis tasakolt cukorból továbbra is elég kettő:-)

Nekem valahogy az jutott eszembe, amit zöldésgekről, gyümölcsökről lehet hallani: Több zöldpaprika kell ma ugyanannyi C-vitaminhoz, mint 50-100 éve.

Ez állítólag a növényvédő szerek miatt van igy: ...

a kávéba kell cukor is

#794082 TrendMan

És ha már kávé, akkor legyen cukor is:

Több ismerősöm is felemlegeti és nekem is feltünt, hogy a (Hókristály) kockacukorból most már három kell ugyanahhoz az edesítő teljesítményhez, amihez eddig kettő is elég volt?

Hát ez meg hogy lehet?

Ha nem néhány hete olvas…

#794080 TrendMan

Ha nem néhány hete olvastam volna a portfolión, hogy annyira rossz volt a termés, hogy nagy emelkedés előtt áll, akkor nem csodálkoznék.

De jó, a robusta esik, de mi van az arabicával?

Az igazi jó kávé arabicából készül!

Kávé

#794068 Hotibo

Igen azt olvastam is. Én szimplám csak a grafikonból figyeltem fel a kávéra, persze kérdés, hogy még egyáltalán meddig eshet még.

Amúgy az hogy a Braziloknál hogy áll a piac, az szerintem egy dolog. Ez olyan mint nálunk, hiába rossz adott évben a gabona vagy gyümölcs termés, ha mondjuk a Lengyeleknél meg kiváló, akkor ugyan úgy rossz ára lesz, mint ha túltermelés lenne. Na jó, ez elég sarkos példa, de sajnos még is így van. És azt se lehet elfelejteni, hogy a feldolgozók szabják sajnos az árat, a termelők meg dögöljenek meg ugye.

Igen az időjárás is beleszólhat, de arra semmi ráhatásunk nincs, az csak megtörténik.

Minden esetre egy figyelést szerintem megérdemel a dolog :)

Kávé

#794043 Hotibo

Gondolom a devizaárfolyamok is erősen befolyásolják az árakat, ha csak abból indulok ki, hogy pont nem a legcombosabb országokban termelik. Az alap koncepcióm annyi, hogy valami olyasmit próbálok keresni, ami kellően olcsó, persze nem azt mondom hogy most kell venni, lehet még hetekig várni kéne vele, vagy évekig, minden esetre akkor is eléggé lent van. Azért pont a kávé, és nem a kakaó, meg vanília, mert erre találtam ETN-t. Egyébként hosszabb távra gondoltam, kávézni meg mindig fognak, és nem is terem meg akárhol. Nem tudom mostanában elkezdte izgatni a fantáziám a nyersanyagok, alap élelmiszerek, mivel ki tudja mi lesz a következő pár évben a részvényekkel.

Kávé

#794033 matgab Előzmény: #794021

kakaó az még mindig nagyobb sláger. Meg a vanília... szűk a termelési terület, ki van téve az időjárásnak, a globális klímaváltozás nem kedvez neki viszont egyre több ázsiai szokik rá a csokoládéra.

Kávé

#794021 Koffein Előzmény: #794018

volt az 100 is, meg 60 alatt is... ha napit nézel, akkor szépen kirajzolódik, hogy egy csatornába mozog. az is igaz, hogy 125ről pattanhat, ha nem, akkor 110-100 elég erős támasz... ismerni kéne, hogy milyen termés volt, mire számítanak, mekkora a felvevő piac? ami érthetetlen számomra, egyre nagyobb a világban, a kávé fogyasztás. a kávé, mint termék véges, és 2011 óta medve piacról beszélhetünk a kávé tekintetében...

https://invst.ly/3tsbe

iPath Bloomberg Coffee Subindex ETN

#794016 Hotibo

Leginkább saját magához, legalább is 2014-től nézve, de pont ezért kérdeztem itt rá, ha már van ilyen topic. Régebbi adatokat is meg kéne néznem. :)