ez az omron :)
Nullára nem, de csökkenhet, és nem attól, hogy naponta méricskélheted a csuklódon, hanem ami egy bekezdésnyi szöveg a honlapon: életmód
Azaz megelözés (prevenció)
A primer prevenció mégcsak nem is szigorúan eü, a szekunder és tercier szint eü, de a legfontosabb a primer, amihez pénz se nagyon kell, meg high-tech se kell (persze legyen). Nevelés (a legtágabb értelemben)
A szocik alatt rengeteg alulról szervezett kezdeményezés volt, a szakma alsó szintje is bevetette magát, és olyan is volt, hogy ingyen, közpénz nélkül, majdnem országos szintre terjedtek ki. A hatékonyság és jelentöség óriási volt, tudom mert kutattam, csináltam. Ez az, amikor milliókból lehet olyan eredményeket elérni, amit a kormány százmilliárdokból se.
Aztán a szocik nyomultak felülröl a készre, de legalább HAGYTÁK a civileket, a szakmát, hadd csinálják, az eredményeket látva meg rárepültek államilag is.
A Fidesz meg konkrétan kicsinálja az összes kezdeményezést, ellehehetleníti, akkor is, ha eredmény is van, ideológiai alapon.
Ahogy pl a tücsere programokat is.
Sok ajándékot kapnak így a kedves állampolgárok, terjedö hepatitis C járványt (mellé HIV járvány kockázatát), és pár ezer forint plusz adót személyenként, mert közpénzböl kell milliárdokat költeni a hepatitis C-sek kezelésére, mert megvontuk a huszonmilliót a civilektöl.
Az a nagy baj, hogy a "szakpolitika" teljesen kontraszelektált (mint oktatásban hoffmann elvtárs), minden válaszból látszik, hogy azt sem értik mi a probléma oka, hát még megoldani. Plusz ideológia van mellé.
A szakértelem itt kommunista ármány, újabban Soros, de mindenképpen valami ármány.
Ne reménykedjen senki, hogy viktorka el tud képzelni decentralizált, nem komcsi rendszert.
És akkor, 13+1, az elözöhöz:
A daganatos halálozás nem véletlenül szerepel az elkerülhetö halálokok között (ahogy az infarktus is), mert megelözhetö!
Ideális eü-ben, a daganatos halálozás nagy része megelözhetö, elkerülhetö. És relatíve olcsón.
A hepatitis C is megelözhetö. Többek között tücsere programmal, olcsón.
Ami megelözés volt, azt is ellehetetlenítettük, ahelyett, hogy fókuszpontba helyeznénk...