ugyse értik meg...a kocsi olcsó, ingázni megéri, onnan, ahol 3 m ft a pikpak ház. Ez a forum is mär...mindegy
Eleve rossz a megnevezés, amiről a vita szól. Nem autófenntartási költséget számolsz, hanem az adataidat nézve, valami olyasmit, hogy mennyiből lehet olcsón autót üzemeltetni. :) Az a 430k körüli összeg irreálisan kevésnek tűnik a felsorolt kiadásokra 120000 km-re, 8 évre, még a tipus konkrét ismerete nélkül is. (Nem ipari hulladék minőségű alkatrészt és szakszerű javítást feltételezve brutto kisker áron) Csak a mosáson gondolkodtam el. Évente 10 kézi külső-felső mosással számolva kb 1500 ft/mosás átlagáron, maga 120-at elvisz a 430-ból. És akkor még nem számoltuk egy gondos gazda által elvégeztetett, évi egy alkalom nagytakarítást, polírozást vaxot miegymást 15k átlagáron. Mert ha ilyen elvetemült vagy, akkor már fele el is fogyott a 430-nak és még csak mosattunk. :) Cirka 10 éve valamelyik autós újságban volt egy számítás. Rendszerezetten az összes reális költséget felsorolva, egy középkategóriás autónál. Nem nagyon lehetett a módszertanba belekötni. Már akkor 200 ft környéki km költséget hoztak ki. Gyanítom azóta nem lett olcsóbb. Teljesen reális adatokat használtak. Persze lehet menni 40ft/ km költséggel is, ami tartalmazza az üzemanyagot, kgfb-t, adót. A kérdés csak a meddig? A reális fenntartási költségbe az is beletartozik, amit te használsz el, de a következő tulajnak kell majd kifizetni. A teljes életciklusra számított költség reálisabb képet ad, mint az amortizáljuk le, adjuk el változat. Rakás tételt kifelejtettél első körben, ami nem baj. Azóta szépen szaporodnak a költségek, szinte hozzászólásonként. Ami nekem érdekes volt, hogy könyvelői, tőzsdés ismeretekkel, nem említed költségként az elmaradt hasznot: 8 misi 8 éves hozamát. Szóval az én véleményem, hogy vételtől a bontóig számolt, anno 8 misibe kerülő autó valós fenntartási költségei meghaladhatják akár a 300ft/km-t is. Hogy ebből melyik gazda mennyit fizet ki, az csak a szerencsétől függ.
De hamar feladod, hova tűnt a korábbi küzdőszellem.. pedig már be akartam scannelni az árlistát 2000-ből, ahol 2.5M-ról indult a kocsi ára.. :-)
Sőt, ha még kevesebbet ment volna Margaretta a 8 milliós autójával, mondjuk évi 1000 km-ert, akkor a km költsége a biztosítás , a súlyadó és az éves autópálya matrica miatt már lenne 300 ft/km, és arra jönne még rá az amortizáció, 5000 ft /km és a 24,6 ft-os benzin. Tehát ha az 5324,6 ft/km-rel számolunk, akkor jól látható, hogy egyáltalán nem éri meg kocsival ingázni.
Még durvább, ha valami tényleg luxusautót néznénk, mondjuk ma láttam a Belvárosban egy kabrió ferrarit, ott már az évi 1000 km után a km költség az legalább 40000 ft/km lenne, hát a hülyének is világos, hogy robbajnak megint igaza volt. Tuti , hogy Bill Gates sem jár autóval dolgozni, max biciklivel...
:-)
Pontosan értem, csak nem 2010-es újság akadt a kezembe, amit elővettem, de ha már 2002-ben sem volt annyi, akkor nem kell kutatnom sztem.. De ha szted igen, akkor cáfold meg, mutasd az eurotax adatot.
Nézd tovább a képet, s észreveszed, h sávok vannak évjáratokkal, ott vannak az árak. Tehát gyengébbeknek: 2002-ben sem volt egy 2000-es évjáratú Corolla 2M. 2009-ben meg pláne.
Arra is nagyon olcso. Milyen feltetelekkel ervenyes lopasra? Kell benne legyen riaszto es GPS koveto?
Hogyhogy nem kotottel toresre??
De az is tuti, hogy mindent felreertesz, Amit akarsz. 2000ben vett felszerelt corolla (nem alaparas), mennyi volt tehat 2010 ben 80e km-rel es mennibe kerul most ugyanaz 250e km-rel?
Ugyanis ha nem ragadod ki a szovegkornyezetbol, en errol beszeltem. Meg pontosabban nem corllarol beszeltem. Hanem olyan hasznalt autokrol amik 6 eve 2 millioba kerultek.
De unalmas mar ez a szoszaporitas.
Meghagyom neked az autok kiralya cimet, ne aggodj, senki nem akarja elvenni.
Fogalmam sincs mirol beszelsz de as altalad kuldott linken is 2.3 million van a corollara
Csak 10-15.. :-)
Nagyon elméleti ember vagy, a gyakorlati számokat nem igazán ismered, legalábbis autó piac téren. Most a kedvedért túrtam egy 2002 októberi autópiac újságot, amiben szerepel egy Eurotax kivonat az országos eladási átlagárakról, s már akkor sem volt 2 milla. Amúgy ott van a polcon az elmúlt 20-25 év autós s motoros szakújságainak a java, plusz rengeteg autó/motor katalógus, nem most kezdtem a témával foglalkozni. Amikor még nem volt net, alap vasárnapi móka volt nekem az autópiacra kilátogatás, h mindig képben legyek az árakkal.. meg vettem is pár tucatot. De csak küzdj! :-)
http://kepfeltoltes.hu/160221/20160221_132815_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/160221/20160221_133058_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Csak lopásra érvényes.
Nem ugy emlékszem rad, aki 20 evvel idosebb nalam, de ha igy erzed, hat....
Ok, a te példád extrem eset, de nem azaz általános hogy b10 es bonusszal es 5000 ft-os cascoval kozlekednek az emberek☺
Mint biztositasi szakit erdekelne mi az a mini casco evi 5e-ert ilyen draga autora??? En 80 ezret fizetek belsoskent, es 1.5 misis autora. Persze ez a casco tenyleg casco.
Mennyi volt 6 eve egy 2000es Corolla? Gondolom volt vmi egysegaruk motortol es km-futastol, állapottól függetlenül?
Ez teljesen rendben van, különösen, ha még igaza is van:)
Én meg szeretem a számokat.
A kötelező 21 900,- Ft/év.
Minicasco van rajta, 5000 Ft/év.
Viszont az átlagfogyasztás 6,7 l/100 km és kb. az átlagos üzemanyagár a 8 év alatt 360 Ft.
Így a benzin 1 km-re 6,7/100*360=24,12 a 28 helyett.
A 60 Ft-ra talán egy régebbi számolásból emlékszem. De az egész biztos, hogy nem az A6-ra volt számolva:) Annál csak SkyGuard felügyeleti díj több, mint 200ezer volt évente akkoriban.