Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Láma Előzmény: #762322

Eleve rossz a megnevezés, amiről a vita szól. Nem autófenntartási költséget számolsz, hanem az adataidat nézve, valami olyasmit, hogy mennyiből lehet olcsón autót üzemeltetni. :) Az a 430k körüli összeg irreálisan kevésnek tűnik a felsorolt kiadásokra 120000 km-re, 8 évre, még a tipus konkrét ismerete nélkül is. (Nem ipari hulladék minőségű alkatrészt és szakszerű javítást feltételezve brutto kisker áron) Csak a mosáson gondolkodtam el. Évente 10 kézi külső-felső mosással számolva kb 1500 ft/mosás átlagáron, maga 120-at elvisz a 430-ból. És akkor még nem számoltuk egy gondos gazda által elvégeztetett, évi egy alkalom nagytakarítást, polírozást vaxot miegymást 15k átlagáron. Mert ha ilyen elvetemült vagy, akkor már fele el is fogyott a 430-nak és még csak mosattunk. :) Cirka 10 éve valamelyik autós újságban volt egy számítás. Rendszerezetten az összes reális költséget felsorolva, egy középkategóriás autónál. Nem nagyon lehetett a módszertanba belekötni. Már akkor 200 ft környéki km költséget hoztak ki. Gyanítom azóta nem lett olcsóbb. Teljesen reális adatokat használtak. Persze lehet menni 40ft/ km költséggel is, ami tartalmazza az üzemanyagot, kgfb-t, adót. A kérdés csak a meddig? A reális fenntartási költségbe az is beletartozik, amit te használsz el, de a következő tulajnak kell majd kifizetni. A teljes életciklusra számított költség reálisabb képet ad, mint az amortizáljuk le, adjuk el változat. Rakás tételt kifelejtettél első körben, ami nem baj. Azóta szépen szaporodnak a költségek, szinte hozzászólásonként. Ami nekem érdekes volt, hogy könyvelői, tőzsdés ismeretekkel, nem említed költségként az elmaradt hasznot: 8 misi 8 éves hozamát. Szóval az én véleményem, hogy vételtől a bontóig számolt, anno 8 misibe kerülő autó valós fenntartási költségei meghaladhatják akár a 300ft/km-t is. Hogy ebből melyik gazda mennyit fizet ki, az csak a szerencsétől függ.