Na mit szólsz, hogy pörög a topik? :-)
Nem ismered Robajjt, imád vitatkozni, nem engedi el a koncot, vérre megy.. kell egy kicsit néha csibészelni, h jól érezze magát.. ;-)
Na mit szólsz, hogy pörög a topik? :-)
Nem ismered Robajjt, imád vitatkozni, nem engedi el a koncot, vérre megy.. kell egy kicsit néha csibészelni, h jól érezze magát.. ;-)
Én ingázásra gondoltam, tehát reggel a munkahelyig, este meg vissza, s nem napi 200 km-t. Ha dolgozok is a kocsival, akkor már máshogy döntök, de az akkor munkaeszköz, s elszámolom. Amúgy az igényes járhat luxuskocsival is, max többe kerül.. :-)
Ezt írtad:
"Én 2 millás autóra számoltam!!!! Elfelejted az autóra jutó adókat, szervízt, gumikat, écs-t? Csak az écs 5 év alatt a 2 misis autón 1,5 milla, tehát csak tiszta écs évi 300e!!!!!!!!!!!!!!!"
És én erre mondtam, h ez hibás számolás. Nyilván le lehet amortizálni egy kocsit 5 év alatt használhatatlanra is, de nem ez az általános. Ja, s 6 éve nem volt 2 milla egy 2000-es Toyota Corolla. Sztem régebb óta foglalkozok autókkal, s piacukkal, mint ahogy te szobatiszta lettél, ne erőlködj.. :-)
én meg soha nem tenném ki magam életveszélynek havi 2300 km-n suziban
Csak elmúlt 10 hónapban 2 vadbalesetem volt éjjel. Egyiknél benne volt a sansz, hogy suziban tul se éltem volna.
Ha vki sokat megy, már nem csak a kényelemröl van szó, habár arról is, mert nem fogok beteg gerinccel zötykölödni egy fapadon, hanem a biztonságról is.
majdnem ugyanaz ;)) Eleve 2,5 misi volt az uj auto ara ;)
Lehet itt ilyen részleten vitakozni, meg azon is, hogy tipusfüggö, melyik 2 misis auto lesz 200.000 km-rel késöbb mégiscsak 500e ft... pl épp a 2000-es toyota corollak ilyesmi esetek, ha vki megvette öket 6 éve mondjuk 70.000 km-rel, akkor most 270.000 km-rel nem kap érte 500-at se...
Jó, hát ti ilyen kis igényesek vagytok, kinek a pap. :-)
Én napi ingázásra sosem használnék el egy jó és drága kocsit. Max teherautót, ahogy az autósban írtam, de az meg termelőeszköz, teljes mértékben elszámolható.
Használt autóra gondoltam. De lehet új is, 500 ezerért egy Dákó sincs a hahun, 2009-re állítva az évjáratot.. 750-re nem néztem, de azért 50%-al feljebb állítva a kiinduló árat mégsem ugyanazok a számok, nem? Te kis főkönyvelő-közgazdászbuherátor! :-)
jol van :DDD
Nekem nagyok lehetnek az igényeim, de feleségemé is, mert 300e-s Suzuval franc se futna havi 2300 km-t.... és akkor a privát futásról nem volt szó, csak ingázásról
keversz-kavarsz...nem én mondtam a 8 milliosat, hanem margi. Én is 2-3 millios autoval számoltam.
A Corolla bizonyos típusa azon irtó kevés kivételek egyike, aminek extrém olcsó a fenntartása és écs-je se vészes. De még annál is puszta mázli, ha 150.000 km alatt mindössze 120e az extra javítós szervízed...
A benzin ismét nem tudom honnan jött neked 300-ért...de ahol veszed ennyiért, ott én is azonnal venni fogom, mert az átlagár ezt min 80 ft-tal haladta meg elmúlt 4-5 évben!!!
Senkit nem érdekel a példádban, hogy te évi 10e-t mész. A napi 25 km ingáról volt szó, szorozd fel, és kijön a futás, amiröl én beszéltem.
mert annyi is: régen renault thalia és néhány dacia volt kapható 2 misiért, amik a beszélt 200e km-es futásnál 6 évesen 500e-t érnek
De egye fene, legyen 750e!
vagyis az én 80-omhoz van közel
Nem látom benne a cascot és a kgfb-t. Azok évente 100e ft felett kellett legyenek. Csak nem mondod, hogy 8 millios auto casco nélkül rohangászott?
Mondjuk ez az egész vmi irtó ritka eset, amiket együtt felsoroltál. 2007-es autó 122.000 km-rel gyakorlatilag nem futott, mi pedig napi ingázás miatt havi 2300 km-böl indultunk ki, vagyis a fenti autóban lenne 248.400 Km, ami teljesen más ktg-ket vonzana. De ilyen drága autót érdemes venni ennyire kis futásra?
Az is megdöbbent, hogy 7l-t fogyaszt, mert ha ilyen drágán vesz az ember autót, ált pacikat is elvár benne és az öntömege is olyan nagy, ami ritkán párosul 8-9 nliter alatti átlagfogyasztással.
De szumma szummarum a 80 ft-omhoz van közel még így is ;)
Bocs, az autópályamatrica nem volt benne.
Azt már nem nézem meg, hogy mikortól kellett, de az is rátesz egy jó lapáttal.
Évente, ha 42ezerrel számolunk, az még 2,75 Ft-al növeli az 1 km-re jutó költséget.
Na, kigyűjtöttem.
2007.10.01-én vett autó, 8millióért. Összes karbantartás, javítás, ami a mosást, gumicserét, vizsgáztatásokat, autópályamatricát, parkolást is tartalmazza 432 103,- Ft. A kupplung pontosan 69 251,- Ft volt. 122ezer km van benne. Nem tört, olyan, mintha új lenne, kívül-belül patyolattiszta, nem büdös.
Ha azt mondod, hogy 3milláért lehetne eladni, akkor az écs-t 5millióban számolva: 432ezer+5millió=5432ezer:8*12=56 583,- Ft havonta.
Havonta 1 270,- km-t ment, ebből 56583/1270= 44,60 Ft/km.
Plusz még a benzin.
Mondjuk 7 litert fogyaszt 100-on, az 1 km-re 0,07, legyen 400 Ft literje, 28 Ft/km.
44,60+28=72,6 Ft/km.
Ez így több, mint 60 Ft belátom.
Ja, nincs benne a gépjárműadó, ami 1,50 Ft/km. Így 74,1-re jön ki 1 km.
Jah, meg van olyan is (pl én), aki nem viszi márkaszervizbe egy olaj meg fékbetét cserére, hanem megcsinálja maga. S az ingázáshoz a rák se használ el el új, 8 millás kocsit, jó arra a 300 ezres Suzuki is.
Azért annyira nem eget verő egy ilyen autó kalkuláció...
Én is elgondolkodtam a napokban , mert kaptam egy állásajánlatot kicsit több, mint 100 km-re a lakóhelyemtől. Anyagilag megérné abszolút- főleg mivel céges autó lenne. nekem az idő nem ér annyit, hogy minden áldott nap plusz 1-1,5 órát utazgassak, autózzak sztrádán kora reggel a félig alvó kamionosok között minden nap. Ráadásul történik valami a sztrádán és mindjárt nem 1 óra plusz lesz, hanem 2 vagy három.
De több helyen hibás sztem rbbj kalkulációja.
8 milliós autó? Igen van, de ha napi rutin használatra kell egy autó, ahhoz, hogy naponta 25+25 km-t megtegyen az ember -ami amúgy egyáltalán nem is távolság vidéken, mert Pesten is sok ember utazik ennyit a munkahelyére vagy dugóban vagy tömegközlekedéssel- ahhoz bőven elég egy jó állapotú használt 2-3 milliós autó, amivel még bőven nagyobb gond nélkül el lehet furikázni 150-200 e km-t.
Én kb. 10 ft/km amortizációs költséggel számolok, mert 1,5 milláért vettem a Corollát 60e km-rel és azóta most volt egy "nagyobbacska" felújításom márkaszervízben olajcserével 120e ft-ért.
Tehát az amortizációs költség mindjárt jóval kevesebb. Az sem feltétlenül jogos egy átlag családban, hogy az ember párjának is ingáznia kell. Lehet épp közalkalmazott, tanár, orvos vagy fodrász, vagy főállású anyuka, aki áthelyezteti magát és ugyanazért a pénzért fog dolgozni ingázás nélkül.
Persze vannak járulékos költségek, ebben a hónapban rámjárt a rúd, mert a lakásom előtt kúrtak rá egy szabálysértési bírságot (15.000 mert nem volt meg elvileg az 5 méter a kereszteződéstől a parkolásnál) és utána meg kaptam egymás után 4 parkolási csekket is, mert emailben elfelejtettem a forgalmi másolatot leadni az önkormányzatnak- akiknél amúgy ott van ugye a nyilvántartás, hiszen mi más alapján vetnék ki rám a gépjárműadót- így hiába fizettem meg az 1000 forintos éves díjat- csak egyet engedtek el méltányosságból...
De az biztos, hogy az emberek -főleg a nők- általában a valós lehetőségeiknél messze többet költenek autózásra. Talán azt hiszik, hogy egyszer elég megvenni és a járulékos fenntartási költségekről elfeledkeznek.
Benzin: 300 ft/l 7l/100 km (főleg vidéken alacsonyabb is) azaz kmenként 21 forint.
Ez eddig 10+21.
Szervíz költségek gépjárműadóval biztosítással együtt legyen kb annyi amennyi a benzin költség. 21 De ez már bőven van kalkulálva, mert én kb évi 10.000 km-et megyek és az előbb említett szervízen kívül volt még egy kötelező szervíz meg egy akkucsere, tehát ha évi 210-et költök benzinre, akkor az biztos, hogy nem költöttem 600e forintot szervízre inkább a 10 ft/km-hez vagyunk közelebb, mindent egybevéve.
Szóval egy átlag 1,5-3 milliós kocsi km-enkénti fenntartási költsége kb. 50-60 ft/km.
Ha felső(közép) kategóriás autóval mész (8 milliós) akkor lehet kb. 70-80ft/km- de ez nyilván felső kategóriás álláshoz tartozna logikusan, ott meg simán kijöhet havi 200 különbség.
én sajnos céges autónak még soha a közelébe se kerültem...2002-ig járhattam a sajátommal, az legalább acascot, kötelezőt "kitermelte", meg nem kellett másokal mennem, saját zenémet hallgathattam, és tudtam, hogy egy gondozott autóban ülök.....aztán bevezették a kulcsost, 1,4-es benzines fapados fabia, se ablakmeleő, se klima, sötétzöld, jó forró volt nyáron minden nap más hajtotta, a franc tudja milyen állapotban volt, amikor beleültél, mocskos volt, mert mindig csak kívülről mosták le, belül sosem.....főnökök saját használatra is előbb audi és vw passat, majd octavia....egész európás korlátlan tankolókártyával....volt olyan geczy, amelyik korfura is ezzel ment, 3 év alatt belevágtak 150 ekm-rt....full ingyen....nekem 1983 óta van jogosítványom, oszt összesen mentem tán 220-230ekm-ert a céges menéssel együtt....
Azt írtad, h a 2 misis autón az értékcsökkenés 5 év alatt 1,5 milla. Ez baromság. Könyvelésről nem beszéltem, ott fiktív értékek szerepelnek.
Pontosan. Nem akarom bántani marggetetat, de aki akarmilyen 8 millios auto kuplungcserejere komplett brutto aron elhisz 50 ezret munkadijjal, az semmit nem tud az autokrol. Mellesleg vegig privat hasznalatbol indultunk ki, mert akkor kell ingazasban maga fizesse a kocsit. Tehat brutto arakrol beszeltem vegig.
Az senkit nem erdekel, cegeknek mennyibe kerul kocsi, mert nem is errol volt szo, nem cees autopark fenntartasa hanem csalad tagjainak ingaztatasa es varoson kivulre koltozese volt az apropo
Egyebkent cees autoado el is viszi amit meg lehet sporolni egy cegnek kocsin
Nekem mindegy mi az ököl szabalyod, könyvelesben 6 ev alatt nullara irnak le egy uj autot. Ehhez keprst en valos piaci arat vettem, es ha ma veszel extrakkal egyutt egy 8 millas autot, az 7 evesen 200 e km- rel nem fogod tudni 3 millio felett eladni. Ennyi