Regisztráció Elfelejtett jelszó

OLAJ(WTI,BRENT,CERTI)

Re: nincs cím

#761503 matgab Előzmény: #761472

én arra gondolok, hogy az olaj árfolyama sokkal kevésbé függ a termeléstől és a kínálattól, mint a politikától.

Másrészt azt sem értem, hogy mi kerül egy hordó kitermelésén 30-60 USD-be, akkor, ha az olajkút már meg van nyitva? Kell hozzá néhány fő személyzet, minimális karbantartás, egy kis nyomás és az olaj buzog fel magától.

Valszeg a kitermelési költségeket úgy kalkulálják, hogy egy -egy mező kitermelési költségébe beleveszik a nagy kutatási költségeket, valamint magának az olajmezőig történő leérés kiépítésének a költségeit és megnézik, hogy így mennyi olajat tudnak kitermelni.

Ergo ha már egy kutat megnyitottak, akkor az olaj fog feljönni 1-10 USD/hordó áron, csak a kezdeti beruházás nem fog soha megtérülni 30 USD-s olajár mellett.

Viszont nem kitermelni semmit még rosszabb, mintha termelnének, legalábbis pénzügyileg.

Ez okozhatja azt, hogy a kínálat rövid távon a kínálat rugalmatlan és mindenki arra játszik, hogy előbb utóbb a többiek bedőlnek és utána emelkedik majd az ár.

#761472 Pyxis Előzmény: #761459

Erre spekulálok, nagy mértékű upstream leírások, elbocsátások, lényegében a termelés fenntartására irányuló kiadásokat faragják le. Kereslet csökkenésről nem beszélhetünk, tehát a kiadáscsökkentés szvsz 1 éven belül látványos áremelkedéshez vezethet.

#761459 banyaiz Előzmény: #761423

Találtam egy olyan statisztikát most 2015-ben napi 1,9 millió hordó + volt. Tehát az a durván 95 milliós napi fogyasztásra vetítve nagyjából 8 napnyi olaj /év túltermelés. Úgy az amcsik feltolták napi 4 millióval az oroszok felpörögtek, szaúdiak felpörögtek.

Mindenki felpörgött és így 1 év alatt 8 napnyi mennyiség keletkezett pluszban 2015-ben. :)

Ennyire kiegyensúlyozott lenne ez a piac, hogy egy évben kb napra pontosan el kell fogyjon a kitermelt mennyiség?

#761457 banyaiz Előzmény: #761423

Keményen játszottak ma is a piacon ahogy elnézem a rángatózást.

Továbbra se értem de nálam felvilágosultabb ember elmagyarázhatná. Napi 1 millió hordó nagyjából a túltermelés sacc/kb. Ez egy évben legyen 365 millió hordó kitermelt de fel nem használt olaj. A világ napi olajfogyasztása több mint 90 millió hordó. Akkor a túltermelés kemény 4 napnyi fogyasztás. :) Ez akkora történet? Nem értem, de biztos ha az egész világ ezen aggódik BP vezér is biztos jobban átlátja mint én. Csak a mennyiségek vhogy nem állnak nekem össze.

remélem jó hideg lesz, h…

#761423 Koffein

remélem jó hideg lesz, ha már olajba fogunk uszizni :))

"a BP vezérigazgatója többek között azt mondta, hogy nagyon pesszimisták 2016 első félévével kapcsolatban, továbbra is masszívan túlkínálatos lesz az olajpiac, és az idei második félévre a világ összes úszómedencéje megtelik olajjal"

http://www.portfolio.hu/vallalatok/durva_a_helyzet_annyi_az_olaj_hogy_az_uszomedenceket_is_meg_kell_tolteni.3.226987.html

#761355 Kissherceg Előzmény: #761352

pf reggeli

Nagyjából 2 ezer milliárd dollárnyi tőzsdei részvényt tartanak az olajkitermelő országok vagyonalapjai, amelyből mintegy 700 milliárd dollár nyugat-európai részvényekbe van fektetve. Az elemzők szerint nem véletlen, hogy idén ennyire adják az európai részvényeket, az olaj árának esése miatt ugyanis az olajkitermelő országok vagyonalapjai elkezdhették eladni kitettségeiket, ráadásul annak a 700 milliárd dollárnak mintegy negyede-harmada európai banki részvényekből áll - írja a Reuters.

#761343 Koffein Előzmény: #761326

csak 800mrd, és még így is a legnagyobb állami alap a világon... engem az olyan cikkek érdekelnének, amik a jelentéseik alapján vizsgálná, hogy norvég, szaudi, abu dhabi, kínai alapok részvény/kötvény kitettségeik miként csökkentek az elmúlt időszakban...

#761342 Koffein Előzmény: #761326

csak 800mrd, és még így is a legnagyobb állami alap a világon... engem az olyan cikkek érdekelnének, amik a jelentéseik alapján vizsgálná, hogy norvég, szaudi, abu dhabi, kínai alapok részvény/kötvény kitettségeik miként csökkentek az elmúlt időszakban...

#761326 Kissherceg Előzmény: #761261

ezek a cikkírók komolyan viccesek, norvég jólét veszélyben mert már csak 800mrd dollár van az alapban... bezzeg európa kistigrise, a magyar

Elnézve a norvég jólétet, könnyű megfeledkezni arról, hogy a skandináv állam éppen komoly nehézségekkel küzd. Az ország ugyanis túlságosan nagy mértékben függ az olajtól, és a fekete arany árfolyamának összeomlásával a 2008-as válság óta kitartó életszínvonal is veszélybe került. Éppen ezért Norvégia egyre inkább igyekszik diverzifikálni a gazdaságát.

http://www.investor.hu/news/20160210-veget-er-a-norveg-olajalom.html

hitel mértéke mondjuk meglepett

#761003 banyaiz Előzmény: #760833

Hát ja ez lenne az igazi rezsicsökkentés valahogy mérsékelni ezt az adótartalmat nálunk. Mindenen érezhető lenne.

Most ez olyan időszak alacsony olajár miatt egy adó nem lenne annyira látványos az árakban pl Usában. Nyilván költségvetésnek is jól jönne. Ezért hozza szóba Obama, de persze nem azzal érvel a benzinre kellene pakolni ahol lecsapódna egyébként is. :) Nincs nagy realitása szerintem.

Viszont közben ruszkik csinálják a fesztivált Szíriában . Kihasználva Usa választási évet gondolom pontot tennének ott az ügyekre idén. Kész helyzet elé állítva majd új amcsi elnököt.

Ez elég erőteljesen megnehezít szaudiakkal bármilyen olaj témájú megegyezést.

#760832 banyaiz Előzmény: #760773

Nincs adó az üzemanyagon náluk. Kb valami olyasmi lehet ez mint nálunk az ingyenes tömegközlekedés bizonyos életkor felett. Szent tehén történet.

Ennek a folyománya ez kényszerpályaként, hogy akkor az olajos cégekre valamit kivetni. De kb annyi a realitása mint a lakosság lefegyverzésének.

+ választási év van. Ilyenkor előkerül ott is minden a szavak szintjén.

#760810 polgarmester Előzmény: #760773

Ja. Akkor lehet az oil korszaknak vége, csak megy a simisumi? :) Mondjuk, ha lenne nagyobb kapacitású akku már rég eletronyoson járnánk. (?) Kína, ha levegőt akar venni, kénytelen korszerűsíteni, lekövetik?:) Ki tudja.... Oblama (is) csak egy kesztyűbáb, mondták neki, hát előállt a nagy ötlettel. O.o Pont most. Hááá...

#760471 banyaiz Előzmény: #760374

Kína országában napi fogyasztás 3 millió hordóról ment fel 11-12 környékére 20 év alatt. Két évtized alatt négyszereződött az olajfogyasztás. :)

Ázsiában is szépen nőtt. Vszínűleg ebben a térségben nőni is fog mert sok helyen középkor van még Kambodzsa van.

Oké van egy olyan része a dolognak, hogy termelési kapacitásokat növelték cégek növekvő igényeket kiszolgálják és ha picit visszaesik a fogyasztás 1-1 évben az is kellemetlen mert folyamatosan növekvő igények lennének az ideálisak.

De mindez ekkora olajár kilengéseket hozzon most is múltban is. Nagyon érdekes dolog. Egy elemzőnek feladhatja a leckét . :)

#760468 banyaiz Előzmény: #760374

Csak Kínát nézve lassulási félelmek egyéb nyalánkságok kb fogyaszt naponta 10-12 millió hordót vhol erre környékre felmentek. EU és USA is többet fogyaszt náluk külön külön. Amcsik nagyjából a dupláját. Az Usában élnek 300 millióan Kínában 1 mrd ember. 1 mrd emberre épített gazdaság fele annyit olajat fogyaszt mint 300 millióra épített. :)

Ebből azt szűrném le hacsak nem esik vissza Kína a középkorba vszínűleg növekedni fog a fogyasztása a következő évtizedekben először utoléri Usát olajfogyasztásban.

Ebben mit befolyásol az, hogy most lassul valamit a gazdasága lehet nem 12 millió hordó fog elfogyni csak 11 millió idén de ez se biztos.

Ezekkel magyarázni elemzésekben , hogy leesett 100 dollárról 30 -ra hát nem meggyőző.

Ha azt mondják nagyon spekulatív és érzékeny és minimális háttérmozgásokra lefeleződik, vagy duplázódik az már inkább. :)