Regisztráció Elfelejtett jelszó

OLAJ(WTI,BRENT,CERTI)

Re: nincs cím

#759219 banyaiz Előzmény: #759179

Még annyit fundájáról mivel ez a fed történet 22-es csapdájának néz ki, és egyáltalán nem egy gyors megoldású sztori nem számítanék olyanra mint 8-9ben egy gyors pánik és akkor fel 14x-re mindezt "rövid" idő alatt.

De ilyen short kiugratásos föl 40 fölé és hasonló mókákat én benne látok. Aztán, hogy mikor tud ez 200 napos fölé keveredni újra és akkor hol lesz a 200 napos az egy jó kérdés. :)

#759217 banyaiz Előzmény: #759216

Igen azt is figyelni kell ha ilyen zubogások vannak benne. Majd ránézek mindjárt 47,43. Esett a héten majdnem fél dollárt.

Rántsák gyorsan fel 40 -re ne rontsák az átlagot ennyire. :)

Azt néztem most még crude brent nagyjából azonos árra került, hét elején még sacc/kb brent lejjebb volt 1,5 dollárral WTi-nél. Ezek se éppen mindennapos események. Kis káosz van ki kivel miért merre stb :)

#759216 Koffein Előzmény: #759210

azt ne felejtsd el, hogy a 200 napos átlag naponta jön lefele, mire 45re felmegy, addigra a 200as átlag 45alatt lesz... :)

#759210 banyaiz Előzmény: #759179

Esett mondjuk 60-70 dollárt 2014 nyara óta. Az 1,5 év. Van még az egész árból 30 dollár. :)

Annyi short lehet rajta mint égen a csillag.

Amit minimum várnék az idei évben vmikor 40-50 közé visszanéz és a 200 napost megnézi közelről.

Ez csak korrekció lenne. Ha 200 napos fölé tud keveredni akkor kezd igazán érdekes lenni egy long benne. A 200 napost a héten megnéztem ugye elég messze vagyunk tőle nincs lőtávolban , akkor 47,8 dodó volt. Tételezzük fel felnézne 45-ig . Semmilyen longról még nem beszélhetünk és emelkedett a mostani árhoz képest 50%-ot. :)

Szóval debil nagyon a helyzet, vsz a short minimum az a kockázat innen még mint a long, de inkább nagyobb.

#759206 banyaiz Előzmény: #759179

Mennyin vagy benne? Olajos cégek, vagy olaj?

Nekem más az elképzelésem a dologról. Fundás dolgokról újat nem tudok igazán írni azon kívül amit írtam vsz ennek az esésnek a több mint 50%-a a fed kamatemelés megindulása miatta előre árazás dollár erősödés és az egyéb félelmek , hogy ez gazd lassulást stb okoz.

Aztán vannak a konkrét kitermelési fogyasztási adatok hírek amcsi palaolajtól Iránig és a nem tudom arabok piaci pozíciójának megőrzéséig bezárólag. Politikai játszmák az oroszoktól a szaúdiakig stb ezer ilyen tényező. Ezek se támogatják túlzottan ebben az időszakban az árat, nyilván ez is áresésben egy rész, de szerintem a kisebb rész.

olaj iszonyat spekulatív, olyan pozíciók vannak rajta amik ha tényleges szállítás vagy eladás lenne lehet a sok éves olajfogyasztás világon nincs annyi. :) Nagy érzelmi hullámzások vannak benne. Mást nem mondok neked 2008-9-10 környéki 3x dollár és 14x dollár rángatózás . Mennyi %-ot változott közben az olaj kitermelés és fogyasztás és dollár árfolyam? Azt mondom 10%-os sávon belül a fogyasztás kitermelés , dollár azért hintázott rendesen de akkor se ilyen eszement mozgásokat indokló módon.

#759179 Ddavid Előzmény: #759168

Érdekes, hogy normális oldalak erről nem írnak:

http://index.hu/gazdasag/energia/2016/01/21/negyven_eve_eloszor_jott_europaba_amerikai_olaj/

Szerintem ezt akarják megakadályozni és így már érthető az árháború. Be akarják borítani, hogy ne érje meg a dolog. Még csirájában akarják elfojtani az egészet.

Ennek függvényében és 2016-re sem várok 30$ feletti olajat sajnos.

Lehet a portfólióm nagy részét akár 5 évig is kell tartani :\ .

#759168 banyaiz Előzmény: #759167

Azért brutális az idei éve ha csak azt megnézed. 38 környékéről esett 20% nagyságrendű esés. Úgy éppen most emelkedett 10%-ot tegnapi 27,5-ről.

Ha valami azért ez már beteges. :) Ez csak az idei mutatványa hol van még a 100-ról esés.

#759164 banyaiz Előzmény: #759160

Közben eléggé beindult. 30 fölött jár éppen most márciusi lejáratú wti. :) Beszarás ez a hét mit művelnek vele.

40év után ismét itt van …

#759096 Koffein

40év után ismét itt van az amcsi olaj...

"Több évtizedes szünet után megérkezett az első amerikai olajszállítmány Európába, miután a múlt hónapban feloldották az amerikai olajexportra vonatkozó 40 éve életbe léptetett tilalmat.

Francia kikötőbe futott be

A ConocoPhillips amerikai cég Theo T nevű olajszállítója csaknem háromheti út után hajózott be a Marseilles közeli Fos-sur-Mer kikötőbe. A kőolajat az olajiparban tevékenykedő egyik legnagyobb kereskedőház, a Vitol svájci-holland cég rendelte meg."

http://www.origo.hu/gazdasag/20160121-negyven-ev-utan-megerkezett-az-elso-amerikai-olajszallitmany-europaba.html

#759095 banyaiz Előzmény: #759092

Másik része nagyon sarokba se lehet szorítani őket mert akkor mik a reakciók. Akár oroszok szállíthatnak dúsított uránt Iránnak. Ezer egyezmény tiltja stb de elméletileg van rá lehetőségük. Meg akartok fojtani mindenhogy akkor tessék, máris kész az olyan balhé aminél nagyobb nem is kell. :) Kemény játékok azért ezek. Oroszország Putyinnal nem egy Ukrajna.

De ez már nem olaj téma.

#759093 banyaiz Előzmény: #759092

Nem vszínű könnyen meghátrálnak ruszkik .

Amcsi olajexport beindítása pl milyen reakciókat vált ki könnyen kiszámítható ahol olcsón termelnek arabok pl meg mindenki védik a piacukat. nem azt mondom az első számú ok az amcsi döntésben ruszkiknak keresztbe tenni, de, hogy Obama előtt mikor érvek ellenérvek sorakoznak ez is megemlítésre kerül az biztos. Szaudiak térségbeli érdeke Szíria kapcsán megegyezik amcsikkal ők is Aszad bukását akarják , nagy pénzekkel fegyverekkel támogatják a felkelőket. Máris az egyik legkomolyabb kitermelő érdekei hasonlóak.

Iráni atomprogram mennyi ideig tartott őket "jobb belátásra" téríteni? Már jó pár éve ilyen műsorok mentek iráni atomtudósokat gyilkoltak meg gonosz terroristák vélhetően izraeli vagy usa titkosszolgálat. Vagy vírus az atomlétesítmény központi számítógépre bejuttatva stb. :) Mellette pedig kőkemény gazdasági szankciók. Most volt egy megegyezés az ügyben, de meddig tart majd ki tudja.

#759092 polgarmester Előzmény: #759090

+ elélnek jég hátán is ha van vodka' - na ez az! Nem fognak ezek megnyuvadni.:) Viszont egy fontos amcsi/izraeli szövetséges ( a fejezős szaudi bagázs-is jól belebukhat)ami ciki lenne.

amcsiknak mintha már nem lennének annyira fontosak mióta exportálnak ők is oilt.

#759090 banyaiz Előzmény: #759053

Mindenkinek fáj a dolog kitermelői vonalon de hátha a másiknak jobban fáj valami ilyen gondolkodás is jelen van.

Ha pedig nagyon fájt neki akkor esetleg belehalt Rejtő után szabadon. :)

Ruszkiknál nagy költségvetési hányad olaj+gáz. Rubel esés dollárral szemben vmit tompít a dolgon. + elélnek jég hátán is ha van vodka. Szóval nem egykönnyen fognak "jobb belátásra" térni. Főleg, hogy Putyin népszerűsége elég nagy, azonnal elfojtana minden ellene való belső szervezkedést katonailag is ha kell.

#759088 banyaiz Előzmény: #759053

Van ez az orosz-szír Aszad féle vonal- Irán "szövetség" . Amcsi pala témák felfuttatására politika szaudiak (amcsik nagy szövetségesei) magatartása (érdekei ott abban a térségben)

ukrán téma kapcsán szankciók a ruszkikkal szemben , és az olaj zuhan mint a kő.

Szerintem az is egy fontos elem lehet a hivatalos magyarázatok mellett.

Szóval ebben ha valamit lehet kezdeni az oroszokkal lenyugszanak egy kicsit akkor az is jelenthet valami változást . Csak ruszkik Aszadot nem fogják hagyni megbuktatni, ukránoknál se fogják hagyni Krímet, Donyecket szóval ez is hasonló mint a dollár ereje történet végeláthatatlan.

#759082 banyaiz Előzmény: #759035

Dollár ereje önmagában szerintem ennek az esésnek legalább 2/3-át adja. Fundásan is + pszicho Ebben ha valami látszana , hogy ez fordul az lenne az igazi. Sajnos jegybankok eltérő pályája ezt rövid távra nem nagyon mutatja.

Viszont akkorát esett, hogy már egy mit tudom én 20-30 % emelkedés is egy szerény kis korrekció csak. :) Ezért nagyon érdekes, ha egyszer fordul akkor pedig főleg érdekes.

Szerintem is benne van egyébként amit mondasz éppen nyáron vagy mikor passz de ezek a visszateszt 20 naposig 50 naposig és egyszer egyszer 200 naposig az egész esés során volt. 30-40 esetleg ha 200 napos akkor 40-50 közé.

Akkor ez nem fordulat csak egy mezei kis korrekció. Csak ilyen érzelmek mellett ki tudja hová tudják zúzni még.