Az állami bank neve: Unortodox Mato Bank.
Melyik országra gondoltál? Mert az ötlet jó, de eltudod ezt képzelni Magyarországon, amikor a fiúk kezében lesz a bank kulcsa?
Azért naposon is van. Kis szigetet hagytunk magunk mögött, talán szigetforduló is lehet.
ez a hír már a faktor hatása lehet...
De összességében -nem mint OTP tulajdonos- én teljesen egyet értek a kezdeményezéssel, hogy legyen egy "állami bank" ami az önkormányzati és egyéb állami szervezetek folyószámláját vezeti.
1) nem fog csődbemenni az önkorik pénzével.
2) nem kell rengeteg bank költséget kifizetni a bankok részére
3) A kamatokért nem 0,1% kamatot fognak kapni a takarékoskodó önkorik és nem 10%-os hitelkamatot fognak felszámítani a kamatokért...
4) az önkormányzati pénzfolyamatok felett kontrollt lehet gyakorolni egyszerűen- no mutyi, no amatőrizmusból fakadó hibák.
Alternatív megoldás: egy oszágos szintű cash pool egy országos banknál -nagyon kedvező kondiciókkal (pl. OTP) és ez már tetszene nekem, mint OTP tulajdonosnak és mint állampolgárnak is...
Kérdés, mennyi értelme van óráson réseket nézegetni. Szerintem nem sok, de ettől persze akár lehet is benne valami.
Nekem inkább a mai napos gyertya tetszik, nem lett rossz. (Persze maxos záró lett volna a tuti.)
Vicc wazze...kissé átlátszó. Én egy darabig hanyagolom az tuti!
vajon miért adták el a pakkot....
Kiebrudalnák a bankokat az önkormányzati számlavezetésből egy kormányzati dokumentum szerint – állítja a napi.hu.
A kormány megtalálta a megoldást, amellyel elveheti az önkormányzatok számlavezetését a bankoktól – írja a napi.hu egy birtokába jutott kormányzati dokumentumra és kormányközeli forrásokra hivatkozva. A terv szerint az önkormányzatoknak januártól kötelezően a Magyar Államkincstárnál (MÁK) kellene vezetniük a számláikat.
A bankok ezzel komoly üzlettől eshetnek el. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint az önkormányzatok 600-700 milliárd forintnyi betétet tartanak náluk, és a kereskedelmi bankok felé fennálló tartozásállományuk 100 milliárd forintos szinten alakul negyedévről negyedévre. Ha megvalósul a kormány terve, a bankok az ügyfelek (az önkormányzatok, és az általuk irányított szervek, gazdálkodó szervezetek) mellett ezt a pénzállományt és a beszedett kamatokat, díjakat veszítik el.
A változás egyik nagy kárvallottja az OTP lehet, ugyanis a legnagyobb a részesedése az önkormányzati számlavezetési piacon.
Az ötlet már évekkel ezelőtt felmerült, legutóbb idén tavasszal röppent fel, hogy még idén átvenné a kincstár az önkormányzatok számlavezetését. De akkor Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta, a MÁK nincs felkészülve erre, és a kereskedelmi banki kapcsolatokat sosem tudja majd teljesen pótolni.
A legnagyobb akadály az volt eddig, hogy a kincstár nem képes betétgyűjtésre és hitelezésre, márpedig ez az önkormányzatok pénzügyeinek intézéséhez nélkülözhetetlen lenne. A kormányzati dokumentumban szereplő megoldás:
a kincstári betétgyűjtés hiányát azzal hidalná át a kormány, hogy a helyhatóságok átmeneti és tartós megtakarításait csak állami értékpapírokba lehet majd elhelyezni.
az önkormányzatok továbbra is vehetnek fel majd hitelt pénzintézetektől, kormányzati hozzájárulással.
a folyószámla-hitelezést (ami nélkül nehezen lenne megoldható a helyhatóságok napi pénzügyeinek menedzselése) kivennék a rendszerből, de az önkormányzati adóbevételeket – beleértve a legnagyobb volument jelentő helyi iparűzési adót - a számlavezető MÁK egyhavi összegenként megelőlegezné és átvezetné az önkormányzat fizetési számlájára.
A helyi adók 2014-ben 722,5 milliárd forintos bevételt jelentettek az államháztartásnak.
A Napi.hu információi szerint kormány úgy oldaná meg a változtatást, hogy nem kellene kétharmados törvényhez nyúlni.
5500 fölött, szép! Reméljük, most már bír is itt maradni.
Irány az 5750! :-)
Sőt legalább két hitelminősítőnél kell kiérdemelnünk a felminősítést. Amíg csak egynél lennénk felminősítve még nem vehetnek.
csak akkor vehetik, ha megtörtént a felminősítés, "beárazásra" még NEM!
sztem nincs beárazva a felminősítés - mármint az országos- hiszen akkor vehetik a bef. és nyugdíjalapok..
Az RSI grafikonon lehet figyelemmel követni, hogy a hol állunk az adott hullámban. Nos, a napos RSI szerint még nem mentünk le a "d" hullám aljára, de majd meglátjuk.
mosolygok, hogy be van árazva az a felminősítés ami nem is lesz
(én 4k alatt vennék egy csomagot, a 3,8-t már realizáltam)
azért az a 14 millió stop vonzó tud lenni :)