örvendek jelenlétednek :)
örvendek jelenlétednek :)
Ez a kockázat természetes velejárója a tevékenységnek, valóban az kezdeteknél magasabb, illetve fájdalmasabb a hatása.
Azért a PE 1 mrd-ot elköltött a geológiai adatok vizsgálatára, beszerzésére.
Győr esetében ez termőre fordult. Valszeg 4-ből 4 termelőkútnak megfelelő hozamú kutat sikerült fúrni.
Gödöllőnél a földtani szerkezet nem azt az eredményt adta, ami várható volt. Ez benne van, a leírás, illetve a projekt feladása egyszeri fájdalmas tétel, de EBITDA hatása nem lesz.
Óvatos befektető azt is mondhatja, hogy a feladás előremutató, mert a projekt méretéhez képest drága lenne, és jelentősen növelné a hitelállományt.
Győr belépésével a cég dimenziót ugrik, mert egyrészt megszűnik az egyprojektes kockázat (Miskolc átvételi ár alakulása), belép a vállalati szegmensbe, ahol a földgázalapú szolgáltatással messzemenőkig versenyképes (ld. Alteo-t kitudta túrni az Auditól), ráadásul Győrben megfelelő kereslet is akad: több, mint száz cég van az ipari parkban közvetlenül az Audi mellett.
Ha már ott van, az önkormányzatnak is fog szolgáltatni (átvételi ár itt is kérdéses, de 3.600 Ft-ról indul a bázis), ráadásul nemrég nagyobb kapacitásúra cserélték (az önkori egyetértésével) a hőcserélőt, vagyis oda is többet fognak eladni.
Az Ebitda cégszinten könnyen sokszorozódhat Győr felfutásával.
Tudod az a baj, hogy a kisbüfik fel sem tudják mérni, hogy egy ilyen kis tőkéjű cégnek mekkora kockázatot jelentenek a 2000 méter alatti fúrások. Gödöllő csak egy kis ízelítő volt.
Esetleg belevágnak egy következő projectbe és nagy hitel mellett nem tudják termelőre fordítani akkor mi lesz?
Persze ez attól függ, mihez mérjük a megtérülést.
Az új átvételi árakkal is tudott Miskolc EBITDA szinten 600-700 milliót, 1 mrd várható továbbra is a felfutás után.
(a bruttó cash termelése már közel 1 mrd volt 2014-ben)
Gödöllő leírása valóban csökkenteni fogja a saját tőkét (ha tényleg leírják), így alacsonyabb lehet a kisbefektetői védelmi érték.
Ezek sokkal nagyobb zsiványok annál!
Nem az a kérdés, hogy megveszik-e, hanem a "szabályzó" mondja meg, hogy mennyiért. Persze rögtön az eredeti ár 75%-át mondja, mert kis kedvezmény, nem kedvezmény.
cirka ezeket a kockázatokat írtam le két hsz-el lejjebb. az önkorik veszélyesek.
Könyv szerinti érték, ha-ha-ha! :D
Még le sem írták a gödöllői 60ft-os csökkenést részvényenként. Mikor a miskolci project elkészült, hirtelen módosították az átvételi árat, kb. soha nem térül meg.
290 alatt volt jó vétel, vegyed nyugodtan Én ma kiszórtam a negyedét.
belekaptam ma, ha csak a könyv szerintiig megy is már jó haszon volt rajta.
neked, de neked minden :)
jó lesz ez... szokásos éves 400-at meg kellene nézni
ez nem a fundamentumokról szól :)
könyv szerinti érték alatt forog. még sztori is lehet benne. a szektor az viszont ingoványos. vagy megveszik az önkorik a hőt vagy nem. ha meg is veszik ki is fizetik-e?
termelt azóta profitot amióta eladták a műanyag gyárat?
a kis táltos, ez az egyedüli papír amit hosszútávra vettem 3-5 év és igazából csak duplázással lennék elégedett :)
plotinus bevásárolt
az meg nem kéne, de alakulgat az árfolyam
Egyre közelebb a győri project átadása.
Ennek már csak egy újabb rezsicsökkentés tehet be.
a 3k-s művész megjött:)
és még mindig
csak megmozdult