Regisztráció Elfelejtett jelszó

Adózás jövedelem/veszteség bevallása

Re: nincs cím

#731139 matgab Előzmény: #731136

"Figyeljen arra, hogy nem veheti figyelembe külföldön megfizetett adóként azt az összeget,

amely a nemzetközi szerződés rendelkezése, viszonosság vagy külföldi jog alapján Önnek az

osztalék jövedelme után külföldön megfizetett adóból visszajár."

Én ezért nem merem nem beírni azt a 6%-ot...

#731136 Margaretta Előzmény: #731135

Igen, a törvényben és nav tájékoztatóban másképp van, de ha a kintiek többet vonnak le, mint 16%, nehogymá még itthon is adózzunk utánna még 6-ot.

Egyébként a navosok sincsenek tisztába, hogy hogyan kéne. Én szinte minden évben másképp kitöltve adom be, de a lényege az, hogy itthon már ne adózzak. Most épp ezt a fajta kinullázóst választottam, mert az egyik navos ezt mondta. Tavaly mást mondtak, akkor úgy töltöttem. Még egyszer sem hívtak be emiatt.

#731135 matgab Előzmény: #731129

köszi szépen, én is erre jutottam.

De az osztaléknál miért nem kell beírni a 6% adót?

Elvileg a kettős adóztatási egyezményben (lengyel) az van, hogy max 10%-ot vonhatna le a lengyel állam, tehát 6%-ot mindenképpen meg kell fizessek itthon.

#731131 Tapasz Előzmény: #731129

Feltört tbsz-számla veszteségét használhatom adókiegyenlítésre? (Ugye nem? :-()

#731129 Margaretta Előzmény: #731087

1a) EU-s osztalék: 182. sor b osztalék összege; c nulla

186. sor

188. sor ugyanazok

189. sor b osztalék összege; c külföldön levont adó.

A 188. sornál figyelmeztetést küld, de mikor nyomtatod, illetve küldöd, hibátlant jelez.

Ha többet vontak kint, illetőségigazolást kell szerezned és a kintiektől visszakérni. Nem javaslom.

2) Ha az árfolyamnyereség kifejezést az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemre érted és magyar brókercégen keresztül tőzsdézel, akkor a 172. sorba kell írni.

Ebben az esetben az adókiegyenlítés is működik, hisz a 172. sorok adatait kell ott szerepeltetni.

#731100 Bendeguz Előzmény: #731087

Azért ez a hazaárulás egy egész kifinomult műfaja. Más országban adózol? Nem a jó magyar cégek részvényeit veszed? cöcöcö... cöf-cöf-cöf :))))))))))))

#731087 matgab Előzmény: #721364

sziasztok technikai kérdésem lenne, amit a nav-nál lévő hölgy sem tudott olyan magabiztosan elmondani , hogy elhiggyem neki.

Melyik oldalra írjam be:

1a) Az EU-s államtól kapott osztalékot a 04-es oldalon a 167-es esetleg a 172-es sor, vagy a 05-ös lap 182-es sor?

1b)

Ha EU-s államtól kaptam az osztalékot, de 19% adót vontak le, ebben az esetben azt tanácsolta a nav, hogy a jövedelemnek írjam be a teljes összeget, a fizetendő adónak mindenképpen írjam be az osztalék 6%-át, mert a másik állam csak 10% adóra tarthat igényt és a 9%-nyi adót kérjem vissza a másik államtól.

Ezt valszeg jól mondja, mert ha belföldi adókötelezettségként 0-át írok be, akkor kiírja a hibaüzenetet, hogy 5 és 16% közé kell essen a mértéke.

(Ebben a visszaigénylésben van valakinek vmilyen tapasztalata, hogy hogyan megy az illetőség igazolás kiadása után?)

2a) a külföldi árfolyamnyereséget (EU és USA) szintén melyik lapra (04 -165 v.172 vagy 05-181) írjam be?

2b) Az USA illetve a magyar piacon elért árfolyamnyereségem szembe állíthatom-e a 2012-2013-as évek veszteségével? Ha igen és ha a 2a) kérdésre a 05--181 lenne a helyes válasz, akkor hol lehet ezt érvényesíteni, mert a 06-os oldalon a 212-220-as sorok csak a 04-es oldalon lévő tranzakciókra hivatkoznak...

3) feltört TBSZ-en lévő nyereséget szembe lehet-e állítani a korábbi évek tőzsdei veszteségével? (gondolom nem, de hátha valaki másképp tudja).

#721364 Ddavid Előzmény: #721362

Köszönöm!!

A KBC is ezt mondja (bevágom ide a full szöveget hátha keresi valaki még):

Miként kell adóznom a külföldi tőzsdéken, ellenőrzött tőkepiaci ügylet keretében vásárolt részvényeim által fizetett osztalék után?

Amikor az ellenőrzött tőkepiaci ügylet keretében vásárolt külföldi tőzsdei részvények osztalékot fizetnek, általában akkor is csak a nettó osztalék érkezik meg az adózó számlájára, a bruttó osztalékból az adót levonja a kifizető társaság és/vagy valamelyik, a tranzakcióban közreműködő közvetítő. Ha a levont adó nem éri el a magyar jogszabályok által előírt mértéket (jelenleg 16%), akkor társaságunk automatikusan levonja a különbözetet és továbbítja azt az adóhatóságnak.

Az adózónak az osztalékjövedelmet ezekben az esetekben is fel kell tüntetnie az adóbevallásában, a devizás tételeket a kifizetés napján esedékes hivatalos MNB árfolyammal kell forintosítani.

Az információt arról, hogy az adott részvény Ügyfelünknek mennyi osztalékot fizetett, abból mennyi adó került levonásra társaságunk, és mennyi a nemzetközi szereplők által, illetve hogy mekkora, immáron nettó összeg került végül Ügyfelünk számlájára, megtalálja a WebBroker rendszerünk pénzforgalmi kimutatásában, vagy a társaságunk által Ügyfelünknek eljuttatott erről szóló év végi igazolásban.

Ha például Ügyfelünknek a 2011-es évben a frankfurti Xetra piac normál kereskedésében vásárolt BMW részvényei osztalékot fizettek, akkor a német-magyar kettős adóztatást elkerülő egyezmény alapján maximum 15% forrásadó kerülhetett levonásra, amihez az illetőséget igazolni kell. A fennmaradó 1%-ot (a magyar 16%-os adó és az egyezmény alapján levonandó 15% különbsége) Magyarországon kell megfizetni, ez az a rész, amit társaságunk automatikusan levon és az adóhatóságnak eljuttat.

Sajnos azonban nagyon gyakran előfordul, hogy mire Ügyfelünk Társaságunknál vezetett számlájára a külföldi osztalék eljut, a kibocsátó vagy a tranzakcióban résztvevő egyéb közvetítők valójában több adót vonnak le, mint amennyit a magyar törvények, vagy a kettős adóztatást elkerülő egyezmények (vagy éppen azok hiánya) alapján szükséges lett volna. Ennek sok oka lehet, például az említett illetőség igazolásának a hiánya. Ez ellen a többlet adózás ellen Társaságunk sajnos semmit nem tud tenni, ilyen esetben adó-visszaigénylésről a kibocsátónál, vagy az illetékes külföldi adóhatóságnál érdeklődhet az adózó.

A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy egy-egy ilyen illetőségi igazolásnak, vagy adó-visszaigénylésnek gyakran olyan adminisztrációs terhe és tranzakciós költsége van, amely összességében veszteségessé teszi az egész procedúrát

#Londoni tőzsde osztalék adózás

#külföldi osztalék

#EGT tagállam

#kettős adóztatást elkerülő egyezmény

#721362 joepappa Előzmény: #721361

szigorú magánvélemény a témában:

ha van kettős adóztatást kiváltó eggyezmény az adott országgal és többet vontak kint mint ami a magyar lenne akkor nem kell adót fizetni itthon, de a bevallásban szerepelteni kell.

#721361 Ddavid Előzmény: #720812

SOS kérdés. Ha EGT tagállamban (Angliában) kaptam osztalékot és ott vontak 25% adót, akkor itthon kell adózni még ez után, mert KBC-nél a papíron a tétel mellett csak - - van a levont adó helyén.

Köszi előre is!

Fontos lenne!

éppen kezdtem nézelődni,…

#720812 Sumér harcos

éppen kezdtem nézelődni,vmelyik számlám tavalyi összesitője baxott jönni.....ma megküldték végre,lehet adózni.......

de az ilyen éveket még mindig jobban xeretem,mintha számlát nulláznék:)

Re: Hogy váltsam át?

#719786 Bendeguz Előzmény: #719774

ne haragudj, halvány fogalmam sincs hogy számolják én meg nem számoltam utána. egy dolgot érdemes tenni, írni a saxoo-nak, hogy mi van.

#719783 Peggy01 Előzmény: #719774

2. változat: "meg kell különböztetni a trade nyitási és zárási időpontját és mindkét dátum MNB árfolyama alapján számolni"

#719774 gufoo Előzmény: #719772

saxobank. elvileg a brokik egységesek abban, hogy semmilyen iránymutatást nem adnak arra vonatkozóan, hogy hogyan számolj. KBC-s táblázat melyik verziót dobja az általam felvetett alternatívák közül?

#719770 gufoo Előzmény: #719686

pontosítom, hátha nem volt érthető: MNB napi árfolyamra váltást elegendő a pozi zárás napján elvégezni a realizált nyereségre\veszteségre vonatkozóan, vagy a nyitás dátum és zárás dátum közti USDHUF árfolyam változás miatt többlet nyereséget\veszteséget is kalkulálni kell?

Hogy váltsam át?

#719686 gufoo

Azt értem, hogy át kell számítani forintra a dollár alapú számlámon mindenféle FX, részvény, CFD, stb. ügyleten elért nyereséget és veszteséget.

A kérdésem, hogy elegendő a realizált nyereség\veszteséghez rendelnem az aznapi MNB árfolyamot, vagy meg kell különböztetni a trade nyitási és zárási időpontját és mindkét dátum MNB árfolyama alapján számolni?

Ha utóbbi, az azért szívás, mert pl. Saxo-nál nincs olyan report, amiben egyetlen rekordban szerepel a trade nyitási és zárási dátuma. Nem tudom párosítani függvénnyel, kézzel meg írtó macerás lenne összepárosítani a trade-eket, dátumokat, belépési\kilépési értékeket.

Re: Adózás okosan

#708950 Fornit Előzmény: #708947

Vmi országok összehasonlítása.

Ez az egy mondat volt Észtországnál.