Van emberünk, köszi, ráadásul családtag. Csak lehet h majd átmenetileg kell vki..
Nem, ebben az iparágban új vagyok még, majd szép lassan beletanulok..
Van emberünk, köszi, ráadásul családtag. Csak lehet h majd átmenetileg kell vki..
Nem, ebben az iparágban új vagyok még, majd szép lassan beletanulok..
Akkor ismered a Zoo technikát is?
Irj privátban egy elérhetőséget..van egy srác aki nagyon ügyes..számlával is tud dolgozni..a közelben lakik és stabil jó szakember..precíz..gépésztechnikus..elektromosan is képzett..
Sajna akkor nem dolgozok.Több mint 200km.Útiköltséget fizetsz? )).
Másik embert meg betanítja a szakember.
Gödöllőn vagyunk. Úgy tervezem, h elég a 2 CNC gépre egy szakember is, a másik az nyugodtan lehet segédmunkás..
Csak dolgoztam,a módszerváltásig.Utána még egy keveset,aztán jött egy váltás.Most őstermelek
Hát vannak használt sima gépek, meg 2 CNC, ezekkel próbálunk piacot nyerni.. Te ebben dolgozol?
Két emberünk van, az egyik rokon (sógorom másik sógora), s egyik sem beszél nyelvet, úgyhogy nem félek. :-)
Egyszerűbb holminál itt is beprogramozzuk a kezelőpanlről, bonyolultnál meg rajzolunk-fordítunk.
de akkor helyes az ami írtam..van egy tervezőprogram és abból csináltok egy fordítóprogrammal a gép nyelvére egy programot..ez a CNC
nekünk autoCad-ból ha jól tudom gerber fájlban kell megadnunk..de lehet az a nyákterveknél van..
Az nc gépnél kézzel kell bepötyögni a kordinátákat..hexában tán..minden kordinátát külön..x-y stb stb..
Vigyázz az emberedre mert németek lenyúlják a jó szakembereket..:)
:) nem mondom nem az...nem okoskodom..ezt valamikor tanultam..máig ez van a fejemben..te csinálod nap-mint nap.
Elvileg arra találták ki..a tervezöasztalról egyből gyártani lehessen..és a digitális technikának köszönhetően nagypontosságú termékek készíthetőek..
Németek ilyen gépek gyártásából erősödtek..a gépgyártásuk máig elismert és keresett a világban...
A mostani kütyüket készre csinálja az eszterga, 1,5 m hosszú, 6 szögletű rúdanyagból. De van sík, meg palást köszörű is, ha szükséges lenne.. Az eszterga mindegyik szerszáma meghajtott, tehát marni is tud.
Higyj nekem, h CNC, újonnan vettem az egyiket, csak tudom már, h miért adtam ki annyi pénzt.. :-) Mi Solid Edge-el tervezünk, s azt fordítjuk Edgecam-el a gép nyelvére.
Nem programozni a meló, hanem kitalálni, hogy mivel, hogyan lehet az adott munkadarabot legyártani.
régen az esztergák tizedpontossággal gyártottak..néhány szaki 100ad pontosságot tudott.. ráhagytak az méretre..és a köszörűs csinált belőle 100ad ezred pontosságot..
Ha csak a gépen pötyögik be a számokat az Nc eszterga (számjegy vezérelt)..a CNC az egy meglévő programból (pl autoCAD..cad/cam) lefordítható a gép nyelvére az adatok (gerber? de nem biztos) és adathordozóval rátölthetőek.. DNC az elvileg a tervekből egyből le tudja gyártani az alkatrészt.. persze be kell készíteni a szerszámokat de onnan már egyedül megcsinálja..
Néha gyártatunk dolgokat..ugyanígy megtervezi a kollégám egy programmal..majd elküldi a mechanikusnak..aki megmondja milyen formátumban küldje az adatokat..de ezek présgépek..hajlítógépek..csuda ahogy dolgozik a gép..felraknak egy vaslemezt berakják a szerszámokat és már nyomatja is..meg lehet adni a radiálokat a sarkokon..5x5m-es szerkezet
Készre munkáltok,vagy még köszörülik is a munkadarabokat?
Szinte felfoghatatlan hogy "csak"bepötyögöd a számokat,és már csinálja is.
volt régen egy mérésem, azt hiszem dunaharasztiban
ott, ilyesmi szerszámgépeknek a vázát gyártották
voltak méretek, brutál szánhosszak mert hát ezeket is csak le kell gyártani öntvényből valahol :))
A mienk is elég pontos, az eszterga is, pedig azt használtan vettük.
Vagy a Sinumerik,vagy a Fanuk anno Kokom listás volt.Én Hunor 712-őt ismerem,ismertem.0,001 mm pontossággal lehetett programozni,és mérhetően végre is hajtotta.A környező országokban meg csak 0,1mm-t tudtak progromozni.Forgácsoló szerszámokat,illetve szerszámbefogókatgyártott a cég.