egyszerű..ki kell próbálni...izlés kérdése.
Nem tetszik ami végbement a borokkal..pálinkákkal..anno nem vették át a termelőtől a szőlőt..ráhozták az olcsó külföldi borokat..mondták akinek esze van időben megszabadul a szőlőtől vágja ki jobban jár..felvásárolták olcsón a jó szőlőket..utána beindult a majomkodás a borokkal...a pálinkával tózse..mondták csak parasztok isszák a pálinkát a kifinomult ember konyakozik..stb stb.
Most meg szaglásszák lötykölik kiköpik..adnék én neki olyan kiköpést..:) ok a borversenyeken a bírák csinálják...ez a dolguk.
Én a magam részéről azt nézem könnyű nehéz vagy közepes a bor..mennyire vesz igénybe amikor iszom..mennyire savas..milyen élményt ad..ha kajához iszom mennyire egészíti ki azt..
Megszagolom de nem keresek semmi olyan ízt vagy illatot ami nincs benne de majomkodni kell vele. Egyszerűen ízlik vagy sem..megfog az íze vagy sem...és persze imádom a szinét..a napfányben vagy este a gyertya fényénél.
Ittam olyan bort jugóknál amiben éreztem a fenyő illatát..akkor jöttem rá azért mert végig fenyők vannak és ez az aroma nyílván belekerülhet a szőlőbe..vagy akár a közeli levendula mező is kihatással lehet, ezt elfogadom lehet benne érezni.