Regisztráció Elfelejtett jelszó

Mai italajánlatunk

Re: nincs cím

#696780 KawaBazsy Előzmény: #696775

Én viszont eddig még máshol nem ittam jobb édes bort, mint itthon, pedig próbáltam már pár helyen. Szicíliában pl a Stromboli vulkanikus oldalán termelt, 20 eurós bort is próbáltam, de nem ért a Tokaji, vagy egy jó badacsonyi jégbor nyomába..

#696779 Ibiza Előzmény: #696769

Csak eszembe jutott Egerben a pincékből vettem édes Medocot..A Szépasszony völgyben csak borosgazdától..ott volt egy jó pince..ahogy leértünk a völgybe mindjárt jobbra koppanásig..ott állt egy bilikék autó..ott vettem anno..sajna a pincék többsége csak vendéglátó hely (a helyiek szerint is)..ez nem mostanában volt..minimum 10 éve..idős volt a bácsi tán nem is él szegény..volt egy fia..furcsán beszélt... az édeset vettem ebben a pincében a szárazakat más pincékben ..mielött beértél egerbe voltak ott pincék..ha állt ott autó akkor bekopogtam..ők borászok termelők voltak..nehezen adtak el..de nagyon jó volt.

#696778 Ibiza Előzmény: #696768

Én a magyar borokat prferálom..a szekszárdi, soproni borok nekem kemények..a balatoni és villányi borok az izlésem..pincékben ittam 1x 1x jó egri bort...és kedvelem még a somlói borokat..volt ott egy barátom volt szőlője..csinált pincepörköltet iittuk hozzá a borait..Juhfark..de valami vöröse is volt..és a kis présház teraszáról néztük a kilátást...csuda volt...

Nekem hiányzik a piacról a könnyű magyar bor..az amit az olaszok vagy franciák csak úgy eliszogatnak..akár napi 1-1,5 litert..Én kajához szeretem pl az olasz Chianti-t

#696776 Sumér harcos Előzmény: #696764

nem gondoltam komolyan,

persze az izlésemet tükrözi az irásom,kétségtelen:)

pezsgő részéhez semmit nem tudok hozzá szolni,csak Bazsy édes mániáját huztam vele:)

Lantostól jobb még helyben a Frittmann,Font,Galántai trio is,de nagy gond nincs a boraival.

Kökény és Fia -Cegléd,Pest megye-nekem ez teljesen kiesett,Szenpéteri itt van a szomszéd szlovák faluban Kiskőrösön,de vele érdekes módon soha nem találkoztam.

ezektől keresni fogok vmit a jövőben,ha már igy szóba jöttek:)

"mindenki igyon, ami neki jólesik, és persze minél többet"

ezt én is igy gondolom,de nem megy ez vérre,szivedben döféssel,nyugodtan szólj csak hozzá:)

#696775 Ibiza Előzmény: #696769

A mazsolaborok édesek..első pohár nagyon édes de utána elég jók..néha iszom édeset a kedvesem issza hébe-hóba..nagyon jó a görög Mavrodaphne mazsolabor ezt időnként metróban lehet kapni meg a rákóczi téri görög ABC-ben...a portugál desszertborok is jók.

Egyszer olaszoknál ivott kedvesem egy nagyon jó (Én is kóstoltam) édes rosét..amselmi moscato rosa volt..volt vagy 5-6 eur de nagyon jó. Én jó édes magyar bort (vörös vagy rosé) még nem ittam, egyből ég tőle a gyomrom..valószínűleg csak édesítik..pedig max 1 pohárral iszom belőle...a tokaji persze tökéletes...

Én szárazakat szeretem de desszerthez, desszert után néha jólesik egy kis édes.

#696769 KawaBazsy Előzmény: #696761

Ok. :-) Amúgy nem a nagyon édes a preferencia, aszúból, jégborból max egy poháral iszok meg. Inkább a könnyű, félédes, édes borokat szeretem, azokból le tud csúszni jópár pohár.. Badacsonyi borheteken meg is éneklem mindig a dolgot.. :-)

#696768 cédrus Előzmény: #696765

Dehogy, mindenki igya, ajánlja, ami neki jólesik. Csak ezek szerint félreértettem a "ha igazánt", azt hittem, Tokajra vonatkoztatod, mint ami "nem igazán".

#696766 cédrus Előzmény: #696014

Nagyon jó boraik vannak, de ezt a magyarok képtelenek elfogadni. A 85-ös glikol-botrány óta elképesztő, mi ment végbe Ausztriában, és a világ borpiacán sokkal elismertebbek nálunk sajnos. Ha arrafelé leszel, pl. a Tement és a Polz borokkal nem fogsz tudni hibázni. Vöröset azért inkább Burgenland különböző részeiről válogatnék (természetesen a Fertő-tavi borvidékeiket is ideértve), illetve esetleg Carnuntumból.

#696765 _pda_ Előzmény: #696764

én csak egy bort ajánlottam Kawa figyelmébe, miután a topik címe "Mai italajánlatunk"

és nem "Szőlészet-borászat" :)

nem minősitek, nem is értek hozzá, borivó sem vagyok, ez ízlett

remélem nem követtem el hibát :)

Kezd egy kissé elharapóz…

#696764 cédrus

Kezd egy kissé elharapózni a topik szakmailag...na nehogy már legjobb esetben is mustsűrítményezett egri turánokat a világviszonylatban is kiemelkedő tokaji botritiszes természetes édes borok fölé emeljük hirtelen....persze nem a helyben itt-ott kapható PET-palackos rémségekre gondolok, hanem normális termelők normális boraira.

Turánból, mivel illatos fajta, és van egy muskotályos-szőlős aromája (nem véletlenül), a száraz borok is adnak egy behízelgő, édeskés érzetet, érdemes lehet mátraiakkal próbálkozni, ha valaki tényleg szereti. Pl. a Csernyik turán még megfizethető, egészen jó bor.

Sumér harcos: reméljük azt nem gondoltad egészen komolyan, hogy akkor pl. a természetes édes fehér borok nem borok, csak mert Te nem szereted őket. Egyébként elárulom, hogy Champagne-ban is tesznek az expedíciós likőrrel cukrot a pezsgőbe, persze ettől még a legtöbb "száraz", vagyis "brut" marad, de ez a cukor sokat segít a harmónia megteremtésében és az eltarthatóságban. Bármekkora divat is mostanában a non-dosé (Brut zero, Zero dosage), azt tudni kell, hogy tudományosan igazolódott mostanra, hogy cca. 6 gramm dosage (cukor) alatt a pezsgők elég hamar oxidálni kezdenek. A 12 grammnál több cukrot tartalmazó sec és demi-sec pezsgők már nekem sem a kedvenceim, bár ettől még az alapanyag vagy a bor minősége éppen nem lesz rosszabb, de a cukor talán túl sokat elfed. A magyar piaci igényeket kielégíteni igyekvő agyoncukrozott magyar édes pezsgők esetén persze osztom a véleményedet.

Az alföldről talán még érdemes lenne kipróbálnod a Kökény és fia, a Lantos és esetleg a Szentpéteri borászatokat, hátha örömed lesz azokban is.

Elnézést, igyekszem kerülni a topikot, mert mindenki igyon, ami neki jólesik, és persze minél többet, csak ezzel a tokaji dologgal megforgattátok a szívemben a kést, és most kivételesen már nem bírtam ki.

#696761 _pda_ Előzmény: #696725

na figyu,

ha igazán édes bort akarsz inni, akkor próbáld ki az egri turánt

több pincészet is készíti, én az egri korona borházét ittam már többször is

madaras teszkóban is szokott lenni néha, de én a metróban vettem, 1500 körül van egy palack

mézédes vörösbor

nem fogsz benne csalódni :)

#696759 Sumér harcos Előzmény: #696726

elfogult vok Szekszárd-Alföld tengellyel,lokálpatriota szempontból,ezeket a borokat hiányoltam belőle:)

#696756 Sumér harcos Előzmény: #696725

na,yo a bor ugyanaz,de....

pl. barátom odament az egyik pincészethez Szekszárdon és azt mondta neki,hogy az adott év első palackozásból, friss Roseból elvisz azonnal 40karton lepalackozottat saját fogyasztásra,mi az ár?

és vmi bődület árengedményt kapott.

#696726 Bendeguz Előzmény: #696713

Persze hogy nem teljes! :) Ez egy nagyon szimpatikus összeállítás, valakinek az ízlését természetesen tükrözi. Kiindulásnak jó!

#696725 KawaBazsy Előzmény: #696713

De hát ott is azokat a borokat árulják.. legutóbb vettünk vmi akciós, Villányi bort, meg nem mondom már, h melyik, de ismert pincészettől, s nagyon finom volt.

Én az édeset szeretem, tehát Tokaj meg Badacsony preferált. Meg Keri édes bora, amit szokott hozni Alsóörsre.. :-)

#696713 Sumér harcos Előzmény: #696708

ez mocsok foghijjas,és gatya felsorolás:)

csak megemliteném,akár Font,Frittmann,Galántai fehér és rose borait,sőt Szekszárd összes(pl Duzsi,Sárosdi,Vida,Takler)szintén fehér- Rose,esetleg vörös is akcioban.

aszongya:"Az Auchan és a Tesco vásárlói kérdőívei szerint .....stb"

Multiban soha nem vennék bort!:)

ugyan én csak Szekszárdi és Soltvadkerti(Villány becsúszik néha-Eger,Tokaj még ritkábban) borászok borait veszem,iszom és csak helyszinen vásárolom a pincészetben,

tescoban,auchanban nem vettem még,csak esetleg vmi nagyon hirtelen feindulásból életemben 2szer:)

nem is nagyon tudnék,Tescoban talán 2éve voltam,auchanban 4éve:)

#696021 KawaBazsy Előzmény: #696014

Az én német kollégám anno a tökölő osztrák kamionost a sztrádán Schluchtseisse-nek hívta.. :-))