Regisztráció Elfelejtett jelszó

Zsiday Viktor fórum

Látom az orosz rubel is …

#688684 Kiss Zoltán

Látom az orosz rubel is beesett,örülnék ha a forint esése megállna,de vannak kétségeim!Nagyon nagyon globális ez a világ,ahogyan Zsiday és ti is írjátok!Gondolom a játékban is minden dominó bizakodó,egészen addig amíg maga is dőlni nem kezd!

Re: nincs cím

#688680 Boby. Előzmény: #688671

Pár éve vettem egy Drábik könyvet. Kb. 40 oldalt tudtam elolvasni belőle és feltettem a polcra. Azóta úgy van ahogy hagytam.

#688671 xmann Előzmény: #687257

De most komolyan. Drábik. Ennyi erővel pistabácsit is belinkelhetted volna a kocsmából. Az internet nagy csodája hogy minden idióta lehetőséget kap a beszédre. Ez a Drábik baja, hogy hülye, de aki meg belinkeli, az önmagát minősíti vele.

A TÖRÖK JEGYBANK AZT ÜZENTE...

#688668 walex

http://zsiday.hu/blog/t%C3%B6r%C3%B6k-jegybank-azt-%C3%BCzente

"...hogy lehet próbálni harcolni a valóság ellen, de nagyon sokáig nem fog menni. A releváns kamatszintet 7,75%-ról 10%-ra emelték a törökök, miután pénzük, a líra több tíz százalékot veszített értékéből az elmúlt hónapok során. Habár esküdöztek égre-földre, hogy nem adják be a derekukat a "kamatlobbinak", de aztán mégis. Ezzel a folyamattal párhuzamosan egyébként nyár óta az indiai jegybank is három lépésben 7,25%-ról 8%-ra emelte a kamatszintet.

Mit üzen mindez nekünk?

Számos feltörekvő országban a globálisan alacsony kamatszintnek köszönhetően minibuborékok alakultak ki, az olcsó finanszírozás nagyfokú hitelkiáramlást okozott, és 2009-13 között ezekben a gazdaságokban a (hitelen alapuló) belső fogyasztás húzta a növekedést. Ennek következménye persze az import megugrása is, ami jól látható a török folyó fizetési mérleg elszállásán.

http://www.tradingeconomics.com/turkey/loans-to-private-sector

A globálisan csökkenő kamatkörnyezetben ez egy ideig elment, de mivel egyre több fejlett országban vannak jelei annak (UK, USA), hogy lehet növekedés, és emiatt megszűnik a pénznyomtatás, illetve valamikor majd kamatemelés is lesz, ez azt jelenti, hogy az olcsó pénzen alapuló belső fogyasztás vezérelte növekedési modell számára GAME OVER. A kialakult egyensúlytalanságokat helyre kell állítani, a kamatszintet meg kell emelni. Az érdekes jelenség éppen az, hogy a fejlett országok várhatóan szigorodó monetáris politikája milyen gyorsan és közvetlenül hat a feltörekvőkre. Úgy tűnik tehát, hogy a hozamszintek a feltörekvő országokban magasabbra tolódnak, és mivel ezek egymással versengő pénz/tőkepiacok ezért ha ez egyikben hozam/kamatemelés van, akkor az hat a másikra is. Ennélfogva mi sem vonhatjuk ki magunkat ez alól a hatás alól. Hiszen mit lát aki Londonban ül egy emerging market desken? Azt, hogy hiretelen a török líra sokkal vonzóbbá vált a magas kamatozás miatt, így valószínűleg több pénzt tesz abba, és kevesebbet például a K-Európai devizákba (lej, zloty, forint, stb.). Ami gyengíti ezeket a devizákat és felfelé nyomást gyakorol a hozamokra. Egy ennyire összekötött, globális tőkepiacon senki nem vonhatja ki magát a nagy trendek aló, márpedig a fő trendnek a fejlődő és fejlett világban is a hozamemelkedés tűnik... "

#687305 banyaiz Előzmény: #687248

Többek között ezért kell egy tőkeerős jól működő bankrendszer, kiszámítható szabályozási környezetben, ami az alapja minden komoly gazdaságnak, és gazd. növekedésnek.

Persze én nem kétlem, hogy ilyen Széchenyi Bankok átvéve egy Raiffeisent baromi jól fognak működni stb stb. Gonosz bankokban sem kételkedem, akik a nemzet halálára törnek. stb stb. :)

Ezeknél a szövegeknél arra kell figyelni nehogy az iq amihez méretezték még 1-2 pontot essen mert akkor már nem is állat, hanem növény, vagy nem tudom mi van még lejjebb biológiához is egyszerű vagyok. :)

#687251 Borska Előzmény: #687247

szerintem ez nem így működik, a jó múltkorokban néztem róla egy filmet, ha megtalálom belinkelem, de annak a mondanivalójában benne volt hogy is változtatták a kihelyezés mennyiségének áttéteit 1:1 ről 1:2 ön majd 1:10 en át egész 1:100ig, ha jól emlékszem ebben épp azt taglalták hogy milyen veszélyes az adott tőke többszörösének kihelyezése és ennek engedélyezése, vagyis ha a saját tőkét vesszük akkor valóban varázsolnak illetve a semmiből teremtik elő számítógépeken a pénzfolyamot ami nem más mint bináris adathalmaz, mégis értékkel bír

#687248 xmann Előzmény: #687245

Egyébként a bank egy transzformátor haz. Felvesz hitelt jellemzően rövid időre , ügyfelektől betekent, vagy más bankoktól es ezt tovabbhitelezi drágábban, hosszabb távra. Megtakarítást transzformal hitellé

#687247 xmann Előzmény: #687238

Pontosan a pénz multiplikatort értik vagy értetik félre úgy mintha a bank több pénzt helyzhetne ki mint amilye van. Pedig mindig csak pont annyit helyez ki minden bank mint amennyi saját tőkéje van plusz betétje plusz más banktól vagy kötvénykibocsátásból származó forrása. Pénzt nem varázsolják a semmiből ellentétben a közkeletű tevedessel

#687245 banyaiz Előzmény: #687244

"a gond az a bank 10rész saját és ügyfélpénz után kihelyezheti ennek a 5-9szeresét..tehát nem annyi pénzt helyez ki amennyi nála van. "

Ebből indult a beszélgetés. Ezt te írtad.

Ebből kihozni azt, hogy én írok zöldségeket az már egy komoly teljesítmény. Akkor pontosítok a mondandómon kihelyezheti az ügyfelektől gyűjtött forrásokat, és más bankoktól gyűjtött forrásokat, amibe beleértem mnb-t is. :) Így már remélem elég szakszerű. :)

Egyébként bárkitől gyűjt forrást az illető meghitelezi az adott bankot legyen az ügyfél, bank, mnb stb, viszont az adott banknál ez lecsapódik betétben, kötvényben és a többi és a többi.

#687244 Ibiza Előzmény: #687243

"..De mi az az egyéb forrás? Lottóznak egyet aztán megütik az ötöst? :)"

olvass már vissza oldalon belül..te írtátad csak betét..utána tetézted a zöldségeidet..a hitel is betét..de nem vitázom ökörségeken..

#687243 banyaiz Előzmény: #687242

De mi az az egyéb forrás? Lottóznak egyet aztán megütik az ötöst? :) Két helyről lehet forrása ügyféltől gyűjt, vagy egy másik banktól. Olyan egyszerű oknál fogva , hogy más nincs.

Illetve van még egy szomorú esemény mikor az állam segítségére szorul mert ledarálta a saját tőkéjét aztán csődbe menne egyébként, és akkor úszna a betétesek lóvéja. Lásd elég sok példa a közelmúltból .

Esetleg még a földönkívüliek jöhetnek szóba, de ők is ügyfélként. :)

#687242 Ibiza Előzmény: #687240

én írtam betét plusz egyéb forrás..ne nekem írd..(szeretem mikor olvasol tőlem valamit utána nekem írod vissza)..

a mérleg két oldalának egyensúlyban kell lenni..ez a könyvelés lényege..

a válság ettől volt válság..a bankközi hitel azonnal megszűnt..

#687241 banyaiz Előzmény: #687239

Vannak olyan esetek, hogy hitel/betét arány 100% felett van. Ez teljesen normális. Csak ezt a mutatót ügyfélbetéttel számolják.

Normál banki működés , hogy ha pörög a gazdaság az ügyfelek betétjei felett is kihelyeznek (ha saját tőke megengedi 8%-os korlát) csak a különbözetet egy másik banktól felvett hitelből kell finanszíroznia.

A semmit nem tudja kihelyezni, még a gonosz bank sem. :)

#687240 banyaiz Előzmény: #687239

Bank forrásai amit kihelyezhet ügyfélbetét, és másik banktól felvett lé (hitel) ami nála egy másik bank betétjeként jelenik meg. Az ügyfélbetét is egy hitel az ügyfél részéről a bank irányába.

Elhelyezek x Ft-ot egy bankban betétként, az én szemszögemből meghiteleztem a bank működését cserébe a betéti kamatért.

Ez a forrás amit így begyűjt egy bank ez a plafonja annak amit hitelként kihelyezhet. Plusz a saját tőke korlát is behatárolja.

Ennyi.

Milyen hitelről beszélsz ezen belül refinanszírozási vagy bármi teljesen mindegy. Mutass egy olyan bankot aki több pénzt helyez ki mint a rendelkezésre álló forrásai? :) Ha találsz ilyet akkor az világszám lesz.

#687239 Ibiza Előzmény: #687236

"Az alapja a betétállomány. Betét lehet ügyfeleké, vagy másik banké..."

ne tréfálj már..legalább írd oda szerinted..

refinanszírozási hitelről olvasgass kicsit..ami ugye nem egy másik bank betétje.