Regisztráció Elfelejtett jelszó

Zsiday Viktor fórum

Re: nincs cím

#687247 xmann Előzmény: #687238

Pontosan a pénz multiplikatort értik vagy értetik félre úgy mintha a bank több pénzt helyzhetne ki mint amilye van. Pedig mindig csak pont annyit helyez ki minden bank mint amennyi saját tőkéje van plusz betétje plusz más banktól vagy kötvénykibocsátásból származó forrása. Pénzt nem varázsolják a semmiből ellentétben a közkeletű tevedessel

#687245 banyaiz Előzmény: #687244

"a gond az a bank 10rész saját és ügyfélpénz után kihelyezheti ennek a 5-9szeresét..tehát nem annyi pénzt helyez ki amennyi nála van. "

Ebből indult a beszélgetés. Ezt te írtad.

Ebből kihozni azt, hogy én írok zöldségeket az már egy komoly teljesítmény. Akkor pontosítok a mondandómon kihelyezheti az ügyfelektől gyűjtött forrásokat, és más bankoktól gyűjtött forrásokat, amibe beleértem mnb-t is. :) Így már remélem elég szakszerű. :)

Egyébként bárkitől gyűjt forrást az illető meghitelezi az adott bankot legyen az ügyfél, bank, mnb stb, viszont az adott banknál ez lecsapódik betétben, kötvényben és a többi és a többi.

#687244 Ibiza Előzmény: #687243

"..De mi az az egyéb forrás? Lottóznak egyet aztán megütik az ötöst? :)"

olvass már vissza oldalon belül..te írtátad csak betét..utána tetézted a zöldségeidet..a hitel is betét..de nem vitázom ökörségeken..

#687243 banyaiz Előzmény: #687242

De mi az az egyéb forrás? Lottóznak egyet aztán megütik az ötöst? :) Két helyről lehet forrása ügyféltől gyűjt, vagy egy másik banktól. Olyan egyszerű oknál fogva , hogy más nincs.

Illetve van még egy szomorú esemény mikor az állam segítségére szorul mert ledarálta a saját tőkéjét aztán csődbe menne egyébként, és akkor úszna a betétesek lóvéja. Lásd elég sok példa a közelmúltból .

Esetleg még a földönkívüliek jöhetnek szóba, de ők is ügyfélként. :)

#687242 Ibiza Előzmény: #687240

én írtam betét plusz egyéb forrás..ne nekem írd..(szeretem mikor olvasol tőlem valamit utána nekem írod vissza)..

a mérleg két oldalának egyensúlyban kell lenni..ez a könyvelés lényege..

a válság ettől volt válság..a bankközi hitel azonnal megszűnt..

#687241 banyaiz Előzmény: #687239

Vannak olyan esetek, hogy hitel/betét arány 100% felett van. Ez teljesen normális. Csak ezt a mutatót ügyfélbetéttel számolják.

Normál banki működés , hogy ha pörög a gazdaság az ügyfelek betétjei felett is kihelyeznek (ha saját tőke megengedi 8%-os korlát) csak a különbözetet egy másik banktól felvett hitelből kell finanszíroznia.

A semmit nem tudja kihelyezni, még a gonosz bank sem. :)

#687240 banyaiz Előzmény: #687239

Bank forrásai amit kihelyezhet ügyfélbetét, és másik banktól felvett lé (hitel) ami nála egy másik bank betétjeként jelenik meg. Az ügyfélbetét is egy hitel az ügyfél részéről a bank irányába.

Elhelyezek x Ft-ot egy bankban betétként, az én szemszögemből meghiteleztem a bank működését cserébe a betéti kamatért.

Ez a forrás amit így begyűjt egy bank ez a plafonja annak amit hitelként kihelyezhet. Plusz a saját tőke korlát is behatárolja.

Ennyi.

Milyen hitelről beszélsz ezen belül refinanszírozási vagy bármi teljesen mindegy. Mutass egy olyan bankot aki több pénzt helyez ki mint a rendelkezésre álló forrásai? :) Ha találsz ilyet akkor az világszám lesz.

#687239 Ibiza Előzmény: #687236

"Az alapja a betétállomány. Betét lehet ügyfeleké, vagy másik banké..."

ne tréfálj már..legalább írd oda szerinted..

refinanszírozási hitelről olvasgass kicsit..ami ugye nem egy másik bank betétje.

#687238 Ibiza Előzmény: #687217

http://bankokmukodese.com/hogyan-sokszorozzak-fel-a-penzt-a-bankok

ez a logika ami alapján a pénz hatásnövelése a köztudatba átment..nem alaptalanul és a virtuális pénz segítségével..

csak még egy példa..van egy cég akinek folyószámla hitele van..mondjuk 1millió..fizet utána 3% rendelkezésre tartási díjat..ez az 1 milkája megvan a banknak..de még 4 másik cégnek is "rendelkezésre" tartja..a hitel felhasználása is csak annyi max ráírják a számládra..ami a felhasználásig látraszóló betét..stb stb.

#687237 banyaiz Előzmény: #687234

Persze ha vkinek csak adóssága van amit más emberek betéteiből finanszírozott a bank , és halvány gőze nincs egy bank működéséről az díjazza az ökörséget.

Mivel ilyen bőven akad (több mint sok) lehet rájuk alapozni.

#687236 banyaiz Előzmény: #687234

Az alapja a betétállomány. Betét lehet ügyfeleké, vagy másik banké.

pénzmultiplikátor hatást leszabályozza:

1. saját tőke Bazel miatt max 12,5 szeresét nyomhatják ki a saját tőkének. 8% tőkekövetelmény mellett. Ez fog emelkedni mármint a követelmény. Bazel II, Bazel III.

2. a jegybanki kötelező tartalék ami 5% ha jól csalódom. Így ha átgondolod max egységnyi betéből 20 szoros "pénzteremtés" lehet.

3. Aztán ami a léből nem megy vissza a bankszektorba az ebből kiesik pl otthon tartják.

Nagyjából ezek a főbb korlátok.

Viszont annál többet nem tud kihelyezni mint amit betétként hozzá elhelyeznek ügyfelek , illetve hitelként felvesz más banktól (azaz egy másik bank elhelyezi hozzá betétként) .

Szóval ezt így átgondolod tébolyult királyunk őrültségei a gonosz bankokról elég érdekesek. :) Már persze akkor ha betétes vagy bankban. :)

#687234 Ibiza Előzmény: #687217

röviden.(ahogy Én látom vagy tudom) a bank két forrásból hitelez. betétek és egyéb források..a saját tőkét azt "szavatoló tőkének" tartja meg..tőkemegfelelési mutatója 10% körüli..

egyéb forrás lehet a bankok közti hitel, anyabanki hitel, vagy valamit letétbe helyeznek és annak fedezete (lombard) követelések eladása..MNBstb stb..de gondolj bele sok banknál a fedezet pl az amerikai ingatlanjelzálog sztaniolpapírba csomagolt vacka volt..ami 100ért vettek és ezen érték körül vettek figyelembe..

#687230 Ibiza Előzmény: #687217

többet helyez ki de abban igazad van a tőkéje és a betéttel együtt nézve az arány kisebb..de a saját tőkéjéhet képest 5-9szeres.

#687228 Ibiza Előzmény: #687217

ha kihelyeznek egy hitetelt mondjuk ingatlanra akkor lesz mögötte egy értékbecslői fedezet..egy folyószámla hitel mögé berakhatják a betétbiztosítás értékét..

de csak gondolj bele egy mezei megtakarítás nélküli nélküli lakossági f.számlára amire rendszeresen érkezik 100ezer forint..adnak simán 250ezer hitelt.

#687217 xmann Előzmény: #687121

habár ezt már 100szor elmagyaráztam anno AT-nek, látom te sem érted. A bank PONT annyi pénzt helyez ki mint amennyije van betétből, meg saját tőkéből. Nem "5-9-szer annyit". Ez valami tévnézet ami burjánzik, és egy félreértésen alapul.