sztem nem jelentös, de a virtuális long állomány is alacsony lehet
sztem nem jelentös, de a virtuális long állomány is alacsony lehet
vedd hozzá a nemrég tárgyalt arany manipulációs dolgokat, a németeknek visszaadott frissen öntött aranyrudakat és ebből számomra összeáll, hogy most van az amcsi fizikai arany short covering. a virtuális short állomány vajon mekkora most?
Türelem (Zsiday blog)
2014, Január 12 - 13:55
Miközben inflációnak jele sincs, sőt inkább a deflációs hatásoktól fél mindenki, az arany megközelítette egyhónapos csúcsát, és egy nagy duplaaljat látszik formázni. A fejlett kötvények piacán a pénteki amerikai foglalkoztatottsági adatra nagy korrekció volt, de alapvetően a hozamok továbbra is emelkedő trendben vannak. A fejlett részvények piacán pedig tart az örömünnep, extrém túlvett állapotban vannak, s minden világok legjobbikát árazzák: nincs infláció, van növekedés. Lehet még ennél jobb? Szerintem nem.
Az infláció visszatérőben van a világba, és ennek érzékeny indikátora lehet a sárga szörny, az arany. A nemesfémben őszintén szólva sosem hittem, sem amikor 400 dollár volt, sem amikor 1900, és most sem, de viselkedése meglehetősen pozitívvá kezd válni, ami mindenképpen figyelemre méltó. Az elmúlt másfél évben amiatt esett az arany, mert inflációnak jele sem volt ÉS a világ helyzete folyamatosan javult, a kockázatok csökkentek. Azonban mindkettőben bármikor lehet változás. Ami az inflációt illeti, itt az egyre szűkösebbé váló amerikai munkaerőpiac és fellendülő gazdaság, illetve a korábbi években deflációt exportáló Kína helyzetének megváltozása (erős bérnövekedés és a jüan felértékelése) is abba az irányba mutat, hogy az áremelkedés üteme hamarosan ismét problémát okozhat. S ha vajon elindul az infláció mit tesznek majd a nagy jegybankok? Valószínűleg túl keveset - attól való félelmükben, hogy a törékeny növekedést elpusztítják. Ez pedig azt jelenti, hogy AMIKOR az infláció megjelenik, akkor nem lesz elég bátorság a megfogására. Előbb 2% azután 3, majd 4,5, és hamarosan azt vesszük majd észre, hogy baj van.
A másik fontos tény: a profitok GDP-n belüli aránya folytonosan nőtt a válság óta a munkabérek javára (jav. kárára - Bendeguz), azaz a fellendülés gyümölcseit a tőketulajdonosok arathatták le. Ebben is változás lesz, mivel a szakképzett munkaerőnek egyre többet kell fizetni, mivel nincsen belőle elég (ez igaz USA-ra és Kínára, valamint Németországra is, de kevésbé igaz Európa többi részére). Könnyen lehet tehát, hogy 2014-ben a várakozásoknál sokkal nagyobb növekedés lesz, ebből azonban nem a tőketulajdonosok, nem a részvényesek profitálnak, hanem a munkások. A gazdaságokra optimista vagyok, a legtöbb részvénypiacra nem.
Tekintve, hogy a részvénypiacokon komoly eufória van, bármilyen kis baleset (akár a növekedés lesz rosszabb, akár az infláció lesz nagyobb, akár a profitok nem nőnek megfelelő ütemben) komoly megingást okozhat. A jelen helyzetben sokkal szívesebben tartanék aranyat, mint részvényeket. Azt gondolom, hogy az idei évben bármikor könnyen összejöhet egy 10-20%-os esés a részvényindexekben, és azt is gondolom, hogy a kötvényhozamok emelkedő trendjének egyáltalán nincs vége. Szerintem jelenleg nem a(z új) kockázatvállalás ideje van. Inkább a türelem és óvatosság lehet most a kulcs...
Most csak érzésből nyomtam egy csupasz chart alapján szándékosan, és nem tudott magasabb lokális csúcsra menni. Az a bajom az emelkedéss tartósságával, hogy évtizedes szinteket nem szokott csak úgy érintetlenül hagyni az árfolyam, ha már ott volt hozzá ennyire közel. Nagyon oda várom 1150-60 környékére, és ott nagy csapkodást várok, nem tudom mennyivel fog alászúrni. Onnan szerintem long. De az olyankor mindig nagy kérdés, hogy csak alászúrás, vagy valódi támasztörés :)) Az is igaz, hogy nem jó, ha várakozása van az embernek, és beleszerelmesedik valamelyik irányba.
innen szipkáztam az okosságot:
http://portfolife.hu/arupiacok-technikai_elemzes/20140120_arany_technikai_elemzes__201413het.aspx
1243, naposon még éppen nincs eladási jelzés, óráson viszon vételt mutat. ha az 1243 elesik (felfelé mutató ék alsó szára), akkor igazad lesz és Elliott 5. pont jöhet 1150 körül.
Nem tudom, de én arra tippelek, hogy ez a lefelé kör most lehozza ~1155 körüli szintre. (pozi nélkül)
Szép történet, ezek után vigye is el mindenki. Fort Knox elég régóta üres lehet. Egyébként mi volt ma ez a beöntés?
Saját jogán valóban mehetne 2k fölé... de sajnos a jenkiknek nem jó a magas aranyár, így nagy valószínűséggel mégsem fog.
"A részvényes" című német magazin arról közölt cikket, hogy a miután a németek 2013 elején bejelentették, hogy szeretnék hazahozatni a külföldön tárolt aranykészletük egy részét, furcsa módon az arany a bejelentés után kezdett folyamatos esésbe...
http://www.deraktionaer.de/aktie/gold--und-der-schuldige-ist---25000.htm
Ráadásul kiderült, hogy a 37 tonna arany, amit közben már visszakaptak, frissen öntött aranytömbökből állt... azaz a régi aranyat időközben valakik (navajonkik) felhasználták, és még a tárolási költségeket is pofátlanul kiszámlázták az arany hűlt helye után.
Kézenfekvő a feltételezés, hogy az amcsik évtizedek alatt lenyúlták az eredeti aranyat, de mivel most vissza kell adniuk egy részét, lehetőleg olcsó aranyból szeretnék megúszni az újraöntést.
Középtávon még elég sok aranyat akarnak hazahozatni tőlük a németek...
ez mennyire összeesküvés? ha igaz, akkor már degeszre keresték magukat, mehet 2k fölé
Egy hónapos csúcsán kezdte a hetet az arany
2014. január 13. 09:27
Egy havi csúcsára emelkedett a sárga nemesfém árfolyama a hétfői kereskedésben, miután a várttól elmaradó amerikai munkaerőpiaci adat mérsékelte a tengerentúli pénznyomda leállításának ütemével kapcsolatos aggodalmakat.
aha, nulla körül oszcillálok, várom már hogy kitörjön a hosszabb csökkenő trendből