Regisztráció Elfelejtett jelszó

Harcsa vagy Süllő

Re: nincs cím

#684256 banyaiz Előzmény: #684229

Hal nem fő szét, persze ez is lehetőség ha túl sokáig fő , de nem cél. :) Sűrű attól lesz, hogy jó halból készül és annak jó lesz a leve. Ha marad és kihűl kocsonyának is igen jó.

Persze mit értesz a sűrű alatt. Nem lesz olyan mint egy babfőzelék, olyan lesz mint egy halászlé. :)

Szép méretű pontyból készül 4 kilótól felfelé maga a potyka akkor a lé is elég kondis lesz. Ha 1,5 kilós tápos pontyból van akkor vmit trükközni kell , nem jó halászlé alapanyag.

Próbáld ki egyszer ha van rá lehetőséged vegyél 5 kilós pontyot és abból annyi szelet ami elfogy és azt főzd meg mindenféle alaplé turmix stb nélkül. De pl legyen balatoni vagy olyan ponty ami nem egy iszapos pocsolyában lett felhizlalva , mert az sem nyerő.

#684247 KawaBazsy Előzmény: #684241

Nekem Phuketről finom sült tarja szeletek jutnak eszembe, amit kínaiak sütöttek (asszem a Thaiok nem ehetnek malackát). :-) Ill ott is ettem sült halat, úgy nézett ki, mint egy angolna, azóta sem tudom, h mi volt az..

#684246 KawaBazsy Előzmény: #684244

Zsírt én nem teszek bele, csak a pörköltbe szoktam a hagyma alá.. Hagyma ügyileg most 4,5 fej jutott a 2 kilós potykára, de megjegyzem ezt a harmadolást. Botmixer van, de turmixolni nem kell nálam, ha elég kis lukon paszírozok..

#684244 taresz Előzmény: #684229

Amit lepaszírozok azt le szoktam turmixolni is. Úgy patent sűrű lesz ha van az alaplébe cucc. 1/3-ad hagymát rakok bele, mint amennyi hal van élő súlyban. A paprikát már a zsírban dinsztelt hagymára ráteszem és állni hagyom 1 órát. Nem volt még panasz, vagy csak nem fért rá a pofájukra reklamálni. :)

#684241 Margaretta Előzmény: #684237

Ennek kapcsán eszembe jutott, hogy micsoda isteni halakat ettünk a Phuketen lévő Liam Sing Beachen.

Akkor hozták ki a tengerből, ****énparázson sütötték. Választhatsz milyen mártással: édes-savanyú, gyömbéres, zöldborsos, csilis, akármilyen...

Jaj, vagy Madeirán az espada (madeirai fekete kardhal), annál még nem ettem finomabbat

#684239 Margaretta Előzmény: #684237

Igen, én is azt írtam, hogy a paszírozott lébe az olyan halszeleteket kell rakni, amiben már nincs vagy kevés a szálka. Jól csináltad, hogy kifilézted és azokat "válogattad" ide.

#684237 KawaBazsy Előzmény: #684234

Korábban én is így csináltam, de jobban bejön, ha kifilézem. Így a gerinc is az alaplevet erősíti, s alig van szálka, nem kell folyton a számban turkálni.

#684235 KawaBazsy Előzmény: #684231

Én úgy csináltam, h az alaplébe óvatosan szórtam a paprikát a tetejére, ugye csak zsírban oldódik, s utána kevertem el. Ilyenkor a beállításhoz jól jön a paprika krém, az könnyebben elegyedik.. A krumplit nézegettem, de végül nem raktam bele, majd legközelebb. Viszont kis fokhagymát igen, a pörköltbe is rakok..

#684234 Margaretta Előzmény: #684231

Az alaplét a fejekkel, farkakkal, kishalakkal (azokkal, amik nem adnak ki szép, viszonylag szálkamentes szeleteket) sok hagymával és a krumplival szét kell főzni. Így a nagyobb csontokat ki lehet szedegetni, azokat ne tedd a paszírozóba.

A szép szeleteket már csak a paszírozott paprikás lébe rakjad és azt kell még 10 percig összefőzni.

#684231 Margaretta Előzmény: #684229

Ez az!

Azzal kell csinálni, ne sajnáld rá az időt és fáradtságot. Mint írtam, tehetsz bele kevés krumplit is. Tökjó lesz.

A paszírozott "levet" zsírral vagy olajjal összekevert pirospaprikára kell önteni. Addig nem is kell beletenni a paprikát. Ebbe jöhetnek a halszeletek, 10 percig rotyog és isteni lesz:)

#684230 Margaretta Előzmény: #684228

Én már paszíroztam át jókora bogrács halászlét, nem is egyszer.

Jó társaságban, pár pohárka bor után nagyon jól megy a paszírozás:)

Bele kell sokféle halhús, jó sok hagyma; de ha belefőzünk pár krumplit az rendesen növeli a sűrűséget.

Kizárólag házi fűszerpaprikával. A házi csak akkor házi, ha te csinálod, minden egyéb esetben átvernek:)

#684229 KawaBazsy Előzmény: #684228

Ezt mind értem, de ha nem paszírozod át, akkor mitől lesz sűrű? Szétfőnek a halak? A paprikától gondolom nem.. Vettem anno direkt halpaszírozót többféle likmérettel, ilyenkor igen hasznos.

#684228 banyaiz Előzmény: #684226

Mi nem szoktunk így paszírozni semmit, még a hagymát sem, nekem úgy a kedvenc, hogy csak darabolva van a hagyma.

Halhús kilónként teszel hozzá egy kanál jó paprikát, az nem lesz átlátszó az biztos, és simán minden alaplé nélkül sacc/kb 25 perc főzés.

Bográcsos azért jó mert azt általában társaságban készül nagyobb mennyiségű halból . 2 kiló halból főzöl otthon gáztüzhelyen az soha nem lesz olyan mint egy jó nagy bográccsal kint a szabadban 5-10 kiló halból, vsz. Mennyiségre is több hal, többféle halat tudsz beletenni. Plusz szabadban éhesebb is vagy, friss levegőn lehet az is számít. :)

#684227 banyaiz Előzmény: #684226

Félig átlátszó? Az egy másik étel. :)

Sűríteni legjobban megfelelő alapanyaggal lehet szerintem. Mármint jó hallal. Jó halból főtt lé olyan gőze van, hogy az is már egy étel majdnem. :)

Soha nem késő elkezdeni a pecát. De ne télen kezd talán, bár most tavaszi idő van erre felénk.

Értem szóval alaplébe használod a gerincet. Lénél mi nem szoktunk filézni általában , sütésnél inkább filézés, de ott se mindig.

#684226 KawaBazsy Előzmény: #684225

Van itt egy horgásztó mellettem, sőt, több is, de botom sincs, meg tapasztalatom se.. majd lekezdem a pecát egyszer.. :-)

Halászlékockát én sem teszek bele, no de alaplé nélkül az csak halleves, ilyen félig átlátszó cuccot ettem már több helyen is a tengerparton.. Harcsát nem kaptam, csak egy jókora fejet, az az alaplébe ment.

A házi gyártású paprikám sajna már a 7végén elfogyott a csülökpörihez, jövőre többet termesztünk. :-)

Bogrács van, de ott meg macerás átpaszírozni, bár ettem már olyanból is igen jót, de nem tudom h mivel sűrítik.

Filézni egyrészt a kevesebb szálka miatt jobb, másrészt meg a gerinc is mehet akkor az alaplébe.

#684225 banyaiz Előzmény: #684142

Ami még az így elkészített halaknál is jobb , horgászni egyet Karácsony után. megtrükközött az időjárás azt hittem be fog fagyni , téliesítettük a vízi eszközöket, erre bejön a nyár. :)

Kellene menni egyet lógatni mert sok volt a bejgli, karácsonyozás , le kellene mozogni , szellőztetni kell a fejet egy kicsit . Ki kell találni vmit. :)

#684224 banyaiz Előzmény: #684142

Filézve? Kevesebb szálka miatt?

Nekem ami legjobban bejön alaplé nélkül , mindenféle halászlékocka stb nélkül, filézve / nem filézve az már egyéni ízlés mennyire akarod kevés szálkával, a lényeg legyen sokféle hal benne (csukával óvatosan, bár van aki esküszik rá) harcsa, süllőfej, keszegféle, ponty (lehetőleg legalább 4 kiló körüliből szeletek bele teljesen más íze van mint ezeknek a zsenge pontyoknak. Nagyon fontos még a jó paprika. Bogyiszlói háztáji pl ízlés szerint bele, színe is lesz tőle, fokhagyma nem kell bele. :)

Mondhatnám azt szabadban elkészítve még jobb, de az nyári program, nem Karácsony. De ha fokozni akarod akkor bogrács szabadban, nem gázlángon hanem fával főzve. Nekem ez a csúcs halászlében.

Illetve amit még ajánlok kipróbálni csak harcsából halászlé. De nem egy 1-2 kilósból. Egy rendesebb db-ból lehetőleg ne ilyen tógazdaságból lehalászottból , ne is Pangáziuszból, rendes szürke harcsából olyan 5 kilósnál nagyobból még jobb 10 kiló felettiből szeletek amennyi kell, és ugyanúgy elkészítve mint a pontyhalászlé csak harcsahalászlé. Igencsak finom. :)

Most mi süllőt sütöttünk, rántottunk, nem volt halászlé, azt is tudom ajánlani. :)

Főzöm a halászlevet, idé…

#684142 KawaBazsy

Főzöm a halászlevet, idén megint filézve. Nem tom miért nem csináltam így korábban, sokkal tutibb.. harcsafej, meg kárász ment még az alaplébe sűritésnek. Viszont feltűnt, h fokhagymát nem írnak a receptet, pedig pörköltbe kell..

(herceg itt nem lesz …

#681392 banyaiz

(herceg itt nem lesz szerzői jogi probléma mert a haldorado tette fel a youtubera. )

Nem rossz ez a sorozat.

Kedvencem a dunai pontyozós rész.

Nagyon jó minőségű filmeket készít Döme , kivéve azokat ahol egy agyontelepített vízen reklámozza a cuccait, de szinte mindegyikben van néhány jó szerelési, vagy egyéb trükk.

Kár, hogy szinte csak a békés halakat üldözi. :)