rokonom nincs a szüleimen kívül...barátaim is csak a munkahelyen voltak, mivel időm nagy részét ott töltöttem...időm és lehetőségem se volt máshová eljárni....iskoláim egyikét sem itt jártam, így volt iskolatárs sincs egyse a közelben...
rokonom nincs a szüleimen kívül...barátaim is csak a munkahelyen voltak, mivel időm nagy részét ott töltöttem...időm és lehetőségem se volt máshová eljárni....iskoláim egyikét sem itt jártam, így volt iskolatárs sincs egyse a közelben...
de most mér mindegy is, utólag már úgysem lehet rajta változtatni....utoljára 1997-1998-ban volt olyan ajánlatom, amikor vittek volna másik munkahelyre....azóta évente 1-3 helyre pályáztam, de sehonnan nem kaptam pozitív választ....mivel igazából nem akartam változtatni, ezért nem zavart, viszont azt érzékeltem, hogy nem igazán kellek máshová....munkahelyemen is mindenki azt szajkózta, hogy jajistenem csak ki ne rúgjanak, mert nincs hová mennem...ilyen volt a közhangulat, nagyon senki se vagánykodott azzal, hogy lenne x helye ahová tudna lépni...
és csak a kollégáidat ismered? Rokonok, barátok köre???
én az én volt munkahelyemen kívül nem sok mindent ismerek...onnan önként azalatt a 20 éve alatt alig volt aki elment, és aki elment, az is rosszabbul járt, mintha nem ment volna el (volt aki aldiban lett pénztáros, más tüzépet nyitott,csődmenet és alkoholista lett stb.)...van 1-2 volt tdk-s ismerősöm itt az egyetemen, azok is végzés óta, 25 éve egyfolytában itt ülnek....ismerettségi körömben tényleg alig tudok olyat mondani, aki nem kirúgás miatt, hanem önként váltott volna, és sikeres váltót még annyit se...aki váltott, az is max 1 helyet 20 év alatt, nem 3-5 évente másikat...ilyet én egyet se ismerek, csak olvastam, hogy pesten ez a divat...
de azt csak elismered, hogy a te példád a kivétel lehet, de semmiképp sem a többség?
sajnálom, de ez van...türelem, rózsát terem....tartja a mondás....talán valakinek az is elég lesz, amit tudok....jó fizetésről már álmodni se szoktam, mert gyengén megfizetett helyekre se vettek fel...a váltás gondolata nagyon ritkán merült fel bennem, és amikor láttam, hogy a még meglévő munkahelyem mellett ha pályáztam is valahová, az mennyire sikertelenvolt, akkor mindig arra jutottam, hogy azt kelle megbecsülni, ami van...
mondjuk nagyjából igaz, 1995-ben mentek nyugdíjba...kicsit még a mostani rendszerben dolgoztak....1956-ban leléphettek volna, de nem tették...gondolkoztak rajta, de nem volt elég bátorságuk...családunkra nem igazán a bátorság jellemző, inkább más pozitív tulajdonságaink vannak
az én fodrászom legalább 20 éve, mióta én hozzá járok az Erzsébet utca sarkán lévő fodrászatban van....az elején az édesanyjávallakott, aztán vett egy panelt, ma már Bánfalván van egy ikerház része, és egy rendes új nyugati kocsija....nem ment sehová, nem váltott, ugyanazaon a helyen megtalálja a számítását...irigylem is érte....te is tudsz példákat sorolni, én is, de ez tulajdonképpen nem visz előre
Igen, csak apud, anyud az előző rendszerben dolgozott, ahol ez általános volt. Aki megtartotta ezt a "rossz szokást", vesztésre lett ítélve. Mi családunkban is egyik szülő, minden unszolásunk ellenére most is 30 év elteltével ugyanannál a cégnél van: rosszabbul is keres, mint bármelyikünk. Szvsz saját maga hajtja és hajtotta bitó alá a fejét, aki a magyar kapitalista rendszerben ezt teszi.
Ezért mondta itt mindenki, ideje felfogást változtatnod, ha megkésve is. Jobb későn, mint soha.
Igen, de akkor min. munkahelyet vált, és egyre jobb fizetésért egyre jobb munkahelyen dolgozik. Nem mindegy, h. fodrászként is LF szalonban, Rosengartenben dolgozol, és azon belül is mennyi a kuncsaftod. A lényeg a fejlődés elvárása.
Úgy értettem, egy azonos munkahelyen ugyanaz a pozíció elképzelhetetlen évtizedes távlaton, mert az a helyben járás, bebetonozódás, fejlődés semmi.
egyetlen anyagi forrásom volt ez...apámnak, anyámnak is nyugdíjig 1 munkahelye volt, minden mellékes, magán tevékenység nélkül.....nagyapám kisiparos volt, de ő is csak azért mert az államosítás után nem maradt megélhetése, ezért muszáj volt egy szakmát ki tanulni..
ezért nem is mentem a magánszektorba....bár általánosságban ez sem mindenkire igaz, mert van olyan pl. fodrász vagy fogorvos ismerősöm, aki 10-20-30 éve ezt csinálja, és nyugdíjas koráig vagy haláláig ezt fogja....a fodrász sem ment el szabónak, a fogorvos meg sebésznek, mert ez közel az 50-hez majdnem kivitelezhetetlen...2012 megelőzően az én munkahelyemről sokan 30-35-40-45 éves törzsgárdával mentek nyugdíjba...ez egy ilyen cég volt, ezért is mentem oda 20 éve
egy állami cégnél, tehát politikai háttértől függött a legfőbb (minden?) anyagi forrásod, az is csoda, és annak is örülhetsz, hogy ilyen sokáig működött
a kapitalizmus korában irtó magánszektorban elképzelhetetlen, hogy vki ilyen hosszú ideig u.abban a munkakörben/pozícióban maradjon
nézd én nem akartam váltani...tudtam, hogy vannak jobb munkahelyek, jobb fizetések, de én ezt a munkátel tudtam végezni, a kollégáimmal jó volt a kapcsolatom, nem akartam változtatni....azt istudtam, hogy a munkaerőpiac nem feltétlenül rám vár, ezért igyekeztem semmi olyat nem csinálni, ami miatt kirúgahatnak (pl..fegyelmi vétség)...ez minden ok és indoklás nélkül, mnv utasításra mégis megtörtént....én pontosan xarba kerültem, amit mindig is vizionáltam, ezért is igyekeztem amunkahelyem foggalkörömmel megtartani....a munkahely is kevés, és oda se engem keresnek...és ebben változás a qrmány hurráoptimizmusa ellenére sem várható....amit mato aközmunkáról mondott vérlázító....hogy 15-20 éve nem dolgozó embereket megtanítanak dolgozni...lehet, hogy a nyírségben, borsodban így van, de mondjuk járt ez a szerencsétlen akár 1 munkaügyi központban is??...a helyiben akikkel én találkoztam, mind valószínűleg munkában megőszült középkorú ember volt....ennyire nem kellene lenézni őket, bennünket...
a cégnél nem, csak én munkám alakulása....viszont munkám volt, és a pénzem is megmaradt, bár 2002 óta nemkaptam fizetésemelést...viszont 2012. decemberében rúgtak ki, mert az mnv előírta az államicégnek, ahol dolgoztam a létszámcsökkentést....amiről írtam, az annak a cégnek csak egy kis szelete volt, szerintem érthetően leírtam....ha a geczy fityesz élén a főcigánnyal nem írja elő az mnv-nek a létszámcsökkentést, akkor valószínűleg nemcsak engem, hanem mást se küldtek volna el, ugyanis azt megelőzően csak súlyos vétség esetén került sor néha-néha egy-egy elbocsátásra, de tömeges leépítésre soha...no de ettől függetlenül is ez egy patkánykormány...
Te és miért az Orbánra haragszol, ha 2002-es kormányváltás után fordultak rosszra a dolgok a cégednél?
ez az üzem német minta alapján épült, német és amerikai gépekkel, és egy skót fickó szervizelte...úgyhogy ez pont az volt, amiről Te is írtál...
ezt jól látod....1998-ban egy kis, 5 fővel üzemelő üzemet építettem fel a cégen belül, a nulláról, és olyan jól sikerült, hogy már az első évben visszatermelte a beruházás árát és még kis nyereséget, majd az elkövetkező években olyan jelentős nyerséggel működött, hogy az akkor igazgató - aki kedvelt - a legjobb 50-60 munkatársat mind ennek a nyereségéből premizálta....aztán őt hirtelen nyugdíjazták a 2002-es kormányváltás után, tőlem meg elvették ezt a tevékenységet....pedig korábban az is szóba került, hogy a cég kft-jeként dolgoznánk önálló profticenterként....miután tőlem elvették, még 2 másik munkatárs irányította a tevékenységet, majd 2007-re tönkrement....nem beruháztak, a gépek 10 év alatt tönkrementek, az ügyfelek elpártoltak....úgyhogy a "művem"-et tönkretették...meg engem is, mert a 2002-ben kinevezett igazgatóval, aki végül ki is rúgott, sosem találtam meg a hangot..
Valami menedzseri (kisebb team munkáját összefogó), vagy ügyfelekkel, partnerekkel, külföldi telephelyekkel kapcsolattartó állás lenne jó, ha az angol/német megy egyszerre.
a német anyanyelvi szinten megy, mivel német ajkú családból származom, anyámnak az anyanyelve, a magyar csak tanult nyelve (nem is Mo-n született, csak 5 éves korában jöttek ide)...néemt nyelvterületen 2 évig voltam ösztöndíjas egyetemeken, utána tolmácsként is dolgoztam...angol is megyeget, mert középiskolában, egyetemen azt tanultam...SAP biztos hogy nem megy, mert 1998-2002 között dolgoztam is vele (MM, CO,SD modul), tanfolyamon tanultam is, és nagyon nem ment...végig kis papírpuskákról néztem, hogy az egyes ikonokra milyen sorrendben kell kattintani....programozást 8fortran nyelv) egyetemen tanultunk olyan 1986-87 táján...egész tankörben 1 fiúnak ment, arról másoltuk a zh-n is a megoldást...tanár engedte, mert látta, hogy fogalmunk sincs róla, az egész tankört meg nem akarta megbuktatni....szvsz ezek elsajátítására annyi esélyem van, mint agysebésznek kitanulni...az orvos egyetem is "csak" 6 év (évismétlések nélkül), meg legalább 3 év a szakvizsga...úgyhogy közel a 60-hoz már akár operálhatnék is....vicces lenne:)