Regisztráció Elfelejtett jelszó

OTP részvény fórum

Re: nincs cím

#678960 banyaiz Előzmény: #678951

Lerövidítve a kérdés szerintem annyi, hogy ezek a kérdések miért 10 évvel esemény után merülnek fel? :)

Mert ha ezek a pontok problémásak jogilag , gond egy szál se ha jelzik 2002-ben a bankok részére, hogy gyerekek így itt nem. A pszáf, mnb, közjegyzői kamara stb.

Akkor nem helyeznek ki így, ilyen feltételek mellett pár ezer milliárdot 6-7 év alatt.

De ilyen események után kitalálni, hogy még maga a termék is hibás, hát gigalol lenne. Jogilag is, de gazdaságilag aztán végképp.

#678957 banyaiz Előzmény: #678951

Egyébként ezek az elvek nagyon szépek, de ilyen alapon bármilyen szerződést lehetne támadni.

Mert hol van a világon két egyforma ember aki egymással egyenrangú az információk alapján.

Most kötök egy számomra később előnyös szerződést aztán megtámadják mert én tanultabb, vagy okosabb voltam másnál, vagy fordítva? :)

Ilyen alapon bármilyen szerződésnek jogilag véres a torka. Bármire rá lehet húzni.

Hol van két azonos súlycsoportú szerződő fél bármiben , bármikor? Ilyen alapon egy bank senkivel nem köthet szerződést max egy másik bankkal, vagy olyan féllel aki hasonlóan tőkeerős . Így tovább. :) Fából vaskarika.

#678956 banyaiz Előzmény: #678951

Megkérdeztem volna tőle, ha ez a véleménye hol volt akkor és milyen előadásokat tartott amikor x éven keresztül az volt a gyakorlat , hogy ilyen szerződéseket kötöttek, illetve ezt közjegyzők közokiratba foglalták (akik elvileg ezzel aláírták, hogy ez megfelel a magyar jognak, és ezért végrehajtható bírósági ítélet nélkül ) , rábólintott pszáf (aki nyilván jogi oldalról is megvizsgálta, hogy összhangban áll e jogszabályokkal) stb stb.

Ha ezt így esemény után x évvel egy Kúria felülírja akkor megkérdezném ki fog ebben az országban hitelezni?

Kb senki. Egyéb következményekről nem beszélve. Nonszensz, igaz nem vagyok jogász, de ez teljes képtelenségnek tűnik a számomra amit a jóember állít.

#678951 prospero Előzmény: #678945

Ma voltam egy jogi előadáson... ahol érintőlegesen felmerült ez a devizahiteles kérdés... jogász professzor szerint a "magánjog a felelősség és kockázat telepítő szabályok gyüjteménye"... ez alapján inkább arról van szó... hogy a Kúria ki meri-e mondani, hogy a szerződések érvénytelenek, mivel minden kockázatot az ügyfelekre hárítottak a bankok, hogy érvénytelenek a szerződések az egyoldalú szerződésmódosítások miatt, továbbá amiatt, hogy a rendelkezésre álló információk aszimmetriája miatt nem egyenrangú felek kötötték meg a szerződést...már eleve az, hogy a bank és adós nincs egy súlycsoportban szerződés érvényességi szempontból bizonyos kérdéseket felvet....

Szóval inkább az a kérdés, hogy mer-e jogot szolgáltatni a Kúria, és az nekünk gazdaságilag jó lesz-e....

#678948 Racional Előzmény: #678901

Értem én amit írsz, de a továbbiakban ilyen feltételekkel bolond aki kölcsönt fog felvenni egy banktól, távlatokban pedig arra építeni, hogy mindig lesznek bolondok, nekem nem nyerő perspektíva.

#678947 banyaiz Előzmény: #678945

Nemcsak a jogi helyzet kívánná ezt nagy vonalakban hanem még inkább a gazdasági következmények.

Mert ha itt az kerül kimondásra, hogy a szerződések egyoldalú módosítása jogellenes (kamatemelések stb) akkor az kb a bankrendszer kivégzése.

Ha azt mondják ki, hogy semmisek a szerződések , abból mi lesz?

És így tovább.

Szóval ha megvalósulna kedves vezetőnk álma, az egy rémálom lenne kb. Csak nehogy a Kúriánál néhány ember túlbuzogjon , hogy nagy vezetőnk ezt kérte (miközben igyekezett elkerülni a bíróságok befolyásolását) akkor cselekedjünk így ( ennek a veszélyét nem tudnám kizárni) mert akkor gáz van.

#678945 banyaiz Előzmény: #678901

Ha jól érzékelem kb azokkal a fő kérdésekkel foglalkozik az indítvány ami a folyamatban lévő bírósági eljárások lényegét adják.

Ezekben van ezerféle ítélet és egy nagy káosz. Szóval derék dolog lenne ezt a csomót átvágni.

Amit igen nagy érdeklődéssel várok, hogy vajon a Kúria ki meri e azt mondani, hogy igenis lehet ezen szerződéseket egyoldalúan módosítani, igen az árfolyamkockázatot az ügyfelek viselik, igen a szerződések nem semmisek stb.

Szóval magyarul be merik e vállalni a kedves vezető intelmei ellenére, hogy nem állnak az emberek oldalára?

Ez a nagy kérdés. :) Mert a jogi helyzet alapján kb ezt kellene tenniük, szerintem legalábbis nagy vonalakban.

#678901 Spade Előzmény: #678879

Az indítvány jó mert a ptk szerint pontosan ezeket kell vizsgálni h mik a semmisségi okok és ezek kózül fennáll-e valamelyik a tipikus deviza hitel szerződésben. Másrészről meg foglalkozik (várhatóan meghatározza) a semmisség kiküszöbölési eljárásának (jogkövetkezményének) az ok függvényében tételesen meghatározott módjával.

Amit felvetettél az nem kérdés mert persze h lehet több a tartozás mint a jelzálog értéke ez lehetett eleve is több és válhat többé utólag is.

A szerződésbe pedig bele lehet egyoldalú szerződés módosítást (hatalmasság) foglalni, de a kérdések pontosan azok amit kúria felvetett a módosítás feltételeinek és mértékének mennyire kell átláthaónak kiszámolhatónak lenni mennyire részletesen kell leírni a szerződésben és milyen mértékben kell ismertetni

#678879 Racional Előzmény: #678790

ez az indítvány egy mese, semmi több: Legyetek jók, ha tudtok!

Valójában két kérdés merülhet fel:

-lehet-e több a tartozás, mint a jelzálog értéke;

- milyen mértékben lehet időközben egyoldalúan szerződést módosítani

#678822 banyaiz Előzmény: #678790

Ezeket a miniszterelnöki szövegeket, hogy a bíróságok álljanak az emberek oldalára, erkölcs stb nem kommentálnám, legenyhébb kifejezés is egy **** anyázás kb ami eszembe jut.

Nem azért mert a tartalma problémás, egy kocsmában Pista bácsi ezt előadja rendben van, de miniszterelnökként? Miközben azt szövegeli, hogy nem akar nyomást gyakorolni a "független" bíróságra? Legalja puruttya posztszovjat tagköztársaságban is vicc.

Ennyire gyökér , hogy lehet vki? Persze költői kérdés, mert a korábbi műsorai is véreztek néhány sebből.

Támogatom a jogegységi eljárást, de nem kellene egy koncepciós perbe átmennie.

#678821 banyaiz Előzmény: #678790

Ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

Következő részeit érzem problémásnak:

1. Miért nem lehetett ezzel kezdeni, miért kellett megvárni ezt a káoszt ami jogi eljárásokban kialakult?

2. Miért vannak ilyen pittyputtyok, hogy a Kúria vezetője úgy nyilatkozik egyik héten jogegységi témáról, hogy problémásnak érzik, aztán Viktor miközben esze ágában sincs politikai nyomást gyakorolni mégis csak azt teszi aztán hirtelen a Kúria kiírja a témát?

Ezektől a kambodzsai momentumoktól eltekintve támogatom a témát.

Mennyi pénz idő ment el feleslegesen a sok különböző perben, mennyi bírósági munkaóra adófizetői pénzből azt jobb ha nem bolygatjuk.

#678550 Csusza Előzmény: #678521

Nem is lett jó a mai napi teljesítménye, végül elhervadt. Helyben kínlódás, iránytalanság, én bottal sem piszkálom itt.

#678521 rbbj11 Előzmény: #678516

en is varok, mert irto ritkan nyulok ehhez... :) Miota 4800-4500 meccset lejatszottam a napokban, egyszer se ereztem kesztetest, hogy huh de nagyon kihagyhatatlan dolog van itt....foleg nem, mikozben szamos reszveny (lufthansa, danubius, rwe) teljesen kiszamithatoan es erosen mozog...

#678516 Csusza Előzmény: #678481

Csak azért kérdeztem, mert én már teljesen elvesztettem a fonalat, itt vacakol semmi forgalommal. Ezt így nehezen tudom elképzelni, mint ami 600-ig felmászik. Ha meg oka van annak, hogy megindul (mondjuk egy olyan kúria döntés), akkor nem biztos, hogy rá kellene adni. Fene tudja, én várok tovább...

#678476 Aptiti Előzmény: #678472

...lehet a Kúria hétfői devizahiteles perek jogegységi nyilatkozat tervezetére várnak.