nekem is volt iparos rokonom,na ő ment ingyen tornatermet épiteni arra emlékszem,vagy sportcsarnokot,vagy mi volt az:)
nekem is volt iparos rokonom,na ő ment ingyen tornatermet épiteni arra emlékszem,vagy sportcsarnokot,vagy mi volt az:)
Nekem az szimpatikus benne, hogy kiáll a véleménye mellett. Természetesen ehhez kell némi írói tehetség is , hogy olyan háttere legyen ne kelljen itt az éppen aktuális pol irányzat seggét nyalnia nonstop, hogy dobjanak neki némi csontot. :)
Tanulságos dolog ez.
Kádár Nagy Imre stb, hát nem egyszerű ügy. Végülis Nagy Imre is ezeknek volt a párttársa mielőtt forradalmár lett az események hatására, mennyire meggyőződésből azt lehet kutatni. Nekem nagyon lesújtó a véleményem erről a 40 év szocializmusról vagy minek nevezzük.
De ha már ilyen rendszer volt nyakunkon a ruszkikkal, akkor abban egyetértek Moldovával, hogy sokkal rosszabb is lehetett volna a "nagy vezető" mint Kádár. Pl egy Rákosi, vagy egy "Sztálin" vagy Causescu . Ehhez képest ez light verzió volt.
El kell olvassam a Kádár könyvét mit alkot az öreg kommunista harcos. :)
mert nyugalom volt..mindenre volt idő..más volt az emberek mentalitása..tudtak örülni kis dolgoknak is..nem volt adó..végrehajtó ..és a szülők levettek minden gondot a válladról..a mai gyerekek is másképp fognak emlékezni erre az időszakra..
az tény minden gyárra ki volt rakva kiket vesznek fel..ma már nem látni ilyet..
De állandó áruhiány..tejjegy..gyatra minőség..cifra nyomorúság..szociszombat..békekölcsön..az emberek nagy része kölcsönkért hóvégéig.
A nők csinosak voltak mert vagy kaptak külföldről csomagot vagy pult alól vettek anyagot és megvarratták a varrónővel a nyugati divatlap szerint.
Nekem is sok jó dolog van benne a gyerekkoromból de nem kádáron múlt..hanem az emberek voltak mások...meg valahogy az idő lassabb volt.
Anyukám kiment piacra vett parasztoktól élő csirkét..szomszéd levágta..forrázás kopasztás, gyúrja a tésztát..csinálja a cérnametéltet..fő a kaja megkajálunk dél körül..(szomszédban üvölt a jóebédhez szól a nóta) elmosogat kész a házisütemény..összekapjuk magunkat és kispestről villamossal ki a Margitszigetre séta, fagyi..kisállatkert..szépen süt a nap..nincs kánikula..beülünk egy bambira..fater egy sör..majd indulunk haza a 8órás filmre..szomszédok jönnek kissámli...sör sütemények...belfegor vagy táncdalfesztivál..
Ma pislantasz kettőt és elment a nap..
Akárki akármit mond, én a régi Lottó, Kapucíner csokit visszasírom. :)
A mai Lottó, Kapucíner csak árnyéka egykori önmagának, köszönhetően a folyamatos recept megújításnak köszönhetően.
Remélem, hogy a feltámasztott retro Szerencsi csokik keretében előkerül a régi Lottó és a régi Kapucíner a régi recept szerint.
A nyugdíjtőzsde szelleme még kísérti a papírt. :))
Egyébként valóban gáz, kiváló befektetés volt, de az még inkább, hogy pl. a médiás papírokat elvileg a mai napig tartják úgy, hogy nem egyszer kiszórhatták volna 400 Ft körül, de nem. Majd napjainkban 10 Ft-ért sokkal jobban lehet tőle majd teljesíteni. :)
Kiváló befektetések egymás hegyén hátán. VM azt mondja, jó lenne bespájzolni dollárkötvényből a jövőre esedékes törlesztések miatt.
1. A devizahitel már nem hibás termék? Devizában eladósodni már nem ördögtől való dolog?
2. Még ha meg is lépnék (lehet benne logika, hisz alacsonyabb hozamokért lehetne kiszórni), valahogy nem hiszek abban, hogy nem lenne elcseszve így a lóvé a nagyobbnál nagyobb sikerekre.
mindenki egyforma elv volt....sokszor xar minőséggel a tömegek részére...ez is igaz.
sőt a képre vigyáztak is nagyon,hokedli,turoscsusza ugye.
kivéve pl. a balatonaliga 1 és 2- magas pártfunkcik nyaralása....az ő életükben már ott állt a mercedes meg a bmw végig,nem a trabi,skoda...
és kivétel -kilógott a társadalomból néhány ügyeskedő maszek is,akik kihasználva a párttitkárok,tanácselnökök,megyei,országos káderek anyagi éhségét,próbált ügyeskedni.
a dátum 1979-volt olyan ismerősöm,akinek 3 azaz 3db mai szóval használatos.. komoly vállalkozása volt,párttag volt(ami evidens,mert igy már kötelező volt szinte),de semmi komoly...
max elvtársak apróbb megkenyése pénzzel, láda banán ilyenek,pacal pörkölt,rántott velő...abban az időben ilyeneket nem lehetett enni szinte sehol,na nála több volt ezekből,mint a megyei ÁFÉSZ raktárban:)
a környezetéből tudta,hogy ki figyelte meg,ki irt róla jelentéseket....voltak többen is...
csak nyugati kocsival járt....jól ment a szekér...irigy volt a megye is...
egyszer gubanc támadt egy pártfunkci megkenyésénél......nagyon sokat kért-beintett.
jöttek egyből fentről megyétől,pestről,az A betűs rendszámú kocsival....és mondták,hogy vége a maszekolásnak.Vége is lett.
a másik ismerős, Irakban dolgozott,gondolom ehhez is párttagnak kellett lenni, kb. 1970-1972 ben először,utána szinte fél életét olajfúrótornyon,na neki Ford Caprija volt 1972-ben,kiment NSZK-ba és ott vette szalonból,az akkora szám volt akkor a trabantok között MO-n,hogy ma olyat mondani sem lehet....
Hát azért ha olvasol tőle kritikus hangon írogatott dolgokról akkor amikor a mostani forradalmárok még a kiszben, és az mszmp-ben jeleskedtek. :)
A mostani nagy "jobboldali" gyerekek.
Pl a rendőrségről szóló könyve ami nekem kedvencem azok közül amit olvastam tőle, hát mondjuk úgy egy építő jellegű kritika.
Összességében a véleményem pozitív róla normális ember lehet a nyilatkozatai alapján.
" még
szakszervezeti tag sem voltam.
Így a kisfiam mikuláscsomagját ki kellett fizetnem,
ha el akartam vinni az iskolai mikulás-
ünnepségre."
És ezt igazságtalannak tartod?
" jártunk oda
minden hétvégén. "
Ez lassan luxus kategória lesz.
Én meg középiskolai tanár létemre még szakszervezeti tag sem voltam. (Ez egy merész dolog volt akkoriban, mikor a párttitkár verte az asztalt, hogy a párttagok kapjanak jutalmat. Én nemhogy párttag, de szakszervezeti tag sem voltam, ami talán 0,1% volt.)
Így a kisfiam mikuláscsomagját ki kellett fizetnem, ha el akartam vinni az iskolai mikulás-ünnepségre.
A mindenfajta ünnepségeken felszolgált italok és pogácsák/szendvicsek árát is ki kellett fizetnem, mert a kollégáim ragaszkodtak ahhoz, hogy én is ott legyek:)
A nőnapi virágomat is kifizettem:)
" Én éltem akkor, leírtam párszor..szarul éltek "
Nekem nem kell a rizsa én is éltem akkor, és Sumérhoz nagyon hasonló benyomások maradtak bennem.
A 80-as évek elején a zamárdi autóskempingben mi is elképedve jártunk körbe-körbe egy Opel Omegát és csodálkoztunk, hogy egy fikarcnyi rés sincs rajta. Valahogy pont olyan volt, mint egy autó:)
Mi akkor egy kétütemű Wartburggal jártunk oda minden hétvégén. És eszement jónak tartottuk, hogy a bokrocskákkal körbekerített és a nyugati lakókocsiknak fenntartott rész végében verhettük fel a sátrunkat a gyakori odajárás miatt.
némi nosztalgia van a dologban..
Faterom egy darabig parkettcsiszoló és lakkozó valamint falradírozó volt.. be kellett vallani jövedelmet..majd kivetettek adót.. majd behívták mondták keveset mondtak még fizessen be.. mondta kapjátok be..(széparcú tanácsi elvtárssal kellett volna barátkozni..tett rá utalásokat, fater meg nem az a fajta) De iskolában orosz tantermet azt akarták ingyen csinálja meg.. mondta fater ok anyagot vegyék meg..azt sem akarták..(hatalmas tanterem volt..padlós amit minden nyár végén fáradt olajjal kentek fel) nem lett belőle semmi--engem meg meghúztak oroszból félévben..:)
Kádár egy hazaáruló tetű volt nyílván.
kacsingatott vigyorgott rángatta a vállát de akkor is az volt.. idegen hatalmak érdekeit képviselte..a magyarok érdekeivel szemben..a megszállókat eltűrte..
Elvesztegetett 40év volt..
"Én is egyetértek ezzel. Kádár volt eddig az a politikus, aki az emberek 90%-ának próbált jó világot teremteni .."
így már érthető..
Én éltem akkor, leírtam párszor..szarul éltek az emberek csak nem voltak nagyok a különbségek..alacsonyak voltak az igények..ezért nem stresszeltek...cipőt a cipőboltból..ha banán jött akkor sorállás..60-as 70-es évekről beszélek.. elrághatatlan szaloncukor a karácsonyfán..
Azért amikor a német kizsákmányolt melós bejött a Ford granadával lakókocsival..vagy ford caprival és lakósátorral..Balatonon a kempingbe..étteremben ettek-ittak egész nap..akkor bejött némi zavar a fejekbe..némi kommunikáció után kiderült egyik melós asztalos volt a másik esztergályos.. 1100márkát kerestek..nszk fajtát.
érdek nélkül hitte,tisztelte-magyarul mondhatjuk bálványozta is:)
de valószinűleg...hiszen az tuti,hogyha Moldovát 50évre lecsuknák,akkor is igy gondolná,kitart köpönyegforgatás nélkül az elvei mellett.....ez pontozható:)
Kádár személye.......
ez minden Magyar család szemszögéből nézve más.....
és még szinte évtizedenként is változott....más volt a megitélése az 50-es évek végén és más mondjuk 1977-1985 között.
akitől 1957-ben elvette a földjét...
mástól még 1959-ben is.....ezen családok biztosan "szerették".
1974-ben szabadult utolsó 56-os is "szerethette",meg még neki a gyereke is.
vagy aki nem mehetett egyetemre,mert az apja reakciós volt,egészen ...1968-1970ig,akkor később ezeket Mosonmagyarováron hagyták lediplomázni,35-45évesen-később még vkiből komoly gulyáskomcsi elvtárs is válhatott rá 10évre-ezt már engedték a lazulásban.
ugyanez a 70-es évek elején vicc kategoria- a gebin(aranybánya volt)-hagyták-aztán sutty lecsuktak néhány ezer gebinest egy tollvonással 2évre.
vsz.ettől függetlenül,állitom,hogy ennek az országnak a lakosság létszám arányában(uj tv-uj zsiguli-üdülés mindenkinek,karácsonyi bulik,mindig munkahelyi bográcsozás,-az nem épitett,aki nem akart,nem volt áfa,egy iparos-maszek saját maga könyvelt,annyira egyszerű volt) nézve 1983-ban ment a legjobban az elmúlt 60évben.Ez pedig bizony kicsit viszás részemről,de éppen a gulyáskomcsikádár időszak.
tehát ,én úgy érzem a jobb-baloldal én vagyok;)
Anno haver nyomdában dolgozott..mesélte a csókos elvtársak könyveit nagy számban nyomták, volt amikor a fele a zúzdába ment.
"Ezt nem hallottam..., nem tudok róla...,ugyanakkor néhány százezren megtették helyette is."
mondtam demagóg duma..szerencsét próbálni mentek..mint a mesében..nem menekülés volt.
Elment egy..majd kettő..utána már megindultak..elöször mindenki Anglia..építőipariak megindultak "svédbe".. de mindig kellett pár uttörő aki elkezdte..a szomszéd már a tutira ment..lemingvándorlás
Én a Grósz Károlynak és Német Miklósnak jobban örültem akkoriban.
Annak ellenére, hogy Kádár 80-as évek elejei idején a férjem egy német (fúj kapitalista) konszern itteni képviseletén dolgozott, jópár pluszkiváltságban volt részünk, ami a nyugattal való szabad kapcsolattartást illeti. Ide értve az odautazásokat is.
De ezzel együtt nagyon örültem a rendszerváltásnak, mert számos és mégtöbb dolgot tett lehetővé, ami a Kádár idején elképzelhetetlen volt.
A jót az emberek megszokják, a jó a természetes. Akkor tudatosul, hogy egy jó nincs, amit eddig természetesnek vesznek, mikor megszünik vagy rosszba csap át. Emlékezzetek vissza arra, hogy hányfélére csodálkoztunk rá örülve 1989-ben, hogy ez is lehetséges mostantól.
Na, ez a rendszerváltáskori jó mostanában nálam kezd nosztalgikussá válni...