Elég szomorú, ha a gazdáik parancsára asszisztálnak a horvátok szívatásához. Egyébként ezt a verziót olvastam már más oldalakon is, nem zárnám ki, hogy igaz lehet, mert kívülről nézve egyre inkább így tűnik.
Elég szomorú, ha a gazdáik parancsára asszisztálnak a horvátok szívatásához. Egyébként ezt a verziót olvastam már más oldalakon is, nem zárnám ki, hogy igaz lehet, mert kívülről nézve egyre inkább így tűnik.
Itthon se békés komcsi hatalomátmentő rendszerváltásnak kellett volna bekövetkeznie. Amilyen szinten lebutították a népet a két kertévé bejövetele óta, esélyt nem is látok rá, hogy legalább tüntetni kimennének az emberek tíz vagy százezrével az utcára.
Azért hidd el, én inkább lennék horvát a horvát államban, mint magyar a magyarban.
Ők vérüket adták a szabadásgért és jólétért. És tudják, hogy ott ezt nem engedi meg a társadalom , hogy azt megcsinálják amit itt...
A horvát embereket sem irigylem egyébként, ugyanazt látják mint mi itthon: meg kell védeni a hazai vállalatot a mocskos külföldiektől... holott k-ra nincs rá pénzük, de nem baj, majd inkább adósságba verik magukat csak hogy visszavegyék....
Valahogy nekem az állam 20%-os részvényvásárlása korábban sem tűnt jó ötletnek, de most már abszolút rossz dolognak tartom.
Megint csináltak egy politikai céltáblát magukból.
Amúgy az nem lehetetlen hogy a pénzügyi háttérhatalom a kormányt a horvátokon keresztül akarja gyengíteni? Sok pénz, nagy befolyás, és tekintély forog kockán és természetes, hogy minden állami cég privatizációjánál van mutyi... Hogy, hogy ezt a témát most a magyar választások előtt ennyire betámadták a horvátok?
Mindenkitől kérdeztem, többes számban is tettem fel, új hozzászólásra nem klikkelek, mert oda cím is kell.
Hihetetlen vagy! Attól kérdezed ezt, aki 270 -en vett?
azért szerintem van némi félni valójuk a mol részvényeseknek....
gondoljunk csak bele, az INA kiárusítása alapból se egy jó dolog (eltekintve attól hogy nincs más lehetőség, egyenlőre), de a kormány nyomása is sejtet valamit, OV is az eladást pártolja
miért is?
az rv-ből kiárazódik az ina értéke, nem elveszik csupán némi diszkonttal eladva megjelenik kp-ben, amely állománynak az emelkedése igazán frappáns osztalék növelő ok lehet, a kormány pedig nem kis mennyiségű mol pakkja után szerintem számít erre a pénzre, vagyis a belpolitika se biztos hogy engedi a befolyó összeget egyéb innovációkra, terjeszkedésekre költeni vagyis szürkül a mol
....és ez nem jó hír
derék reakció, szépen jóárasítják... kíváncsi vagyok mi lesz az összeg...
"Mi a véleményetek ezzel kapcsolatban.
Nekem az jön le, hogy most a MOL-nál van az adú-ász és ki is játszotta.
Kérdés lesz-e rá kontra?"
Tudtommal tülekednek a vevők. Szerintem ezt ügyesen ki lehetne használni nem csak az ár, hanem a valamit valamiért szempontjából is. (Ha ez kell a horvátoknak)
találtam egy érdekes hozzászólást a PF fórumon
"Nyilván a MOL részvényesi érték megtartása/növelése érdekében mindenféle opciót meg kell vizsgálnia a menedzsmentnek. Ezek közé tartozhat természetesen , mint végső megoldás, az értékesítés lehetősége is. Egyáltalán milyen igény/lehetőség van a piacon a jelenlegi (horvát) feltételekkel való 49,1%-os csomag értékesítésre. Természetesen a megegyezés lenne a legüdvözítőbb megoldás, de nem minden áron. Feltéve, ha az INA profitabilitásának fenntartása, illetve növelése lenne nem csak a MOL, hanem a horvát állam érdeke is.
A horvát fél részéről viszont nem ezt lehet a legfontosabb cél, hanem elsősorban a nacionalista érdekeket , mint pl. foglakoztatás, finomítók felújítása és további üzemeltetése, stb mellett teszi le a voksát. A MOL érdeke pedig a piaci kihívásoknak megfelelő konszolidálás , racionális üzemeltetés, költségcsökkentések, amibe benne van a felesleges finomítói kapacitás leépítése, bezárása, mely nyilván elbocsátásokkal is járhat. Tehát itt van a legnagyobb ütközés/ellentét az INA fő részvényesei között. Persze, ha behódol a MOL a horvát érdekek előtt, akkor az INA ezzel bizonyára veszteséget fog termelni, mely feltételezhetően a horvátokat különösképpen nem érdekelné.
Az eladás lehetőséget meglebegteni már azért is érdemes volt hogy a horvátok visszavegyenek a nemzeti túlbuzgóságukból. Remélem ez az eladási lehetőség nem csak egy rögtönzött bejelentés volt a MOL igazgatósága részéről, hanem tisztában vannak az ilyen irányú lehetőségeikkel is, azaz, már utánajártak és körvonalazódott bennük eme piaci lehetőségeik is, illetve az INA ellenértékének a cégbe való visszaforgatási formái is.
Persze, ha még konszenzusra is jutnak a vitás felek az irányvonalban, azaz a főbb kérdésekben, attól még a későbbiekben az is bekövetkezhet, (hazai példákból kiindulva), hogy unortodox elvonásokkal kifacsarja a MOL-t mint egy citromot. Szóval nem egyszerű feladat előtt áll a MOL vezetése.
Mekkora is a két cég piaci (kapitalizációs) értéke?
Az INA-nak 10 mill.db kibocsájtott részvénye van. A horvát tőzsdén link tegnap 3.970 Kn volt a záóára, mellyel számolva 37,9 mrdHRK a kapitalizációja. Ez a tegnapi 38,93-as HRKHUF árfolyamon 1.546 mrdHUF-ot ér. Ebből a MOL (saját 47,5% +opciós 1,6%) részesedése 49,1%-ot tesz ki,melynek piaci értéke a mai napon 759 mrdHUF értéket képvisel.
Ezzel szemben a MOL tegnapi piaci értéke (kapitalizációja) 14.700-as záróval és a 104,5 mill.db részvénnyel számolva 1.536 mrdHUF értéket képvisel. Tehát ezen számok alapján az INA össz. piaci értéke azonos nagyságúnak mondható a MOL piaci értékével. Tehát, ha ennyiért eladná az részvényenként kb. 7.260 HUF-ot jelentene egy részvényre levetítve. Tehát ezzel a leegyszerúsített számolással a MOL és leányvállalatai (slovnaft, tvk, stb) 14.700-7.260 = "csak" 7.440 HUF-ot érne ma !? Persze az más kérdés, hogy a piac a jelenlegi körülmények figyelembevétele mellett mennyit hajlandó kifizetni, mely lehet akár kevesebb, de több is. Másik fő kérdés, hogy mit lehet/tud kezdeni ennyi cash-el a MOL , hogy lehetőleg értéket is növeljen vele."
Mi a véleményetek ezzel kapcsolatban.
Nekem az jön le, hogy most a MOL-nál van az adú-ász és ki is játszotta.
Kérdés lesz-e rá kontra?