Regisztráció Elfelejtett jelszó

MOL fórum

Re: nincs cím

#675208 matgab Előzmény: #675039

vettem, biztos, nyereség érdekében, másért nem.

Csak azért telket venni, hogy más ne vehesse meg? Hát ilyet még nem, csak akkor ha a vevőnek is volt valami szándéka azzal a telekkel.

Nem racionális 20% megvétele. Az sem irányító pakettel nem jár sem semmi más előnnyel.

Amúgy is a MOL Magyarországon van fizikailag (vezeték, elosztóhálózat, központ stb.), ezért bármikor úgy lehet alakítani a törvényeket, ahogy az állam akarja akár statáriumot hirdetni.

Tehát csak befektetési szempontból vette meg az ország, annak meg rossz volt, mert egy csúcs árfolyamra pörgetett (nem véletlen pörgette az eladó néhány milliárddal a csúcsra saját maga), részvényt vett meg az állam.

32k is volt a részvény, amikor arról volt szó, hogy az OMV kivásárolja, csak akkor annyiért nem akartuk odaadni a labancoknak (konkrétan nekem volt részvényem én odaadtam volna, de a politikusok, akik más farkával verik a csalánt, de nem voltak részvényesek megszavazták a Lex MOL-t (ha meg van Lex MOL, akkor megint minek megvenni a 20%-ot ugye??)).

Meg az egy más tőkepiaci helyzet volt. A MOL soha nem ért 25k-nál többet, akkor ha csak az eredményessége alapján árazták.

Ja és az állam 6k alatt eladta (éljenek a szocik), és utána 22k körül vettük vissza a 20%-át...

Hol normális ez Mo-n kívül?

Most meg 14k az árfolyam. Ez az embereknek a nyugdíj járuléka volt, nem kevés ember félretett pénze...

#675039 Racional Előzmény: #675010

"Valahogy nekem az állam 20%-os részvényvásárlása korábban sem tűnt jó ötletnek, de most már abszolút rossz dolognak tartom."

Vettél Te már a tőzsdén (MOL) részvényt? Volt hogy kistoppoltak? És Te miért vetted? Csak azért, vagy másért is? Hallottál Te már olyanról, hogy qva drágán megvették a szomszéd telket feleslegesen, hogy ne "más" vegye meg? Vajon miért?

Nekünk nincs fogalmunk és belátásunk, hogy mások mire és miért költik el a mi pénzünket, de utólag mi vagyunk az okosabbak.

Ha jól emlékszem volt 32k is ez a részvény, vajon mi változott azóta és miért?

(én csak kérdezek)

#675037 walex Előzmény: #675019

Elég szomorú, ha a gazdáik parancsára asszisztálnak a horvátok szívatásához. Egyébként ezt a verziót olvastam már más oldalakon is, nem zárnám ki, hogy igaz lehet, mert kívülről nézve egyre inkább így tűnik.

#675036 walex Előzmény: #675010

Itthon se békés komcsi hatalomátmentő rendszerváltásnak kellett volna bekövetkeznie. Amilyen szinten lebutították a népet a két kertévé bejövetele óta, esélyt nem is látok rá, hogy legalább tüntetni kimennének az emberek tíz vagy százezrével az utcára.

#675019 matgab Előzmény: #675013

Azért hidd el, én inkább lennék horvát a horvát államban, mint magyar a magyarban.

Ők vérüket adták a szabadásgért és jólétért. És tudják, hogy ott ezt nem engedi meg a társadalom , hogy azt megcsinálják amit itt...

#675013 Janicroft Előzmény: #675010

A horvát embereket sem irigylem egyébként, ugyanazt látják mint mi itthon: meg kell védeni a hazai vállalatot a mocskos külföldiektől... holott k-ra nincs rá pénzük, de nem baj, majd inkább adósságba verik magukat csak hogy visszavegyék....

#675010 matgab Előzmény: #674968

Valahogy nekem az állam 20%-os részvényvásárlása korábban sem tűnt jó ötletnek, de most már abszolút rossz dolognak tartom.

Megint csináltak egy politikai céltáblát magukból.

Amúgy az nem lehetetlen hogy a pénzügyi háttérhatalom a kormányt a horvátokon keresztül akarja gyengíteni? Sok pénz, nagy befolyás, és tekintély forog kockán és természetes, hogy minden állami cég privatizációjánál van mutyi... Hogy, hogy ezt a témát most a magyar választások előtt ennyire betámadták a horvátok?

#674764 wnprt Előzmény: #674763

Mindenkitől kérdeztem, többes számban is tettem fel, új hozzászólásra nem klikkelek, mert oda cím is kell.

azért szerintem van némi…

#674747 Borska

azért szerintem van némi félni valójuk a mol részvényeseknek....

gondoljunk csak bele, az INA kiárusítása alapból se egy jó dolog (eltekintve attól hogy nincs más lehetőség, egyenlőre), de a kormány nyomása is sejtet valamit, OV is az eladást pártolja

miért is?

az rv-ből kiárazódik az ina értéke, nem elveszik csupán némi diszkonttal eladva megjelenik kp-ben, amely állománynak az emelkedése igazán frappáns osztalék növelő ok lehet, a kormány pedig nem kis mennyiségű mol pakkja után szerintem számít erre a pénzre, vagyis a belpolitika se biztos hogy engedi a befolyó összeget egyéb innovációkra, terjeszkedésekre költeni vagyis szürkül a mol

....és ez nem jó hír

csippantottam 14270 ért …

#674742 Tapasz

csippantottam 14270 ért megint egy adagot

#674735 Racional Előzmény: #674455

"Mi a véleményetek ezzel kapcsolatban.

Nekem az jön le, hogy most a MOL-nál van az adú-ász és ki is játszotta.

Kérdés lesz-e rá kontra?"

Tudtommal tülekednek a vevők. Szerintem ezt ügyesen ki lehetne használni nem csak az ár, hanem a valamit valamiért szempontjából is. (Ha ez kell a horvátoknak)

találtam egy érdekes hoz…

#674455 Aptiti

találtam egy érdekes hozzászólást a PF fórumon

"Nyilván a MOL részvényesi érték megtartása/növelése érdekében mindenféle opciót meg kell vizsgálnia a menedzsmentnek. Ezek közé tartozhat természetesen , mint végső megoldás, az értékesítés lehetősége is. Egyáltalán milyen igény/lehetőség van a piacon a jelenlegi (horvát) feltételekkel való 49,1%-os csomag értékesítésre. Természetesen a megegyezés lenne a legüdvözítőbb megoldás, de nem minden áron. Feltéve, ha az INA profitabilitásának fenntartása, illetve növelése lenne nem csak a MOL, hanem a horvát állam érdeke is.

A horvát fél részéről viszont nem ezt lehet a legfontosabb cél, hanem elsősorban a nacionalista érdekeket , mint pl. foglakoztatás, finomítók felújítása és további üzemeltetése, stb mellett teszi le a voksát. A MOL érdeke pedig a piaci kihívásoknak megfelelő konszolidálás , racionális üzemeltetés, költségcsökkentések, amibe benne van a felesleges finomítói kapacitás leépítése, bezárása, mely nyilván elbocsátásokkal is járhat. Tehát itt van a legnagyobb ütközés/ellentét az INA fő részvényesei között. Persze, ha behódol a MOL a horvát érdekek előtt, akkor az INA ezzel bizonyára veszteséget fog termelni, mely feltételezhetően a horvátokat különösképpen nem érdekelné.

Az eladás lehetőséget meglebegteni már azért is érdemes volt hogy a horvátok visszavegyenek a nemzeti túlbuzgóságukból. Remélem ez az eladási lehetőség nem csak egy rögtönzött bejelentés volt a MOL igazgatósága részéről, hanem tisztában vannak az ilyen irányú lehetőségeikkel is, azaz, már utánajártak és körvonalazódott bennük eme piaci lehetőségeik is, illetve az INA ellenértékének a cégbe való visszaforgatási formái is.

Persze, ha még konszenzusra is jutnak a vitás felek az irányvonalban, azaz a főbb kérdésekben, attól még a későbbiekben az is bekövetkezhet, (hazai példákból kiindulva), hogy unortodox elvonásokkal kifacsarja a MOL-t mint egy citromot. Szóval nem egyszerű feladat előtt áll a MOL vezetése.

Mekkora is a két cég piaci (kapitalizációs) értéke?

Az INA-nak 10 mill.db kibocsájtott részvénye van. A horvát tőzsdén link tegnap 3.970 Kn volt a záóára, mellyel számolva 37,9 mrdHRK a kapitalizációja. Ez a tegnapi 38,93-as HRKHUF árfolyamon 1.546 mrdHUF-ot ér. Ebből a MOL (saját 47,5% +opciós 1,6%) részesedése 49,1%-ot tesz ki,melynek piaci értéke a mai napon 759 mrdHUF értéket képvisel.

Ezzel szemben a MOL tegnapi piaci értéke (kapitalizációja) 14.700-as záróval és a 104,5 mill.db részvénnyel számolva 1.536 mrdHUF értéket képvisel. Tehát ezen számok alapján az INA össz. piaci értéke azonos nagyságúnak mondható a MOL piaci értékével. Tehát, ha ennyiért eladná az részvényenként kb. 7.260 HUF-ot jelentene egy részvényre levetítve. Tehát ezzel a leegyszerúsített számolással a MOL és leányvállalatai (slovnaft, tvk, stb) 14.700-7.260 = "csak" 7.440 HUF-ot érne ma !? Persze az más kérdés, hogy a piac a jelenlegi körülmények figyelembevétele mellett mennyit hajlandó kifizetni, mely lehet akár kevesebb, de több is. Másik fő kérdés, hogy mit lehet/tud kezdeni ennyi cash-el a MOL , hogy lehetőleg értéket is növeljen vele."

Mi a véleményetek ezzel kapcsolatban.

Nekem az jön le, hogy most a MOL-nál van az adú-ász és ki is játszotta.

Kérdés lesz-e rá kontra?