Látom a hülyeségvírus megfertőzte lengyel testvéreinket is. Amúgy nem Vix hanem Wig.
Egyébként azzal egyetértek ha nem kerül pénz a piacra akkor nehezen tudnak emelkedni a részvényárfolyamok.
Látom a hülyeségvírus megfertőzte lengyel testvéreinket is. Amúgy nem Vix hanem Wig.
Egyébként azzal egyetértek ha nem kerül pénz a piacra akkor nehezen tudnak emelkedni a részvényárfolyamok.
És már zuhan is a WIX, pedig hol van még az, amikor tényleg meg fog borulni a komoly öntés miatt.
Hogy úgy mondjam, most már szerintem azt sem kell tovább magyarázni, hogy miért zuhant be a BUX is - hiába nu, ha nincs új pénz, amit el kell helyezni, akkor mitől emelkednének a részvényárfolyamok? Amig dögivel van pénz, amivel lehet manipulálni, addig UP! az egésznek, ahogy nincs, onnantól irány a fair árazás. Az meg sokkal lejjebb van.
Már írtam korábban, hogy copy+paste magyar megoldás lesz, az is lett. A lényeg az, hogy mindenki visszakerül az államiba AKI NEM RENDELKEZIK MÁSKÉPPEN, viszont még sz@rabb lesz a rendszer, mert a lengyel rendszer a továbbiakban KIZÁRJA, hogy állampapírba tegyék a pénzüket a nyögdíjkasszák (teljesen logikus ahogy én is levezettem: Kvázi többet fizet ki az állam a növekvő adósságra, mint amennyit megkapnak az emberek, a különbözet meg az uzsormaffiánál landol).
Más szavakkal: Az állampapír részlegnek vége, ez pedig önmagában elég lesz ahhoz, hogy betegye a kaput a rendszernek, mert azok száma, kik tiszta tőzsdei befektetésként akarják a nyugdíjukat elképzelni - nyilvánvalóan marginális a rendszer egészéhez képest.
Ha úgy tetszik, még kíméletlenebbül bánnak el a rendszerrel, mint nálunk. Zsarolás nincs, csak az, hogy tudod, hogy a tőzsde meg fog borulni (értelemszerűen, hiszen nem lesz pénzbeáramlás, a'la BUX), értelemszerűen nem tudod a pénzt várakozásig állampapírba, illetve állampapír alapú papírokban parkoltatni, aki nem akar nagyot bukni, az kiszáll.
De zsarolás, az nincs.
És mégsem lesz manyup.
tehát, akkor a helyes megoldás most a felhalmozás lenne, az adócsalás, már akinek van rá lehetősége, minél kevesebbet fizetni be a kasszába és minél többet kivinni biztonságos helyre...
és úgy, hogy közben nem is lépsz nagyot az életszínvonalban, hanem megtartod egy átlagos szinten.. értem azt, hogy nem kell nagyobb autó, nagyobb lakás stb, egzotikus utazás évente 4x.
Én akkor megadnám inkább a helyes válaszokat.
a felosztó kirovó fennmarad, és abból kap mindenki pénzt mert nincs más, nem lesz más, az alternatívát feléltük.
Mivel 30 év múlva az eltartó-eltartott arány drasztikusan változik, lásd:
http://www.ksh.hu/interaktiv_korfa
Jelenleg 25-65 között 5,7 millió fő van, 65 felett 1,5 millió fő.
2040-re 4,9 millió lesz cersus 2,2 millió
az arány 4: 1-ről 2,2:1-re válrtozik, ami azt jelenti, hiogy a nyugdíjak reálértéke feleződni fog. egyszerű matek ez. nem nagyon van más lehetőség
nocsak, nocsak... most akkor mi is van? a sokkal jobban álló lengyelek sem kérnek az mnyp-rendszerből?? vagy az is lehet, hogy lengyelország már a miénk, viktor irányít ott is, csak még nem publikus? :)
"A miniszterelnök szerint a nyugdíjalapok túlságosan magas költséggel működtek és a rendszer kialakítása nagyban hozzájárult az adósság megemelkedéséhez."
Ez a lényeg! A többi csak blabla...
"Az embereknek három hónapjuk lesz arra, hogy döntsenek, hasonlóan a magyar megoldáshoz, ha a tagok nem nyilatkoznak, akkor automatikusan visszakerülnek az állami pillérbe."
Kíváncsi vagyok mi lesz ebből...
http://index.hu/gazdasag/2013/09/04/a_lengyel_kormany_is_lenyulja_a_nyugdijat/
Kíváncsi lennék, itt is volt-e "zsarolás" vagy esetleg normális variációk közül választhatnak a lengyelek.
erről 1 éve vitáznak és tavasszal már szinte biztos volt
+ lehet ők NORMÁLISAN csinálják
nem mint mi
és biztos lesznek még követők
amúgy a spanyolok is lenyúlták , de csak részben mert pénzszűkében voltak de azt vissza is fizették - mármint gondolom az eu
Nah feleim, Lengyelországban is game over a manyupnak:
"A nyugdíjalapok kötvényállományát egy az egyben átveszi az állam, amit államadósság-csökkentésre fordíthat, ezt meghaladóan megnyitják a visszalépés lehetőségét is az állami pillérbe - írja a Reuters. Ilyen formában a magyarhoz nagyon hasonló átalakítás várható a tőkefedezeti pillérben."
Köszönöm a tanácsot! :-) Amennyiben mégsem fordulok le a székről,(és egyéb események miatt sem kell cociálisan vagy más módon eltemetni) akkor k@rva jó nyögdíjjam is lehetne. Lehetne...
>>mert mi van ha az utolsó munkanapomon fordulok le a székről?
Kéne egy manyupos - az sem baj ha a családtag :) - és hagyd rá végrendeletben.
Az én első szülöttemnek van egy vacsorára való a manyupjában de ha elmegyek idő előtt az övé lesz az enyém ami viszont elég pár évi vacsira.
P.
Már meg is válaszolták kolléga! :-) Általában mindig, mindent számításba veszek természetesen! :-) No és nagyon szerény is vagyok...
Szóval, minden körülmények között az Operában voltam..lefordítva, rosszul biztosan nem járok(illetve nem jár a családom) evvel az mnyp-vel (persze, ha megvédi a kormány ugye!!!? van még rá 9 hónapjuk, remélem csak ennyi, oszt utána b@szhatják)
Egyébként, ne a legrosszabb forgatókönyvet vegyük alapul..... mert mi van ha az utolsó munkanapomon fordulok le a székről? Tényleg, akkor mi van? (egyébként ez minden kormány álma... dolgozz az utolsó napig, oszt megdegelhetel :-)
"Arra van garancia,hogy a felosztó-kirovó rsz megáll a lábán?"
- az, hogy csak annyit fizethet ki, amennyi bevétele van.
"Egyáltalán annyi pénzt költ Mo. nyögdíjra ami beesik járulékból?"
- igen, az idei évben jól látható az, hogy az elkülönített alapok (TB és nyugdíj) szufficittel zárnak, vagyis a járadékok fedezik a kiadásokat. Ez persze a jövőre nézve semmit sem jelent, de jelenleg ez a helyzet.
"Ki fogja csökkenteni a nyögdíjakat? "
- jelenleg nem szükséges a csökkentés, hiszen adott rá a fedezet.
"És hogyan?"
- ameddig van rá fedezet, addig nincs rá szükség. Mivel pedig legalább 5-10 évig a rendszer fennthartható akár marginális költségvetési befizetéssel, így van idő annak kommunikálására, hogy a nyugdíj másképpen fog a JÖVŐBEN számolódni.
"3 millió szavazóról beszélünk..."
- amennyiben a jelenlegi nyugdíjasokat nem fogja érinteni a rendszer (szerzett jog miatt ez kb 99,99%), annyiban a 3 millió szavazót ez nem fogja érdekelni, a maradék szavazóközönséget pedig a jelene fogja érdekelni, illetve az, hogy EGYÁLTALÁN fog-e valamicske nyugdjat kapni, nem pedig az, hogy mennyi lesz az annyi.
"Ki fog lépni?"
- már léptünk, ennek az eredménye az, hogy a nyugdíjkassza egyensúlyban van. Ennek sem rövid, sem középtávú lépésekre nincs szükség, amennyiben pedig a kassza egyensúlyt Alkotmányos premisszává tesszük (4/5-el), annyiban soha többé nincs lépéskényszer.
Okosan kell választani:
P.
************ magán-nyugdíjpénztári ágazata a következő nyugdíjszolgáltatásokat nyújthatja biztosítótól való járadékvásárlás útján a tagjai részére:
Életjáradék: a tag számára élete végéig havonta előre folyósított járadék.
Elején határozott időtartamos életjáradék: olyan életjáradék, amelyet a pénztár a nyugdíjszolgáltatás megkezdésének időpontjától számított, előre meghatározott időtartam (határozott időtartam) lejártáig a pénztártagnak, illetve kedvezményezettjének (örökösének), a meghatározott időtartam lejárata után a pénztártag élete végéig folyósít.
Végén határozott időtartamos életjáradék: olyan életjáradék, amelyet a pénztár a pénztártag részére élethosszig folyósít, majd annak halála után kedvezményezettje részére a pénztár szolgáltatási szabályzatában előre meghatározott időtartam (határozott időtartam) lejártáig folyósít.
Kettő vagy több életre szóló életjáradék: a pénztártag és kedvezményezettje(i) részére járó nyugdíjszolgáltatás, amelyet addig folyósítanak, ameddig legalább egyikük életben van.
Arra van garancia,hogy a felosztó-kirovó rsz megáll a lábán? Egyáltalán annyi pénzt költ Mo. nyögdíjra ami beesik járulékból? Ki fogja csökkenteni a nyögdíjakat? És hogyan? 3 millió szavazóról beszélünk... Ki fog lépni?
Még egy érdekesség:
http://inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-578787
"A brit jegybank, a Bank of England úgy határozott, hogy fél százalékon tartja a kamatlábat, amíg az országban nem csökken jelentősen a munkanélküliség. Az alacsony kamattal a gazdasági fellendülést kívánja elősegíteni a bank. A takarékbetéteik kamatjövedelmében bízó nyugdíjasok számára ez nagyon rossz hír."
Csak a miheztartás végett: Már nálunk is kezd egyre alacsonyabb lenni a kamatszint, vagyis a szép nagy (esetleg két számjegyű) éves hozamokat nagyon el kell felejteni. Innentől viszont eleve reménytelen a manyupban is gondolkodni, de talán még az ÖNYP is kezd egyre kevésbé hasznosnak tűnni.
Elvégre már Angliában is itt tartanak:
"Mark Carney úgy látja, hogy az idősek számára szép feladat áldozatot hozni a jövő zálogát képviselő fiatalokért, és az ország gazdasági fellendüléséért. Sok nyugdíjas viszont inkább annak örülne, ha a fiatalok hoznának áldozatot azokért, akik egy életen át dolgoztak."
Illetve:
"Miben reménykedhetnek? Talán abban, hogy a bankelnök megjegyezte: esetleg akkor is emeli a kamatlábat, ha az életnívó drasztikusan csökken Angliában."
Más szavakkal: valójában a manyup is csak akkor működőképes, illetve a megtakarításokra építő nyugdíjasévek is csak akkor működőképesek, ha egyebekben a hozamszint összemérhető az éves költés mértékével, ugyanis minden más esetben a tőke felélése történik meg, ami egyebekben nyugdíjrendszerekben nem megengedhető ebben a formában. Ergo, valójában akkor működik az összes ilyen jellegű megtakarítás és nyugdíjforma, ha magasak a kamatszintek, ami viszont azt jelenti, hogy a társadalom UGYANÚGY megfizeti a nyögdíj árát, csak más formában, adott esetben indirekt módon.
Ez pedig pontosan mutatja, hogy miért nincs értelme a manyup rendszerének és azt is, hogy miért működésképtelen, de pláne abban a formában miért, amiért Magyarországon az.
Természetesen nem kaphatják meg a hosszabb életű "társak", hiszen itt mindenki a saját portfoliójából garázdálkodik, hát nem emlékszel? Természetesen lenyúlják az általad említett pénzt, mert abból részben semmi sem örökölhető, részben más miért is részesülne belőle? Avagy, hogyan és milyen alapon? Na ne már, tudható, hogy ez volt a bonusz a libások féle rendszerben, ez volt a hab a torkán, amivel ki akarták privatizálni az egészet, az, hogy gyakorlatilag a vagyon nagy része a ""vevő"" zsebében fog landolni és onnan már csak nokiaexpresszezni kell a hálapénzt.
Van egy opció,amit nem vettél számításba kedves kolléga! Hogy ha 3 hónappal nyögdíjazás után megdeglendsz(vagy mi) Akkor talán jár 3 hónap járadék és a többi? Nem emléxem a szabályozásra,hogy a maradék örökölhető,vagy a hosszabb életű nyp társak kapják