csak nem ? mennyi lehet most a tízéves ? már feszegeti a 9-10%-ot ?
csak nem ? mennyi lehet most a tízéves ? már feszegeti a 9-10%-ot ?
A csökkenő kamatokon való finanszírozásról annyit hogy a magyar állam nem jegybanki alapkamaton kap pénzt hanem elsősorban hosszabb állampapírok kibocsatatasaval. Ott meg az elmúlt hónapokban nem csökkenés hanem jókora emelkedés volt
"a pénzkivonást megszüntetni.." Pár éve eléggé beindult ez amiről írsz, pont miattuk. Innen szép fordítani persze. Én legalábbis most csak a banki transzferek egyenlegére gondolok.
A beruházási aktivitás sem oly nagy (állítólag az állagmegóvás alatti szint alatt leledzik - makró közgadz. szakértőtől hallottam, nem én modom). Audi, Merdzsa megy, de ezek külön céges sztorik, ha ők nincsenek hol van az ipar? Mi egy kis-közepes cég vagyunk, idén a tavalyi időarányoshoz képest 10%-án áll a beruházási "aktivitásunk", tehát tényleg semmit nem fejlesztünk. Rohad a boltunk, kivontak tőlünk is minden kp-t, a gazdálkodásunk mínuszos, így nincs fejlesztés. Ez egy egyedi történet, de mi a saját üzletágunkon belül növekedni tudtunk eladásban, az összes többi szereplő csökken. Szóval nem olyan szép most ez az egész, de reménykedem, már csak a személyes egzisztenciális fennmaradásom miatt is... Jó lenne már nem csak a sorvadást látni...
Az állam sajna nem tudott mit segíteni a helyzeten, mert csak 2012-ben 4x annyi termékdíjat fizetünk a semmire (nem szolgáltat érte semmit, eddig a koordináló szervezet legalább a visszagyűjtést megoldotta, saját költsésgvetéséből). Egy veszteséges cégnél több 10 Mio Ft-ot kifizetni arra, ami nem működik, és előtte működött... Kigazdálkodhatatlan, pedig 15%-os leépítés után vagyunk... Ez természetesen csak egy példa, nyilván más meg mást tud hozni. Van még azért egyéb dolog is, amit hozhatnék a céges életünkből (e-útdíj, kassza, stb.). Szép, hogy nem az embereket terhelik, csak a cégeket is emberek alkotják, és lassan elfogyunk...
"nem tudom mi a bátor kijelentés amikor csökkenő kamatok mellett túljegyzik a magyar kötvényeket..de nyílván ez nálad érzelmi.."
Nyilván érzelmi...,mi más lenne, bár nem emléxem, hogy én valaha is a magas kamatok pártján álltam volna, de nyilván érzelmi....
"Igen minden korábbinál jobb jegybankár mato."
5 hónap jegybankelnöki pozíció betöltése után ilyet mondani....., na az érzelmi. Szerintem érdemes megvárni, hogy leteljen az elnöki ciklus.
"állami beruházások legolcsóbbika a focipálya..mind egy mi az csak legyen."
Kidobott pénz lenne, ha nem a haveroknak dobálnák azokat a mrd.-okat. A kórházban meg nem tudsz sz@rni, mert az egészségügyből az összes pénzt kivonták.
nem tudom mi a bátor kijelentés amikor csökkenő kamatok mellett túljegyzik a magyar kötvényeket..de nyílván ez nálad érzelmi..
Igen minden korábbinál jobb jegybankár mato..ez a véleményem..és igen minden korábbi az a nemzetközi pénzvilág érdekeit képviselte..a legtöbbet hibázó és legaljasabb simor volt..
szabadságharc mert a gyarmati státuszunkat kell letörni..a pénzkivonást megszüntetni..
állami beruházások legolcsóbbika a focipálya..mind egy mi az csak legyen..az utakat eu-s pénzekből kell újítgatni..ennek a maximális kihasználása a cél.
"míg kispöcs simor azonnal a kamatokat emelte mint véleménye szerint helyes választ a válságra."
Valamiért előtte Zsiga bátyánknak is mindenre ez volt a válasza.
"Matolcsyt bőven igazolják az eredmények..azt mondták a cinikusok (majdnem cionistákat írtam ) M.O.-t nem szabad és nem is lehet olcsón a piacról finanszírozni.."
Azért 5 hónap elteltével ez ebben formában bátor kijelentés.
".ez tényleg szabadságharc."
Ez tényleg az, csak azt nem értem még, hogy ez a harc azért folyik, hogy ellenőrizetlenül focipályákat építhessen az udvar, vagy azért, hogy a zembereknek jobb legyen?!
én speciel a huf árfolyamát trédelés céljából figyelem, ezért nem is vagyok képben a régiós devizákkal való összevetésben, nem célom és nem tervezem eurhuf illetve usdhuf kereszten kívül más huf keresztet trédelni, vagyis számomra ezek a főbb devizák béli elmozdulás és várható irány megtalálása jelenti a kihívást
reggeli idillben vártam volna egy 299,xx es visszatesztet amibe szándékoztam volna eurhuf keresztnél long irányba beszállni, ez azonban nem jött be, így marad a függő megbízás
299,61 en vennék 296körüli stoppal 310 es targettel
a GDP többségét, számra nem emlkxem, de kb 70% azt a külföldi cégek állítják elő nálunk, többségében összeszerelő bedolgozó munkán
egy "rabszolga" ország fizessen is, elvégre 40 éve "csökken" az adósságunk folyamatosan
ami csökkenés van, azt MI fizetjük ki, a lakosság
bár most az unortodoxia országában , talán helyesen is - kicsit túlozva is
a multik, bankok is perkálnak végre
míg kispöcs simor azonnal a kamatokat emelte mint véleménye szerint helyes választ a válságra..miközben a világon azonnal csökkentésébe kezdtek..
Matolcsyt bőven igazolják az eredmények..azt mondták a cinikusok (majdnem cionistákat írtam ) M.O.-t nem szabad és nem is lehet olcsón a piacról finanszírozni..és csak is IMF lehet a barátunk..ezeket bőségesen cáfolta...IMF-el nem lehetett volna a szerkezetátalakítást elvégezni.
Sztem pénzügyi körökben is pontosan tudja mindenki ki kivel van és miről van szó..
Sok interjúban nyilatkozatban érezhető ez a kényszerpálya amit ránk akarnak erőltetni...ez tényleg szabadságharc.
Én azt gondoltam 4%JBAnál megállunk de most azt érzem havi 0,3% akarják belőni...nyilván megvannak azok a számok amire szükség van az egyensúly eléréséhez..pöcögtetve érik el a végső célt tezstelve a piacot.
A jegybanki tartalékból oldják meg az adósságárendezést..a devizahiteleknél a legegyszerűbb a konverzió.
szvsz most mennénk átt offra, szóval erre még válaszolok:
Ebben mind igazad van, de ezt valójában csak EGYES médiumok fújják fel, amelynek az ország ellenében való agitálás a célja. Valójában ezen dolgok senkit sem érdekelnek külföldön, egyebekben pontosan azért, mert egy befektető számára ezek érdektelen információk - számára csak az a lényeges, hogy a befektetése rendben van-e.
Ha pedig innen közelíted meg, akkor mindössze ezeket a kérdéseket kell feltenni:
- Magyarország jó adós? Tagadta meg már a fizetést? NEM
- Fizetőképes az ország? Rendben vannak a mutatói? IGEN
- Fenntartható a költségvetés és az ország működése? IGEN
És azt vedd ezen kontextusban észre, hogy az első két pont kormánytól, kormányoktól függetlenül igaz volt. Vagyis NINCS váltás ezekben, ha van alapvető nemzeti egyetértés, akkor az ez. És ez most pont jól jön.
Vicces módon a harmadik pont esetében ugye korábban a válasz az lett volna, hogy NEM, ugyanakkor azzal, hogy akkoriban a libások az Imperial Monetary Forces megszállása alá vették az országot, azzal elérték azt, hogy HA BÖSZME DRÁGÁN IS, de akkor is fizetőképes maradt az ország.
Vagyis akármilyen hülyén hangzik, de ahogy korábban említettem: BE FOG ÉRNI AZ, HOGY MI MINDIG ÉS MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT KIFIZETJÜK AZ ADÓSSÁGOT. Mert ez mára igencsak komoly értékké vált. Ha pedig ehhez hozzátesszük, hogy se adósságleírásunk nem volt, se adósságkönnyítésünk, akkor méginkább érthetővé válik számodra az, hogy a térségi országok közül gyakorlatilag mi vagyunk az egyetlenek, akik a szovjetek kivonulása után pontosan ugyanúgy álltunk ehhez a kérdéshez a mai napig. Sőt mi több, Magyarország az egyetlen, amely a szovjetek bevonulása óta is így állt ehhez a kérdéshez.
És ez a mai világban felbecsülhetetlen érték.
Innentől magasról tesz egy befektető arra, hogy Orbán vagy libajnai van ott, tógában, vagy ősmagyarban, vagy bocskaiban van, baromira nem érdekli, hogy mit mond a népnek, mivel tartja fenn a köznyugalmat az országban, mert ez mind érdektelen a befektetésére nézve.
Egyszerűen felejtsed el egyes médiumok torz szemüvegét, ami úgy akarja bemutatni a befektetőket, mint akiket érdekel, hogy ki van hatalmon (vö Szíria esete, hogy ez mekkora kamu duma), akik úgy próbálják bemutatni, hogy "kit szeretnek, vagy nem szeretnek", mert ez mind süket szöveg.
Törlesztünk? Igen. Van esély rá, hogy ne így legyen? Nincs.
Akkor meg, miért szállna ki egy reálhozamot hozó biztos befektetésből? Hová vinné el innen a pénzét? Nincs olyan helyszín, ahol ennél garanáltabban több hozamra tehetne szert.
AZ persze igaz, hogy ha ebben a véleményükben meginognának, akkor iszonyatos veszteséggel is azonnal zárnák a pozíciókat, de ahhoz mondjuk egy Jobbik többségű kormány kellene, vagy az, hogy libajnaiék újra veszteséges+privatizálós ámokfutásba kezdjenek. Ezeknek az esélye azonban jelenleg marginális, így nyilván nem is foglalkoznak ezzel. Ezért nem kell ezeken filozófálni szerintem, mert egy befektető sem ezen filozófál.
nézd részben igazad van
de azért nem teljesen fekete-fehér az ahogy te azt írod, gondolod
a kormányok sorozatos váltásai nem tesznek jót
egyik ezt másik azt csinálja, akár teljesen ellenkezőjét is
és itt vannak a gondok, nincs alapvető nemzeti összefogás
sajnos
Jön a forinterősödés?
2013. augusztus 29. 08:49
Nagy napon belüli fordulatot láttunk tegnap több feltörekvő piaci deviza mellett a forintnál is, hiszen az euróval szembeni jegyzések a 303 feletti szintekről estére 300 közelébe ereszkedtek és ma reggel is 301 körül jár a kereskedés. A technikai elemzés szabályai alapján a tegnapi gyertya trendfordulós jelnek számít, amely további forinterősödést vetít előre. A délutáni fontos amerikai makroadatok azonban könnyen átírhatják ezt a képet.
Nem azt írtam, hogy nem qrtuk el, hanem azt, hogy most éppen jól csináljuk amit lehet.
Nagy különbség.
csak csendben jegyzem meg hogy öt éve is 70 volt a plnhuf, és 10 körül volt a czkhuf, tehát a gonosz Simor alatt sem volt HUF felértékelés a térségi devizákhoz képest, sőt a czk-hoz képest leértékelés.
RE:"Azaz, MOST MÁR nem vagyunk hajlandóak a térségi devizákhoz képest FELÉRTÉKELNI a forintot, ez lett kimondva. Ki fogjuk vezetni a teljesen felesleges felárat, amivel erősen tartották az internáci marxista terroristák a forintot"
Tehát a múltban pont ugyanúgy nem értékeltük fel a forintot a térségi devizákhoz képest mint a a szép új világban. persze a fröcsögésben a tények eddig sem zavartak :)
az égész világot nem érdekli nem csak az, hanem más se
és ez normális dolog?
nem gondolnám
és igen őröljünk addig amíg tart a pénzbőség
tartozásainkat mindig is fizettük, ezt már a h gyula is megmondta meg kádár is meg a többiek is
és igen! mi vagyunk a bezzeg ország, bezzeg a lengyelek a rendszer váltásnál el tudták érni
bezzeg mi privatizáltuk az ország 80%-át , bezzeg mások nem
bezzeg van itt mindig és az is lesz
Tekintettel arra, hogy a fél világ már abban van és már senkit sem érdekelnek a hiteminősítgetők, így nyilván nem értekezem erről. Magyarország világbajnok abban, hogy CSAK EGY fokozattal lett visszaminősítve az elmult három évben(!), tessék csak körülnézni a korábbi AAA-s országok körében.
Az érdekesség egyébként az ezzel kapcsolatban, hogy mivel MÁR OTT vagyunk, ezért EZ VAN BEÁRAZVA a papírokban, magyarán szólva emiatt már biztosan nem leszünk rosszabbak - ha viszont feljavítják a minősítést bóvliból, akkor tovább erősödhet a forint és zuhanhatnak a hozamok, egyszerűen azért, mert több szereplő is beléphet direktben a piacra.
Mert kétséged ne legyen afelől, hogy mondjuk a Templeton és társai nem szükségszerűen a saját nevükben vannak itt, hanem adott esetben mások pénzét helyezik ki ide, mert ők megtehetik - mások meg nem.
Továbbra sem értem, hogy miért gondolja bárki, hogy a Tempelton ki akarna szállni a jól fizető befektetéséből és hogy nem akarja meghosszabbítani azokat.
Másfél éve volt 2012 március 29.
Akkor PLN/HUF volt 70,46, CZK/HUF volt 11,86
Ma PLN/HUF=70,84, CZK/HUF 11,74
Na most akkor szerinted gyengült a forint?
Tessék már végre megérteni, hogy bődületes böszme hiba a forintot a CHF-hez és az USD-hez, de akár csak az EUR-hoz is mérni, egyszerűen azért, mert ez a Dávid vs Góliát szindróma. Egyszerűen az, hogy a CHF/USD/EUR-hoz képest hogyan alakul a forint az az, amire NINCS RÁHATÁSUNK! Ez az egész kupleráj kizárólag a devizahitelezés és a hatalmas devizaadósság miatt van, egyébként kit érdekelne a CHF-USD/HUF ABBAN az értelemben, hogy AHHOZ mérjük a forint erejét?!
Amire van ráhatásunk, az az, hogy a térségi devizákhoz képest hol legyen a forint, ott viszont jól látható, hogy pontosan ott van, ahol LENNIE KELL. Azaz, MOST MÁR nem vagyunk hajlandóak a térségi devizákhoz képest FELÉRTÉKELNI a forintot, ez lett kimondva. Ki fogjuk vezetni a teljesen felesleges felárat, amivel erősen tartották az internáci marxista terroristák a forintot, hogy meghamisítsák a könyveket, hogy ne látszódjon akkorának az államadósság, amekkora volt, illetve, hogy ne náluk dőljön be a lakossági devizahitelezés.
Más szavakkal: A forint most van ott (végre) ahol lennie kell és semmi más nem történik, csak követjük a térségi devizák mozgását. Tekintettel pedig arra, hogy ez egy kis ország, kis focival, ezért teljesen természetes az, hogy nálunk hektikusabb és hisztérikusabbak a mozgások, mint a többi devizánál, de különösen a PLN-nél.
És egyébként még egy érdekesség, amire szvsz még senki sem gondolt: Ez pedig az, hogy ugye többen emlegették hogy a tranzakciós adó miatt számos nagy multi és nagy pénzforgalmú cég külföldre viszi a pénzügyeit és onnan utal Magyarországra (is). Mi következik ebből barátaim?
Az, hogy FORINT VÁSÁRLÁS van az országhatáron kívül, amikor ide akarnak utalni, és FORINT ELADÁS csökkenés van az országon belül, hiszen nem kell a forintot EUR-ra konverátlni az utaláshoz. Vagyis egészen hülye, paradox és furcsa módon az így kivonult bankolások (amelyek valójában nem végeznek aktív gazdálkodást Magyarországon) is erősítik Magyarország devizáját.