Ersténél 40
nem értelmezhető a kérdésed.
Otp-ben mennyi a spread?
könyvtől függ..
10-90 között bárhol lehet.
De itt van olyan könyv is (elég gyakran), hogy az egyik oldalon nincs több 20 kontinál több...
38 pötty, bár némelyik brokicégnél változhat
őőőőőőő, már ha a kötési díjra gondolsz
értem amit mondasz, viszont az ilyen volatilis piacon van valami igazsága Bud-nak is
A hatinak mennyi a spred-je?
/remélem jól írtam amire gondolok :) /
a 200-250 pont nagyon szűk a nyerőre, szvsz
tömöd a brokicéged zsebét a jutalékkal
Olyanok vagyunk, mint akik keresik a BUX -ban a szent Grál -t :DDDD LOL...de hát ebben van a nagy pénz.
értem amit irsz...az a legnehezebb hogy zárod a rossz pozíciót..mert ha holnapután viszzamegy oda ahol már keresni tudtál volna vele..téped a hajad... a bukót meg már elraktad .
és az én taktikámról mi a véleméyned ? csak a rallykkor belvenni / beleadni ? 200-250 pont után zárni..az a biztos...ha nagyon egyértelmű akkor esetleg átvinni másnapra ?
Tanácsot nem szívesen adok, inkább leírom, én hogy én mit szoktam csinálni:
Ha üres a könyv, a stopokkal nagyot lehet szívni, mert 40-50 kontival akár 100-150 pöttyel is elrántod az árfolyamot, amivel egyrészt szép bukót csinálsz magadnak, másrészt rántod magaddal a többi stopost is. Párszor jártam így. Amikor viszont ezt megunva nem raktam stopot és kitörtünk a 12500-13200 sávjából csak néztem ki a fejemből 15000 környékén, és még örültem, hogy korrekciónál 13900-nál fele bukóban zárni tudtam a pozit. Ami nálam az utóbbi időben legjobban bevált az a szigorúan betartott támasznál long kicsit tágabb stoppal, ellenállásnál short szűk stoppal. Nem támasznál/ellenállásnál nincs trade. Ez főleg a 12500-13200, 13900-14500, illetve 15600-16300 közötti sávozásban vált be. De ha záróban tradelsz itt is meg lehet szívni, ha kitör a sávból, vagy másnap réssel nyit, vagy mindkettő, mint pl ma.
ezzel nem feltétlenül értek egyet.
- nap végi elszámolás van.
- a napi feltételes nyerők nem kerülnek napközben figyelembe vételre.
Szövegesen. A mai napot shorttal nyitottad.(Tegnapról maradt.) Rájössz, hogy hibás az irány és longot nyitsz. A short fedezettségett a tegnapi záró és a mai promt között számolja. A longot csak nap végén.
Mondjuk van 53.000 Ft-ot.
Short 15900 (tegnap)
Ma réssel fel nyit, mondjuk 16050. A tegnapi bukó reggek nér 1050 Ft.
Nyitsz egy longot 16100-on. Az árfolyam elmegy 17.000-ig.
A következő a helyzet:
short 15900-17000=11000 bukó, fedezetség kell hozzá folyamatosan.
long 17000-16100= 9000 nyerő.
Összességében 2000 bukó lenne nap végén.
Igen ám, de a fedezettségnek napközben meg kell lennie folyamatosan és a long nyerővel nem számol el csak napvégén. Tehát egy ilyen extrém helyzetben elfogy alólad a fedezet.
Ha viszont zárod a shorot 16100-on és longot nyitsz akkor ugyanúgy benyelted a 2000 bukó, viszont kétszer annyi longot tudsz nyitni, mert a short nem foglalja a fedezetet. (Mivel két pozit nyiszt, tehát dupla fedezet kell.)
Amit írtok itt, az a napközbeni elmozdulások fedezésére (nyerő eltételére alkalmas).
Bocs ha nem voltam egyértelmű....
Szigorúan véleményem szerint. Mivel egy hatis pozinak mostanában ki kell biírni 250-350-es elmozdulást (de inkább 350-500) ekkora stoppot kellene megadni. Ha meg ezen túl megy akkor egyszerűbb zárni és újatt nyitni.
És akkor még nem beszéltem a példáról, hogy ha a long ellenére is csökkenőbe fordul az árfolyam, akkor abban a pillanatban zárni kell a longot és shortba kell forduluni, hogy visszafelé is keressél....
szerintem, lehet ellentétes pozit építeni bármikor
természetesen a bukót berealizálod, DE jobb a pszihója ha egy esetlegesen már nyereséges pozi mellett teszed meg, amit sikerült felépítened
ez csak teória egyelőre, majd az élet eldönti, h helyes-e
várom mindenki véleményét :)
Hello..itt a porfolion én is egyszerre tudok shortolni, longolni :DD
most is ez megy.... nyitottam longot 16980 on, és shortot 16905 -ön
mondjuk szerintem ez a taktika csak akkor jó, ha oldalazunk....ha elindul egyik irányba a rossz pozíciót csak nagy buktával tudod zárni...:-(((
Én most azt találtam ki hogy várni kell...várni...ez a legnehezebb....és amikor megindul egyik irányba bika mód..akkor pozíciót nyitni... de ilyen rallyk, hetente 1-2 -szer vannak.. és nagyon résen kell lenni.
háj, már rég írtam ide, 1-2 gondolat
gondolkoztam a folytatáson, h miként lehetne némileg biztonságossabbá tenni a tőzsdei tevékenységemet
szerencsére ráakadtam egy tapasztal iszapszemű traderre, aki tálán a szárnyai alá vesz és ellát olyan gyakorlati tapasztalatokkal, amit egy tanfolyamon sem oktatnak
szóval, azt hiszem specializálódok a hatira
mellette semmilyen más papírral nem fogk foglalkozni
ez első lépés az volt, h áttoltam az egész tőkémet a quaestorhoz, mert itt lehet egy számlán belül shortot és longot nyitni, ergo ha esetleg rossz irányba nyitsz és nem akarod berealzálni a bukót, ellentétes poziépítéssel tudod korrigálni a dolgokat
persze lehet, h ez nem a helyes megoldás a stoplost helyett, de mégis csak ad valami biztonságot
legalább is egyelőre így gondolom :))
mondjuk a quaestor webbróker kezelhetősége elég gyatra a PETI-hez szokott szemnek, ma is beszívított rendesen, de ezt majd egy másik topicba
usát adják szépen, longot dobtam 930-on de sajnos elötte elbénáztam az opció megadásánál a töténetet és berealizáltam a short bukómat
igy elnézve a chartokat, nem vagyok boldog
hát ez a nap végi elszámolás rohadt kemény egy dolog...nem elég hogy nagyságrendekkel nehezebb nyerni rajta...hanem még a napi elszámolás miatt is kifuthat alólad a talaj...
viszont sokkal többet is lehet nyerni rajta mint részvényekkel.
részben.
Mondjuk nem vagyok nálad tapasztaltabb.
Felidéznék egy korábbi emléket.
Pénteken elég komoly shortot nyitottam anno. Este usa beesett. FT katasztrófálisat gyengült akkor. Szombaton GyF. lemondott.
Na eljött az én időm-gondoltam.
Hétfőn nem zártam nyerőben 200 pont haszonnal. Kedden Megint nem.
Szerda körül meg elindult a nagy emelkedés. Nem baj majd fordul a piac, mert minden túlvett.
Ugye ismerős. Majd a tőke jelentős részének elolvadása után dobtam.
Itt hiába tartod, mert a tőkét zabálja. Ráadásul Kbc csak pénzt fogad el fedezetként.
Itt egy fokmérője van az eredményességnek. A nap végi egyenleg. Mondjuk rv-nél is célszerű azt nézni.
De egy 3500-ön beragadt otp-t végig lehetett ülni tavasszal. Egy 14150-es hati longot mondjuk a 10000-es szintek környékén már nem hiszem. Pedig mindkettő idővel nyerőbe fordult.
Csak az egyiket kiülöd, a másiknál meg - akár egy napközbeni tüskénél - likvidálnak...
De te tudod...
Nem akarom itt megmondani a frankót, mert új gyerek vagyok még, de szerintem a hati pont az, ahol nem érdemes megtartani bukóban a pozit, mert nap végén úgyis mindig elszámolnak és - egyedi részvénnyel szemben - realizálod a buktát akár megtartod, akár eladod.
Én áprilisban egy hónapon keresztül arra vártam hati shortban ülve, hogy forduljon a piac és a tőkém meg csak olvadt közben. Ráadásul a csökkenő tőke miatt, és amiatt, hogy a részvény készletedet a készpénznél kisebb értéken számolják be fedezetnek, a tőkeszűke miatt még egyedi részvény longokkal sem tudtam fedezni a bukót. A francba ki kellett volna vágjam, amint elindul a másik irányba.
Már ezerszer megfogadtam magamnak, hogy amig nem fordul esőbe a piac (és most semmi EGYÉRTELMŰ jel nincs erre), addig csak leszúrásokban vett longokkal operálok. Majd jöhet a short, ha trendszerűen esünk. Csak marha nehéz megtartani ezt az igéretet, így ragadtam be tegnapról is shortba, amit ma még fél napig néztem, ahogy pörög a veszteségszámláló...
Plusz az arányok is mások, a tőkeáttét miatt nagyságrendekkel többet lehet veszteni ugyanakkora darabszám mellett és ezt is meg kell szokni.
A magam hibáján jöttem rá, hogy hatiban a szűk stop (és egyáltalán a stop) sokkal fontosabb, még úgy is, hogy csomószor kivernek mert a mutyi iderakom-odarakom árfolyam tologatás miatt úgy szedik ki a stopokat ahogy akarják.
Nálam tapasztaltabb emberek, mondjátok meg légyszi, hogy jól gondolkodok-e.
ezt a shortot már nem zárom le veszteséggel...14000 óta irgalmatlanul sokat emelkedtünk korrekció nélkül...talán 2 kisebb korrekció volt csak....szóval év végéig kizárt hogy ne jönne le 16800 ig valamikor....
de longom is van...17200 -ra álltam be eladásra..
280 a KT kis long maradt...