szépen "haladunk"
"Olcsó bér nem igaz."
Dehogynem. Ugyanis nagyon alacsony a nettó bér. Az erre rakódó adókkal együtt is igaz marad az, hogy egy magyar alkalmazott TELJES bérköltsége jóval alatta marad a nyugat európainak és egyebekben egyáltalán nem drágább mint körülöttünk. Ugyanakkor még mindig igaz az, hogy Magyarországon számottevően jobb és képzettebb emberek vannak, mint a régióban (bizony, a teljesen sz@rrá vált magyar oktatási rendszerről értekezünk), és a magyar munkaerő kfifejezetten birkatürelmű, és nem szervezkedik, vagyis kitűnően kizsákmányolható. Ez most, ebben a világban éppen nagyon hasznos.
"A szorgalmasról is lehet beszélni, hogy mennyivel többet követelnek külföldön, hány motivált külföldre vándorolt magyar nem felel meg a kinti munkahelyi elvárásoknak."
Bizony-bizony, ANNYIÉRT már nem felel meg, amennyit ott fizetnek. ENNYIÉRT azonban, amit itt fizetnek, több mint elegendő a képzettségük. Egyébként nem véletlen a rendkívül magas visszatelepedés, ugyanis szép lassan kezdenek rájönni az emberek, hogy ott sem kolbászból van a kerítés, és ott is csak az tud nagy pénzeket kaszálni, aki annyira kurrens tudással rendelkezik, amivel errefelé is tudna kaszálni.
"Szürkeállományt nem tudjuk itthon tartani."
Ez nem igaz, az összes szürkemarhát itthon tudjuk tartani. Egyebekben az orvosoknál már megfordult a trend, és egyre több szakmában fordul a trend. A szürkeállomány többsége itthon tud maradni.
"Jó nők is igaz, de exportcikk lett :("
Hiányérzeted van? :)
"És ezeken a tényezőkön a legnehezebb változtatni, ezek adják egy társadalom általános felemelkedését vagy lesüllyedését. Itt nem lehet maszatolni, kreatív könyvelni."
Hogy a fenébe ne lehetne. Nem utolsósorban ezért van az, hogy a nemzetközi marxista terroristák médiumai uszítanak azért, hogy az emberek menjenek el innen, majd bőszen mutogatják, hogy "mennyien mennek el évente", SOHA, de SOHA be nem mutatva, hogy ennek a tömegnek legalább a fele(!) már haza is tér egy éven belül, mert rohadtul pofára esik.
Nézd attiati, szerintem egyszerűsítsünk: MINDENT el lehet qrni. Ezt is, ezen nem is kívánok vitát nyitni, hiszen egyetértünk.
Amit én állítottam az az, hogy a jelenlegi feltételekkel még nagyon megéri egy Templetonnak az, hogy itt reálhozamot termel, mert ez neki nagy üzlet, biztonságban van a befektetői pénze, és ezzel rögtön súlyozhat kockázatos ügyleteket.
Azon esetekben, amiket említesz, ugyanúgy igaz jelenleg, hogy azért még nem érdemes átsúlyozni a magyarországi kötvényeket, van éppen elég náluk, amivel oda súlyozhat. Nincs ezzel semmi gond sem.
ERRE a kockázatra azonban nem az a megoldás, hogy még jobb feltételeket adunk, hanem éppen az, ha diverzifikálunk és egyre több adósságot teszünk át magyar kezekbe, ez ugyanis az, ami csökkenti a sérülékenységet, és kivédi ezen kockázatokat. Nem devizatartalékot hízlalunk (amit finanszírozni kell!), hanem diverzifikálunk, egyebekben úgy, ahogy azt a Templeton teszi.
Tehát felvetésedre a válaszom ugyanaz, ha felelős befektetőként viselkedünk, akkor a kockázatot tudjuk kezelni, ha hülyegyerek módjára, akkor az lesz, ami 2008-ban, hogy tönkreteszik az országot. Én most azt a fajta elmebeteg országkifosztó gondolkodásmódot, ami akkor volt, azt nem látom, de kétségtelenül igaz, hogy még visszatérhetnek az uralomra a nemzetközi marxista terroristák és akkor jajj lesz nekünk.
a trg-i adó egyedülállóan alacsony..jelentősek az adókedvezmények..a bért úgy kell számolni a teljes költséggel..bőven harmada a nyugat-európai béreknek..
nem neked..lehet ti nem dolgoztok eleget vagy jó hatásfokkal de akikkel Én dolgozom ők elhivatottak..nyomják ahogy lehet..
Dolgoztunk ausztriában..az én embereim másfélszer többet dolgoztak azonos idő alatt négy órakor kiesett a szerszám a labancok kezéből....elötte egy órát ebédeltek..hollandoktól rendelek valamit 3 rendelésből eggyel gond van..németek pontosak de baromi lassúak..
nagyon sokat ér a forint..mert a mögötte levő szolgáltatás és munka adja az erejét..
pénzzel és emberekkel dolgozom van némi tapasztalatom..
Alacsony adók?
Hát, ha megnézem a munkára rakodó terheket, nekem nem az jön le, hogy mennyire megéri alkalmazni bárkit is. Nem értem, hogy a sok baromság (pl. államilag szponzorált falábú focicsapatok + stadionok) helyett, miért nem a munkára rakodó terheken vágnak drasztikusan?
Rengeteg cégtől hiányzik legalább 1 ember. Piszok gyorsan több tízezer embert felszívna a piac, ha ezt meglépnék...
Olcsó bér nem igaz. A szorgalmasról is lehet beszélni, hogy mennyivel többet követelnek külföldön, hány motivált külföldre vándorolt magyar nem felel meg a kinti munkahelyi elvárásoknak. Szürkeállományt nem tudjuk itthon tartani. Szolgáltatás egyes területeken igaz (gyógyturizmus). Alacsony infláció? Alacsony adók? :) (mondjuk ezekről nem szeretnék vitatkozni, mert ez nem adottság, hanem egy párévente változó gazd.politikai döntés kérdése).
Jó geopozíció is igaz (vízkészlet, logisztikához jó elhelyezkedés)
Jó nők is igaz, de exportcikk lett :(
De amik igazán sikeressé tennének egy nemzetet hosszútávon, fundamentálisan, azokban a rangsor végén kullogunk: képzett munkaerő (nyelvtudás, valóban használható szaktudás), egészséges társadalom (átlagéletkor alacsony, beteges társadalom), népszaporulat (európa legalacsonyabbja, annak is jelentős hányada kisebbség), társadalmi összetartás (legendásan kétfelé szakadt ország).
És ezeken a tényezőkön a legnehezebb változtatni, ezek adják egy társadalom általános felemelkedését vagy lesüllyedését. Itt nem lehet maszatolni, kreatív könyvelni.
a komik idején magasan nyalták a tőkés seggét..2x-es garanciát adtak neki a jegybankon keresztül..most közelítünk a piaci helyzethez.. a leírt előnyök miatt jöhet ide a tőke..mert az biza keresi a helyét..eun belül hova tehetnék a pénzt? az alapok adottak ha a válságból megy ki a világ ömlik ide a pénz.
csacskaság..a multik fizetnek válságadókat..politikai lufieregetések negatív kampányok vannak..
társasági adó csökkent..szja csökkent és egyszerűsödött..infláció és alapkamat csökken államadósság csökken..bérek jók a hatékonysághoz képest..
a válságnak vannak áldozatai..de egyben lehetőséget adott a leépítésre az olcsó béren vett magasabban kvalifikált munkaerőcserének..külföldön vagyok..innen reálisabb a kép..
a fogyasztás csökkent egyes ágazatokban.. a lakosság okosabb lett..
olcsó bérek kiváló és szorgalmas munkaerő..jelentős szürkeállomány..magas szolgáltatás az ár/érték viszonylatában..stabil valuta alacsony infláció, alacsony adók..eu-tagság..jó geo pozíció..
máá valami?
hit nélkül a nyuszi baszhatja... nem haladna előre a világ nélküle, de ne felejtsük szomszéd fűje mindig zöldebb :)
Mindenkitől kérdezem, aki hisz az ország hosszabbtávú (10-15 év) feltámadásában, megerősödésében:
Miben vagyunk versenyképesek, miben vagyunk jobbak a Kelet-Közép EU régió országainál?
(demográfia, oktatás, munkaerőpiac, jogi-, gazdasági környezet szempontjából)
Nagyon érdekel, hogy mi miatt hisztek benne annyira, miért gondoljátok, hogy jó úton járunk, és jó állapotban vagyunk / leszünk !?
Nem akarja dobni, de a befektetők pénzét hozza ide. Amíg ömlik a feltörekvő kötvényekbe és úgy egyáltalán a kötvényekbe a pénz, addig jó. Csak benchmarkon tartja a súlyt, és már azzal hónapról hónapra rengeteg újabb pénzt érkezik a magyar kötvénypiacra az ő alapjából.
DE!
Hidd el, hogy annak az arcnak van várakozása a hozamgörbe hosszú oldalára. És a fejlett piaci kötvényhozamokra is. Ha olyan várakozása van, hogy a 10 éves amcsi kötvények 30 éve tartó csökkenő trendje megtörik, akkor el fogja dobni a magyar kitettségét, és persze a többit is, és alulsúlyoz. Tökéletesen mondtad, nem TSZ elnök módjára, hanem úgy, hogy ne veszítsen rajta, szépen csendben. Ahhoz meg erősíteni kell a minden szép és jó hangulatot, máskülönben nem lehet ekkora csomagból alulsúlyozni.
neked is köszi a választ,majdhogynem egyről beszélünk egyébként! :)
Ja és teljesen nyugodt vagyok :)
Kellemes 7végét! :)
Na, fogd nyugisabbra..... de lehet mindjárt én borzollak fel.
Ha a forintkurzus ingadozik, esésnek indulna egy jó kis hullámmal, - bedöntésről beszélni messzi dolog még - az még nem jelentene nagy kárt, a kurzus kiheveri a dolgot pár hónapon belül. A kötvénypiacot, a jegybanki alapkamatot ez még közel sem veszélyezteti, vagy inflációt, mehet minden tovább, esetleg maradhat minden a régiben.
Ha a kötvényhozamok tovább esnek,akkor a vita ott kezd kialakulni, hogy meddig eshetnek, vagy nem eshetnek. Bizonyos , hogy 6%tól 1%-ig több tér van lefelé, mint a jelenlegi 4%-tól, bár én nem hiszek az MNB-s 1-2%-ban. Kérdés, hogy a nagyok, na azok mennyiben bíznak? Azt már rég letojom, hogy mennyiről írkálnak, valójában azt volna tudni jó, hogy ők mennyinél kezdenek el tojni , és a lényeg!! egymástól, miközben az eseményeket árgus szemmel követik. A reklám annak szól, hogy bátran a kötvényvételekkel - így megy le a hozam , főleg, ha makro gazdaságilag és politikailag is van ehhez bíztató támpont - , mert csak így ér mégtöbbet a már megvett kötvény. Ez olyan 1x1 mint a az 1x1. Én nem is a magyar makro-tól várok elégedetlenkedő befektetői magatartást a piacon, hanem egyszerü ( nem össz) részleges befektetői hozzáállástól tartanék, amelyik elindíthat egy lavinát, kicsit, vagy nagyobbat, a fene tudhassa azt előre, hogy hogy mekkorát.... lényeg, ha a kötvénypiacot beadják, a magyar kötvényeket az akkor aktuális kamatokkal nem fogják preferálni: Az MNB vagy emel, vagy nézi mindenki ahogy újra pangásnak indul a kötvénypiac. Na ekkor, akkor nem fogok tojni, ha közben a forint kurzus bíztatóan stabil, esetleg emelkedik. Nagy kötvényhozam emelkedésnél, azért már a forintnak is meg kell éreznie az eseményeket, de ez már egy vészesebb szcenárió lesz.... volt már pár ilyen a monitoromon is.
Valásztások előtti mozgásoknál meg betámadásról beszélni túlzó dolog, bár a médiából bármi elhangozhat.
Lehet ezt még olyan bőven is tovább írni.... nekem most eddig tartott.
Rendben,értem...Akkor a forgatókönyv a betámadásra:
marxisták,spekulánsok betámadnak,de a "befektetők" mellénk állnak..."spekulánsok" pedig szívnak...
de mi van ha a spekulánsok állnak mellénk,és a befektetők támadnak?A spekulánsok sosem kereshetnek rajtunk? :)
Vagy ha a befektetők és a spekulánsok is mellénk állnak,mert nagyon jó helyzetben vagyunk...Akkor ki fog támadni?
Vagy ha a spekulánsok és a befektetők is betámadják a marxistákat,akkor mi lesz velünk??
:D :D
Viccet félretéve Köszönöm a válaszod! :)Részemről elfogadom ;)
Médiag@cik, marxisták részéről természetesen, elég csak megnézni, hogy mekkora világvége lufit fújtak a TSZ elnök részvényeladásából. Ez azonban a befektetőknek nem érdeke és magasról tenni fognak rá, ráadásul ellenérdekeltek is lesznek abban, hogy a betámadás sikeres legyen. Nagyon jó helyzetben vagyunk, ugyanis a befektetők nagyon sokat veszíthetnek azon, ha a spekulánsokkal megerősített hiénamarxista banda akarnak itt a zavarosban halászni, ennek okán ők lesznek a legjobban kikelve az uszítás ellen. Ez ügyben pedig bőven elegendő arra gondolni - amin akkoriban sokan nevettek -, hogy a Templeton MEGSZÓLALT a hisztériák idején és megküldte a "Blue Horseshoe loves Hungary" mondotot, onnantól pedig a befektetők nyugiban is voltak, a kötvénypiac kiválóan működött, csak sajnos többet kellett fizetnünk a hozamokra. Ez persze jó a Templetonnak is, de csak mértékkel, ugyanis pontosan tudja, hogy egy birkát nyírni és nem megnyúzni kell.