Regisztráció Elfelejtett jelszó

Bolygónk, a Föld

Mi van, ha a Bükkben szembe jön egy farkas?

#665542 Netmaster

"Egyértelmű nyomok árulkodnak a Bükki Nemzeti Parkban arról, hogy hosszú évek után ismét szabadon születtek farkaskölykök. Néhány évtizedet kellett várni arra, hogy ez a fokozottan védett nagyragadozó faj újra élőhelyet találjon magának magyarországi erdőkben. Igaz, a becslések szerint számuk még nem éri el az egy tucatot. Ám már ez is elég ahhoz, hogy megkezdődjön a lakosság felkészítése egy véletlen találkozásra."

http://hvg.hu/itthon/20130929_farkas_Bukk

A pálmaolaj biodízel Európa legkárosabb bioüzemanyaga

#658540 Netmaster

"Az európai gépjárművezetők arra kényszerülnek, hogy üzemanyag tartályaikba egyre nagyobb mennyiségben töltsenek esőerdő-pusztító pálmaolajat, s ezzel tovább növeljék a sokat vitatott bioüzemanyagoktól való függést - derült ki egy ma közzé tett tanulmányból. Kevesebb esőerdő, több üzemanyag. Miért káros a pálmaolajtól való függés?

A friss adatok szerint a pálmaolaj felhasználás az előrejelzéseknél sokkal nagyobb mértékben nőtt, s már a biodízel 20%-át teszi ki.

Az elemzés néhány nappal az EU sokat vitatott bioüzemanyag politikájával kapcsolatos fontos európai parlamenti szavazás előtt [Az Európai Parlament plenáris szavazása várhatóan 2013. szeptember 11-én lesz Strasbourgban. A téma plenáris vitája 2013. szeptember 9-én, hétfőn zajlik az Európai Parlamentben.] látott napvilágot. Az európai parlamenti képviselőknek arról kell szavazniuk, hogy korlátozzák-e a bioüzemanyagok felhasználását, ugyanis azok szerepet játszanak az éghajlatváltozás és az erdőirtások erősödésében és az élelmiszer árak emelkedésében.

A pálmaolaj az egyik fő hajtóereje a tömeges erdőirtásoknak, az élőlények pusztulásának, helyi közösségeket sújtó konfliktusoknak és az éghajlatváltozás fokozódásának. Riasztó látni az európai járművek pálmaolaj-felhasználásának ilyen mértékű emelkedését. Ez a növekedés tovább fog folytatódni, kivéve, ha az európai parlamenti képviselő megállítják a bioüzemanyagok térnyerését. Máskülönben a gépjárművezetők tudtukon kívül arra kényszerülnek, hogy olyan üzemanyaggal töltsék meg tankjaikat, amely elpusztítja az esőerdőket, a helyi közösségeket és tönkreteszi éghajlatunkat - jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője."

http://www.greenfo.hu/hirek/2013/09/09/a-palmaolaj-biodizel-europa-legkarosabb-biouzemanyaga

Legyőzte az indiai törzs a milliárdos üzletembert

#648276 Netmaster

"Bauxitbányát nyitott volna a dongria kondh törzs szent hegyén egy dúsgazdag indiai üzletember – írja a Telegraph. Hosszas jogi huzavona után a legfelső bíróság a világtól elzárt falvak lakóinak kezébe adta a döntést. A szavazáson a legnépesebb falu népe elutasította a bánya tervét, így a szent hegy újra a tigriseké és a leopárdoké."

"De a fejlesztések előbb-utóbb Sani szerint is folytatódni fognak: „Ha [a gyerekeink] iskolába fognak járni, elhagyják a hegyet és megtanulják azt az életformát. El fogják adni a földünket a vállalatnak. Az iskolában nem azt tanítják, hogy hogyan lehet a természettel együtt élni, hanem azt, hogy hogyan lehet kizsigerelni.″ "

http://index.hu/kulfold/2013/08/10/legyozte_az_indiai_torzs_a_milliardos_uzletembert/

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/india/10234314/Indian-villagers-defeat-British-billionaire-over-plans-to-mine-sacred-mountain.html

Starved polar bear perished due to record sea-ice melt, says expert

#647307 Netmaster

"A starved polar bear found found dead in Svalbard as "little more than skin and bones" perished due to a lack of sea ice on which to hunt seals, according to a renowned polar bear expert.

Climate change has reduced sea ice in the Arctic to record lows in the last year and Dr Ian Stirling, who has studied the bears for almost 40 years and examined the animal, said the lack of ice forced the bear into ranging far and wide in an ultimately unsuccessful search for food."

"The bear had been examined by scientists from the Norwegian Polar Institute in April in the southern part of Svalbard, an Arctic island archipelago, and appeared healthy. The same bear had been captured in the same area in previous years, suggesting that the discovery of its body, 250km away in northern Svalbard in July, represented an unusual movement away from its normal range. The bear probably followed the fjords inland as it trekked north, meaning it may have walked double or treble that distance."

http://www.theguardian.com/environment/2013/aug/06/starved-polar-bear-record-sea-ice-melt

Re: Nulla hulladék, Trashed – No place for waste

#636147 Előzmény: #636087

Ne haragudj, de nem megyek le a szintedre.

San Francisco lehet az első szemét nélküli metropolisz. De megvalósítható-e a zéró hulladék elve?

#636089 Netmaster

"A közösségi célkitűzésben ma talán San Francisco a legmerészebb. A bő hétmilliós nagyváros 2020-ra elérné a zéró hulladék állapotot. A terv az elmúlt évtized tendenciáit tekintve nem is teljesen irreális.

Nézzük a számokat.

-A hulladékok újrahasznosításának aránya San Franciscóban a legnagyobb az Egyesült Államokban, megközelíti a 78%-ot.

-A város polgárai 2000 és 2011 között felére csökkentették az évente lerakóra küldött hulladékaik mennyiségét:

-mintegy 1,2 millió tonnányi papír újrahasznosításával 20 millió fa kivágását kerülték el,

-174 ezer tonnányi üveg visszagyűjtésével annyi energiát takarítottak meg, amivel három évig üzemelhet a város trolibusz-hálózata,

-a 135 ezer tonnányi fémhulladék pedig 19 millió gallon (72 millió liter) olaj felhasználását tette szükségtelenné.

-A városi komposztáló programnak köszönhetően tíz év alatt 1,1 millió tonnával kevesebb ételmaradék és növényi hulladék került a lerakóra, amivel a helyi farmok és szőlészetek gazdálkodását segítette. Így egy nagy adaggal kevesebb széndioxid került a levegőbe: nagyjából annyi, amennyit az öböl felett átívelő hídon, a Bay Bridge-en átkelő autósok több mint két év alatt juttatnak a légkörbe.

San Francisco mai kibocsátási értékei egyébként 12%-kal vannak az 1990-es szint alatt, pedig nem lett kevesebb az autó a környéken."

http://futurista.blog.hu/2013/07/01/san_francisco_lehet_az_elso_szemet_nelkuli_metropolisz_de_megvalosithato-e_a_zero_hulladek_elve

Re: Nulla hulladék, Trashed – No place for waste

#635592 Előzmény: #635466

Kicsit kevered a szezont a fazonnal, neked volt az a beszólásod hogy manapság csiricsárék a könyvek és hogy a könyvespolc nem lakberendezés.

Ennek megfelelően szerintem ha hallgattál volna, akkor okosabbnak tűnhettél volna, merthogy én abszolulte nem arról értekeztem, amikor valaki könyvespolcszámra veszi a könyvet a gerinc alapján. Szóval, egyszer még csak hülyeség volt amit írtál, de most már inkább szánalmas, ahogy még meg is kaarod magyarázni.

Re: Nulla hulladék, Trashed – No place for waste

#635466 Netmaster Előzmény: #635181

Van egy ideillő angol szólás: don't judge a book by its cover.

Másrészt lehet, hogy csúnyácskák, de jól tartják magukat, sok mai könyv megirigyelhetné őket. Ennyit az igénytelenségről.

Re: Nulla hulladék, Trashed – No place for waste

#635463 Netmaster Előzmény: #635177

Ha mindenből megszűnne a túlfogyasztás, sokaknak kéne átgondolniuk a megélhetésüket.

Re: Nulla hulladék, Trashed – No place for waste

#635186 Ricsi Előzmény: #635181

Így van, ezt nem is akartam leírni. Pl a Stalin összes is gyönyörű nálunk.