Regisztráció Elfelejtett jelszó

Devizahitelek: törlesztés eredeti árfolyamon?

Re: nincs cím

#640661 cédrus Előzmény: #640443

Váltsák át eredeti árfolyamra, de úgy, hogy akkor a kamatokat is számolják visszamenőleg is forintkamatokra.

Megy az uzsoraduma, de az, hogy egy csomóan vettek új építésű lakásokat és házakat (mert na nehogy már panelt, igaz, hogy 1 millió forint önerőt alig bírtak felmutatni), az nem számít. Több embert is ismerek 20-30 milliós lakásokkal, pedig reálisan sosem tellett rá, ilyenkor meg megy, az elveszik a lakásomat az uzsorások. Valójában sosem volt a lakása, egyetlen pillanatra sem, sosem tudta volna megvenni, és ha forinthitelt vesz fel, legalább ekkora szarban lenne, ez az igazság. Azok persze, akik annak idején azt vettek fel, tartva a devizakockázattól, azok le vannak szarva.

Az más kérdés, hogy az ilyen vételi árfolyamon számolok ekkor, majd eladásin máskor húzásait a bankoknak ki kell vizsgálni, a pénzt vissza kell fizetni, a bankot meg kell büntetni. De valójában a probléma nem ebből fakad, ha akkoriban ezeket az összeget forintban veszik fel, forintkamattal, kb ugyanitt tartanának.

Az én esetemben, akkor p…

#640660 syscrash

Az én esetemben, akkor plusz befizetéssel tartozom, mert 300 feletti EUR mellett vettem fel a hitelt ?

Vagy jutalmat kapok, vagy dupla THM-et fizetek? :D?

El van ez chess-ve,úgy néz ki az élet úgy alakul, hogy én a büdös életbe semmilyen állami segítséget nem tudok igénybe venni, minden vagy az után változtatnak meg a javamra, hogy már épp, vagy az előtt, hogy már épp nem tudom igénybevenni.

Most vagy másik ország , vagy másik élet után kell nézzek.

#640658 Grizzly Géza Előzmény: #640532

Puhul a csomag:

"Az egyik elképzelés szerint a különbözet harmadát kellene az adósnak megfizetnie, a többit az állam és a bankok állnák, hogy milyen arányban, azt még nem tudta forrásunk megmondani. Ehhez szerinte a bankokkal újabb egyeztetésre lenne szükség. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap egy sajtótájékoztatón a tervezett kormányzati lépésekkel kapcsolatban, kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Magyar Bankszövetséggel folyamatos az egyeztetés, és a tárgyalások érintik a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezők körét is, melyet továbbra sem kívánnak kiszélesíteni az autó- vagy áruhitelekkel.

Arra, hogy törvénymódosítással próbálják megtámadhatóvá tenni a kölcsönszerződéseket, van precedens, Horvátországban – mondta egy másik forrásunk, emlékeztetve: a zágrábi bíróság nem jogerős döntése szerint az ügyfeleknek a felvételkor érvényes árfolyamon kell törleszteniük frankhitelüket. Ha jogerős döntés születik, és az is a hitelfelvevőknek kedvez, akkor a horvát frankhitelesek egyéni eljárásban követelhetik bankjuktól a túlfizetés kompenzálását.

Ha a kormány a horvát példát venné alapul (erről persze még nincs döntés), az Equilor számításai szerint a frankhiteleket jellemzően 145–165, míg az euróalapú kölcsönöket 230–260 forintos árfolyamon kellene elszámolni. Ez sok százmilliárd forintos veszteséget okozna a bankoknak, az OTP-nek például körülbelül 250 milliárd forintos mínuszt. Mivel az OTP részesedése a devizaalapú jelzáloghitelekből húsz százalék körül van, a teljes bankszektor esetében ez 1200-1300 milliárd forintos veszteséget tenne ki. Amennyiben ezt megosztják a szereplők között, és a bankok terhe ennek a harmada lesz, az a végtörlesztéshez hasonló mértékű érvágást jelentene a pénzintézeteknek – azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a végtörlesztés esetében a bankok veszteségének harmadát végül átvállalta az állam."

#640532 Előzmény: #640516

Én ezt is inkább úgy fogalmaznám meg, hogy eddig is csak ilyen megengedhetetlen uzsormódszertannal voltak "nyereségesek" de valójában tisztességes üzleti modellben talán osha nem lettek volna azok. Na nehogy már könnyeket ejtsek értük, aggódjanak a részvényeseik.

Az ilyen bankok azok, amelyek az usában ha megborulnak, akkor jó hitelekkel, betétekkel(!) a betétesek hitelesek átkerülnek egy másik bankhoz, a részvényeseik meg megszívták. Nagyon el vannak kényelmesedve az európai uzsormaffia szereplők, már miért kellene a betéteseknek azért aggódniuk, mert a befektetők elbukják a pénzüket?

Nem kizárt, hogy még az anyabank is belemenne ha összességében jól jönne ki ebből például azzal, hogy a céltartalékai felszabadulnának.

#640516 walex Előzmény: #640514

Azért érdekes a kérdés, mert van pár köztudottan veszteséges bank, akikre ha most még rátolnak több tízmilliárd/százmilliárd veszteséget (ha visszamenőlegesen faragnak a jogszabályokon), akkor azért elég meleg lehet a pite a végére.

#640514 Előzmény: #640508

A külföldi leányok helyett elsősorban természetesen az anyabank tartozik felelőséggel. Az OTP esete jó kérdés lenne ebből a szempontból, de szerintem ott meg nem akkora a probléma, hogy ettől felfordulnának.

#640508 walex Előzmény: #640486

A kérdés adott.

Ha tegyük fel bedőlne itthon egy nagyobb bank, az OBA-ban elvileg lévő 100 milliárdon felül honnan és miből fizetne ki minden betétest 100 ezer euroig?

Ha csak a nagyokat nézzük, min. 7-8x ekkora összegen csücsülnek. Egy sima Soltvadkert Takszöv elvitte az OBA zsuga harmadát.

Sőt! 2012 végére nem is volt benne 100 milliárd.

http://index.hu/gazdasag/2013/06/03/oba/

#640486 Előzmény: #640476

Nem véletlen, hogy már csak €100.000-ig terjed ki a betétbiztosítás.

#640476 walex Előzmény: #640407

Valószínűleg gratisként egy ilyen lépés bedöntene pár bankot is és a betétesek futhatnának a pénzük után.

OBA-ban NINCS annyi zseton, ami egy ilyen esetben kártalanításra menne.

Tényleg, ha kifogy az OBA, akkor honnan szednék elő a zsugát ilyen esetben?

100 milliárdból nem kártalanítanál mindenkit, ennek többszöröse csücsül betétekben egy közepes vagy nagyobb méretű banknál.

#640468 Dr. ursi Előzmény: #640456

üdítő kivétel vagy.

a többség sajnos olyan mint jenő bá.

irigy ****kalap ill. ****.

#640464 Dr. ursi Előzmény: #640457

de elbukja.

viszont nem marad se háza se adóssága.

míg jelenleg adóssága marad, kb egy ugyanolyan ház ára amiből kihurcolkodik, s amire már még ennyit befizetett uzsorába.

#640456 Grizzly Géza Előzmény: #640451

Nekem forint alapú van,mégsem utálom a többieket ;)

Ha ők többet tudnak költeni értelmes dolgokra,ebből több adó folyik be,ebből jobb lesz esetleg az egészségügy és a gyermekemet nem egy henteshez kell vinnem,ha baleset éri,hanem egy jól felkészült orvosi teamhez(mondjuk ez még messze van),akkor én már örülni fogok,hogy segítettek rajtuk. Meg különben is,az uzsorásoknak a börtönben van a helyük,mivel olyan időket élünk,hogy sajnos kivégezni nem lehet őket ;)

#640451 Keg Jenő Előzmény: #640443

Nem érted... az emberek utálják a deviza hiteleseke, nem sajnálják. Ez egy irigy kisország.

Szvsz két irány is lehet…

Szvsz két irány is lehetséges ha erről van szó:

- jelenleg hatályos szerződési feltételek de felvételkori árfolyam +15% (ennyit bele kellett kalkulálni)

- eredeti szerződési feltételek, költségek, de aktuális MNB árfolyammal számolva.

Esetleg a kettő mixe, de szerintem a magáncsőd értelmesebb lenne.

#640443 Grizzly Géza Előzmény: #640426

Mindenféleképpen jobb helyen lenne,mint az uzsorásoknál. Kíváncsian várom hogy a libajnai-mesterházy és a többiek hogyan reagálnak a hírre ;)

Vajon mernek-e az emberek oldalára állni vagy ez már túl sok és fel kell sorakozni a bankok mellé,akkor viszont bukják a választásokat... Szép csapda ;)

#640426 Dr. ursi Előzmény: #640423

:o) én is ismerek sok ilyet.

és igen éljenek jobban.

ők.

s ne a bankok optimalizáljanak az ő kárukra.

egyetértünk.

csak mondtam h akár megtak is lehet pl a gyerekeknek v nyugdíjra gyűjteni.