hehe logikus,a vidék továbbra is imádja bajnait.
"A képviselőcsoport ülése után Bajnai Gordon azt mondta, nem érzi felelősnek magát a csődbe ment libatenyésztők sorsáért. Úgy vélte, hogy a Hajdú-Bét-ügy legnagyobb vesztese az ő cége volt."
hehe logikus,a vidék továbbra is imádja bajnait.
"A képviselőcsoport ülése után Bajnai Gordon azt mondta, nem érzi felelősnek magát a csődbe ment libatenyésztők sorsáért. Úgy vélte, hogy a Hajdú-Bét-ügy legnagyobb vesztese az ő cége volt."
Meg hát a libást illett volna kifizetni, és nem kölcsönadni 500 milliót közben. Az ingatlanokat meg gyorsan ki is mentették karácsony előtt 1 nappal.
Az ostoba Te vagy. Leírtam: amikor pánik van, muszáj megvédeni a forintot kamatemeléssel. Ahogy tette Járai is, ezt meg kellett lépni Simornak is. Nem erről beszélünk...
"200-ról 250-re ugrott a Chf néhány hét alatt gyakorlatilag, csak emlékeztetlek."
Pont akkor, amikor az Euro a görög és PIIGS problémák miatt 1,5-ről 1,2-re gyengült a CHF-fel szemben.
"Simorra nincs semmilyen magyarázat, csak hogy csinovnyik, meg hazaáruló."
Őszintén. Még nem nagyon találtam a mentséget a számára, az előbb leírtak miatt, de AT is beidézte a kommunikéjét: a befektetők biztosak voltak abban, hogy amíg Simor a helyén lesz, nem lesz kamatcsökkentés - hülyék lettek volna alacsonyabb hozam mellett lejegyezni a papírokat... az MNB világosan jelezte az irányt nekik: hogy igyekeznek magasan tartani a kamatot... aztán mikor látták, hogy a 4 külső tag lenyomja a belső tagokat, akkor elkezdték árazni a hozamcsökkenést.
És egyetértek Spadeval: A jegybankok jelzik az irányt, hogy merre mennek, ha megvan hozzá a megfelelő fundamentum: szigorú fiskális politika, kedvező környezet: akkor ők mondják meg, hogy mi az irány.... ha nincs megfelelő fundamentum, akkor pedig a befektetők...
"Tényleg? Én ott ragadtam le, hogy 1 és az sem biztos hogy azért..."
.
hát rossz helyen ragadtál le..., de gondolom azt is hitted h a libák benyelése jót is tett a szerencsétlen termelőknek meg a jelzálog hitelt felvett csládjaiknak is, mert az csakis egészséges lehet, mint az érvágás :)
.
"Fideszes önkormányzat ugyanazt teszi, mint a Hajdu-Bét."
.
a 2 eset sajnos nem ugyanaz, és ezt te is tudod és mismásolsz, vagy a másik eset h viszonyleg fejletlen a jog és az erkölcsi érzéked......
Tényleg? Én ott ragadtam le, hogy 1 és az sem biztos hogy azért...
De téged bezzeg az öngyilkos rokkantak nem zavarnak.
Fideszes önkormányzat ugyanazt teszi, mint a Hajdu-Bét.
De ha nem köti fel magát senki, akkor mindjárt rendben van.
Ezért szeretném, ha akkor inkább hagynánk a moralizálást. A pártos moralizálástól a gyomrom fordul, de lassam majd megszokom ezt is.
Muszáj mindig az ostobát adnod?
A nagy devizahiteles kitettség nem menti fel Simort az annak előidézésében játszott szerepéből, de nem ez volt a téma.
Én emlékszem 2011-12-re, a Chf-Huf-ra és a devizahitelesek pánikjára. Meg amikor hordták ki a Ft-ot Bécsbe...
Máshogy ugrálsz egy rendesen elgyengülő Ft-tal, ha nagy a devizakitettség, mint ha nem...ezt akartam írni, mert azt hittem jbk a kérdés, és nem az hogy ki mennyiben felelős a devizahitelelzésben.
200-ról 250-re ugrott a Chf néhány hét alatt gyakorlatilag, csak emlékeztetlek.
Nekem nem olyan meglepő, hogy nem rohantak ész nélkül kamatot csökkenteni - olyankor amikor még egy árfolyamgát sem volt.
De a lényeg, Járait meg lehet magyarázni, vannak szép indokok, miért tartotta brutál magasan a kamatot.
Simorra nincs semmilyen magyarázat, csak hogy csinovnyik, meg hazaáruló.
Én ennél objektívabb szeretek lenni, mindkettő hibázott, mindekettő hasonló okokból.
De nem kell egyetérteni, mossátok a saját szerecsenejeiteket :)
Én meg kritizálom mindet, még akkor is ha manapság nem szabad...
"Bajnai mocsok, mert amikor próbálta kezelni a Hajdu-Bét ügyet (miután mások nem fizették ki a gazdákat), valaki öngyilkos lett."
.
tényleg kezelte ,megaLOL, nem "valaki" ember hanem 9, tozsdenyul 9, érted ? És kötbérrel fenyegetve bekérték a libákat amikor tudták h már nem fogják kifizetni, ezt is érted ?
Hát téged se érdekelnek a tények mert pont azt írtam le h Simort nem érdekelte a piac, szerinte márciusig 7%-on van a jó kamat, és ez azért lényeges mert ugye itt csinovnyikokról volt szó akik emberek és nem a piac, ugye ? :)
.
"A kamatszintet nem az MNB határozza meg hanem a piac."
Ez meg netto butaság, lásd FED, az vitte le a piaci kamatot h a ratet levágta a f@szba és mellette tépni kezdte az állampapírokat, az ECB-ről meg ne is beszéljünk. Szal ez jól hangzik, a könyvekbe be is írják meg sok arc le is nyilatkozza, csak semmi köze a valósághoz, ugye ? :)
kivétel az utolsó évet, mikor Simor valóban dacból vagy csak a kormánynak fityisz bemutatási célból nem csökkentett
"Simornál meg a marha nagy devizahiteles kitettség, Fideszes politikusok ft bedöntése, az nyilván nem magyarázat, mert oda nincs magyarázat..."
Nem győzöm elégszer leírni: Simor András idézte elő a magyar lakosság és vállalatok devizaeladósodását, ergo nem menti fel őt, hogy 2008-2009-ben már magas volt a devizakitettsége az országnak. Amikor Járai átadta a stafétát, mindössze 1500 milliárd forinton állt a devizában felvett hitelek nagysága, utána 1,5 év alatt futott fel igen meredeken 5-6000 milliárd forintig.
Fideszes politikus ft bedöntése - ennek megítélése megint örök vitatéma: ha nincs probléma a magas devizaadósságunkkal és nincs görög para, akkor teljesen mindegy, hogy mit mondanak a Fideszes politikusok.
Úgy látom ezen a fórumon a tények kevés embert érdekelnek. Leírtam a magyar és lengyel alapkamat alakulását abból minden kiderül. A kamatszintet nem az MNB határozza meg hanem a piac. Az MNB meg megy utána. Ennyi a nagy sztori
2006-ot miért kellene elfelejteni, mikor 2006 szeptemberéig ment a parasztvakítás a kormány részéről??
Persze, jó világpiaci környezetben magasabb kamat kellett, mint 2008-ban a válság közepén, ahol letolt gatyával találtuk magunkat...na ja :)
Nekem nem okoz gondot leírni, hogy Simor nem sietett csökkenteni a kamatot Orbánéknak, úgy látszik, nem mindenki képes hasonlóra.
Látod, erre gondolok, hogy egy kicsit több objektivitás kellene.
Bajnai mocsok, mert amikor próbálta kezelni a Hajdu-Bét ügyet (miután mások nem fizették ki a gazdákat), valaki öngyilkos lett.
Fidesz önkormányzat nem fizeti ki a libás gazdákat, de az kis baj, meg egészen más, Járai meg szegény kénytelen volt emelni, a hiány miatt, a legnagyobb bikapiacon.
Simornál meg a marha nagy devizahiteles kitettség, Fideszes politikusok ft bedöntése, az nyilván nem magyarázat, mert oda nincs magyarázat...
Ugyan már.
Hát ezért vagyunk ott, ahol.
nem akarod érteni a célzást, igaz? :)
Egyébként pont annyi a különbség az években és annak jelentőségében (pl. 30 éves gyilkos esetében), mint a párhuzamba vont esetben...
az utolsó évet felejtsd el. Az személyes egymásnak betartásról szólt, l. lejjebb, írtam, jó a magyar összetartás.
Így igaz.
Hasonlóan, hiába van sok pénz a világban, ha a magyar áht az egekben lenne most, senki semmilyen kamat mellett nem jegyezne államkötvényt - hiába mennek lefele a hozamok világszinten...
bezony van különbség a sima emberölés meg a csoportos emberölés között, letöltendő években pl. minimum dupla, de lehet végtelen is hiszen az utóbbi legtöbbször tényleges életfogyt.
Pedig bizony van különbség, Jarai azért nem csökkentette a kamatot mert a költségvetési hiány éppen szökött az egekbe, ellentétben a Simor-fidesszel ahol 50 éves 1.9%-os rekordmélységbe süllyedt továbbá az infláció is ellentétes irányba tartott. Tudom h ez a 2 dolog nem zavar senkit aki nem ért a gazdasághoz, ahogy Simort se zavarta....
persze, van kis gyilkosság és nagy gyilkosság is, meg tömeggyilkosság is. Tegyünk már különbséget!
Az a probléma, hogy ahogy emlékszem, Gyurcsány is bevitte a kellő számú külső tanácstagot a szavazatarányok megváltoztatása céljából a monetáris tanácsba, aztán mégsem lehetett kamatot csökkenteni... vajon miért? Mert nem volt meg a kormányok részéről a fiskális támogatás a 6-9%-os államháztartási hiányokkal! Szakmailag volt lehetetlen kamatot csökkenteni, ilyen fiskális politika mellett - feltéve, ha a kormány szerette volna, hogy az állampapírjait lejegyezzék!