ilyen ez. szűkre szabtam. nem baj.....
kisebb pakk vétel 4838
És sutty ez az adag is. (~750-826)
Egész kicsi maradt, az most kb nullán van. De nem bírom eladni, nem visz rá a lélek. Szeretem, na, nem tudok meglenni nélküle...
:-D
Fasza volt ez a két nap, rég realizáltam ilyen nyerőt. Már csak okosan kellene újra venni...
Meg kell várni mit és mennyiért . Belföldön most ezzel a válság+forradalom történettel elég zavaros a bankszektor, lehet halászgatni ha az a szándék.
Egy Otp-nek azért lehet matekozni rajta mi is legyen a stratégiája. Komoly méretű bank ebben a régióban, de világ szinten azért nincs a nagyok között. Lehetőségekkel mit kezdjen, terjeszkedjen, fizessen osztalékot többet inkább , vegyen srv-t , vagy húzza meg magát inkább mert fokozódnak még az ínséges idők stb. Nem könnyű döntés.
Az, hogy egy ilyen felvásárlás komoly kiszállást hozzon, ahhoz az kell, hogy a piac úgy ítélje meg túl sokat adtak vmiért. Különben inkább pozitív reakció vsz.
Igazán nagyon mellényúlni vsz nem tudnak, egy esetet kivéve, ha jól bevásárolnak aztán utána jön még néhány belföldi bankszivatás és olyan brutál válságos körülmények , hogy inkább teher lesz a vétel mint hasznos.
Gondolom, hogy nem erre számítanak ha lépnek.
Jogos, nem sok az a 120 forint.
Közben 850 alatt még egy stopom reppent, ez már kicsi, az utolsó előtti adag volt. (~740-845)
Utolsó részlet nem sokkal alattunk várakozik, ha tovább adnák, bár az már szinte csak tőkevédő stop és kis dózis.
Érdekes meglátások, de szerintem nem lesz jó hatással a részvényárakra annak a lebegtetése, hogy veszteséges bankokat venne meg az OTP, mert ez tartós profitcsökkenést jelez előre. Szvsz ehhez képest egy kisebb falat (AXA) megvétele inkább emelkedést hozhatna, de szvsz egy MKB/K&H/CIB megvétele inkább megzuhanó árfolyamot vetít elém és az intézményi, komolyabb befektetők kiszállását a részvényből.
Ráadásul ha jobban belegondolsz, az OTP vezetők saját részvénnyel való kitömése egy ilyen scenarióban egyáltalán nem a profitról szól, hanem a pozíciójuk megerősítéséről, vagyis nagy méretű felvásárlásnál ez inkább kontraproduktív jelző, mert a management bebetonozási szándékát jelzi előre a részvényesek érdekeinek a háttérbe szorításával.
A felső vezetésnek, a managementnek ugyanis több okból is érdeke a bank méretének a növelése, egyrészről mert így csökken a felvásárlásuk esélye, másrészről pedig egy kötvényekkel, részvénykibocsájtással, vagy részben részvénycserével finanszírozott összevonás esetében csökkenni fog a bankban lévő állami részesedés aránya is.
Részvényesi szempontból azonban én nem látom előnyét sem az MKB, sem a CIB megvásárlásának. A K&H valószínűleg megérné, de nem biztos, hogy eladó, vagy megfizethető lenne az OTP számára (ráadásul versenyjogilag sem biztos, hogy megléphető lenne - ez mondjuk az MKB-re is igaz) a Citibank jó üzlet lenne, az Axa a végkiárusítás után szintén jó üzlet lehet, és növelhetné a részvények értékét.
Egy dolog biztos, meg kell várni a hivatalos bejelentést, mert addig szvsz nem fog emelkedni a részvény árfolyama, amig benne van a levegőben, hogy "egy nagy, de egyebekben veszteséges" bankot olvasztana magába az OTP.
Nézd meg most is tegnapihoz képest majd osztaléknyit elmozdult ez a 120 Ft átlag egy napi mozgás, ha nincs pekidzs, vagy forradalom, vagy világvége, vagy netán nagy öröm. :)
Lehet így jársz jól kistoppolódsz fene tudja .
AT: Még annyit itt a bankvásárláshoz, hogy megnézed Oti számait konszolidált tőkemegfelelés 17% felett, , volt 2011-ben vagy 12 -ben az EU-s banki stressz teszt 2. vagy 3. volt az egész EU-ban rajta Otp. Likviditási tartalék 4-5 mrd eur körül stb .
Szóval van éppen akvíziciós lehetőség ha az a szándék, abban viszont egyetértek veled, hogy ez balul elsülhet ha hiba csúszik a matekba. :) De maga az időzítés vsz nagyon jó. Képzeld el pl nyomnak egy ajánlatot 2006-7-ben Mkb -ra , vagy most úgy az árakban lehet különbség egy parányi. :) Tehát úgy maga szándék nekem tetszik, részletek lesznek lényegesek.
Vsz elég korlátozott hatása van Otp-re ennek. Van 280 millió db bevezetett részvény abból hánynak a tulajdonosát befolyásolja ez a 120 Ft osztalék a döntéseiben a fene tudja. Vsz sokkal inkább az általános piaci hangulat mint az, hogy szelvénnyel vagy anélkül forog.
AT: van 6-7 nagy bank aki meghatározó Mo-n. Oti legnagyobb kiemelkedik a mezőnyből, mögötte emlékeim szerint K&H, aztán a nagyok között van még Erste Rafi, Mkb is ott van, Cib , és Unicredit kb ezek még nagy méretűek, viszonylag jó piaci részesedéssel.
Fogalmam nincs mennyi reális vételár lehet egy Mkb méretű banknál a jelenlegi szituációban. Otp-nél utóbbi években volt éves szinten 90-130 mrd közötti tényleges nettó profit a forradalmi áldásokat is beleszámítva. Ezt az osztalékot csak azért említettem, hogy ez sem aprópénz. Az utóbbi években arra koncentráltak, hogy nagyon stabil legyen a bank , nem költekeztek osztalék sem volt jó db-ig, éppen azért legyen tőke, ha vmihez nyúlni kell. :) Amilyen állapotban van a bank 100 mrd Ft-os nagyságrendet előteremteni egy akvizícióra nem egy akkora nagy kaland vsz.
De valóban nem kis falat ez az Mkb téma ha abból a szempontból nézem, hogy mennyit szabad adni érte ilyen körülmények között, hogy jó üzlet legyen.
célárról fordult le, korrekt :)
zutty...:(
Hát nem is tudom, én itt néztem az adatokat:
http://www.bankmonitor.hu/bankok/mkb/alapadatok.htm
Ennek alapján az MKB nem sokkal kisebb a K&H-nál, ugyanakkor a kettő együtt az OTP mérlegfőösszegét is kiteszi, szóval ezek baromi nagy gombócok, és szvsz alsó hangon több száz milliárd HUF lenne a vételáruk, de az tényleg nagyon alsó hang pláne a feltőkésítések után. Szerintem ne is gondolkozz abban, hogy ezeknek a megvételét a jelenlegi nyereségből ki lehet termelni, mert nem lehet, ezeket legfeljebb igen komoly kötvénykibocsájtásból lehetne felvásárolni, ami évekre előre elvinné a nyereséget, vagy legalábbis igen számottevően lecsökkentené még egy hosszú távú kötvénykibocsájtás mellett is.
Szóval, szvsz vagy nem nézted meg, hogy mekkora az MKB, vagy a K&H-t becsülted túl, vagy egyiket sem nézted meg az OTP-hez mérten, másképpen nem jöhetett ki, hogy az osztalékra spekulálva képzeljed el ezek felvásárlását.
Szerintem az Axa az, amit könnyen be tudna nyelni és semmiféle problémát nem okozna az integrálása az OTP-be.