Regisztráció Elfelejtett jelszó

Történelem kibeszélő

Re: nincs cím

#623007 Scipio Előzmény: #622944

Valahogy egyetlen hasonló eset sem jut eszembe az elmúlt száz év történetírásából...

#622944 Előzmény: #622941

A sci-fi sokszor csak abban különbözik a történelemtől, hogy előbb írják meg benne a tényleges multat, miközben az elefántcsont toronyból kiátkozzák, kikiáltják kontárnak, sarlatánnak, elmebetegnek a szerzőt.

Aztán jön egy úgynevezett tudós, aki felveti tök ugyanazt - forrásmegjelölés nélkül -, mire kikiáltják zseninek és új hivatalos dogmává teszik a korábbi sci-fit.

#622941 Fornit Előzmény: #622935

A sci-fi től messz van Scipio szakterülete.

Hungaropitekusz és az őse a kárpáti csimpánz :))

A magyaroknak meg közük nincs az itt található őskori maradványokhoz. (eltitkolt magyar vonatkozások.)

Bunyevácz Zsuzsa: A szen…

#622935 KawaBazsy

Bunyevácz Zsuzsa: A szent grál üzenete - az eltitkolt magyar vonatkozások c. könyvet kezdtem el olvasni. Az eleje is tök érdekes, elég távolról kezdi, az ősemberektől. AZt írja, h az itt nálunk talált leletek szerint az a példány vélhetően fejlettebb volt, mint az akkoriaknál feltételezték, s hogy nem biztos h Afrikában alakult ki s terjedt el az ős, hanem nyugodtan lehetett itt a Kárpát medencében is.. ez amúgy messze van a szakterületedtől, Scipio? :-)

A könyvek holokausztja - 80 éve égettek könyveket a nácik

#621621 Netmaster

"Ugyan május 10-én emlékezünk a náci könyvégetésre, valójában 1933-ban, Hitler hatalomra lépése után áprilistól októberig égtek a könyvek szerte Németországban, a fővároson és az egyetemvárosokon kívül mindenhol, ahol csak a Hitlerjugend összejövetelt tartott."

"Sorolhatnánk az olyan közismert betiltott költőket és írókat, mint Erich Kästner, Bertold Brecht, Kurt Tucholsky, Erich Maria Remarque vagy Franz Werfel. Természetesen nemcsak a szépirodalomban végeztek tisztogatást a nácik, hanem más gondolkodók, filozófusok, tudósok írásai is tűrhetetlenné váltak, így például Sigmund Freud, Karl Marx vagy Friedrich Wilhelm Forster könyvei. Az eseményt, amelyhez az SS zenekara és kórusa szolgáltatott zenei kíséretet, élőben közvetítette a birodalmi rádió. Az ünnepélyes keretek közt megtartott pusztítással tette le a náci diktatúra az úgynevezett Exilliteratur alapjait: vagyis megkezdődött a költők, írók és egyéb gondolkodók tömeges kivándorlása Németországból."

http://konyves.blog.hu/2013/05/10/a_konyvek_holokausztja_80_eve_egettek_konyveket_a_nacik

Re: A pap, aki a tatároknak kémkedett

#621609 matgab Előzmény: #621595

Te írtad...

"Eleve hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az Oszmán Birodalom egészen az 1500 évek elejei keleti és észak-afrikai hódításokig döntően keresztények lakta állam volt "

#621596 Scipio Előzmény: #621566

Az azért az ő saruk, a balkániak sem jókedvükből iszlamizáltak és harcoltak-véreztek évszázadokig itt... Ahogy a SZU hódításaiért sem egy üzbég, örmény, karéliai finn stb. a felelős. Úgyhogy hánytorgasd csak nyugodtan, megérdemlik :))

#621595 Scipio Előzmény: #621591

Mitől lett volna keresztény? pl. A lengyel-litván unióban az ortodoxok voltak többségben, de attól még katolikus lengyel államról beszélünk. Az uralkodó rétegbe csak az iszlámon át vezetett az út, maga az állam, vezetőjével egyetemben szintén az iszlámot követte. Az egész birodalom kialakulása, ideológiája a "szent háborúra" épült, folyamatos volt az iszlám fanatikusok beáramlása, a balkániak áttérése, de ez értelemszerűen nem ment az egyik napról a másikra.

Ezt ajánlom nézegetésre: http://epa.oszk.hu/00600/00617/00002/tsz98_3_4_hegyi_klara.htm

De visszaugorva Zsigmondig, Nikápolynál az ortodox szerb - akkor még mint "hűbéres" - lovasság dönti el a csatát a törökök javára, ugyanők majdnem megmentik Ankaránál is a törököket, de szerencsénkre a mongolok győznek haláláig fogságba tartva a zseniális Bajazid szultánt, a trónviszáloyok miatt így nyert Zsigmond néhány évtizedet a végvárrendszer kiépítésére, kellett is...

#621591 matgab Előzmény: #621563

Mátyás király Hunyadi János és Luxemburgi Zsigmond ezek szerint keresztény Oszmán Birodalom ellen harcoltak volna?

#621566 KawaBazsy Előzmény: #621563

Mik ki nem derülnek.. köszi! Akkor ezek szerint a hódoltságot hiába hánytorgattam fel anno Londonban a nyelvsuliban török osztálytársaknak, inkább a Balkán felé kell nézelődni.. :-)

#621563 Scipio Előzmény: #621556

Igaz, bár egy kicsit belekeveredtél :) Nem muszlim származású délszláv, hanem délszláv/román/görög/albán gyökerekkel rendelkező muszlim, sőt jelentős részük még muszlim sem volt. Muszlim magyar nem sok volt, egészen elenyésző volt az arányuk.

Eleve hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az Oszmán Birodalom egészen az 1500 évek elejei keleti és észak-afrikai hódításokig döntően keresztények lakta állam volt -nem véletlen volt akkora vallási tolerancia - de a magyarországi harcok résztvevőinek többsége balkáni volt mindvégig.

" Az 1557-58. évi listából a vilájet váraiba felvett újoncok, mintegy nyolcszáz katona eredete mérhető fel. Az eredmény meglepő: nemcsak a keresztény martalócok, hanem a muszlimok óriási többsége, pontosan a 91 százaléka is a Balkán-félszigetről származott, míg Kis-Ázsiából mindössze 2,5 százalékuk érkezett (6,5 százalékuk magából a hódoltságból állt katonának, ezek egy része is ide települt délszláv). A magyarországi várakba a Balkán északnyugati területe adta a legtöbb katonát, az összes újonc 82 százalékát: Bosznia 40, Hercegovina 13, Szerbia és a Száva-Dráva elszerbesedett köze 29 százalékkal részesedett. Ezek az újoncok nem Kis-Ázsiából áttelepült török katona- és hivatalnokcsaládok fiai, hanem iszlamizált - többedik vagy első generációban áttért - bosnyákok, szerbek és vlahok, hiszen többségükben olyan kisvárosokban és falvakban születtek, amelyekben nem telepedtek meg török helyőrségek és hivatalok."

http://www.tte.hu/toertenelemtanitas/toertenelemtanarok-orszagos-konferenciaja/6694-torok-varak-magyarorszagon

#621556 KawaBazsy Előzmény: #613857

Sir! Azt mondták a retek klubon, h a középkori oszmán hódítók túlnyomó többsége nem is török volt, hanem muszlim származású dél szláv, ill. muszlim magyarok is voltak köztük.. mit szólsz te ehhez? :-)

Radnóti

#620096 Netmaster

"Hogy is kezdjem... A szobám falán három „családi kép” van, három fényképmásolat. Barabás egyik meglehetősen ismeretlen Arany-festményének másolata, ugyanerről a festményről külön a fej, és Simó Ferenc egy nemrégiben fölfedezett festményének másolata az öreg Kazinczyról. A Kazinczy-képről csaknem mindegyik „nem bennfentes” látogatóm, de az Aranyról is sokan (nem közismert, népivé stilizált arc) megkérdezik: „a nagybátyád?” vagy „a rokonod?” Igen – felelem ilyenkor, Arany és Kazinczy. S valóban nagy- vagy dédnagybátyáim ők. S rokonom a hitét váltó Balassa, az evangélikus Berzsenyi és Petőfi, a kálvinista Kölcsey, a katolikus Vörösmarty vagy Babits, avagy a zsidó Szép Ernő vagy Füst Milán, hogy közelebb jöjjek. S az ősök? A Berzsenyi szemével látott Horatius éppúgy, mint a zsidó Salamon, a zsoltáros Dávid király, Ésaiás vagy Jézus, Máté vagy János stb., rengeteg rokonom van. De semmi esetre sem csak Salamon, Dávid, Ésaiás, Szép Ernő vagy Füst! Vannak távolabbi és közelebbi rokonaim.

(...) Zsidóságomat soha nem tagadtam meg, (…) de nem érzem zsidónak magam, a vallásra nem neveltek, nem szükségletem, nem gyakorlom, a fajt, a vérrögöt, a talajgyökért, az idegekben remegő ősi bánatot baromságnak tartom, és nem „szellemiségem” és „lelkiségem” és „költőiségem” ősi meghatározójának. Még szociálisan is csupán botcsinálta közösségnek ismerem a zsidóságot. Ilyenek a tapasztalataim. Lehet, hogy nincs így, én így érzem, és nem tudnék hazugságban élni. A zsidóságom „életproblémám”, mert azzá tették a körülmények, a törvények, a világ. Kényszerből probléma. Különben magyar költő vagyok, rokonaimat felsoroltam, s nem érdekel (csak gyakorlatilag, „életileg”), hogy mi a véleménye, erről a mindenkori miniszterelnöknek, Maróthy–Meizlernek, Féjának vagy Sós Endrének. Ezek kitagadhatnak, befogadhatnak, az én „nemzetem” nem kiabál le a könyvespolcról, hogy mars büdös zsidó, hazám tájai kinyílnak előttem, a bokor nem tép rajtam külön nagyobbat, mint máson, a fa nem ágaskodik lábujjhegyre, hogy ne érjem el gyümölcsét. Ha ilyesmit tapasztalnék – megölném magam, mert másként, mint élek, élni nem tudok, s mást hinni és másképp gondolkodni sem.

Így érzem ezt ma is, 1942-ben is, három hónapi munkaszolgálat és tizennégy napi büntetőtábor után is – (ne nevess ki, tudom, hogy megjártad a háborút, de az más volt, nem volt megalázó), kiszorítva az irodalomból, ahol sarkamig nem érő költőcskék futkosnak, használhatatlan és használatlan tanári oklevéllel a zsebemben, az elkövetkező napok, hónapok, évek tudatában is.

S ha megölnek? Ezen ez sem változtat."

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151601379009855&set=a.165101444854.116423.614474854&type=1

#613908 TrendMan Előzmény: #613857

Ugyanezzel a témával - a renegát pap témájával - foglalkozott a Historia. c. folyóirat néhány hónapja.

#613857 Scipio Előzmény: #613825

Pont a napokban töltöttem le azt a BBC Historyt, amiben a teljes cikk benne van :) - egyéb tatárjárásos írások mellett -, meg is akadt a szemem rajta, nem semmi történet, bár a "kucsszerep" jelző azért erős túlzás, de biztos, hogy nem kis károkat okozott a tevékenysége.

De ha már szóba kerül az írásban, Frigyes osztrák herceget sokkal inkább megilletné a legfőbb "kártevő" cím. Ő lovagjai élén megjelent Budán, szétvert egy apró tatár portyázó csapatot, majd "legyávázva" provokálta a magyar vezetőket, akik ennek nyomán szintén kicsaptak, de csapdába futva mind odavesztek. Ezután fellázította a budai németeket a kunok ellen, akik a fejedelmet a családjával együtt lemészárolták. Így ahelyett, hogy segédcsapatként, a mongol taktikából felkészítve minket segítettek volna Muhinál, "kunjárást" tartottak, közben szétverve a déli megyékből a mongolok ellen vonuló magyar csapatokat és kivonultak az országból. Frigyes meg dolgát jólvégezve hazament... Végül a vesztett csatából menekülő Bélát segítségadás helyett kirabolta, fogságba ejtette és kényszerítette néhány nyugati vármegye átengedésére. A sors keze azonban utolérte, 4 év múlva Béla ritka sikerinek egyikeként elesett egy Lajta-menti csatában, vele ki is halt a Babenberg dinasztia, magyar-cseh vetélkedés után az osztrák örökség bizonyos Habsburgok kezére került...