"„Természetesen ezt az összeget nem lehet majd felvenni vagy átutalni, de a gyanú eloszlatása érdekében ilyenkor kódhibára fog hivatkozni a rendszer” – erősítette meg egy neve elhallgatását kérő banki szakembernek látszó rajztanár az MNB részéről."
"„Természetesen ezt az összeget nem lehet majd felvenni vagy átutalni, de a gyanú eloszlatása érdekében ilyenkor kódhibára fog hivatkozni a rendszer” – erősítette meg egy neve elhallgatását kérő banki szakembernek látszó rajztanár az MNB részéről."
ez szép elmélet, de máshol is van magánpénztár, többek között a lengyeleknél. tehát nem a manyup miatt kerültünk versenyhátrányba. Új elméletet kérünk :)
Papus, abba kellene belegondolni, hogy 98-tól a mnyp-ba átirányított pénz garantálta, hogy Magyarország versenyhátrányba kerüljön a szomszédos országokhoz képest adózásban. Ha nem lett volna mnyp akkor további 10%-kal, - de lehet többel lehetett volna csökkenteni - az adóelvonás mértékét Magyarországon az elmúlt 10 évben. Ami vonzó gazdasági környezetet teremtett volna és kisebb adóból több folyt volna be a költségvetésbe, mert akkor nem Lengyelország, és Szlovákia húz el Magyarország mellett, hanem fordítva...Ezzel párhuzamosan, 13. havi nyugdíj kérdése, ami 300 milliárdos éves kiadást jelentett, ez további 10%pontos adócsökkentést tehetett volna lehetővé... Ott tartunk, hogy az átlagos adóelvonás ami korábban volt 54%-ról lemehetett volna 30% közelébe és mi lettünk volna a legvonzóbb ország befektetési szempontból a régióban...ami több jövedelemtermelést és jobb nyugdíjfeltételeket biztosíthatott volna annak ellenére, hogy 2x annyi lesz a nyugdíjas bizonyos időn belül, mint aktív, mondjuk 50-100 év múlva...mert, ha az adóbevételeket tudtuk volna duplázni a magasabb jövedelemtermelés miatt, akkor nem gond, hogy fele annyi aktív van, 2x annyi nyugdíjasra, mert ugyanaz a kifizetési szint.
Ide vág egy cikk:
"A kutatás pénzügyekhez való hozzáállásukat tekintve három csoportba osztja az affluens ügyfeleket. A "Conservators" (fenntartók) és "Gatherers" (gyűjtögetők) csoportok az átlagosnál magasabb jövedelemmel bírnak, de attitűdjüket tekintve az átlagosnál szegényebb ügyfelekhez hasonlóan gondolkodnak a pénzügyekről. Rájuk a fenntartás és a tartalékolás jellemző, egyfajta félelem motiválja őket a pénzügyek terén és kerülik a kockázatokat. A pénzzel kapcsolatos spontán megnyilatkozásaik túlnyomórészt negatív asszociációkban merültek ki (válság, bizonytalanság, elveszettség, káosz stb.) A "Money Makers" (pénzcsinálók) csoport tagjai ezzel szemben tudatosabban kezelik pénzügyeiket, rájuk inkább jellemző a több lábon állás, a kockázatok mérlegelése és elfogadása a magasabb profit elérése céljából. Az eltérő attitűdöt képviselők teljesen más módon gondolkodnak és cselekszenek több területen..."
"A beszélgetések során az affluens ügyfelek körében is látható volt, hogy a pénzügyekkel kapcsolatos "belső tudattalan program" erősen meghatározza, hogy az úgynevezett "szegény-gondolkodás" (pénzzel és elvesztésével kapcsolatos félelem a fő motiváció) vagy "gazdag-gondolkodás" ("pénz gyarapszik, ha dolgoztatják", "ez kockázattal jár, de a veszteségből tanulhatok") jellemző az ügyfelekre."
A mnyp tipikusan "szegény gondolkodás" volt. Ezt a pénzt világgazdasági konjuktúra idején dolgoztatni kellett volna, adót kellett volna csökkenteni belőle, vonzóbb befektetési környezetet teremteni, mint a szomszédos országokban van....
Igen, de hát _AT_ írt nyugalmat nem én :)
>>ahol szünni nem akaró ötletelés megy az emberek pénzére ...
Igen, ezért nem veszünk állampapírt és nem ugrunk be a PEMÁK-nak sem.
És persze nem tartunk egy bankban sem 100.000.-EUR-nál többet :DDD
P.
Ez a nyugalom csupán wishful thinking - ott ahol szünni nem akaró ötletelés megy az emberek pénzére és a többség bármikor bármit megtehet - akár egy olyan törvényt hozva, ami semmissé teszi az emberek megtakaritásait - nyugalomról szó sem lehet.
>> Amikor az egész állami nyugdíjrendszer újraegyesült, akkor az pont egyfajta nyugalmat ad az embereknek,
Az én köreimben nem annyira nyugodtak az emberek. Tudod ők értik mi az, hogy korfa. Tisztában vannak a tényleges adófizetők számával mert eladható értéket állítanak elő. A ~750 e. fő állami alkalmazott nem adófizető, hanem balzseb-jobbzseb.
>>Lássuk be, a manyup semmiféle megoldást nem jelent öregkorra, nevetséges hozamot biztosít...
Az állami nyugdíj 1/4-éről beszélünk nem az egészről. Mennyi lesz az állami nyugdíj 10 év múlva és miből ?
Mennyi lesz az MNyP hozam a következő 10 évben ? Nem tudod, nem is tudhatod.
>>akit érdekel a jövője, az inkább maga tolja be oda a pénzt...
Aha. És, hogy kényszeríted erre ? Mit csinálsz azzal aki "tücsök" és semmi megtakarítása nincs vagy nem lesz amikor nyugdíjba megy. Hagyod éhen halni, megfagyni ?
Az MNyP akár tetszik akár nem kötelezte nyugdíj célú megtakarításra a legostobábbat is. Talán az állami szabályozás nem volt megfelelő ? Kit vontak felelősségre a PSZÁF-nél az ellenőrzések minőségéért ?
P.
Csak az érdekesség kedvéért: Amióta van TBSZ számla, aminek öt év után nulla az adója, minek tenné valalki ÖNYP-be a pénzét, amiből 20 év múlva veheti ki így a pénzét? Ennek nincs semmi értelme.
Jellemző szokásom az, hogy szélső értékre viszek el gondolatokat, hogy kivegyem belőle a szalonálentellektüellkedést. Ennek megfelelően nagyon erős tükröt készítek, amiben igyekszem bemutatni a látásmódomat, ez sokszor sokakat megsért, pedig nem ez a szándékom, hanem csak nem szeretnék végtelenül sokat gittet rágni ahogy ezt a szalonállentellektüellek teszik, akik arról értekeznek, hogy
"- ha a bal felső örlőfog jobb oldalával picit jobban nyomjuk meg a gittet, akkor az ízharmónia sokkal jobb.
- egyetértek az előttem szólóval - tapsoljuk meg elvtársak! - mert magam is ezt tapasztaltam egy hosszú kellemes utóízzel, különösen akkor, amikor Csele elvtárs után vettem át a posztot.
- bár egyetértek az előttem szólókkal - tapsoljuk meg őket! - azért én kritikát is meg szeretnék fogalmazni Csele elvtárs rágótechinkájával kapcsolatban, de természetesen csak az építő jelleg okán. Ennek oka pedig az, hogy a bal szélső alsó metszője időnként nem megfelelően harap, és így egyes részek picit szárazak maradnak, ami csökkenti a rágás élvezetét. És most adjuk meg Csele elvtársnak a szót, hogy reagálhasson a felvetésekre.
- kedves elvtársak, barátaim, szeretném megköszönni a sok hasznos észrevételt és az építő kritikát (itt lassan az előtte szólóra néz, megtapsolja, mire nagy tapsvihar tör ki mosolygással és hosszú egyetértő bologatással, hogy milyen szép a világ), meg fogom őket fogadni és ezentúl úgy rágok, hogy minden utánam következő elvtárs maximális utóízzel tudja élvezni ezen tevékenységet."
Na látod, nekem ettől feláll a hátamon a szőr és képes vagyok oda sáros csizmával bemenni és elordítani magam, hogy "köpjétek már ki wazze, vagy legalább csináljátok magatokban de ne akarjátok, hogy más is ilyenné váljon". És akkor most a fenti kontextusba tetszőleges marxista hívószót beírhatsz a "szabadságharctól a szólásszabadságon át a melegeken keresztül a zsidókon át" ameddig jól esik. Mert ugyanaz. Semmiről végtelen hosszan értekezés, mert semmi másról nem képesek értekezni.
Na ilyen ez a kérdés is számomra.
El akarták lopni a pénzt a marxisták? Igen. Hinni kell ebben vagy tudni? TUDNI. Elkészült a törvénytervezet? IGEN. Beadták volna? IGEN.
Akkor miről is értekezünk most? :)
"Az állampolgároknak végre fel kéne nőni de mindent megtesznek azért, hogy ez ne történjen meg. Mert ha megtörténik máshogy fog kinézni a szabadságharc."
Ez nem így van. Csak gondolj bele: Ha az állam átutalja a járadékok egy részét egy másik intézménynek, attól mennyivel lesznek felnőttebbek az állampolgárok? SEMENNYIRE. Miért nem? MERT ENNEK SEMMI KÖZE NINCS AZ ÖNGONDOSKODÁSHOZ, sőt mi több, PONT ELVESZI(!) az öngondoskodásra való hajlamot azáltal, hogy az emberek megnézve a számlájukat azt látják, hogy csillagászati összegeket lopnak el tőlük, hogy azok a gazemberek, szélhámos uzsorás tolvajok, akikre az állam a pénzüket bízza, azok jól éljenek.
EZ nem öngondoskodás. Amikor az egész állami nyugdíjrendszer újraegyesült, akkor az pont egyfajta nyugalmat ad az embereknek, eggyel kevesebb dologgal való foglalkozást jelentm és eggyel kevesebb idegeskedést. Lássuk be, a manyup semmiféle megoldást nem jelent öregkorra, nevetséges hozamot biztosít, az semmire sem elég.
Aki azt hitte, hogy ezzel biztosítja a nyugodt öregkorát, azt pont jól megtévesztették.
Ennek megfelelően és ezért nem értek egyet azzal a gondolatmenettel, hogy ennek a lépésnek bármiféle káros hatása lenne, ismerve azonban a marxistákat, akik már ezt is ellopták volna, taggá téve engem, kötelezve a zsírtól püffedő, böfögő rajtam röhögők jólétének a finanszírozására - én jobban érzem magam attól, hogy nem az ilyen élősködő parazitákat tartom el.
Nem tehetek róla, de nem bírom a parazitákat.
Akkor már INKÁBB a szabadságharc, amiben kiírtjuk a társadalmon élősködő intézményeket, intézményesített szabadrablókat. És tudod, én nagyon nem hiszem, hogy a társadalom könnyeket ejtene értük.
Ja igen, és csak egy érdekesség: Amióta nincsenek a paraziták, azóta meredek emelkedésbe kapcsoltak a BAMOSZ alapok, és bár nem mondják ki, de elég nyilvánvaló, hogy az, akit érdekel a jövője, az inkább maga tolja be oda a pénzt, hogy ő keressen a befektetésén és ne a parazitákat etesse belőle.
Az a spekuláció, hogy ne tartós befektetési számlák legyenek, illetve valóban a nyugdíjas évek során használják fel. A kormány úgy gondolja, hogy a fiatalok ne vehessék ki a hozamokat sem, ebben nincs semmi (nem elintélendő elv). Arra ott a TBSz.
Milyen spekulációra gondolsz ? Remélem nem a törvényileg szabályozott jövadó visszaigénylésre.
Mert az minden csak nem spekuláció.
Aki a 2013-as cafetéria adózási szabályok mellett ÖNyP-be utaltat az nem erős matekból.
P.
Tovább csökkentették a spekuláció lehetőségét. Az ÖNyP állománya azért is csökken, mert igen van némi bizonytalanság, illetve lehetőség nyílt 10 év elteltével a hozam kivételére is. Az ÖNyP rendszer többek között azért működőképes, mert sokan cafetériából utalják oda a pénzeket.
Megleptél. Te tudsz írni olyan hozzászólást amiben nincs benne a "liberálkommunista" szó ? :)
Érdekesen interpretálod a hozzászólásomat. Én nem hiszek vakon és nem gyűlölök szenvtelenül.
Megvalósítható ötletek jöhetnek milyen eszközökkel kényszeríted rá az embereket, hogy takarékoskodjanak a nyugdíjas éveikre. Olyanokat beleírni az Alaptörvénybe könnyű, hogy a gyerek köteles eltartani a szüleit.Csak amikor választania kell, hogy a saját gyerekeit etesse vagy a nyugdíjas szüleit az szar helyzet lesz.
Az állampolgároknak végre fel kéne nőni de mindent megtesznek azért, hogy ez ne történjen meg. Mert ha megtörténik máshogy fog kinézni a szabadságharc.
P.
Én már csak azt nem értem, hogy miért hiszel vakon azoknak az elvtársaknak, akik a manyup esetében is csak hazudtak, soha nem tettek semmit azért, hogy pénzhez juthass, csak annak ellenében - miközben ilyen szenvtelenül gyűlölöd ugyanazon elvtársakat, akik a valóban egyéni megtakarítást jelentő ÖNYP-vel ilyen kíméletlenül elbántak. Ugyanazok nyírták ki mind a kettőt, az egy más kérdés, hogy a marxista privatizálással ellentétben annyi változás történt a manyup esetében, hogy megmaradt a vagyon.
Nem véletlenül csökken az ÖNyP állománya is. Mindenki menti ami menthető.
A 10 évet 20-ra változtatjuk trükk már eleve durva volt. Mellette a 30% adóból visszaigényelhető 20%-ra módosítása csak apró "ajándék".
P.
>>Érdekes az emberek szelektív emlékezete, mert milliószor leírták már, hogy ...
Az MNyP bevezetésekor járulék és korhatár emelés volt. Részben ez , részben az akkori gazdasági helyzet teremtette meg a feltételeket.
>>a kieső járulék bevételek miatt felvett hitelek kamatai...
Tökéletesen kiszámítható,tervezhető volt a járulék bevétel, nem lehet "kiesőnek" nevezni ha valamit előre tudok vagy tudhatok. Jelenleg is többet költ az állam nyugdíjra mint a "szochó" bevétel.
>> sokkal, de sokkal többet bukott, mint amennyit nyert ....
A termőre forduló fát kivágni nem okos dolog. Elindul a Ratkók évi ~200 ezres csapata nyugdíjba. Meglátjuk az eredményét hamarosan.
P.
Ez a szomorú, csak attól félek, hogy az "állam úgy oldja meg" majd 20-40 év múlva, hogy az elvesz az előre gondolkodóktól....
>>elég lett volna az önkéntes pénztár és a NYESZ ....
A lakosság 80%-nak gyakorlatilag semmilyen megtakarítása nincs, egy-két hónapig nem bírnák ki bevétel nélkül. Nem gondolod túl optimistának emiatt az adózott jövedelemből történő nyugdíj célú megtakarítást ?
Főleg a mellet, hogy az aktuális politikai elit folyamatosan nyomja "az állam majd megoldja helyetted" propagandát.
P.
karantén
Lassan elkezd emelkedni körükben is az életszínvonal és nő majd az átlagéletkoruk is.
Most jelenleg úgy néz ki a helyzet, hogy vannak területek amik elnéptelenednek, ügye itt nő leginkább a roma lakosság részaránya. Az a kérdés, hogy az elnéptelenedett vidékekkel mi fog történni. Az ilyen vidékeken annyira leromlik az infrastruktúra, hogy pl. az utak állapota 10 éven belül eléri a használhatatlan szintet stb. Tehát már most sem fejlesztenek /javítanak rajta semmit, mert se nem térül meg, szinte nincs is aki használja.
Hogy ezekkel a területekkel mi lesz, arra nagyon kíváncsi vagyok.