Regisztráció Elfelejtett jelszó

Köszönjük Matolcsy György!

Re: nincs cím

#611282 Előzmény: #611274

Pedig igazán szívesen idéztem be a kormánypárti hűséggel igazán nem vádolható Portfolió cikkeit és az ő véleményüket az ügyben, hogy akár 2% növekedést is elképzelhetőnek tartanak.

Egybekben felhívom figyelmed, hogy nagyjából úgy nézett ki a magyar GDP becslés, hogy fogtuk az Eurostat adatait (ahogy azt kell) aztán annak alapján számoltunk egyet. Ezek után jött terrorisztán és a marxisták, amikor is bőszen teleordítottak minden médiumot, hogy "hazudunk", majd ezek után csöndben visszavették az egész EU-ra vonatkozó előrejelzésüket. Ezek után persze mi is visszavettünk, mire kezdődött előlről ez a ciklus a hangos hazugsággal és a csendes beismeréssel, hogy ők hazudtak. Erről szól már egy ideje az EU zóna, az Eurostat, és ez tavaly különösen szépen láthatóvá vált.

Három évvel ezelőtt pedig amit az EU hallucinált, és ahogy gondolkodott (inclusíve írásos papír arról, hogy nincs válság, Görögország egyedi példa, Ciprus bankjai AAA besorolású álomszépek minden vizsgálat szerint), arról tényleg szót se ejtsünk, mert az akkori AAA álomországok ma nem egyszerűen alattunk vannak a szó minden értelmében, hanem de facto csődben lévőnek árazzák őket.

Azért ehhez képest mi egyáltalán nem állunk ám olyan rosszul, csak el kell tudni helyezni mindent a megfelelő környezetbe. Így például ha az EU/EUR övezet legalább stagnálni tudott volna, akkor tényleg minimum 5-7%-nál kellene tartanunk, de így, hogy omlik össze, így éppen az a csoda, hogy nem volt képes magával rántani bennünket és még csak annyival sem zuhantunk meg, mint az átlag. Sőt mi több, átlagon felüli, példáértékű országgá váltunk. Én ezt nem tartom sem rossz, sem kis eredménynek.

Kétségtelen, hogy a sajtó és a kommunikáció borzalmas, de ettől még jóérzésű ember különbséget tud tenni a mókusok és a patkányok között.

Egyebekben soha nem értettem, és most sem értem, hogy téged miért töltene el örömmel ebben az esetben, ha neked lenne igazad és én tévednék. Hasonló helyzetben én boldogan vállanám, hogy tévedek és nem erőszakoskodnék azért, hogy nekem lesz igazam. Én ebben az esetben ennek egyáltalán nem tudnék örülni, mint ahogy jellemzően* nem is szoktam az előző kormányok alatt annak örülni, hogy igazam van.

*:például annak örültem, hogy az ingatlanadó nem került bevezetésre, mert igazam volt abban, hogy Alkotmányellenes. De az más volt.

#611274 Nyeretlen_Keteves Előzmény: #611271

Tudod, hogy nem olvasom végig! Akkor utoljára... a darázs nem fog repülni! Idén biztos nem!

A számok majd beszélnek, jövő januárban magyarázhatod, hogy az időjárás, meg a genya ballibák a hibásak. Egyébként agysebész barátod olyan számokat igért idénre is, hogy attól aztán hanyatvágódik majd a hakdokló nyugat is! Lósz@rt Mama! Persze azt csak halkan jegyzem meg, hogy Gyuri 3 évvel ezelőtti látomásai szerint már 5-7% -os éves növekedésnél kellene tartanunk. Nem tévedett nagyott! A kutyám jobban tippel....

#611271 Előzmény: #611267

EZ nem kicsit volt zavaros, szerintem magad sem érted, hogy mit beszélsz, én erről beszélek:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/feltamad-e_a_hazai_kiskereskedelem.182148.html

"a 12 havi indexekből óvatosan annyit lehet mondani, hogy mintha megállt volna a kiskereskedelmi forgalom süllyedése"

Ez pedig nagy szám ám a csökkenés ellenére is, mert Európa éppen most kapcsolt egyre csökkenőbb tendenciába:

http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-555212

"Februárban megtört a kiskereskedelmi forgalom lendülete az Európai Unióban.

Az Eurostat pénteken közzétett adatai szerint a forgalom volumene 0,3 százalékkal csökkent az euróövezet országaiban januárhoz képest, amikor még 0,9 százalékos volt a növekedés."

Aztán meg erről:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/kikerulhettunk_a_recessziobol.182212.html

"Kikerülhettünk a recesszióból"

Oszt mondjuk figyuzz erre:

"Februárban az ipari termelés volumene 0,3 százalékkal haladta meg az előző havi szintet, ami jó hírnek mondható az erős évkezdet után. Az éves index első pillantásra meglepően alacsony (-5,4%), ám a munkanap hatással igazított index már csak 1,1%-os visszaesést mutat."

Hát mik vogymuk felebarátom? :) EZÉRT kell a híreket rendesen végigolvasni. Egyszerűen tavaly februárban 21 munkanap volt és ez közel 4% eltérést okoz a 20 napos idei februárhoz képest. És ugye mennyivel másképpen hangzik az, hogy csak 1,1% a visszaesés tavaly februárhoz képest, ráadásul növekszünk ezen közben, vagyis akár vissza is dolgozható az akkori esés? :)

Ezt sem én írtam:

"Az éves index alakulása összességében biztató, hiszen azt mutatja, hogy a tavalyi gyenge év végi teljesítmény után magára talál a szektor."

Oszt felem, szümtüked ide vessed:

"Tavaly november-decemberben az ipari teljesítmény visszaesett, de úgy tűnik, igazuk lett azoknak a bizakodóknak, akik elsősorban egyedi hatásokkal magyarázták a zsugorodást. Az év első két hónapjában gyakorlatilag ledolgozta ezt a visszaesést"

Hát mik vogymuk? Tehát nem egyszerűen növekszünk, hanem már le is dolgoztuk az év végi visszaesést. Ez aztán a recesszió a javából! :)

Node aztán most nyomj be egy felest, meg igyál egy sört, mert úgysem fogod elhinni, hogy mit írnak még vala az cikkbün az AT bérenc tollnokuk, hogy az védtelen Nyeretlen_Keteves számára az agyának megzavarására alkalmasint alkalmus dolgokkal zavarják meg őt vala:

"Ezzel együtt az ipar sokat tehetett azért, hogy az első negyedévben kikerülhettünk a recesszióból, amelyben a magyar gazdaság az utóbbi négy negyedévben volt."

Nu, hat már a szesz? Akkor most kapaszkodj nagyot, vegyél egy nagy levegőt:

"Számításaink szerint amennyiben márciusban az ipar meg tudná ismételni a februári teljesítményét, akár 2 százalékos is lehet a negyedév/negyedév alapon mért növekedés. A negyedéves GDP-indexhez (erősen hozzávetőlegesen, és a fenti sok feltételt figyelembe véve) 0,4-0,5%ponttal is hozzájárulhat a szektor."

Nu felem, látod milyen messzire elérnek az kezeim, hogy mások is leírják vala azon gondolatokat, amelyeket én is megfogalmazni gondolák, nevezetesen azt, hogy növekszünk.

És ha még érdekel a téma:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/ezert_lehet_novekedes_iden_magyarorszagon.181929.html

Ps.: Nem azt írtam, hogy éljenezzünk és minden rendben van, hanem azt, hogy örvendezzünk, mert ezúttal végre úgy megyünk szembe Európával, hogy ők mennek lefelé a lecsóba, mi meg mászunk ki az üstből. És most kell rácsapni az mocskos mancsokra, akik magyarnak álcázzák magukat, hogy nehogy visszarántsanak bennünket, mert még csúszós a talaj és bizonytalanul állunk rajta.

#611270 banyaiz Előzmény: #611262

Na így már világos, hogy miért okozhat mnb swap otp-nél mérlegfőösszeg csökkenést, ha rövid devizaadósság törlesztésre adja csak mnb.

Bankok reakcióira leszek kíváncsi még.

Mert azért pl az , hogy egy meglévő ügyfelük kiváltja ezzel a hitellel a korábbi hitelét az egy olyan hű de nagy boldogságot nem fog kiváltani náluk.

Ez az mnb devizaswap is kérdéses vsz mennyira csapnak rá. De az Mnb-nek ez a swap egy jó buli lehet ha bankok ezt a keretet kimerítik. Már csak a 2 hetes betét állomány csökkenés miatt is.

#611267 Nyeretlen_Keteves Előzmény: #611266

Nem azt írtam, hogy az előző negyedizével összemérve! Egyébként meg félrebeszélsz, de hát Te "csak" egy informatikus vagy ugye :-) mit várjon az ember. A lényeg, a darázs nem fog repülni!, ha Te ezt nem látod az komoly probléma, én szóltam, majd a számok beszélnek... Persze a negatív növekedés is növekedés ugye! Igaz csak az üveghegyen is túl tündérmeseországban... Eddig hányszor jött be az agysebészed növekedési előrejelzése, ne gondolkozz, ne keresgélj, az bezony egy bazi nagy 0!

#611266 Előzmény: #611257

Én egyáltalán nem azt írtam, hogy év-év alapon hol állunk.

Én arra válaszoltam, amit te (ti) írtál, hogy az első negyedévben mi lesz az eredmény növekedési szempontból az előző negyedévvel összevetve. Ez szerintetek csökkenés lesz, szerintem meg növekedés az eddigi adatok alapján.

Az, hogy ezzel még nem érjük el a tavalyi év adatait sem, az ebből a szempontból indifrerens, mert nem az év-év adatokról értekeztetek és nem is arról kell értekezni, hanem a negyedéves adatokról, arról, hogy IDÉN lesz-e növekedés, avagy sem.

Az éves növekedés szempontjából pedig totálisan indifferens az, hogy az előző éves negyedévben mik voltak a számadatok, mert a tervezett éves növekedési ütemet a decemberi záró adatokhoz kell mérni, és nem az előző éves negyedéves adatokhoz méricskélni. Egyebekben mivel tavaly zuhanás volt, most meg emelkedés, így még ahhoz képest is jobb lesz az eredmény, de ez már igazán apróság, hogy ebben sem lenne igazad :)

Egyébként, lehet, hogy szerinted nem nagy szám az, hogy két hónapja növekszünk, de ezzel mondjuk momentán piszkosul lepipáljuk az EU-t. Nem mellesleg, a tervezett 0,5-1% körüli növekedéssel sem érnénk utol a tavalyi csökkenést, de nem is ez a cél, hanem az, hogy ne csökkenjen tovább a GDP, hanem már növekedni kezdjen. Mert ez a lényeg, az, hogy növekszik, vagy csökken. Márpedig most az a lényeg, hogy ez is növekedést mutasson ki (akármilyen szerényet is), mert akkor nem marad semmiféle racionális érvük sem a terroristáknak arra, hogy Magyarország miért ne kerüljön ki a túlzott deficit eljárás alól.

#611262 Kissherceg Előzmény: #611258

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) üdvözli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön bejelentett, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) gazdasági tevékenységét előrelendítő, összesen 500 milliárd forint értékű kezdeményezését - közölte a felügyelet pénteken.

Az MNB csütörtökön három intézkedésből álló programot hirdetett a vállalati hitelezés ösztönzése és a pénzügyi rendszer sebezhetőségének csökkentése érdekében. A jegybank egyrészt - a kereskedelmi bankok útján - a mikro-, kis- és középvállalatokat 250 milliárd forintnyi kedvezményes hitellel támogatná. Másrészt, a kkv-k 250 milliárd forint értékben válthatnák devizahiteleiket kedvezményes kamatozású forinthitelre.

A program harmadik pillére értelmében a kereskedelmi bankok a jegybankkal kötendő megállapodás alapján mintegy 20 százalékkal, 3600 milliárd forintra csökkentenék a jegybanknál tartott kéthetes jegybanki kötvényállományukat, miközben a jegybank a devizatartalék terhére hasonló értékben biztosítana számukra devizaforrást rövid lejáratú külső adósságuk törlesztésére.

A PSZÁF - a csomag első két intézkedésére utalva - hangsúlyozta: potenciálisan a teljes kkv-hitelállomány közel 15 százalékát kitevő intézkedések tükrözik azt a törekvést, hogy a lehetséges eszközökkel erősíteni kell a vállalati szféra teljesítőképességét, s ezen keresztül a gazdasági növekedést, a foglalkoztatottság emelését.

A növekedés beindítása valamennyi gazdasági szereplő közös érdeke és fontos, hogy a program a tartalékok biztonságának megőrzése mellett valósulhat meg - értékelt a pénzügyi felügyeleti hatóság.

A PSZÁF szerint a devizahitelek forintosítását célzó intézkedés a devizában fennálló kkv-hitelállomány 13 százalékát érintheti, és hozzájárulhat az érintett vállalatok kamatterheinek csökkentéséhez, árfolyamkockázatuk kiiktatásához, egyben hitelképességük javulásához és így áttételesen a banki kkv-hitelállomány minőségének javulásához.

Az alacsony kamatszint mellett kihelyezendő, céljuk szerint új hozzáadott érték előállítására fordítandó kkv-hitelek növelhetik a fizetőképes hitelkeresletet ebben a vállalati szegmensben, ez pedig végső soron hozzájárulhat a banki hitelaktivitás emelkedéséhez is - tette hozzá a szervezet.

A PSZÁF szerint a jegybanki intézkedéscsomag harmadik pillérétől várt hatás, azaz a rövid lejáratú devizaforrások lecserélése hosszabb lejáratúakra, csökkentheti a magyar nemzetgazdaság forrásoldali sérülékenységét.

Az, hogy az MNB a végrehajtás kialakításába a piaci szereplőket is be kívánja vonni, elősegíti, hogy a bejelentett intézkedések a leghatékonyabban érvényesülhessenek - értékelt a PSZÁF, hangsúlyozva: fontos, hogy a program kibontásában és végrehajtásában a prudenciális szempontok megfelelően érvényesüljenek.

#611258 banyaiz Előzmény: #611251

Ezt a "nagy ugrás kampányt" várom én is egy ideje már , de nem a Mao félét. :) Nagyon kellene. Minősítésben is , gdp-ben is a béka segge alatt tanyázunk. Innen le hova már? EU sem dübörög, nehezek a körülmények, de hát itt már csak talajt fogtunk.

#611257 Nyeretlen_Keteves Előzmény: #611253

Ember, mielőtt ostobaságokat beszélsz, nézd már meg éves alapon a történetet, és utána gyorsan kérjél elnézést!!! :-) Szóval szépen, lassan olvasd, hátha észreveszed, hogy max januárhoz képest nőtt, (a béka segge alól). Komolyan nem tudom, honnan veszed az értesületlenségeidet vazzeg? Év-év alapon kizárt dolog, hogy emelkedtünk volna! De majd meglátod.....

#611253 Előzmény: #611241

Ilyenkor titeket nem szoktak azok a tények zavarni, hogy a KSH szerint mind januárban, mind februárban nőtt a termelés és már arról cikkeznek, hogy kikerültünk a recesszióból? :)

#611251 Nyeretlen_Keteves Előzmény: #611246

A tervezett növekedést én is ismerem, már a tavalyit is ismertem, nem nagyon löttek mellé :-) Egyébként mintha az MNB már csak 0,5 %-al számolna (persze mivel növekedésről beszélünk, természetesen az igen ortodox pozitív tartományban gondolkodnak). Hiába alacsony a bázis... lesz az még alacsonyabb is, viszont onnan aztán lehet ám nagyot ugrani!(majd valamikor).

#611247 Előzmény: #611214

Én egy munkaadó vagyok.

Magyarázd el nekem, hogy ez miért lenne jó nekem:

"Már ezredszer.. indulásnak nettó 150e lenne a minimálbér de a mostani minimum járulék mellet kifizethető legyen nettó 200e-Ft..és évente emelkedne 10e-t...a nöekményt csak szja terhelje."

És hogy szerinted ezt az adó és béremelést miből gazdálkodja ki a cégem?

#611246 banyaiz Előzmény: #611241

Nagyon alacsony a bázis, így jó esetben 0 körül -0,3 +0,3 között vhol vsz.

De a 2013 -as költségvetés nagyon optimista 0,9% -es növekedésre van tervezve, és eútdíj, pénztárgépek kérdéses még, aztán a tranzakciósból sem jönnek a bevételek egyelőre.

Konvergencia prg-ot le kell adnunk hamarosan, pekidzs veszélyt érzek, ha a túlzott alól ki akarunk kerülni. Na ha bejön a pekidzs történet akkor kiderül, hogy mennyire van irányváltás pl a banki terhelésekben. Mert ha megint ott a pénztárban kutatnak akkor kb ennyi. Bizakodom nem így lesz , de azért nyugtával. :)

#611241 Nyeretlen_Keteves Előzmény: #611234

Persze, hogy jelképes! Miért? Esetleg valaki többet képzelt bele ebbe a dologba? :-) Ettől aztán nem lesz "növekedési fordulat". Úgy gondolom, hogy az első negyedéves GDP "növekedés" a -1%-ot fogja karcolgatni (ha optipista vagyok) , és a következő negyedévben sem fog a darázs szárnyalni... Tipped az első negyedév növekedésére ?

#611236 banyaiz Előzmény: #611231

Hát igen az. Inkább egy üzenet jellege van ami nem rossz szvsz. De igazán mozgástér sincs vsz nagy ugrándozásokra a jegybankban.

szóval összességében nem találom ezt rossznak egyelőre. Hát részletek azért még kérdésesek.

#611234 banyaiz Előzmény: #611084

Jelképes dolog ez inkább vsz. Mármint ez az egész program.

Akkora az összeg, hogy Mnb-nél nem okoz jelentős veszteséget 0%-os forrásnyújtás , rövid távra. Arra jó, hogy kis kockázat mellett piciben meg lehet nézni a hatásait. Illetve még arra, hogy esetleg egy üzenet arra nézve, hogy a bankok ész nélküli terhelése helyett ösztönzések indulnak . Ami persze elég halovány üzenet egyelőre a költségvetési kockázatok (ha szabni kell a költségvetésen hová nyúlnak ) , politikai kockázat (választások közelsége) stb miatt.

Szóval egyelőre még mérsékelt érzelmekkel nyugtázom ezt, egy ilyen felszínt karcolgató dolog, de üzenetében vsz rendben van (ezt is meg kell becsülni :) és még mindig jobb ez mintha Tolcsy elővette volna az 5 kilós kalapácsot egy kis órásmesterkedéshez. :)

Ha pl ugyanezt a mókát eljátszanák lakossági devizahiteleknél átlag visszalévő futamidő mondjuk 10 év, 0%-on, állomány kb 5000 mrd. Az már nagyot szólna, csak hatalmas veszteség az mnb-nél hosszú időn keresztül évente, ami a költségvetésben csapódna le következő évben, években. Ami már jóval kockázatosabb sztori lenne.

#611231 TrendMan Előzmény: #611220

A magánnyugdij kisajátitásból, ha jól emlékszem 3-4 ezer milliárd forintot fölözött le az állam.

Ez kb. érzékelteti, hogy jelen program hordereje elég korlátozott.

#611221 Ibiza Előzmény: #611100

az nem baj ha emberek megtanulják a spórolást..

Orbánék azért csinálták az egykulcsos adót..a középrétegnél több pénz maradjon..ennek két hatása van takarékoskodnak (veszik az állampapírokat) és valamennyire fenntartják a belső fogyasztást.

Ha kamatok csökkennek akkor az emberek egy része befektet vállalkozik..az öregebbek nyílván nem..nem tudják mibe...besavanyodtak megijedtek..

Közelünkben nyílt egy netes bútorbolt..este 8ig nyitva van szombaton is..és írja előre megbeszélt időpontban akár vasárnap is..(mert a kedves vevő így ér rá) a lényeg állandóan vannak bent..pedig elég drága de modern és szép bútorok..főleg fiatalok vannak bent.. látszik értelmiségi fiatal párok.

#611220 banyaiz Előzmény: #611065

2 dolog kézenfekvő.

1. meglévő forgóeszköz hitelt (aminek esetleg a lejárata is erre az időszakra esik) kiváltani az olcsó pénzzel.

2. Olyan cég aki hitelképes, de eddig nem merítette ki pl a forgóeszköz hitel lehetőségeit , netán hitel nélkül működött (van ilyen azért ha nem is lehet velük Dunát rekeszteni) annyi forgóeszköz hitelt vesz fel amennyit csak ad a bank. Aztán 2% hitelkamat szemben a kockázatmentes 5% körüli hozamokkal. 3% ajándék /év.

Na ezzel kb el is fogy a 250 mrd.

#611214 Ibiza Előzmény: #611080

Én mióta ugatom a magasabb béreket... görög csaj nyávogott a TV-ben mert csökkentették a fizetéseket, 650Eurból hogy lehet megélni... akkor 280-300ból hogy lehet?

egyből jött nem lehet kigazdálkodni a magasabb bért....pl a pizza pontosan annyi görögbeee meg olaszbaaa mint nálunk.. a közértben is egyformák az árak..még is eladók pizzasütők minimum 1000-1200eurt keresnek.

A kkv-k zömében a szolgáltatásban és a kiskereskedelemben dolgoznak.. a szolgáltatás az valóban olcsóbb nálunk...pontosan a magasabb kereset lenne az alapja a magasabb szolgáltatási díjaknak ami alapja lenne a magasabb béreknek.

Már ezredszer.. indulásnak nettó 150e lenne a minimálbér de a mostani minimum járulék mellet kifizethető legyen nettó 200e-Ft..és évente emelkedne 10e-t...a nöekményt csak szja terhelje.

Ezek a bérek nem befolyásolnák az itteni beruházást mert a multi cégek most is az átlag felett fizetnek..

Az ortodox gazdaságpolitikusok szajkózzák az exportorientált fejlődést..de nem kell lebecsülni a belső fogyasztást..az emberek nem járnak autószerelőhöz, kozmetikushoz, fodrászhoz masszázsra.. nem hívnak vízszerelőt villanyszerelőt..minden kkv-ban legalább 1 ember hiányzik...

Gyarmati státuszt kaptunk..mint anno vietnám az amcsi katonáknak..tartalék ország lettünk az új hazát keresőknek...Igen ebből ki kell törni..ez megy most de a rabszolgatartók nem akarják engedni eddig engedelmes szolgájukat.. de szorgos népünk győzni fog.