Regisztráció Elfelejtett jelszó

Baba topik

Re: autóipar

#6143 bargain_hunter Előzmény: #6138

Olyankor mikor így este hazaérek megfáradtan a munkából elkezd ugyanígy csacsogni nekem az egyetlenem mindenféléről, hallgatom figyelmesen, szép csendben egy darabig.

Aztán egy idő után oda lopózom mögé, elhúzom a nyakáról a haját és az újbegyemmel gyengéden megsimogatom ott a füle tövétől lefelé a pihés nyakát.

Mondja még ugyan, mondja a magáét, de már meg-meg csuklik hangja lassul a beszéde folyása.

Nyomok aztán oda neki egy pusszanytyút , arra szépen elhalkul, megcsendesedik…….

:-)

#6138 Dr. ursi Előzmény: #6126

itt kiegészíteném az utolsó sort:

de még a mezőgazdaságra is visszahat gondoljunka bőrkárpitozásra

és a könnyűiparra is fényszórók, elektronika

á, szóval mindenre !

és ez az iparág adja a világ gdp-nek sztem a 20 %-át, beszállítókkal korrigálva meg a világgazdaság motorja, gdp 70 %-a ezen függ .

nem hülyeség, lásd egészen a bányákig visszamentünk .

#6134 Dr. ursi Előzmény: #6126

ha kevesebbet kell gyártani valamiből a beszállítónak, akkor kevesebb melós kell, kevesebb energiát használ fel, de kevesebb munkaruha és munkáskesztyű kell és a bérszámfejtő is kevesebbet dolgozik, mert nem 100 hanem csak 50 melós papírjait kell megcsinálnia, így aztán a munkaruhabeszállítónak is kevesebb megrendelés jut és a bárszámfejtést ( aköltségelszámolás miatt külsőshöz kiadott) végző cég bevétele is kevesebb lesz, amiből aztán mindenki kevesebbet tud költeni és erre a vevőkörhőz is visszacsatoltunk,mert ők lennének a potenciális autóvásárlók.

hát hétköznapiasan ezért ne m lenne szabad bedőlni hagyni egyet sem, mert ezt nagy léptékekben és mértékben kell elképzelni, pont a globalizáció miatt (pedig hogy tüntettek ez ellen a fiatalok és vízágyúkkal verték le őket) szóval k nagy gebasz lenne és csak tárogatná a kezét börnitől kezdve trisé éspapo-cse vagy ki, ahogy azt már elleshették fletótól :o)

#6126 Dr. ursi Előzmény: #6121

szóval, ha akárcsak egy autógyárat hagynak bedőlni, lett légyen az mondjuk az opel, csak el kell képzelnünk, hogy kb mennyi opel gépkocsit gyárthatott az opel évente és ebbe mennyi alkatrész kellett.

azt meg ehhez tudnunk kell, hogy a nagybeszállítókat több autógyár is használja, ilyen pl a hay gmbh is, amelyik a világ összes autógyárába a világ összes autójába szállít (kivéve talán a kínai autók), ha kiesik egy nagyobb megrendelés egy nagyobb tétel mert mondjuk megszüntetik egyáltalán a z opel márkát, akkor az nagy érvágás a beszállítónak és azoknak a beszállítóknak is akik meg oda szállítanak be, az egész végigfut mint egy láncreakció (ezért hívják beszállítói láncnak) és egészen a bányatársaságokig is visszcsatol (vasérc, szén, ötvözők (mint réz, cink, nikkel), olaj, még az arany is, stb.)

#6121 Dr. ursi Előzmény: #6120

azt se igazán értem miért vannak oda egyes elemzők a daimlerért és ajánlják vételre ...

a daimler-nek tudtommal még mindig daimler-chrysler ag a neve :o) ez azért mond valamit :o) a központjuk kasselban van; most nagyzolok :o) jól ismerem.

köszi vadászka, sajnos mondjuk azt, hogy túl későn találkoztunk :o)))))))))

#6120 bargain_hunter Előzmény: #6118

Jól van! :)

Öntsd ki a lelked kínkeservit! :-)

Én reggelig el tudnálak hallgatni, olyan szépen mondod ezeket a dolgokat! :-)

#6118 Dr. ursi Előzmény: #6113

ne haragudj, de nem akartam szétoffolni más topikokat, viszont eme nagyszerű és publikus gondolatok kikívánkoztak belőlem :o)

#6117 Dr. ursi Előzmény: #6113

vadászka, ahhoz előbb apajelöltet kéne találni, nemde ? de a feladat megrémíti a mai "fiúcskákat". felelősség nuku csak a dugás.

mondjuk élénken várom én is, mert egy régi jóslat szerint (cigányasszony 14 évvel ezelőtt) 38 évesen szülnöm kéne, tehát van kb 2-4 hetem :o))))))) hogy elinduljak az úton.

#6115 Dr. ursi Előzmény: #6112

előbb kell az összeomlás.

aztán majd rájönnek, hogy közvetlenül kell - nem bankokon keresztül - finanszírozni, támogatni a gyártást is és a vásárlást is.

ugyanis csakis - addig amíg kiépülnek az új ágazatok időt kell nyerni - az autóiparon keresztül lehet élénkíteni a gazdaságot.

oké a másik az építőipar.

és ez a kettő húzza maga után az energetika ipart.

(az atomerőmű építések jók ilyen szempontból, de hosszadalmasak)

a kocsi az ami sokkal gyorsabban pörög.

az építőipari anygberuházások is hosszadalmasak.

sajnos megérem hogy az óceánba fogják borogatni a kocsikat, de remélem a tankerekből az olajat nem oda fogják engedni ...

baromi pesszimista vagyok az ügyben, hogy a politikusok bárhol is átlátnák a saját gazdaságuk működését és összefüggéseit, kiemelt tekintettel a korábban beszédeikben oly gyakran megjivatkozott húzóágazatokkal és autóiparrl.

#6113 bargain_hunter Előzmény: #6112

Hú de megörültem, amikor megláttam a topic címét!

Gondoltam télleg jön már a baba.

Adhatok majd tanácsot a kelengyéről, kiságyról, papás szülésről, meg köldökzsinór elvágási technikáról.

Mi ez a hüleség? :-(

#6112 Dr. ursi Előzmény: #6111

és még egy aprócska indiai hír - ami nekem már sokat mondó - a mittal konszern a legnagyobb acélgyártó a világon (indiai - de már szanaszét vásárolta magát a világban, legutóbb asszem romániában és bulgáriában vett meg valami kohókat) szóval bezárta az ohio-i acélüezemét ... nem kell az acél emberek ! - ez mindent megmutat, sokkal többet az olajnál.

#6111 Dr. ursi Előzmény: #6110

szóval nézzük ezt a hay-t :o)

a ford francia, blanquefort-i üzeme többek között nemcsak a fordba gyártja az ún c3-as típusú sebváltót, hanem : citroen, mazda, ranger, jaguár.

mint tudjuk két utóbbi márka már az indiai tata konszernhez tartozik.

nos, ha bezár a c3-as sebváltókat gyártó francia gyár, akkor nem lesz sebváltó a fiestába, a citroenbe (persze itt bizonyos típusokat kell érteni ez jelelmzően a kis-és középkat), a mazdába és még indiára is kihat a dolog :o)

arról nem is szólva hogy a hay bár a csapágygyűrűket lelekesen gyárthatja németben és szlovákban, de a többi alkatrész ami sebváltókba kell vajon meglesz-e és időben és ott az összeszereléshez, ha pl a szinkrontárcsát mondjuk egy amerikai üzem szállítaná, amelyik beadja a kulcsot mert hagyják mondjuk a gm-t bedőlni és a gm volt a fővevője ....

hát ezt nem látják még az urak ! hogy ez nem egy szimpla 29-33-as válság.

és ezért más megoldások kellenek.

autóipar

#6110 Dr. ursi

naszóval toyota már győzködi amcsi fejeseket papíron ceruzával elmagyarázva nekik, hogy nem igazán jó ötlet hagyni bedőlni egyik autógyárat sem, mert magával rántja a többit is a beszállítókon keersztül.

sok beszállító (nagyobbak) a szokásos előremenekülést választották.

itt van pl a hay gmbh amelyik a ford francia üzemét vette meg.

a hay jellemzően csapágyakat gyárt, kiemelten gyűrűket, komoly gyárai vannak németben de szlovákoknál is van egy, magyarokkal persze nem jött össze az üzlet anno, mert a főnök itt zsebbe is kért volna lovettát ... ismerős :o)

na a hay azért vehette meg a francia gyárat ahol sebváltó összeszerelés folyt a ford részére, mert hoppá ! ha utánanézünk kicsit akkor láthatjuk hogy miféle sebváltókat szerelnek ott össze milyen típusokba ... hát nemcsak fordokba :o))) szóval a termékeinek vett biztos piacot a beszállító.

az más kérdés, hogy most szerintem ez a korábban jól bevált taktika nem fog működni, mert sajnos erős kételyeim vannak, hogy a sok hozzáértő politikai - az egész világon ilyenek vannak - hígagyúnak el lehet -e magyarázni hogy felfogja a csökevény agyával miről is van szó.

← Újabb hozzászólások 1741 - 1757 / 1757