Regisztráció Elfelejtett jelszó

Köszönjük Matolcsy György!

Re: nincs cím

#611118 hosszhuszár Előzmény: #611114

Nem tudom milyen területen tevékenykedsz, de akkor az a tevékenység, most is jól működő dolog, amit értelme lehet tovább fejleszteni, akár saját tőkéből, akár hitelből, főleg ilyen kedvező hitellel....de azt kalkulálni kell, hogy a tőkét is vissza kell fizetni, nem csak a kamatot..))

De azt is elbírja a fejlesztés, gondolom, mert egy vállalkozás, elsősorban magának fejleszt, nem az államnak....

#611117 Előzmény: #611088

Euroman, tényleg azért írom, hogy lásd azt, amit el akarnak rejteni a szemed elől: Csehországban már recesszió van, nő a munkanélküliség és elkezdik az adók emelését, mert nincs más megoldásuk. Lengyelország éppen a napokban jelentette be, hogy be fog borulni a piramis, és ennek okán már lesik a nyugdíjvagyont és a nyugdíjba átirányított pénzeket, vagyis ott sem fenntartható már a hitelből vett jólét.

Az, hogy késésben vannak hozzánk képest az azért ne tévesszen meg, mert egészen más országokról van szó: A lengyelek egyrészről komoly EU határbeléptető országnak számítanak (Vámok egy része), másrészt van tengerpartjuk, harmadrészt elképesztő mennyiségű lengyel utal haza hihetetlen mennyiségű pénzt külföldről. A csehek esete azért más, mert az gyakorlatilag Németországnak számít, és úgy is van kezelve, ráadásul ideális helyen fekszenek, valójában minden oldalról gazdaságilag rendben lévő országok veszik körbe, akikkel könnyű a kereskedelem is, de facto határai sincsenek.

Ehhez képest Magyarország labancisztánnal van megáldva, oszt ezzel fel is soroltam a fejlett és baráti szomszédokat, akiket komolyan lehet venni a kereskedelem és partnerség területén. Mi hiába vagyunk Európa közepén, valójában "végállomás" vagyunk és nem elosztóország, vagy komoly tranzitország. Tudod olyan, hogy még éppen rajta vagyunk a térképen, valahol a Balkán kapujaként nyilvántartva nagyon sok fejben.

#611114 taresz Előzmény: #611087

Nálunk pl. kifejezetten jól jöhet. Olcsó hitel fejlesztésből kifolyólag versenyképesebb árak. A fejlesztésből kifolyólag munkahely teremtés. Ezek a termelő cégek fogják a szolgáltató szektort előrébb vinni. re:kisbolt

#611113 Kissherceg Előzmény: #611112

"A tények alapján meg kell szűnnie a túlzott deficit eljárásnak. Abban azonban nem bízhatunk, hogy az EU ezek alapján dönt. Az országnak ugyanis vannak ellenségei, akik a bankadó és a közműcégeket terhelő adók miatt dühösek Magyarországra"

ezért nem lehetett nagyobb csomagot csinálni... Háború van...

#611112 hosszhuszár Előzmény: #611102

Nyilván nem úgy értettem, hogy osztogassanak pénzt az embereknek....

Hiába fejlesztjük, bővítjük a vállalkozásokat, ha az előállított terméket, nincs aki megvegye, mert üres a zsebe...

#611111 Előzmény: #611080

"görögo-tól cipruson át ausztriáig, németországig, aki ott dolgozik, legalább 1100-1300 eur-t kap havonta..."

Én pedig pontosan azt mutatom be, hogy egyrészről a PIIGS-en belül már 30%-hoz kezd közelíteni a munkanélküliség, másrészt egyre kevesebb az a pénz, amit megkapnak és ami megmarad. És amikor a teljes igazság kiderül, akkor vagy államcsőd lesz a vége, vagy az, hogy ténylegesen kevesebb elkölthető pénz marad kevesebbek zsebében, mint nálunk. A valóság ugyanis ez Euroman, az, hogy eddig sem élhettek volna jobban a PIIGS-en belül, mint nálunk, de egyebekben máshol sem élhettek volna olyan jól mint ahogy éltek.

Németország kivétel ebből a szempontból, de történetesen Ausztriában is lesznek még gondok, Dániában, Hollandiában, Franciaországban pedig már most is vannak és egyre több lesz, ahogy elkezdik a szőnyegek alját felsöpörni.

Mi pont azért nem buktunk akkorát mint a PIIGS, mert nem sikerült felépíteni ugyanakkorára az adósságpiramist (libajnai újra kísérletet tenne rá), de ha sikerült volna, akkor mi lennénk a lecsóban és Ciprusnál is rosszabb állapotban.

MI SEM ÉLHETTÜNK VOLNA OLYAN JÓL(!) LÁTSZATRA, mint ahogy éltünk az elmult tíz évben, és ennek a levét most issza meg sok olyan ember is, akinek köze nem volt az előző tíz év gyalázatához. Ugyanakkor nekik is fel kell ismerni, hogy ez nem csak Magyarországra igaz, hanem a "bezzegországokra" is. Így például Szlovákiában már idén jelentős adóemelés volt (nem nagyon cikkeznek róla a marxista médiumok), és mivel ez nem lesz elég, ezért valószínűleg jövőre is folytatódni fog az adóemelési sorozat.

#611104 Előzmény: #611077

Amennyiben valakinek még kérdése lenne afelől, hogy miért szükséges a pénztárgépeket online módra kötni, a cikkben ott a válasz.

#611103 Kissherceg Előzmény: #611100

igen Én is olvastam,de ahogy írtam ez csak az első lépés. Nem lehetett brutál intézkedést hozni. A kkv törlesztés pedig csak azt jelenti, hogy deviza hitelt forintosra váltod, de a hitel megmarad. Az alacsony kamat miatt viszont folyamatosan csökken annak jelenértéke. Jó ez.

#611102 Előzmény: #611075

"elsősorban pénzt kellene tömni az átlagember zsebébe......nincs kereslet, szinte semmire...."

Ez nem működőképes, ez arra hasonlít, ami a "hitelből menjünk nyaralni" című labancerste reklám szlogenje volt. Az átlagember zsebéből a pénz felélésre megy, vagyis egyszeri csúcsot tesz be a forgalomba, de utána nem marad semmi. Ilyen volt a devizahitelezés, amig abból lehetett költeni, addig marxista módra örömködtek, hogy "de jól megy a gazdaság", amikor meg nem volt már mit felélni, akkor csak az adósság maradt.

Pont ezért lenne fontos az, hogy ne az emberek zsebébe kerüljön a pénz, hanem vállalkozások zsebébe, amelyek pénz termelésre, vagy pénz megtakarításra tudják felhasználni, mert abból tartósan pénznek a gazdaságba áramlása jön létre.

#611100 hosszhuszár Előzmény: #611089

Egy olyan cég, aki a recessziót negatívan élte meg, a működése is veszélybe került, mert nem volt tartaléka, az fel fog készülni, az esetleges következő recesszióra...ezért fog tartalékot képezni.

Az emberekbe, vállalkozásokba ez a válság, beleírta a spórolást!

Mindenki tartalékot szeretne képezni, akár hogyan.

Amíg újra megindulnak a párna alól a pénzek, és lesz ismét fogyasztás, én kb 3 évre jósolom...addig itt sajna nem lesz jobb, szerintem.

Egy olyan kisvállalkozás, ami most nem tud működni, az hitellel sem fog, és persze, jó ez a 2%-os hitel, de mire veszi fel, egy kisvállalkozás, ha nincs semmire kereslet, mert mindenki spórol, és csak a legszükségesebb dolgokat vásárolják meg az emberek, abból is lehetőleg a legolcsóbbat....

Statisztikát láttam valahol, élelmiszerből is kevesebb fogyott, pedig a Magyar, az eszik....

#611099 Előzmény: #611034

"Az nem igaz, hogy nem adnak/adtak hitelt cégeknek."

De igen, igaz. Nekem anno egy évtizede működő, 100 milliós forgalom feletti cég esetében vacak 6 milliós forgóeszközhitelhez képesek voltak KÉT, összesen ~15(!) millió értékű ingatlant jelzáloggal megterhelni, és még utána is kezességet kellett vállalnom, hogy vissza lesz fizetve a hitel.

Azután ez odáig ment tovább, hogy amikor EGY, azaz EGY millió forgóeszköz hitelt akartam nyitni egy másik cégemre (20M+ éves forgalom), akkor már MINDEN(!) tulajdonostól kézi jelzálogpapírt akartak kérni, és körülbelül itt mondtam azt, hogy menjenek a büdös csába.

Egyébként, a 250 milliárd ahhoz elég nagy, hogy konkurrencia legyen a bankok számára, azaz könnyen lehet, hogy ehhez "hozzácsapnak akciós" hiteleket is, ugyanakkor a pontosabb feltételrendszert meg kell várni. Utoljára azt hallottam, hogy:

- 250 milliárd eleve devizahitel kiváltásra van (ez tökéletesen behatárolja az igénybevehetőséget),

- 250 milliárd pedig leginkább EU források önereje lesz, ami viszont önmagában indukálhat egy 1000 milliárdos beruházási aktivitást 25% önerő mellett. Az pedig már nem semmi lenne gazdasági hatását tekintve sem.

Egyébként, könnyen elképzelhetőnek tartom azt is, hogy a bankok készítenek "akciós" kiegészítő csomagokat ezen hitelek mellé. Ahhoz elég nagy a csomag, hogy elszipkázzon jó sok hitelfelvevőt (érdemes megnézni a nettó felvételi pozíciókat és ahhoz viszonyítani a 250+250 milliárdot), és főleg elég nagy ahhoz, hogy bevigye a köztudatba, hogy VAN 2%-os hitel is.

Ha pedig elég sokan fogják masszírozni a bankokat a 2%-os hitellel, akkor azért nehezen fogják eladni a mostani hitelfelvételi ""ajánlataikat"".

Egyebekben, ami nagyon fontos lenne, arról még szó sem esett: Mi lesz a 2%-os hitelek futamideje? Nagyon nem mindegy, hogy öt, vagy tíz év... KOMOLY és nem azonnal hasznot hozó beruházásnál ugyanis alapvetően kitermelhetetlen öt év alatt a hitel, hiszen nem a kamatokon van a probléma, hanem az alap törlesztésén.

Ahogy mindig szoktam jelezni, nem véletlen, hogy egy 12-13%-os vállalati kötvényhozam "könnyedén" kigazdákodható - hiszen az alapot nem kell törleszteni -, a probléma azzal van, amikor öt év alatt kell a 100%-ot visszafizetni, hiszen az még kamatmentesen is 20%(!)-os hozamelvárást tételez fel, ami természetesen komolyabb, éven áthúzódó beruházás esetén gyakorlatilag kitermelhetetlen.

#611098 prospero Előzmény: #611087

Ha csak PR, a rezsicsökkentés is PR és mégis drasztikus változást idézett elő a fogyasztói bizalomban pozitív irányban Magyarországon...pedig az háztartásonként pár ezer forint havonta maximum. Egy ilyen bejelentés, mégha csak PR lesz is végül, akkor is javítja a hangulatot, amitől növekedni fog a kereslet, pedig lehet, hogy nem is fogják igénybe venni/adni a bankok ezt a hitelt...

Re: ez jó

#611096 Előzmény: #611002

"csak fohászkodni kell hogy legyen gyümölcs, azt meg a kdnp intézi. :)"

LOL, ez talált, ez tetszett :)

#611093 Kissherceg Előzmény: #611087

ez egy teszt, nem lehetett többet, mert most 340 volna euró és sikítozna a félország...

Az irány jó

#611089 Kissherceg Előzmény: #611084

kevered, mert Én nem a deviza kiváltós hitelről beszélek. Amit meg írsz pedig megegyezik azzal amivel a bankok csinálnak, miszerint kamatkülönbözetből élnek 0 kockázattal. Egy cég elvileg élni akar, de 6 év recesszió után mire tartalékol?

#611088 Euroman Előzmény: #611081

jah persze...csak itt...mert a lengyel és cseh miért is nem ezen a szinten van?...mi lassan román, bulgár, ukrán szinten leszünk....k-eu 2-3.osztály

#611087 hosszhuszár Előzmény: #611081

Híradóban, ami ugye a népnek szól, mutatnak egy kisboltot, a tulajt is megszólal, ő örül ennek a hitelnek, mert árukészletet tud bővíteni....tök jó, csak éppen kinek?

aznap 4-5 vevője olt, ő mondta....annak a 4-5 vevőnek, mitől lesz több pénz a zsebében, ha ő árukészletet bővít???

#611085 hosszhuszár Előzmény: #611081

ezen kell változtatni, elsősorban, addig, amíg ez így van, lehet itt 2% hitel, meg bármi, nem fog változni semmi..

#611084 hosszhuszár Előzmény: #611076

Én sem téged....komolyan.

Nézel, csak nem látsz, szerintem.

Ne multi szinten gondolkodj.

Adott egy kisvállalkozás, ami tegyük fel, tele van hitellel....kiváltja a devizahitelét, erre a 2%-ra...

Nyilván azért vett fel hitelt a vállalkozás, mert nem volt tőkéje, és azóta sincs, mivel törleszti a hitelét....

a kamatkülönbözetből szerinted mit fog képezni?

Fejleszt?, kinek?, mire?, a kereslet adott, azt nem tudja hitelből bővíteni...

A kamatkülönbözetből tartalék tőkét fog képezni, hogy még 1 x ne kerüljön olyan helyzetbe, mint amiben volt...szerintem...

És persze, előre kell menekülni, de van amikor gazdaságosabb behúzni fület farkat, és kivárni....

Az ötlet jó, csak rosszkor....minden esetre érdeklődve várom, mennyire lesz hatással a gazdaságra....