Fogd fel, ez nem új adó, ez egy olyan adó, amit eddig is fizetned kellett volna, csak eddig az ország minden adófizetője dotálta ezt a számodra, amikor az önkormányzatokat "szanálták" és minden adófizető dotálta eddig ezt neked, vagyis én személyesen elég sokkal megdotáltalak téged:
http://www.sopronihirek.hu/sopron/sopron-adossaganak-70-szazalekat-vallalta-at-az-allam/
merthogy 70%-ban átvállaltam én is azt a részt, amit eddig NEM fizettél meg, méghozzá kamatostul. És mint írtam, én eddig is fizettem ilyet, így baromi rossz helyen kopogtatsz ezzel, sőt mi több, felháborítónak tartom, hogy kopogtatni mersz a 70%-al, miközben Budapesten ennél kevesebb volt a dotáció százalékosan ÚGY, hogy eddig errefelé ez ki is volt vetve adónemként.
Nincs többé kommunizmus, nincs többé állam csecsein csüngés és más adófizetőktől transzfer a te jóléted növelésének az irányába, aki abban a városban akar élni és azon a színvonalon, az OTT fizesse meg ennek az árát és ne tőlem vonják el adóban azt, amitől te élsz jobban.
A röhej pedig az ebben az egészben, hogy ha van valami, ami a központi költségvetés terheinek a csökkenését jelenti, az állam szerepének csökkentéséhez vezet, az éppen az, ha az önkormányzatiság VALÓBAN önkormányzatiság lesz, azaz az önkormányzat bevételeit nem az állam, hanem a település rakja össze.
Tetszettek volna ipart vinni Soporonba az elmult húsz évben, vagy oda vinni az IPA miatt cégeket, akkor most nem lenne települési építményadó, vagy tessék szépen kirúgatni a képviselőket és egy takarékosabb költségvetést csinálni, amiben nem kell építményadó.
Vagyis tudod mi a röhej rbbj11? MOST árultad el magad, hogy mennyire bort iszol és vizet prédikálsz, hiszen az elmult időszakban végighakniztad szinte az összes topicot azzal, hogy az állam építse le a közszolgáltatásokat, meg szűnjön meg, és hogy nagyjából az amerikai rendszer a király, erre amikor pontosan ez történik, pontosan ebbe az irányba mutat minden, akkor meg felháborodsz, hogy ez "neked pénzbe kerül". Pedig pont ez teszi lehetővé azt, hogy az adóterhek ne növekedjenek, ugyanis ha a helyi önkormányzatokat dotálni kell, akkor azt a központi költségvetésnek VAGY adók formájában kell behajtani, VAGY el kell adósodnia.
Ezért is furcsa kissherceg elképzelése a költségvetési ingatlanadóról, hiszen az aztán pont azt a célt szolgálná egyrészről, hogy MÉG NAGYOBB ADÓT KAPJ A NYAKADBA (ezt nem felismerni döbbentes ostobadság), amiből ráadásul MÉG ROSSZABBUL gazdálkodó településeket "segílyezne meg" az állam. Nonszensz!
Egyebekben, csak a miheztartás végett, velem akarsz te arról vitatkozni, hogy mi volt Sopronban és mi nem? Mennyit törődsz te a településsel, ahol élsz? Eazze, nem volt ilyen?
Tessék wazze:
Ez a 2012-es(!) bevallás, ennyit arról, hogy idéntől van, eddig "nem volt":
http://www.sopron.hu/upload/content/21/_2158/EpitmenyadoFelhivas.pdf
Tessék egy 2008(!)-as önkormányzati rendelet 1999(!)-es törvényre hivatkozással:
http://www.sopron.hu/alfresco/d/d/workspace/SpacesStore/0c69f204-ce9d-11dd-b381-a9d6bfb04044/rend%20mod%20eloterj%20-%20epitmenyado.pdf
És csak úgy, mégis a miheztartás végett egy egészen régi, 1996(!)-os összefoglaló az építményadóról, amiben történetesen Sopron is szerepel:
http://www.onkorkep.hu/7_03/7.html
[1996(!)]: "786 önkormányzat alkalmazta a vállalkozók kommunális adóját, 785 az építményadót (!) (ebbõl 188 lakás (!), 597 nem lakás céljára szolgáló építmény után), 382 a telekadót, 270 a tartózkodási idõ utáni idegenforgalmi adót, 158 az építmény után megállapított idegenforgalmi adót, és 496 az ideiglenes iparûzés utáni adóátalányt.
Az önkormányzatok mintegy 70%-a a vállalkozók kommunális adóját a maximumban (2000 Ft/fõ) határozta meg. A többi adónem esetében alig fordul elõ a legmagasabb adómérték alkalmazása.
Megállapítható, hogy az önkormányzatok továbbra is elsõdlegesen a vállalkozói szféra adóztatására törekednek. Az építményadó megállapítása során az eddigi tendencia nem változott, az önkormányzatok változatlanul csak kis számban éltek a lakások utáni adómegállapítás lehetõségével. Inkább a nem lakás céljára szolgáló építményekre, az üzlethelyiségekre, mûhelyekre, garázsokra terjesztették ki az építményadót."
Tehát, csak a miheztartás végett:
Ez az adónem alsó hangon tíz éve létezik, erre most van egyeseknek arcuk azt mondani, hogy "ilyen nem volt". De volt, legfeljebb eddig HELYI(!) mentességet élvezett a fizetése alól. A változás tehát nem az, hogy bevezették az adót, hanem az, hogy a HELYI KÉPVISELŐ TESTÜLET MEGSZŰNTETTE A MENTESSÉGET.
És csak a még jobb megértés végett: EZT az adónemet mindenképpen ki kell vetnie a településnek a nullszalldós működéshez, mert erre szüksége van, ergo egy országos KÖLTSÉGVETÉSI LUKAKAT TÖMKÖDŐ INGATLANADÓ kizárólag ezen felül lenne értelmezhető, azaz még egy púpot tenne a sántára.
Annál igazságtalanabbat pedig, hogy egy egységes ingatlanadó lenne az országban, amiből "vissazosztanak" az önkormányzatoknak, azt elképzelni sem lehet, mert az lett volna maga marxista hányingerség csúcsa, az ugyanis éppen azt jelentette volna, hogy a jól gazdálkodó önkormányzatok területén élő lakossággal fizettették volna meg a pazarló önkormányzatok dorbézolását.
Felháborító, hogy valaki komolyan gondolhatja, hogy ez a két adónem azonos, még felháborítóbb, amikor azt meri valaki állítani, hogy ez új adónem, és egyenesen botrányos az, hogy MÉG EGY(!) ingatlanadót akarnak mindenkire rárakni pusztán azért, hogy a plebesz jólétét finanszírozni tudják "a gazdagok".
Nekem ebből nagyon elegem volt és már többször meg is írtam, hogy ez volt az utolsó cseppek egyike, amikor eldöntöttem, hogy vagy eltűnnek a francba a bájgúnárok és libajnaik, vagy úgy elkergeti őket a nép hogy meg sem állnak a repülésben legalább a határig.
Kifosztó, BETÉTET(!), MAGÁNTULAJDONT(!) terhelő állami adózásról szó sem lehet, mert innen pontosan egy lépés az, hogy akár 20%-ra emeljék az állami harácsot arra való hivatkozással, hogy "meg kell menteni a megbízóinkat, az uzsoramaffiát". Ennyi eszetek nincs, hogy ha van állami ingatlanadó, akkor BÁRMIKOR megtehető, hogy a költségvetés hiányára hivatkozva kifosszák a teljes magyar lakosságot?!
Egyszerűen el vagyok képedve.